Zijn batterijen goed of slecht?

Fietsenkeuring op school en de fietsverlichting doet het niet. Stress, want waar liggen die batterijen ook al weer? O ja, boven op de kast. Lampjes doen het weer, dochterlief racet nog net op tijd naar school. Sta ik met 4 lege batterijen in m’n handen. Wat deden we daar ook al weer mee?

batterijen recyclen
Zo vaak gebruik ik geen batterijen meer, dacht ik. De meeste apparaten hebben een stekker of een oplader. Maar blijkbaar is het manlief die de batterijen vervangt. Want als ik even rondkijk hebben we nog genoeg batterij-dingen: fietslampjes, zaklamp, de afstandsbediening, draadloze muis, fotocamera, rookmelder en Furby. Die laatste vrat batterijen, maar ligt nu, om verschillende redenen, gelukkig al een tijdje in de schuur. (weet je niet wat een Furby is? Check het hier!)  Volgens Stibat (de organisatie die de inzameling van lege batterijen in Nederland coördineert) heeft een gemiddeld Nederlands huishouden 113 batterijen in huis.

Batterijen, die kleine die je per 4 of 8 stuks koopt, of hele dozen tegelijk, zijn de wereld dus nog niet uit. Ik kijk er met mijn groene oog naar. Kan dit nog wel? Is een batterij goed of slecht?

Wat maakt een batterij schadelijk?

Stroom uit het stopcontact is 1000 x goedkoper en veel milieuvriendelijker dan wegwerpbatterijen. Dat zegt Milieucentraal. Hoewel er in batterijen grondstoffen zitten die niet direct schaars zijn, zijn ze toch niet echt goed voor het milieu. De schadelijkheid van de batterij zit hem namelijk in de winning van de grondstoffen. Batterijen bestaan uit onder andere kobalt, nikkel, koper, aluminium, fosfor, fluor, staal, lithium, zink en mangaan en grafiet. Om welke grondstoffen het gaat is afhankelijk van het soort batterij: voor je fietslampje, je laptop, smartphone of de auto? De meeste grondstoffen worden gewonnen in landen die het niet zo nauw nemen met het milieu en arbeidsrechten.

Wat maakt batterijen dan goed?

We kunnen batterijen recyclen. Wist je dat 95 procent van de grondstoffen koper, kobalt en nikkel in batterijen weer hergebruikt kunnen worden? En dat levert een enorme milieuwinst op. Want deze grondstoffen hoeven niet opnieuw gewonnen te worden. Dit geldt niet alleen voor onze kleine AA of AAA batterijen, maar ook voor die van de smartphone of je computer. Ach, zelfs die van je auto. Andere grondstoffen uit de batterij worden verwerkt in verschillende producten, zoals een kaasschaaf of deurknop (bron: stibat.nl)

Wat doe je met lege batterijen

Juist omdat ze zo goed gerecycled kunnen worden, gooi je lege batterijen niet weg, maar lever je ze apart in. Dat is niet moeilijk, want bij elke supermarkt of bouwmarkt vind je wel een container waar ze in kunnen. Maar opvallend genoeg: heel veel batterijen worden nog altijd niet apart ingezameld.

Wist je dat nog altijd minder dan de helft van de gebruikte batterijen apart wordt ingeleverd? Zonde!

Batterijen niet in de vuilnisbak

Behalve dat het zonde is dat we dan de grondstoffen uit batterijen niet kunnen recyclen, is het ook nog eens heel slecht voor het milieu om ze in de vuilnisbak te gooien. Ze worden dan namelijk verbrand met het restafval en zorgen dus voor schadelijke stoffen in de lucht. Ook batterijen die bij het zwerfafval terechtkomen kunnen schade opleveren, omdat de kans bestaat dat ze gaan lekken.

Kunnen we zonder batterijen?

We zullen er nooit helemaal vanaf komen. Batterijen zijn juist handig, omdat ze maken dat we apparaten mee kunnen nemen en ze dus niet steeds aan het stroom hoeven. Maar voor de kleine wegwerpbatterijen is wel een oplossing: koop oplaadbare batterijen. Die kun je tot zeker 1000 x opladen. En dat scheelt in de kosten: De prijs van een oplader verdien je snel weer terug. Maar het is zeker ook beter voor het milieu, omdat het grondstoffen bespaart.

Batterij-checklist

Nieuw apparaat nodig? Doe dan eerst de batterij-check. Wees bewust van je keuze.

  1. Heb je het apparaat echt nodig?
  2. Kan het op het lichtnet?
  3. Heeft de batterij een oplader?
  4. Kan ik oplaadbare batterijen gebruiken?
  5. Waar kan ik oude batterijen recyclen?

TIP: Haal batterijen uit apparaten die je (tijdelijk) niet gebruikt. Ze kunnen gaan roesten en lekken. Niet alleen maken ze daarmee je apparaat kapot, het is ook nog eens heel slecht voor de gezondheid. Dus was je handen altijd goed nadat je een lekkende batterij uit een apparaat hebt gehaald.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Be Sociable, Share!

One Comment on “Zijn batterijen goed of slecht?”

  1. super dat je dit aankaart, ik denk idd dat er nog veel te veel batterijen de vuilnisbak in belanden. Hier bewaar ik ze appart in een doosje en als ik er genoeg heb deponeer ik deze in zo’n bak in de winkel. Met spaarlampen doe ik hetzelfde.
    Liefs floortje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *