De maand in kleur: wit

Kleuren zijn belangrijk. Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar als je je gaat focussen op kleur, dan gaat er een wereld voor je open. En wist je dat kleur onze stemming beïnvloedt? Kleur is overal om ons heen: in de tuin, op mijn bord en in huis. Deze maand de kleur wit.

zwaan in de mist, verschillende tinten wit
Image by PixxlTeufel from Pixabay 

Je hebt wit en wit zeggen we altijd. Niks zo verraderlijk als de kleur wit. Want heb je nu crèmewit op de muur, signaalwit, grijswit, zuiverwit, verkeerswit of papyruswit? Ja ja, er zit echt een groot verschil tussen. Tenminste, als je ze dicht bij elkaar zet. 

Wit in de tuin

Opvallend is het wit in de tuin. Wanneer ik de tuin in loop denk ik dat alleen de Phlox prachtig wit bloeit. Maar als ik echt goed om me heen kijk is er echt veel meer: de margrietjes en de kamille staan ook nog te spinnen. En ook de witte agapanthus bloeit mooi, al duurt dat niet lang meer. Bij de buurvrouw staat een prachtige hibiscus Syriacus Red Heart in bloei. En daar tussen die bomen bloeit boekweit. Goh, ik wist niet dat ik dat in de tuin had. En he, de herfstaster krijgt ook al kleine witte bloemetjes met een tikje roze. En in deze tijd van het jaar bloeien nog altijd de aardbeien (en oogsten we ze ook nog). 

Net buiten de tuin, in de berm staat nog steeds duizendblad mooi wit te zijn, samen met de wilde peen. Stiekem tussendoor bloeit de haagwinde. Kortom: het is wit in de tuin.

collage van witte bloemen

Wit is geen kleur, net zo min als zwart. Wit is licht, en zwart is het gebrek aan licht.

Wit in eten

Er staat bloemkool op tafel. De eerste groente waar ik aan denk bij de kleur wit. Maar in de moestuin zitten diep in de grond nog pastinaken en knolselderij. Venkel heb ik dit jaar niet, en voor asperges is het al te laat. De knoflook mag er bijna weer in. O ja, ik zou bijna de witlof vergeten en de witte bonen (de binnenste bonen van het ras ‘Rona’ of ‘Cannellini’). Ook veel uien zijn wit, net als de champignons. Ze zeggen wel eens dat je veel felle kleuren op je bord moet hebben wil je alle vitamines binnen krijgen, maar vergeet de witjes niet. Het zijn overigens wel opvallend veel groentes waar dochterlief niet warm voor loopt.

Onder het witte fruit mogen de witte aalbes, de banaan, de lychee en de kokosnoot zich scharen? En verder zijn de meeste zuivelproducten wit. En het eitje. Als je tenminste niet zoals wij kippen hebt die bruine eieren leggen. Met een beetje wit zout kan je zo zonder al te veel problemen een hele witte maaltijd op tafel zetten.

wit ei met een wit veertje
Image by congerdesign from Pixabay 

Wat doet de kleur wit met je?

Wit wordt gezien als de kleur van onschuld, puurheid en vrede. De kleur heeft met name positieve associaties zoals zuiverheid, maagdelijkheid, eenvoud, stilte, kalmte, netheid en helderheid. Vandaar ook de witte trouwjurk. Wit stimuleert tot opruimen, symboliseert een nieuw begin en reinheid. (bron: Beeldbalie.nl) Heb je een witte auto? Dan houd je waarschijnlijk van orde en regelmaat. De kans dat het een rommel is in het interieur, is bij een witte auto minimaal.

Wit in de kledingkast

Witte kleding saai? Absoluut niet. Besmettelijk? Ja, dat wel. Ik heb heel lang een witte broek gehad, maar die moest na 2x dragen echt weer in de was, in tegenstelling tot mijn blauwe en zwarte broeken. Ik hou van witte blouses. Ze hebben een chique uitstraling. Behalve die ene, waarin het niet duidelijk is of ik blogger of arts ben, want de associatie met dokters in witte jassen is snel gemaakt. Groot voordeel van wit is dat het overal mee te combineren is. Wanneer ik een lezing geef of een sollicitatiegesprek heb, draag ik ook graag wit. Mijn angstzweet is dan zo goed als onzichtbaar.

witte kleding aan de waslijn
Image by 192635 from Pixabay 

Wit bekennen

Gezegde: Een wit voetje halen (een goede indruk maken bij je leidinggevende)
Film:Wit licht – dramafilm met o.a. Marco Borsato
Muziek: Nights in White Satin van The Moody Blues

Lees ook: