DIY: tandpasta maken

Zelf tandpasta maken staat al een tijdje op mijn lijstje. Maar ergens vind ik dat best spannend. Want ik stop wel iets in mijn mond, en daarnaast wil ik graag dat mijn tanden en tandvlees mooi en gezond blijven. De afgelopen weken heb ik veel artikelen en recepten bekeken over zelf tandpasta maken. En vooral ook de reactie gelezen van mensen die het wel/niet gebruiken. Ik kwam tot de conclusie dat het goed kan, mits je de juiste hoeveelheid ingrediënten gebruikt.

Maar natuurlijk eerst de vraag: waarom zou ik zelf tandpasta maken?

 1. Minder afval. De tubes zijn van plastic en we jagen er jaarlijks aardig wat van doorheen.
 2. Geen fluoride. Fluoride schijnt helemaal niet zo gezond te zijn. Het kan een heel scala aan gezondheidsklachten geven. De berichten hierover zijn echter nogal tegenstrijdig. Maar opvallend is dat veel natuurlijke tandpasta’s in de biologische winkel geen fluor bevatten. En kinderen jonger dan 6 mogen geen tandpasta met fluoride, omdat fluoride in bepaalde hoeveelheid giftig is. Kleine kinderen willen de tandpasta nog wel eens doorslikken, en dat is duidelijk niet gezond.
 3. In de meeste tandpasta zit nog een hele range aan stoffen, zoals Sodium Laryl Sulfate, dat de tandpasta lekker laat schuimen. Het is echter ook een reinigingsmiddel dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld garagevloeren te ontsmetten. Lekker!
 4. Tandpasta bevat microplastics, hele kleine stukjes plastic die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Je vindt deze microplastics ook in veel verzorgingsmiddelen, zoals scrubs, peeling, mascara. Door ze te gebruiken komen deze deeltjes uiteindelijk terecht in zee, en vormen ze, samen met al het andere plastic, de plasticsoep.
 5. Het is goedkoper. Wie zelf tandpasta maakt heeft maar een paar basis-ingrediënten nodig: Kokosolie (heeft een natuurlijke anti-bacteriële werking), zuiveringszout (is een natuurlijk en zacht reinigend middel met een zeer lage schuur coëfficiënt. Daarnast is het alkalisch en daarom neutraliseert bak soda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf, Keltisch zeezout en teatree-olie.

Ik ga het toch maar proberen. Met deze tandpasta poets ik me tanden schoon zonder chemicaliën. Hopelijk straal ik jullie straks tegemoet

Recept:
3 el koudgeperste kokosolie mét kokossmaak
1 tl zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
2 druppels tea tree olie
1 tl Keltisch zeezout

Meng in een potje alle ingrediënten door elkaar. Zorg dat de kokosolie een beetje zacht is door het iets te verwarmen (zet het op de verwarming of zet het kommetje in een bakje heet water). Je moet de andere ingrediënten er makkelijk doorheen kunnen roeren. Roer af en toe nog even door terwijl de kokosolie aan het verharden is. Zo zorg je ervoor dat de ingrediënten goed gemixt blijven. Een klein beetje op je tandenborstel is al genoeg.

Niet lekker? Dat kan kloppen. Er is niks aan toegevoegd dat de tandpasta lekker zoet maakt. Maar toen wij een paar jaar geleden overstapten op Paradontax, trokken we ook een heel vies gezicht. Maar dat was na twee dagen over. De smaak went snel.

Be Sociable, Share!

3 Comments on “DIY: tandpasta maken”

 1. Hallo Ageda,

  Leuk dat je ook met kokosolie tandpasta maakt!

  Zelf gebruik ik met regelmaat alleen kokosolie om mee te poetsen. Bevalt prima en tandarts én mondhygiëniste zijn ook verbaasd over de resultaten.
  Minder bloedend tandvlees, verder geen problemen.

  Succes met uitproberen en ik ben benieuwd naar jouw ervaringen bij de tandarts.

 2. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar al die onbekende en vooral chemische toevoegingen aan mijn alledaagse verzorgingsproducten zijn een doorn in mijn oog. Ik wilde me al een tijdje eens goed verdiepen in het zelf maken van misschien wel het meest gebruikte badkamer product aller tijden, namelijk de tandpasta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *