Zelf tandpasta maken staat al een tijdje op mijn lijstje. Maar ergens vind ik dat best spannend. Want ik stop wel iets in mijn mond, en daarnaast wil ik graag dat mijn tanden en tandvlees mooi en gezond blijven. De afgelopen weken heb ik veel artikelen en recepten bekeken over zelf tandpasta maken. En vooral ook de reactie gelezen van mensen die het wel/niet gebruiken. Ik kwam tot de conclusie dat het goed kan, mits je de juiste hoeveelheid ingrediënten gebruikt.
Maar natuurlijk eerst de vraag: waarom zou ik zelf tandpasta maken?
- Minder afval. De tubes zijn van plastic en we jagen er jaarlijks aardig wat van doorheen.
- Geen fluoride. Fluoride schijnt helemaal niet zo gezond te zijn. Het kan een heel scala aan gezondheidsklachten geven. De berichten hierover zijn echter nogal tegenstrijdig. Maar opvallend is dat veel natuurlijke tandpasta’s in de biologische winkel geen fluor bevatten. En kinderen jonger dan 6 mogen geen tandpasta met fluoride, omdat fluoride in bepaalde hoeveelheid giftig is. Kleine kinderen willen de tandpasta nog wel eens doorslikken, en dat is duidelijk niet gezond.
- In de meeste tandpasta zit nog een hele range aan stoffen, zoals Sodium Laryl Sulfate, dat de tandpasta lekker laat schuimen. Het is echter ook een reinigingsmiddel dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld garagevloeren te ontsmetten. Lekker!
- Tandpasta bevat microplastics, hele kleine stukjes plastic die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Je vindt deze microplastics ook in veel verzorgingsmiddelen, zoals scrubs, peeling, mascara. Door ze te gebruiken komen deze deeltjes uiteindelijk terecht in zee, en vormen ze, samen met al het andere plastic, de plasticsoep.
- Het is goedkoper. Wie zelf tandpasta maakt heeft maar een paar basis-ingrediënten nodig: Kokosolie (heeft een natuurlijke anti-bacteriële werking), zuiveringszout (is een natuurlijk en zacht reinigend middel met een zeer lage schuur coëfficiënt. Daarnast is het alkalisch en daarom neutraliseert bak soda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf, Keltisch zeezout en teatree-olie.
Ik ga het toch maar proberen. Met deze tandpasta poets ik me tanden schoon zonder chemicaliën. Hopelijk straal ik jullie straks tegemoet
Recept:
3 el koudgeperste kokosolie mét kokossmaak
1 tl zuiveringszout (natriumbicarbonaat)
2 druppels tea tree olie
1 tl Keltisch zeezoutMeng in een potje alle ingrediënten door elkaar. Zorg dat de kokosolie een beetje zacht is door het iets te verwarmen (zet het op de verwarming of zet het kommetje in een bakje heet water). Je moet de andere ingrediënten er makkelijk doorheen kunnen roeren. Roer af en toe nog even door terwijl de kokosolie aan het verharden is. Zo zorg je ervoor dat de ingrediënten goed gemixt blijven. Een klein beetje op je tandenborstel is al genoeg.
Niet lekker? Dat kan kloppen. Er is niks aan toegevoegd dat de tandpasta lekker zoet maakt. Maar toen wij een paar jaar geleden overstapten op Paradontax, trokken we ook een heel vies gezicht. Maar dat was na twee dagen over. De smaak went snel.
Chantal says
Moet het per se Keltisch zeezout zijn of mag het ook gewone?
En heb je ook een vervanger voor de tea tree olie?
Ageda says
Heet mag ook gewone zeezout zijn, en tea tree olie kan je vervangen door andere etherische olie. Er zijn online meerdere recepten te vinden. Zoek welke het beste bij je past.
Flora Thijssens Mendonça Candido says
Hoi! Ik lees nu pas uw recept en ben benieuwd of u nog steeds uw eigen tandpasta maakt. Het is al 8 jaar geleden.
Ik wil ook mijn eigen tandpasta maken. De parodontax is zo smerig geworden de laatste tijd.
Ageda says
Nee, ik maak mijn eigen tandpasta niet meer. Reden: ik kan niet met zekerheid zeggen of het goed is voor mijn tanden. De parodontax is inderdaad niet meer wat het geweest is. Balen dat ze het receptuur veranderd hebben.