In mijn zoektocht naar duurzaam gedrag, duik ik elke maand in iemands groene leven. Wie zijn deze ‘duurzame mensen’? En waarom kiezen zij ervoor om duurzamer te leven? Wat vinden ze echt belangrijk en waar ergeren ze zich aan? En hoe zien ze de toekomst?
Vandaag het groene boekje van Charlotte Bax, 29 jaar en freelance schrijver. Samen met haar vriend woont ze in Hengelo. Sinds 2015 schrijft Charlotte op haar blog CherryCharlie.nl. Haar artikelen gaan over naar buiten gaan, wandelen, tips op het gebied van duurzamer leven, en haar zoektocht om haar leven zo duurzaam mogelijk te maken, maar wel leuke dingen te blijven doen. Eind 2019 deed ze een case study naar haar eigen gedrag: hoe duurzaam leef ik nou écht?
Wat is de meest duurzame stap die je hebt gezet?
“Ik ben significant minder vlees gaan eten en vervang een aantal zuivelproducten door plantaardige producten. Volgens het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn staat de categorie “spullen” op 1 en “vlees” op 2 als het om milieu-impact gaat in het leven van de gemiddelde Nederlander.
Ik ben niet iemand die maandelijks shopt (ik heb een hekel aan winkelen en koop alleen wat ik nodig heb of al heel lang op mijn verlanglijstje heb staan), dus was vlees de manier om mijn milieu-impact drastisch te verlagen. Eerst 2 dagen in de week vegetarisch, toen langzaamaan steeds meer. Ik eet nu nog ongeveer 1 dag in de week vlees.”
Wat is je ‘groene zonde’?
“Dat is mijn tic voor Koreaanse skincare! Ik ben echt dol op Koreaanse producten: high-end kwaliteit en een hoge dosis werkzame ingrediënten voor een betaalbare drogisterijprijs; denk aan Clinique kwaliteit voor Rimmel prijsje. Maar het is natuurlijk niet duurzaam om dat allemaal maar uit Korea te bestellen… Ik probeer nu langzaamaan vervangers te vinden voor mijn favoriete producten bij eco-vriendelijke merken uit Nederland of Europa, zoals Weleda, Lavera en Lush.”
Waarover maak je je zorgen?
“Of we de opwarming van de aarde op tijd een halt toe kunnen roepen. Op een gegeven moment, als we door de CO2-deken de aarde zo ver hebben opgewarmd dat de permafrost begint te smelten, dan komt er ontzettend veel methaan vrij die nu nog ligt opgeslagen in die permafrost. Dit is een vele malen sterker broeikasgas dan CO2 en zal een onomkeerbare kettingreactie in gang zetten. Vanaf dat moment zullen we geen kans meer hebben om het proces een halt toe te roepen.
Daarnaast maak ik me zorgen om het feit dat veel mensen zich er wel bewust van zijn dat ze “iets voor het milieu moeten doen”, maar dat ze niet weten wat hun persoonlijke CO2-uitstoot is en hoe ze die effectief kunnen verminderen. Men denkt dat het voldoende is om het licht netjes uit te doen wanneer ze niet thuis zijn, korter te douchen en een herbruikbare waterfles te gebruiken. Dingen waarvan je het effect direct kunt zien. De productie van spullen (vooral elektronica) en vlees genereren echter ontzettend veel méér uitstoot, maar dat zie je niet direct. Het is wel waar je het beste je milieu-impact kunt reduceren: minder kopen (niet ieder jaar een nieuwe telefoon dus) en minder vlees eten.
En ook vliegen wordt nog onderschat: gemiddeld staat vliegen op de 6e plaats in de impact top 10. Dat komt omdat niet alle Nederlanders jaarlijks op vliegvakantie gaan. Maar zodra je 1 vliegvakantie per jaar maakt, is dat zoveel impact dat hij direct in je persoonlijke impact top 3 belandt. Laatst sprak ik iemand die het afgelopen jaar 6x met het vliegtuig weg was geweest. “Maar we hebben geen tweede auto!” Dat staat echter totaal niet met elkaar in verhouding. Mensen hebben dat gewoon niet door en dat vind ik heel erg.”
Wat zie met grote sprongen vooruit gaan?
“Vlees- en zuivelvervangers! Ik vind het echt fantastisch om te zien hoe het schap vleesvervangers bij de supermarkt blijft groeien en dat er zoveel verschillende soorten plantaardige melk te koop zijn. En de vleesvervangers zijn ook echt LEKKER: notenballetjes, linzenburgers met dadels, falafel, vegetarische shoarma, I love it. Ik kan niet wachten tot dat de norm wordt en het vegaschap groter is dan de gecombineerde vleesschappen.”
Welke duurzame ‘bloggers’ volg je graag?
“Ik vind Linda van Zaailingen.com ontzettend inspirerend. Verder volg ik Hetkanwel.nl, maar dat zijn meer nieuwsberichten dan echt bruikbare tips of persoonlijke ervaringen.”
Wie of wat is jouw groene inspiratiebron
“Het boek De Verborgen Impact, wat ik al eerder noemde, is echt mijn bijbel, en daar is Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot een heerlijke, praktische aanvulling op. Op Thinkbigactnow.org kun je je eigen uitstoot in kaart brengen en dat kan even schrikken zijn, maar levert zoveel inzicht op! Verder heb ik leuk contact met een aantal mensen uit Enschede die veel met verduurzamen bezig zijn.”
Ben je positief of negatief over de toekomst?
“Ik wil heel graag optimistisch zijn, want zo ben ik als persoon. Maar ik heb zeer mijn twijfels over de toekomst: de Nederlandse politiek plakt alleen maar pleistertjes in plaats van met echte en effectieve maatregelen te komen, bedrijven beginnen het nu pas min of meer te snappen en veel ‘doodgewone consumenten’ zijn er nauwelijks mee bezig en blijven gewoon doorgaan zoals ze altijd al hebben gedaan.”
Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?
“Bereken je CO2-footprint. Breng in kaart met welk duurzaam gedrag jij de meeste impact kan hebben en ga daar serieus mee aan de slag. Dan zet je meer zoden aan de dijk dan door alleen plastic te mijden of korter te douchen.”
Volg Charlotte via Facebook, Instagram of Pinterest. Of gewoon op het blog.
- Facebook: CherryCharlieNL
- Instagram: CherryCharlieNL
- Pinterest: CherryCharlieNL
Op zoek naar duurzaam gedrag interviewde ik meer mensen. Lees hier de verhalen van
- Natural storyteller Katja Staring,
- Frisdenker en dwarskijker Anita Marskamp,
- Natuurliefhebber Evan van der Poel
- Moeder en voedingsdeskundige Lilla Kiss – van Kammen
- Verzamelaar en blogger Mirjam Hart
- Dierenactivist Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
- Veganiste Yvonne Bijkersma
Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren. Lees hier de volledige disclaimer.
Charlotte says
Ohhh wat gek om een interview met mezelf zo terug te zien! Dankjewel voor de mogelijkheid 🙂
Lilian says
Wat interessant om te lezen. Wij proberen ook wat groener te leven door minder vlees te eten en inderdaad niet te vliegen. Mijn schoonmoeder werkt voor Greenpeace en we verbaasden ons erover dat ze dan wél op vliegvakantie gaat naar de Canarische eilanden. Ik vloog voor het laatst negen jaar geleden naar Liverpool. En daarvoor heb ik drie keer gevlogen in m’n leven (het verst naar Moskou voor school)
Ageda says
Goed bezig!