Duurzaam leven met een baby

Lilla Kiss-van Kammen

Toen Lilla (30) zwanger was van haar eerste kind, werd ze nog meer bewust dan ze al was van het belang om duurzaam te leven. Want in wat voor wereld zal haar zoon (inmiddels drie jaar oud) opgroeien als we niks doen? Ze kwam er echter achter dat duurzaam leven met een baby toch nog wat struikelblokken kende. Maar ze houdt vol, en kijkt waar ze haar steentje kan bijdragen. Lilla woont samen met haar man Robert en zoontje Jamie in Zuidhorn (Groningen).

Lilla ruimt afval op samen met zoon Jamie.

Wat is de meest duurzame stap die je hebt gezet?

“Mijn meest duurzame stap was dat ik tijdens mijn zwangerschap heel bewust ben gaan kijken naar wat een baby nu écht nodig heeft. De meeste dingen die we aanschaften waren gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen, zoals een aankleedkussen van wol, draagdoek en natuurrubber spenen, of ze waren tweedehands, zoals kleertjes, voorleesboeken en speelgoed. De meeste spullen hebben we, toen Jamie groter werd, doorgegeven aan andere aanstaande ouders. Alleen de meest belangrijke spullen hebben we bewaard voor een eventueel tweede kindje.”

Wat is minder goed gelukt?

“Ik wilde heel graag wasbare luiers gebruiken voor mijn zoon. Het scheelt zo veel afval! Maar het was toch gemakkelijker om wegwerpluiers te kopen. Daar baalde ik van, maar uiteindelijk besefte ik dat ik niet alles in een keer helemaal goed kan doen. We kochten wel biologische luiers en zijn zodra het kon begonnen met het potje interessant te maken, zodat we zo snel mogelijk van de luiers af waren.”

‘Wat heeft een baby nu eigenlijk écht nodig?’

“Ik zou ook nog graag willen stoppen met het gebruik van de auto. Ik probeer al zo veel mogelijk met de trein en de fiets te reizen. In de ideale situatie zou ik de auto helemaal de deur uitdoen, maar het is wel gemakkelijk om er één te hebben. Vooral met een kind. Een tweede auto komt er in ieder geval niet.”

Waarover maak je je zorgen?

“Ik maak me heel erg zorgen over de toekomst van mijn zoon (en de generaties daarna). Zal er nog een wereld zijn om in op te groeien? Enerzijds ben ik negatief gestemd, omdat ik veel afval en verspilling om mij heen zie (met name in het bedrijfsleven). Ik probeer mensen om mij heen constant te prikkelen met mijn bewuste keuzes. Maar helaas word ik nog regelmatig voor gek verklaard. Aan de andere kant merk ik ook dat het mensen wel aan het denken zet. Langzaamaan komt een beweging in gang. Met name bij de jongere generatie, die terecht opkomt voor hun toekomst. Dat vind ik dan weer onwijs inspirerend.”

Wie of wat inspireert jou?

“Ik heb vooral veel offline inspiraties. Een prachtige, leerzame boek vind ik Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot. Het boek doet je ogen openen naar de legio mogelijkheden om duurzamer te worden. Het is een soort van bijbel voor mij geworden.
Daarnaast ben ik dol op groene eettentjes zoals Feel Good en De Groene Stoel in stad Groningen. Ik vind hun doel, de manier waarop ze werken en de gerechten die ze maken heel inspirerend. Regelmatig gebruik ik de gerechten als inspiratiebron voor mijn eigen creaties thuis.
Als je (net als ik) af en toe vlees eet, maar dierenwelzijn erg hoog hebt staan, kan ik vooral de Wilde slager in Groningen of de Schotse Hooglanders in Opende aanbevelen. Als consument betaal je voor de gezondheid van dier, milieu en mens. Kies voor initiatieven die daar aandacht voor hebben.
En nu we het toch over voedsel hebben: Afgelopen zomer zijn we lid geworden van de zelfpluktuin in Ten Boer. We hebben een soort luxe-abonnement op de moestuin: we hoeven het niet te onderhouden, maar mogen wel de vruchten plukken (letterlijk). Lokaler en biologischer dan dit kan niet. En het is een super leuk en leerzaam uitje voor onze zoon (en stiekem ook voor onszelf ;-)).”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Ik wil iedereen aansporen om mee te gaan aan de duurzame trend. Elke stapje doet er namelijk echt wel toe, hoe klein ook. “

Lilla houdt een website bij met haar ervaringen. Check it out: http://praktijkbewust.wordpress.com

Lees ook: