Het is nu tijd voor vlierbloesemsiroop

Zie je hoe de struiken volhangen? Bij mij in de tuin is het een opperbest vlierbloesemjaar. We hebben drie grote struiken en een paar kleintjes. En wat ruikt die bloesem heerlijk! En van die bloesem kan je allerlei lekkers maken. Vandaag maakte ik vlierbloesemsiroop.

de vlierstruik in de tuin in volle bloei

Vorig jaar dronken we al dagelijks een heerlijk glas vlierbloesemwater. In een grote kan doe ik een paar vlierbloesemschermen en laat het even trekken. IJsklontjes, schijfje citroen of een takje munt erbij en je hebt een heerlijk verkoelend drankje.

Omdat ik zoveel struiken heb en de smaak van vlierbloesem erg lekker vind, maakte ik vanochtend vlierbloesemsiroop. Het is een super simpel recept dat ik vond op Het receptenboek van Nederlands Dis. Op deze pagina staan nog meer lekkere recepten met vlierbloesem en vlierbessen. Ik sta te popelen om het recept van vlierbloesemwijn te maken.

Vlierbloesemsiroop maken

Pluk ongeveer 250 gram vlierbloesem en kook dit in 500 ml water. Laat het een kwartier rustig doorkoken. Zeef de inhoud van de pan en vang het vocht op in een andere pan. Voeg hier 750 gram suiker bij, de rasp en sap van 2 onbespoten citroenen en breng het geheel opnieuw aan de kook. Wanneer het een beetje stroperig wordt, schenk je het over in flessen. Bewaar koel en donker. 

vlierbloesem in een pan met een halve liter water

Er gaat veel suiker in, maar het is ook niet voor niets siroop. En vergeet niet dat suiker nut heeft: hierdoor is je siroop langer houdbaar. Voor een glas lekkere vlierbloesemsiroop gebruik ik maar een paar milliliter siroop, dan is het mij al zoet genoeg. Vul het glas verder aan met koud water. Of bruiswater, dat is echt een dorstlesser.

Cheers!