Hummus, veganaise en chocolademousse van kikkererwtenvocht

Wat hebben hummus, veganaise en chocolademouse met elkaar te maken? Je maakt het allemaal van een blik kikkererwten.

 

Eigenlijk wilde ik alleen hummus maken (zie recept hieronder). Daarvoor heb je de kikkererwten in blik nodig, en 3 lepels van het vocht. En toen had ik dus nog een kopje kikkererwtenvocht over. En daar kan je de lekkerste dingen mee maken, want het vocht gedraagt zich bij het mixen net als eiwit. Naar tien minuten kloppen (ja, het duurt misschien wel iets langer), kan je de bak op de kop houden zonder dat de inhoud zich naar beneden stort. Net zoals eiwit dus.

Door de ‘mousse’ van opgeklopte kikkererwtenvocht lepel je vervolgens wat gesmolten chocola en je hebt je eigen chocolademousse. Zie hier het lekkere recept (wel met iets te veel suiker naar mijn mening) van De Groene Meisjes.

Veganaise van kikkererwtenvocht

Voor het maken van de veganistische variant van mayonaise, is het kikkererwtenvocht ook perfect. Je hebt geen eieren meer nodig. Klop 3 eetlepels van het vocht luchtig met een garde, samen met 1 eetlepel citroensap (of azijn), 1 theelepel mosterd en een snuf zout. Voeg hier 240 milliliter zonnebloemolie langzaam met een dunne straal aan toe.

We maakten al eerder veganaise van sojamelk, maar ik vind dit eigenlijk nog een beter recept, want anders zou ik het vocht toch maar weggooien!

 

Kikkererwtenvocht heet aquafaba. In Amerika maken ze al Fabanaise, mayo van kikkererwtenvocht.

Zelfs dochterlief, die kikkererwten verafschuwd, vind zowel de mayo als de chocolademousse erg lekker. Goh… soms blijf je je verbazen over eten.

Recept hummus:

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1/2 teentje knoflook

Laat 1 blik kikkererwten uitlekken en bewaar het vocht. Mix de kikkererwten met de sesamolie, komijnzaad, citroensap,  knoflook en 4 eetlepels van het kikkererwtenvocht tot een romige hummus. Breng op smaak met zout en peper.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *