Wat begint met een klein plantje, wordt al snel een grote bos. Soms wel tot 2,5 meter hoogte. En elk jaar komt de maggiplant netjes weer terug. Als grote bos, keer op keer. De maggiplant (lavas) is een heerlijk geurend kruid. Lekker voor in soep. Maar dat is nog niet alles.
In het echt heet hij Lavas, maar in de volksmond noemen we de plant maggiplant, omdat hij sterk geurt naar maggi. Je weet wel, dat zwarte flesje waarvan je de inhoud in de soep doet. Lavas is een smaakversterker. Net als zout. Het versterkt dus de natuurlijke smaak van het eten. Een handig kruid dus voor wie zout-arm eet. Wrijf vlees bijvoorbeeld voor het braden in met gekneusd lavasblad. Dat verbetert de smaak. Ik heb verschillende recepten voor je op een rijtje gezet.
Maggiplant telen
In de winter is er weinig over van Lavas (maggiplant) in je tuin. Boven de grond sterft hij geheel af. Maar je hoeft niet echt te onthouden waar hij staat, want al vroeg in het voorjaar, begin maart, komen de kopjes alweer voorzichtig boven de grond. Met een beetje geluk heb je nu een keer zoveel lavas in de tuin als vorig jaar. Het is een snelle groeier. Al in april kan je voor het eerst voorzichtig oogsten. Een maggiplant snijden doe je met een scherp snoeimes. Snij een tak ongeveer 10 cm boven de grond af. Je zult zien dat de tak vanzelf weer uitloopt. Verwijder in de keuken de blaadjes van de stengel en snij de blaadjes fijn. Of, als je het voor de soep gebruikt, doe een paar hele takken in de pan. Dan vis je ze er naar afloop makkelijk weer uit.
Je kunt lavas makkelijk zelf zaaien. Koop zaadjes of oogst de zaden zelf. De maggiplant bloeit van juni tot juli met grote bloemschermen waar het zaad in verstopt zit. Maggiplant zaai je in het voorjaar. Zaai voor in een potje. Het kiemen duurt ongeveer 3 weken. Houd in die tijd de grond goed vochtig (maar niet te nat). Zijn de plantjes groot genoeg, dan kunnen ze in de tuin.
Ken je iemand met een maggiplant in de tuin (zoals ik :)) dan kan je ook vragen of je er een stukje van mag hebben. Je vermeerdert lavas door middel van scheuren. Schep in het voorjaar, als de plant nog klein is, een stuk van de maggiplant uit de grond en scheur deze in kleinere stukken. Ze ze terug op een andere plek in de tuin, of doe ze in een pot om elders te planten.
Aan één plant in je tuin heb je meer dan genoeg. Wordt hij te groot? Dan kun je ‘m in de zomer rustig terugsnoeien. Hij geeft je daar weer nieuwe frisse blaadjes voor terug.
Nog geen lavas in de tuin? Je kunt het deze maand nog zaaien. Dus koop snel een zakje lavas of maggikruid.
Eet de hele plant
Lavas is een eetbare vaste plant. We zijn bekend met het gebruik van de bladeren van de maggiplant, maar wist je dat je de hele plant kunt eten? De stengels en steeltjes kan je koken of stomen als groente. En van de bladeren en stengels kan je ook thee maken. Heb je keelpijn of spijsverteringsproblemen? Dan helpt lavas. Het kruid is verder eetlustopwekkend en het helpt bij reumatische pijnen.
In de herfst oogst je de wortel van de lavasplant. Fijngemalen gebruik je deze als aroma in bijvoorbeeld soep of thee. Aangezien dat meer werk is en je lavasblad ook heel goed de winter door kunt bewaren (zie hieronder), is dit minder gebruikelijk.
Let wel op: vermijd het gebruik van lavasthee tijdens de zwangerschap. En ook bij nieraandoeningen is het gebruik van lavas af te raden, omdat het ook een vochtafdrijvende eigenschap heeft.
Maggiplant bewaren
Je hebt vaak meer lavas in de tuin dan je gebruikt. En juist in de winter, wanneer het maggikruid boven de grond is afgestorven, is het een heerlijk kruid voor in de snert, bonensoep, stoofschotel en andere winterse gerechten. Er zijn twee makkelijke manieren om lavas te bewaren: drogen en invriezen.
Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Bundel ze samen en hang ze op een warme zonnige plek waar ze goed kunnen drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn (bij droog weer na zo’n 2 weken) verwijder je de bladeren van de takken. De bladeren verpulver je. Gebruik hiervoor eventueel een zeef, zodat je echt hele kleine stukjes overhoudt. Drogen kan natuurlijk ook in een droogoven. Verspreid de bladeren op de roosters en droog ongeveer 8 uur op 35 graden. Bewaar de lavas in een afgesloten potje.
Vind je drogen te lang duren? Invriezen kan natuurlijk ook. De bladeren kunnen rechtstreeks in de vriezer, of je blancheert ze eerst 20 seconden. Dit laatste zorgt ervoor dat de smaak beter behouden blijft. Bewaar alles bij elkaar in een diepvrieszakje. Dit is handig omdat je bevroren lavas makkelijk kunt verpulveren. Rol hiervoor het zakje tussen je handen. Bij het koken haal je er uit wat je nodig hebt.
Waar koop je maggikruid (lavas)?
Heb je geen tuintje, geen groene vingers of gebruik je niet zo vaak lavas? Dan koop je een potje lavaskruid. Bijvoorbeeld online bij Pit & Pit of Ekoplaza.
Meer lezen over de kruiden in mijn tuin?
- Wat te doen met: Citroenmelisse
- Een kruidenspiraal maken
- Munt drogen
- 6 recepten voor het lekkerste fruitwater
Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren.
Pia-Lou Ma says
Ik maak elk jaar lavas-zout. Een flinke bos lavas fijnknippen en in een vijzel met fijn zeezout tot een mooi groen moes stampen. Is het te nat,dan nog zout toevoegen. In een dunne laag verdelen over een schaal en laten drogen . Soms even omscheppen. Is het compleet droog,dan nog een keer in de vijzel en in potjes doen.
Ageda says
Wat leuk! Daar heb ik nog nooit van gehoord! Ga ik zeker proberen. Dank je wel!
Jolanda Satter says
Ben ook even op zoek naar tips. En een beetje aan het zoeken op het net. Vorig jaar nog niet zo’n grote plant, maar nu wordt hij best groot. Kan ik ook hele takken invriezen? Maar dan verpulveren ze zeker wel snel, als je ze uit de diepvries haalt? Ijsblokjes lijkt me ook wel handig, alleen dan passen de stelen er weer niet in. Of fijn maken met een kruidenhakker. Ga nu echt wat invriezen van de herfst, want mistte het wel in de winter in de stoofpotten en soep :). Alvast bedankt!
Ageda says
Als je ze per portie invriest dan is het niet erg als ze verpulveren. Het is juist makkelijker om ze dan te verpulveren en zo door de zoek te roeren.
Anneloes Venema says
Als je ze blancheert worden ze toch helemaal slap? Stop je ze dan zo slap in een diepvriesvak?
Ageda says
Nee, want blancheren is maar 10 tot max 20 seconden. Wanneer je blancheert behoudt de maggiplant zijn smaak beter. Je gaat als volgt te werk: Spoel de kruiden af onder de koude kraan. Dompel ze met behulp van een schuimspaan 10 tot max 20 seconden in kokend water (je kunt ook de stengeltje vasthouden bij het uiteinde). Vries ze daarna direct in.
Jolanda Satter says
Oké, dus blancheren en per portie in een zakje? Ga ik dat eens proberen. Bedankt!
Veerle says
Snij de de lavas best reeds in stukken of neem je een volledige stengel die je daarna in een diepvrieszakje propt?
Ageda says
Kan beiden. Als je het in z’n geheel in een zakje doet, kan je het als het diep bevroren is, ook makkelijk kapot slaan.
Gina says
Ik droog mijn maggiplant altijd. Het gedroogde goedje in een pot met draai deksel en dit kan zeker wel 2 jaar blijven staan.
Zo heb je het hele jaar door maggi.
Ageda says
in een oventje? Of boven de kachel?
A v Oijen says
Zitten de laatste jaren witte ,wormen in het blad .wat zijn dat.
Ageda says
Dat weet ik niet. Lavas staat erom bekend dat het weinig last heeft van ziekten of plagen. Het zullen denk ik ook larven zijn, en geen wormen. Als de maggiplant al enkele jaren oud, kan je ook eens kijken of je hem kan verjongen door hem te scheuren in het voorjaar. Succes.
Peter says
Larven van de selderij mineervlieg.
Lia says
Ik ga lavas gebruiken als zoutvervanger ivm zout beperkt dieet. Ik heb gelezen dat je de zaden ook kunt malen en bv in brood gebruiken. Iemand hier ervaring mee?
Ageda says
Ik heb hier geen ervaring mee, maar ga het zeker proberen. Even wachten tot de lavas bloeit (juli) en dan zaad oogsten. Ik zal mijn bevindingen opschrijven.
mia walkot says
ik heb de LAVAS in mijn kruidentuintje komt ieder jaar mooi terug nu in mei is ze er al . heerlijk in de soep en voor de winter gedroogd gewassen gesneden in de vriezer altijd bij de hand .
Tamara says
Wat is er mis als de plant geel kleurt ? Staat hij dan te droog of er is het s nachts te koud geweest?
Ps: bedankt voor alle geweldige tips om het te gebruiken in eten en om te bewaren voor de winter 🙂
Ageda says
Dank voor je compliment Tamara! Als de bladeren van je maggiplant geel kleuren is hij waarschijnlijk te droog. Het is ook mogelijk dat je plant een voedingstekort heeft. Misschien een te zure grond? Of een tekort aan stikstof? De maggiplant kan goed tegen de kou, daar zal het niet aan liggen. Succes!
Gerrit says
Wat je ook kunt doen, is Lavas is een koffiefilter doen, en dan ff 1 minuut in de magnetron, herhaal dit, bij mij is dat 3 keer tot lavas droog is en dan kun je het verpulveren in potje doen, werkt super voor soepen en sauzen.
Nog een tip bestrooid eens een stukje kabeljauwfiler met een mixje van wat peper, zout en lavas en bak deze om en om tot gaat.
Heerlijk
Ageda says
Dank je wel voor de tips! Drogen is een goede optie om het hele jaar lavas in huis te hebben.
Jolanda Satter says
Even geprobeerd. Denk dat ik aan 1 minuut 40 wel genoeg heb. Ging een beetje verbranden. Had een paar takken in een filterzakje gedaan en dan 2x 1 minuut, maar ik rook wat en zag ook wat zwarts, haha.
Maar goed, het werkt super en was makkelijk te verpulveren. Kunnen dan ook verschillende porties bij elkaar in een pot? Bedankt voor de tip!
Willeke says
Met veel plezier alle reacties gelezen!
Mijn maggiplant heeft nu stengels van zo’n 2 meter met die mooie (vind ik) gele zaadbloemen.
Ik houd van grote veldboeketten in een grote vaas op de grond. Mijn vraag is: kan ik zo’n stengel ook in de vaas zetten, of gaat dat slijmen met andere bloemen, of stinken misschien?
Vr.gr. Willeke
Ageda says
Ik weet niet of hij gaat slijmen met andere bloemen. Het is het proberen waard. Want in bloei is het een prachtige plant. Je kunt eventueel het uiteinde van de stengel 10 seconden in kokend water ‘dippen’ en daarna gelijk in de vaas zetten. Kwetsbare bloemen blijven dan vaak langer mooi.
Betty says
Ik heb twee maggi planten staan, maar zoals op mijn vorige adres waar ik een hele struik kreeg, blijft het jaar op jaar maar een paar takjes.. en aangezien ik het gebruik in soep en vaak soep eet, heb ik soms helemaal niets meer.. Wat gaat hier fout?
Ageda says
Lavas is niet heel veeleisend. Maar hij houdt wel van ruimte, zon en veel vocht. Te nat staan vindt ie echter niet leuk. Het water moet dus goed weg kunnen. Daarnaast houdt hij van een humusrijke bodem. Zorg ervoor dat hij voldoende bemest is.
Aafke says
Waarschijnlijk staan er teveel planten of onkruid omheen?
Bij mij werd hij hierdoor ook kleiner.
Onkruid eromheen weggehaald, grond losgemaakt en hij werd weer groter.
Marga says
Kun je de bloemen ook eten/ bewrken?
Ageda says
Goede vraag Marga. Als je nog even wacht, dan worden de bloemen vanzelf zaadjes, en die kan je natuurlijk wel gebruiken in de keuken. Maar of je ook de bloemen kan eten, weet ik niet.
Ciska Bekker says
Wat een leuke tips , dank jullie wel ! Ik ga het zeker kopen en gebruiken . Lijkt mij erg lekker
Janke Westhoff says
Hoe gebruik je het tegen reuma/pijn?
Ageda says
Je kunt er thee van trekken. Dat schijnt reumatische klachten te verminderen. Ik heb hier echter geen ervaring mee. Drink niet te veel, want Lavas heeft werkt ook vochtafdrijvend. Drink het dus ook niet tijdens de zwangerschap.
Jopie Rouwen says
Doordat ik ’n natrium-arm dieet moet volgen en ik ’n echte zout-liefhebber ben is het voor mij ’n crime om de zoutstrooier en de maggi-fles te laten staan (acuut long-oedeem)
Dus ik zocht ’n alternatief, ik heb eerst Ve-tsin geprobeerd maar dat was het ook niet.
Toen kwam ik op Lavas terecht, en ga dit zaaien.
Ik heb op deze site wel redelijk wat info opgedaan maar nog niet hoe groot ’n portie ongeveer is? (in blaadjes/takjes/gram per persoon)
Moet je ook als je ’n wintervoorraad wilt aanleggen de porties groter maken omdat ze waarschijnlijk toch ’n stukje smaak verliezen?
Ageda says
Het makkelijkste is om de bladeren en stengels van de maggieplant te drogen. Dat kan boven op zolder (een dag of 5) of in een voedseldroger (ongeveer 4 uur). Als het helemaal droog is, vermaal je het tot poeder. Dit kan je lange tijd gebruiken, zolang je de pot maar donker bewaard (dus in je keukenkastje). Het zal niet snel aan smaak verliezen zo. Succes.
André says
Goedemiddag, ik heb een plant (stuk wortel gescheurd) van familie gekregen en geplant. Tijdens het scheuren en op weg naar huis rook de plant heerlijk. Nu deze een paar weken bij mij in de tuin staat groeit de plant prima, maar de geur is weg, ook als ik aan de blaadjes ruik. Iemand een idee hoe dat kan?
B. Plantenga says
Breek een blaadje af en eet het op,als er dan nog geen smaak is, bijmesten met koe of kippenmest,3x bemesten met bloedmeel en beendermeel of vismeel.
Ik oogst 4x per jaar ongeveer 4 literpotten.
Dat is genoeg om een hele straat met buren gelukkig te maken..
Niessien Hemme says
Ik gebruik de maggie plant al jaren in de groente soep de blaadjes snij ik klein en de stengel kook ik altijd mee en haal het er uit wanneer ik de soep op dien heerlijk pittig en toch geen zoute smaak.
cor says
We snijden het voor de soep als smaak versterker en vriezen het in voor de latere periode als er geen plant meer is. Ik doe de bladeren in de blender en de er wat water bij. Mix dit helemaal tot een brei en vries dat in m.b.v. bakjes voor ijsklontjes.
Als de boel hard is er uithalen en bewaren in de vriezer tot dat je ze nodig hebt. Werkt ideaal!
Ageda says
Dank voor de tip Cor!
Suzanne says
Even een vraag.
Kun je de bloemen ook eten van een maggieplant?
Ageda says
Je kunt alles eten van een maggiplant. Maar zelf heb ik de bloemen nog nooit gegeten.
Wim de Groot says
Ik krijg bijna geen blad alleen maar stengels van 1.5 meter en bloemen,hoe kan dit? Groet: Wim.
Ageda says
Bij mij wordt hij nu ook minder. Ik ga hem in het najaar (of voorjaar) opgraven en een nieuwe plek geven. Ik denk dat dat zal helpen.
Louise says
Wat een mooie tips. Dank jullie wel. Ik ga er zeker gebruik van maken.
Louise
Karel J. den Haan says
Heerlijk te lezen dat men zo veel plezier heeft van een
plant die zo natuurlijk is.
Ik neem vaak een klein blaadje uit de plant als ik in de
tuin loop en kauw hem op.
Hannie says
Pas getrouwd en het eerste wat ik kookte was macaroni met maggiplant.
Van mijn toenmalige werkgever kreeg ik het recept en wil het graag met jullie delen,want het is nog altijd het eerste wat ik maak in het voorjaar zodra ik de eerste bladeren kan oogsten.
Het is het lievelingsrecept van mijn man.
Ik bak hiervoor eerst klein gesneden kipfilet of kippedij
Lekker bruin bakken, dan uien erbij en ook lekker een beetje doorbakken.
Ik voeg dan een maggiblokje of groentetablet erbij.
Als laatste een flinke bos lavasbladeren fijnhakken. En nog even meebakken en tot slot de macaroni erdoor roeren.
Dan heb ik nog een tip, gooi het afval zoals de stelen en bladeren die je overhoud niet weg maar doe ze in een pan met water en laat dat een poos trekken.
Ik giet dit vocht in een ijsblokjes zak en kan in de winter deze weer gebruiken in de soep.
Ageda says
Wat een leuke tips, dank je wel Hannie! Waar zouden we zijn zonder lavas? 🙂
Mar says
Kan je lavaszaad ook drogen en dan malen bijvoorbeeld .
Ageda says
Dat zou kunnen. Zo kan je je eigen bouillon maken.
Chris says
Ja dat kan, doe het zelf ook maal het in de koffiemolen heel fijn (wel goed laten drogen)
Lekker op vleeswaren ,is waar je van houdt
J.J.Salden says
Wij gebruiken lavas in de salade.En ook in aardappel puree. Mij zoon lust alleen aardappel puree als er lavas in zit.
Hans Walcarius says
Een beetje bij de mosselen doen, heerlijk.
Ok says
Blaadjes plukken, fijn snijden, in bakje in diepvries.
Pakken wanneer en hoeveel je nodig hebt.
Werkt prima
gejah says
ik heb een stek gekregen van de lavasplant. Hij geurde heerlijk bij de gever in de tuin. Nu slaat hij heel goed aan, maar de geur is compleet weg. Komt dit nog terug of wat is daar de reden van. Ik hoor het graag.
Ageda says
Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nog nooit van gehoord heb. Maar… geef ‘m even tijd om aan te slaan. Ik denk dat de geur naar verloop van tijd wel terugkomt.
Bea says
Ik had de plant ineen grote bloembak na 2jaar niet meer terug gezien,hoe komt dat?
Linda says
Leuke site! En vooral handige tips.
Altijd had ik al een eigen tuintje gewild. Ik heb zelf geen tuin dus had een stadstuintje, alleen bleek er een fout gemaakt te zijn, hij was 2x verhuurd, dus ik deed zaadjes in de grond en een ander haalde ze weer weg. Dat dus niet meer gedaan. Toen las ik dat het op het balkon ook kan. Alleen door mijn kat, ging alles dood, die lag er op. Het opgegeven. Tot ik anderhalf jaar geleden de k ziekte kreeg, ik zat veel thuis en verveelde me, onze kat was inmiddels overleden dus balkonieren.
Nu het 2e jaar, staat mijn balkon helemaal vol met van alles. Mijn buurvrouw haar zoon, werd ineens ziek en bleek door zout te komen. Hij mag absoluut geen zout meer, maar zij heeft een hekel aan tuinieren. Dus haar vraag of het bij mij nog er bij kon. Wist eerst niets van de lavas plant maar leer goed bij. Dat het een vaste plant is, wist ik niet maar ben daar erg blij mee. Gister voor de eerste keer geoogst. De buuf was er heel blij mee. Nu heb ik nog zaadjes, dus die ga ik ook nog gebruiken. Teveel zal ik niet krijgen aangezien er genoeg mensen hier zijn die het ook graag zouden willen. Zo helpen we elkaar. Ook met boodschappen die over zijn, delen we met elkaar. Nu ik zoveel tijd over heb, vind ik het heerlijk om op balkon zit, plantjes staan er mooi bij en kan dadelijk leven van de opbrengst. Zou nu alleen nog citroen geranium nog erbij willen, die ruiken zo lekker. Als ik na een zware behandeling, thuis kom, dan ga ik altijd op het balkon ziten. Alsof ik even in een andere wereld ben. Ik ga zeker veel tips van hier gebruiken. Dank je wel!
Ageda says
Dank Linda voor het delen van je verhaal. Fijn dat je zoveel mensen weer blij kunt maken. Veel plezier met je plantjes.
Wilma Jongh says
Mijn maggiplant heb ik al jaren , ik vries wat in.
Droog wat , maak het fijn dat kan met een deegroller of tussen de vingers.
Ik vermeng het met Keltisch zeezout.
Heerlijk voor in de soep in de winter, altijd een voorraadje bij de hand.