Rabarber. In de winter is hij weg. Dan ineens zie je hem opkomen. En voor dat je het weet kun je oogsten. Dat gaat jaar in, jaar uit zo door, soms wel tien jaar lang. De rabarber is een zeer dankbare plant. Van één plant kan je regelmatig oogsten. Je kunt het eten in taart en toetjes, maar rabarber als groente als hoofdgerecht is ook heerlijk.
Rabarber trekken
Dus stond vandaag rabarber op het menu. Voorzichtig trok ik zes stengels van de plant. Je moet de stengels voorzichtig met een draaiende beweging trekken. Snijden is verboden, is mij geleerd. Dan heb je kans dat de plant gaat rotten. De bladeren snijd je er direct. Aangezien ze giftig zijn, zijn ze niet geschikt voor consumptie. Maar weggooien hoeft ook niet. Gebruik de bladeren als mulch en laat ze lekker liggen in je tuin als
Rabarber als groente
Ik ken rabarber vooral als toetje: Rabarbercrumble, rabarbertaart, rabarberjam. Erg lekker, maar het wordt vaak met veel suiker gemaakt, omdat rabarber van zichzelf nogal zuur is. Dus zocht ik naar een recept waarbij rabarber als groente wordt gegeten. Na lang zoeken vond ik onderstaand recept: hete bliksem met rabarber. Omdat ik mijn ‘hete bliksem’ een beetje zuur vond, heb ik aan het eind een scheutje ahornsiroop toegevoegd en zongedroogde tomaatjes.
Wat vond het panel aan tafel van het eten? Manlief schepte twee keer op, en dochterlief heeft niet zitten treuzelen. Dat zegt mij meer dan genoeg :).
Aangezien ik nog meer rabarber in de tuin heb staan, ben ik op zoek naar andere lekkere recepten waarbij rabarber de groente-hoofdrol speelt. Hoor het graag als je er een hebt!
Stamppot rabarber
(2-3 personen)
- 1 ui
- 750 gram aardappelen
- 400 gram rabarber
- kruiden of Waddenzout
- melk
- Zout en peper
- Rookworst (biologisch of vegetarisch)
- Scheutje ahornsiroop (optioneel)
- Zongedroogde tomaatjes (optioneel)
Snijd de uien in grove stukken. Schil de aardappelen en snijd ze in niet te grote, maar wel gelijke stukken. Doe de uien en aardappels samen met de rabarber in een grote pan. Voeg water en kruidenzout toe en breng het geheel aan de kook. Kook alles in ongeveer 15 minuten gaar. Verwarm intussen de rookworst. Giet de aardappelen en de groenten af en stamp met een pureestamper fijn. Verwarm de melk en roer deze, eventueel met een scheutje ahornsiroop en de zongedroogde tomaatjes, door de stamppot. Breng het geheel verder op smaak met zout en peper en serveer met de rookworst.
Eet smakelijk!
Geef een reactie