• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Houten producten
    • Tuinieren
    • Duurzaamheid
    • DIY
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
  • Contact

DIY: rabarberjam maken

23 juni 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

De langste dag is geweest. En dat betekent dat de rabarber uit de tuin moet. Waarom? Omdat rabarber oxaalzuur bevat. Oxaalzuur zorgt ervoor dat kalk minder goed wordt opgenomen in je lichaam. Na de langste dag wordt het gehalte aan oxaalzuur steeds hoger. Ach, het komt niet op de dag nauwkeurig, het kan nog wel een paar weekjes mee. Maar voor mij toch het moment om te beginnen met het ‘opmaken’ van de rabarber uit de tuin. En om ervoor zorgen dat we er de rest van het jaar ook nog van kunnen genieten, ga ik rabarberjam maken.

Ruim een kilo rabarber plukte ik. Dit is voor de eerste lading, want er staat minstens nog een kilo.

Rabarberjam maken is niet moeilijk. Wat heb je nodig:

  • 1 kilo rabarber
  • 500 gram suiker
  • 4 gram agar agar

Was de rabarber, snijd het in stukjes van 1 cm en doe het in een pan. Voeg de suiker bij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur niet te hard aan in het begin, anders brandt het aan. Op een gegeven moment komt het vocht los uit de rabarber, dan kan het vuur weer wat hoger. Laat net zo lang doorkoken totdat de rabarber uit elkaar valt en zacht is.

Doe de agar agar erbij en laat het heel kort nog 2 minuten doorkoken. Schenk daarna over in schone potjes.

Jam zonder suiker

O ja, ik en suiker. Al jaren vermijd ik waar mogelijk suiker. En dan toch suiker in de jam? Dat komt omdat het rabarberjam is. En zonder suiker is het mij veel te zuur! Suiker heeft daarnaast een bijzondere eigenschap. Het zorgt er onder andere voor dat jam bindt en dat het goed bewaard kan worden, want suiker zorgt ervoor dat bacteriën en enzymen niet de kans krijgen om je jam te laten bederven.  Wil je geen suiker, dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of honing. Maar dan heb je nog iets nodig om je jam dik te laten worden. Bijvoorbeeld:

  • pec (pectine)
  • chia-zaadjes of
  • agar-agar
  • sap van vruchten met veel pectine, zoals bijvoorbeeld citroen, sinaasappel,  aalbes, peer, kweepeer, appel, pruim en kruisbes.

Geleisuiker of gewone suiker?

Nog makkelijker is om geleisuiker te gebruiken in plaats van gewone suiker. Geleisuiker, ook wel confituursuiker, is eigenlijk gewone kristalsuiker met pectine. Voordeel van geleisuiker is dat je er vaak minder van nodig hebt dan gewone suiker. Maar geleisuiker heb ik niet altijd in huis. Gewone suiker daarentegen wel. De verhouding is over het algemeen dat je ¾ van het gewicht van het fruit aan suiker toevoegt. (dus 1 kilo fruit met 750 gram suiker). Maar dat is mij te zoet, zelfs voor rabarberjam. Daarom voeg ik nog agar-agar toe. En dat heb ik in huis, omdat zo’n zakje heel lang meegaat (je hebt bijna nooit meer dan 4 gram nodig).

Jam in pindakaaspotjes

Rabarberjam maken doe ik in potjes waar pindakaas, augurken of dergelijke in heeft gezeten. Voordat de jam erin gaat was ik ze heel goed schoon en kook ik ze vervolgens zo’n 10 minuten uit in kokend water. De potjes moet je echt tot net onder de rand vullen met hete jam. Sluit goed af en zet de potten direct na het vullen op de kop. De hitte van de jam duwt dan de overtollige lucht uit de pot. Ook dit komt ten goede aan de houdbaarheid. Draai de potten na 5 minuten weer om en laat ze rustig afkoelen.

Eet smakelijk.

Wil je meer weten over jam maken? Kijk dan eens naar dit boek: Jam, gelei, confituur. Boordevol tips over hoe je overheerlijke jam maakt.

Lees ook

  • Rabarber 2.0: rabarbercrumble
  • Recept: Stamppot rabarber

 

BewarenBewaren

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, groente, rabarber, recept

Reader Interactions

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Inspiratie nodig voor een Groen Huishouden? Download het gratis e-book hier

Producten

  • Handgemaakt van kaarsresten: Bloemkaars €3.50
  • gedroogde guldenroede Gedroogde Guldenroede €3.50
  • Duurzame kaarsen van kaarsresten: bolkaars €2.50 – €10.00
  • Mini kerstboompjes €2.00
  • Flesopener op hout €8.95

Meest gelezen

  • Maak je eigen tuindecoratie door te recyclen Wil je je tuin mooier maken? Tuindecoratie zelf maken is niet moeilijk. Gebruik oude materialen, zoals een kapotte schaal of versleten laars.
  • wandelschoenen Vind de mooiste wandelroutes in Nederland Ik hou van wandelen. Er zijn tal van wandelroutes in Nederland. Bereid je goed voor en geniet van mooi Nederland.
  • Zuurkool van rode kool en bloemkool: stappenplan fermenteren Wist je dat je van rode kool en bloemkool zuurkool kan maken? Het is een kwestie van fermenteren. Een stappenplan fermenteren vind je hier.
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2021 · elkedaggroener ·

Met het gebruik van deze site ga je akkoord met met ons Privacybeleid