• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Uitdaging 2016: een jaar niks kopen

30 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

receipts-1372961_640En of het gelukt is? Laat me zeggen: ik ben tevreden. Het is me niet gelukt om helemaal niets te kopen. Er ging af en toe iets kapot: m’n wandelschoenen vielen uit elkaar, er kwam een scheur in mijn spijkerbroek en soms was ik rijkelijk te laat om nog een verjaardagscadeautje te maken. Of had ik absoluut geen inspiratie. Maar het aantal dingen dat ik heb gekocht, zijn zeker op één hand te tellen. En daar ben ik erg blij mee.

Een jaar lang niks kopen bleek achteraf een wel hele grote uitdaging. Toch ben ik blij dat ik het heb gedaan. Want het heeft me erg veranderd. Ik ben minder ‘hebberig’ geworden. En ik weet dat ik zonder kopen toch ook heel gelukkig ben. (ok, dat klinkt een beetje te zweverig :))

Wat heeft een jaar lang niks kopen mij opgeleverd?

1. Volle portemonnee

Niks kopen heeft me wel degelijk iets opgeleverd. In de eerste plaats een volle portemonnee. Je wilt niet weten hoeveel geld je ongemerkt uitgeeft. Elke winkel heeft wel speciaal voor jou iets in de aanbieding. Ook al heb je het niet nodig, je bent gek als je het laat liggen. Hun verkooptrucjes werken uitstekend. We trappen er met zijn alleen massaal in. En het kost ons bakken met geld.

2. Minder nodig

Niks kopen heeft me het gevoel gegeven dat ik ook echt met minder toekan. Als ik nu door de stad loop, brandt het geld niet meer in mijn broekzak. Spullen vullen je huis. En daarmee je hoofd. In onze stacaravan staat nu alleen het hoognodige. De rest zit in dozen. Nu, 3 maanden na de verhuizing, weet ik niet eens meer wat er in de dozen zit. Ik mis niks. Toch staan er bij ons in de stal en bij mijn ouders op zolder minstens 30 dozen.

3. Veel creativiteit

Tot slot heeft niks kopen me heel veel creativiteit opgeleverd. Ik maak zelf mijn verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, cadeautjes, kaarten, lekkernijen en als ik koude voeten heb, brei ik gewoon mijn sloffen zelf. Ik wist eigenlijk niet dat ik zoveel zelf kon maken.

geen-geld3
Ik vind het aanpasen van ons koopgedrag, consuminderen dus, een belangrijk onderdeel van een duurzamer leven. Wil je ook met minder door het leven? Stel jezelf dan regelmatig de vraag: heb ik dit echt nodig? Na morgen is mijn uitdaging afgelopen en mag ik weer ‘kopen’. Maar ik vraag me serieus af: wat heb ik eigenlijk nodig?

 

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: consuminderen, minimalistisch, niks kopen, uitdaging

De vloer uitgraven

28 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

vloer uitgravenManlief heeft samen met mijn vader de afgelopen dagen aardig wat afgesjouwd. Maar het resultaat mag er dan ook zijn: de vloer is eruit. Ruim 40 centimeter onder de oude vloer hebben ze afgegraven. Uiteindelijk zijn ze de tel van het aantal kruiwagens kwijtgeraakt.

vloer-eruit310 kuub steen en zand

Zestien kruiwagens is een kuub, had mijn vader snel even uitgerekend. Diezelfde dag haalde hij 32 kruiwagens uit het huis, gevuld met zand, stenen en puinzand. Twee kuub dus. Beide mannen werkten hard. Eerst ging de houten verrotte vloer aan diggelen, vervolgens hakten ze cementen vloertjes met brute kracht kapot, en tot slot schepten ze kruiwagens vol zand naar buiten. In de tuin hebben we nu, ongeveer 16 kuub later, drie grote bergen: een met stenen, een met puinzand, en een berg mooie grond voor de moestuin. En in de schuur staan de oude planken.

Vloerisolatie en vloerverwarming

vloer-eruit1Het is nodig om minstens 40 centimeter uit te graven om straks een goed geïsoleerde vloer te kunnen aanleggen met vloerverwarming. We graven als het ware onze eigen kruipruimte. Hoe we onze vloer gaan isoleren, weten we nog niet precies. Maar een ding is zeker: hij zal meer dan goed isoleren, en erbovenop komt vloerverwarming. Dan hebben we straks niet alleen een laag energieverbruik, maar heb ik hopelijk ook nooit meer koude voeten. 🙂

Het zweet staat beide mannen op de rug als de laatste volle kruiwagen wordt weggebracht. Zijn ze klaar met de vloer uitgraven? Voor vandaag wel. Maar binnenkort start het volgende project. Dan kan de vloer van de keuken eruit. Aan de slag mannen!

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen, isolatie, slopen

Koude voeten = sloffen breien

27 december 2016 door Ageda Venema 1 Comment

2 koude voeten met gebreide sloffen

Koude voeten, dat is mijn probleem. Inclusief wintertenen. In de stacaravan kunnen we het redelijk warm krijgen, behalve de vloer. Vooral ’s avonds krijg ik snel last van koude voeten. Goede reden om de breinaalden weer op te pakken, en nieuwe sloffen te breien.

Breien doe ik vooral in de winter. Eerder dit jaar breide ik al een heerlijke warme trui. Ik ben er niet heel goed in, dus ik zorg voor makkelijke patronen. Zo vond ik ook een geweldig patroon waarmee je simpel sloffen kunt breien op 2 naalden. Breien op vier naalden vind ik altijd zo’n gehannes. Maar dit werkt echt goed. En ze zitten als gegoten!

Het patroon komt van de website van Dinah Creatief. Hier vind je de volledige beschrijving voor mannen-, dames- en kindersloffen, geïllustreerd met praktische foto’s.

gebreide sloffen

Damessloffen, maat 39

Het patroon voor damessloffen, maat 39/40 vind je hier. Met een bol wol kom je al een heel eind. Deze
Ijslandse wol is heerlijk warm.

  • Gebruik breinaald 4 of 5.
  • Zet voor de hiel 24 steken op. Brei 8 naalden recht.
  • Zet op dezelfde naald nog een keer 24 steken op en brei ook hier 8 naalden recht.
  • Nu heb je twee gelijke delen. Brei het eerste deel, zet direct erachter 10 steken op en brei het tweede deel erachteraan. Nu heb je 1 stuk met 58 steken.
  • Brei recht tot 11 cm hoogte.
  • Kant voor de voorvoet in de volgende naald de eerste 10 steken af. Brei de naald uit.
  • Kant in de volgende naald ook de eerste 10 steken af. Totaal heb je nu 38 steken.
  • Brei verder tot de gewenste voet lengte. Voor maat 39 betekent dit dat je totale breiwerk ongeveer 24 centimeter lang is.
  • Nu brei je de teen. Minder in de volgende naald 19 steken verdeeld over de 38 steken.
  • Volgende naald recht breien.
  • Minder in de volgende naald opnieuw 9 steken verdeeld.
  • Kant de overige steken af.
  • Naai de bovenkant en teen van de slof samen.
  • Naai de hiel en onderkant van de hiel, gebruik hiervoor de draden die afgehecht moeten worden.
  • Keer de slof. En brei nummer 2 op dezelfde manier.
Voor wie meer inspiratie zoekt:

Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: breien, DIY, winter

Bas en Lena: onze boerderijkatten

24 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

bas-en-lena2We hebben gezinsuitbreiding: Bas en Lena. Twee kleine, zwarte, schuwe katjes liggen heel dicht tegen elkaar aan. Schichtige oogjes volgen elke stap die we zetten. Nee, vertrouwen doen ze ons niet. In het halve jaartje dat ze oud zijn, hebben ze al een heel leven achter de rug.

Bas en Lena zijn zogenaamde ‘niet-gesocialiseerde’ katten. Oftewel: zwerfkatten. Ze zijn gevonden op straat. De een op een camping bij Coevorden, de ander bij een restaurant in Hoogeveen. Hongerig en uitgemergeld. Beiden werden naar het Drenst Dierenasiel in Beilen gebracht, waar ze samen een hok en een mand deelden. De eerste keer dat wij ze zagen lagen ze lief tegen elkaar aan. Maar, zo had de meneer van het asiel gezegd, dit zijn geen katjes om te aaien of te knuffelen. En of je ze ooit op kan pakken, is nog maar de vraag. Ze zijn niet gewend aan mensen. Ze zijn het liefst op zichzelf.

Boerderijkatten uit het asiel

We kiezen speciaal voor deze zwerfkatten. In het asiel wonen er veel meer, en ze raken ze maar moeilijk kwijt. Ze sprongen dan ook bijna een gat in de lucht toen we zeiden dat we er wel twee wilden meenemen. Deze lieve beestjes vinden moeilijk een thuis. Want wie wil nu een kat die altijd op pad is? Of die je nooit zou kunnen aaien.

‘Kletsen’ met de katten

bas-en-lena1Wij dus. Wij willen poezen die muizen vangen. Manlief is allergisch voor kattenhaar, dus het is ook niet de bedoeling dat Bas en Lena spinnend tegen ons aan komen liggen op de bank. Dochterlief zit nu regelmatig een paar minuutjes voor hun hok om met ze te ‘kletsen’. Ik denk dat ze hoopt dat ze ooit minder schuw zullen worden en dat ze met hen kan spelen. Ach, je weet het nooit. Elke kat heeft zijn eigen karakter. Maar ik heb geleerd dat katten in de eerste paar maanden van hun leven direct moeten socialiseren, anders is het te laat. Bas en Lena zijn nu minstens een half jaar oud.

Een leven voor spanning en avontuur

Gezellig zullen ze, vrees ik, nooit worden. Nuttig wel. En hopelijk vinden ze het straks wel fijn op hun nieuwe plek op onze boerderij. Voor hen ligt een leven vol spanning en avontuur in het verschiet. Ze mogen rennen, klimmen, jagen en muizen vangen (en vogeltjes laten vliegen) om vervolgens in een warm mandje weer uit te rusten. Hopelijk bevalt ze dat.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: huisdier

Nog snel even kerstkaarten maken

22 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Direct na Sinterklaas liggen bij ons de eerste kerstkaarten al in de brievenbus. Nu al, denk ik dan. Dat kan best nog even wachten. Maar nu is het 3 dagen voor kerst, en ik heb nog geen enkel kaartje de deur uit. En aangezien ik ook dit jaar weer mijn eigen kaarten wil maken, mag ik wel even opschieten.

Dus ik doe niet moeilijk dit jaar. In mijn crea-verzamelbak vind ik papier, stempelletters, en leuke blaadjes. Dochterlief heeft ook nog een doos vol knutselspullen. Even wat inspiratie opdoen op Pinterest en ik kan aan de slag.

kerstkaarten maken

Een leuk tekstje, in de vorm van een kerstboom. Een kwestie van stempelen.

kerstkaarten maken

Deze blaadjes kreeg ik ooit in een kerstpakket. Het zijn kleine notitieblokjes. Een paar blaadjes bij elkaar geplakt maar een leuk ‘ duurzaam’ kerstkaartje.

kerstkaarten maken

Plakletters in combinatie met stempelen. Heb je geen plakletters? Knip dan een N en X uit een tijdschrift of uit een ander kleur papier

kerstkaarten maken

En dit beestje vind ik echt geweldig. Binnen 2 tellen gemaakt. De body knipte ik uit een oude kerstkaart. Pootjes en geweitje eraan… klaar.

Wil je meer inspiratie voor een duurzaam kerstfeest? Download gratis mijn e-book Groene Kerst 2020!

 

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, Kerst

Hoera, vandaag is het de kortste dag van het jaar

21 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Kortste dag van het jaarIk kijk al weken uit naar vandaag. Vanwege het kerstdiner van dochterlief? Nee. Omdat vandaag mijn kerstvakantie begint? Leuk, maar nee. Vandaag is het 21 december, de kortste dag van het jaar. Vanaf vandaag gaan we weer richting de zomer.

Op de kortste dag van het jaar is het in totaal zo’n 8 uur lang licht. Op 21 juni, de langste dag van het jaar is het zeker 16 uur per dag licht. Het grootste verschil is ’s avonds: Vandaag gaat de zon zeker 5 uur eerder onder dan op de langste dag van het jaar. Dan genieten we om 22.00 uur nog van de laatste zonnestralen. ’s Ochtends is er minder verschil. Vandaag kwam de zon rond kwart voor 9 op. Op de langste dag is dat iets voor half zes.

Het kan nog vriezen en dooien

Het slaat natuurlijk nergens op, want het duurt nog maanden voordat het weer een beetje behaaglijk warm gaat worden. Het kan nog vriezen, sneeuwen, stormen, ijzelen en dooien en het zal nog heel lang verschrikkelijk koud en donker zijn. Toch voelt deze kortste dag van het jaar voor mij als het omkeerpunt. Elke dag een minuutje langer licht. Heerlijk!

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: winter

Antieke bouwmaterialen

19 december 2016 door Ageda Venema 1 Comment

stenen-poelman7De zoektocht naar duurzame bouwmaterialen is begonnen: stenen, dakpannen, kozijnen, deuren. En omdat we een deel van ons oude boerderijtje zoveel mogelijk in originele staat willen houden, zoeken we naar antieke bouwmaterialen. Duurzaam en tweedehands gaan goed samen.

Van ons oude boerderijtje willen we het voorhuis zoveel mogelijk in zijn originele staat houden. In ieder geval van de buitenkant. Dat betekent dat we niet met nieuwe materialen moeten gaan werken, maar zoveel mogelijk tweedehands. Maar waar vind je stenen van ruim honderd jaar oud? Of ‘nieuwe’ oude dakpannen?
Nou, dat bleek helemaal niet zo heel moeilijk te zijn. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in oude, antieke bouwmaterialen. En bij één ervan, Poelman in Grootegast (Groningen), vonden we tussen honderdduizenden oude stenen exact onze stenen.

 

Oude ornamenten

stenen-poelman2De materialen zijn afkomstig van gesloopte oude panden. Alles wat bruikbaar is, wordt meegenomen. Stenen worden schoongebikt en bewerkt, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook dakpannen vinden hier een tweede leven, net als houten balken. Verder op het terrein liggen naar soort prachtige ornamenten, sommige roestig, andere nog mooi. Met een beetje creativiteit, kan je er weer mooie dingen van maken. Voor de restauratie van een boerderijtje als die van ons, is dit werkelijk hemel op aarde.

‘Nieuwe’ oude dakpannen

stenen-poelman6Onze ‘nieuwe’ oude dakpannen vinden we bij de pannenboer in Lauwerszijl. Ons dak moet helemaal vernieuwd worden, er zijn verschillende soorten door elkaar heen gebruikt en ze zijn erg gevoelig voor mos. Leuk als je een gemêleerd groen dak wilt, maar niet voor ons. We kiezen voor geglazuurde Friese golfjes (in plaats van niet geglazuurde die we nu op het dak hebben liggen). Deze hebben duidelijk minder last van mosgroei.

Twee belangrijke bouwmaterialen hebben we nu gevonden. Tweedehands.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Duurzame architect gezocht

12 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Kleuvenveld 7 scan647.pdfWe dachten het voorhuis te kunnen opknappen zonder ingrijpende veranderingen aan het aanzicht of de constructie. Zonder architect, zonder bouwvergunning. Maar helaas, het dak en de tussenmuur zijn kinkjes in die kabel. Wat het dak betreft: de knik in de kabel. Uhhh, in het dak.

Het huis willen we zoveel mogelijk in oude stijl behouden. Maar wat is de oude stijl? Zoals het er nu uitziet? We vonden prachtige bouwtekeningen uit 1910. Daar lijkt dit huisje niet meer op. Het dak van de stal even groot als het voorhuis, dat overigens een stuk smaller was. Het huis heeft in de jaren 70 een verandering ondergaan. De stal werd uitgebreid, en er is een stukje bij aangebouwd. De voordeur kwam aan de andere kant, net als de trap. Met de uitbouw in het voorhuis, kwam een knik in het dak. En daar zit nu het hele punt.

Vragen voor de duurzame architect

Kleuvenveld 7 scan647.pdfHet dak moet worden vernieuwd, en dan is een knik in het dak maken niet zo heel makkelijk te reconstrueren. Daarnaast kan het zorgen voor lekkage als de boel niet goed op elkaar aansluit. Maar wat als je de knik eruit haalt en er deels een plat dak van maakt? Kan dat? En ziet het er dan nog wel mooi uit? Haal je het verband uit het huis? En kunnen we straks de dragende binnenmuur er nog wel uithalen, zonder dat de boel instort?

Het zijn vragen waar we zelf het antwoord niet op hebben. We weten op het blote oog wat we mooi vinden, maar niet of het haalbaar is. Daar is specifieke kennis voor nodig. We hebben iemand nodig die voor ons kan tekenen en rekenen zodat we de bouwvergunning kunnen indienen.

De komende week gaan we op zoek naar een fijne architect, die het leuk vindt om met ons mee te denken. Eén met een duurzaam hart en kennis van duurzame oplossingen en technieken.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Documentaire voedselverspilling: Global waste, the scandal of food waste (2011)

10 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

docu_waste1Meer weten over voedselverspilling? Bekijk dan eens de documentaire Global Waste, the scandal of food waste, van Tristram Stuart, dé activist tegen voedselverspilling.

Schrijver en activist tegen voedselverspilling Tristram Stuart vertelt in Global Waste het verhaal van voedselverspilling over de hele wereld. Gevoelens van schaamte overvielen me. Want al doe ik mijn uiterste best om geen voedsel te verspillen, het is duidelijk dat voordat ik mijn voedsel uit de winkel haal, er al heel veel is verspild. Economische zelfmoord, noemt Stuart het, want eten weggooien kost ook enorm veel geld.

Het feit dat er eten wordt geproduceerd naar ‘esthetische’ normen, stoort me nog het meest. Omdat wij geen vlekjes op een banaan willen, alleen rechte komkommers kopen en graag goedgevulde schappen in de supermarkt zien, wordt er dagelijks tonnen en tonnen voedsel weggegooid.

Brood van gisteren, vandaag in de container

Stuart laat het zien aan de hand van een aantal voorbeelden. Hij is op bezoek in een Franse supermarkt (de enige die hem binnenlaat en er openhartig over wil vertellen), waar hij laat zien dat brood dat gisteren is gebakken, vandaag al weer wordt weggegooid. Kazen, die de meeste medewerkers niet eens kunnen betalen, gaan met pakjes tegelijk de container in. Jaarlijks gooien de Franse supermarkten voor 850 miljoen euro aan eten weg.

Bananen: de juiste kromming

Ecuador is het land van de bananen. Na de oogst worden de bananen onderverdeeld in eerste en tweede klasse. De eerste klasse gaat naar Amerika en Europa. Deze bananen hebben geen enkel vlekje en exact de juiste kromming (ja ja, die wordt echt gemeten). De tweede klas naar andere landen in Latijns Amerika. O ja, en dan is er nog een derde klasse: die wordt gevoerd aan de dieren. Of weggegooid. Een land dat afhankelijk is van zijn bananenexport gooit zo een groot deel van zijn inkomsten weg. Omdat wij ze niet willen. Ons verlangen naar perfect fruit schaadt de productielanden. Dit geldt niet alleen voor de bananen uit Ecuador, maar ook voor de aardbeien uit Marokko, de boontjes uit Kenia, enz.

docu_waste2Het kan ook anders

Stuart bezoekt ook India en Japan. India heeft een ander probleem: het is niet zozeer dat de mensen het niet willen, maar de logistiek is hopeloos. Dagelijks rot 150 ton voedsel weg, tijdens het transport of onder de zinderende zon.  In Japan ziet Stuart dat het ook anders kan. Dit land is voor ruim 60% afhankelijk van import, en dan gooi je blijkbaar toch niet zo snel iets weg. Een grote winkel verzamelt alle etensafval apart, en brengt dit naar een bedrijf waar het allemaal gemengd wordt. Met het resultaat, een enorme dikke vloeistof, worden dagelijks 8000 varkens in de buurt gevoed. Een ander bedrijf verwerkt resten voedsel tot compost, en geven dit gratis weggeven aan tuinders in de buurt. De grote winkel koopt op zijn beurt het varkensvlees en de groenten van deze boeren en tuinders weer op.

global-waste-the-scandal-of-food-waste_80135418‘Te’ rijpe tomaten

Gelukkig ziet Stuart nog meer mooie oplossingen die voedselverspilling tegengaan. In Engeland worden regelmatig grote maaltijden geserveerd, en in Amerika geven chefkoks de overgebleven maaltijden aan daklozen. En in het seizoen plukken jongeren van een christelijke organisatie heerlijke rijpe tomaten en andere groenten. Voor de boer zijn deze al ‘te’ rijp, en raakt hij ze aan de straatstenen niet meer kwijt. De jongeren verdelen ze in nabij gelegen dorpen onder de armeren, die geen geld hebben om voldoende groente te eten.

Ik heb genoten van deze documentaire, die niet alleen het probleem beschrijft, maar ook zoekt naar oplossingen. Laat dat maar aan Tristram Stuart over. Te zien op Netflix.

Global Waste: The Scandal of Food Waste (2011)

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: anti-voedselverspilling, documentaire, Tristram Stuart

Granola maken in de koekenpan

7 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

granola koekenpanYoghurt met granola, dat vind ik zo ontzettend lekker! Even dacht ik dat ik dat voorlopig aan me voorbij moest laten gaan, want de zaden en noten moeten toch minstens 20 minuten in de oven. En een oven laat nog wel een tijdje op zich wachten zolang we in de caravan wonen. Maar ik ben niet voor een gat te vangen. Dus kwam de koekenpan tevoorschijn. Zou dat ook werken?

 

 

 

Recept granola uit de koekenpan

Tuurlijk! En het is zelfs veel sneller te maken dan in de oven. Binnen 5 minuten is het klaar voor de yoghurt. Het recept is simpel. Mix

  • pompoenzaden,
  • zonnebloempitjes,
  • gehakte noten,
  • sesamzaadjes
  • eventueel havermout

granola koekenpandoor elkaar en rooster het in een hete koekenpan. Blijf erbij, en roer regelmatig om, want voor je het weet gaat het te hard. Schenk na 5 minuutjes eventueel ahornsiroop erbij als je van wat zoete granola houdt. Blijf nu vooral goed doorroeren. Haal het van het vuur, en strooi het over je yoghurt. Wil je het niet gelijk eten, laat het dan afkoelen in een bord. Laat het niet in de pan liggen, want die is heet en voor je het weet zijn je zaden en noten alsnog aangebrand.

Meng er in de yoghurt wat fruit of rozijnen bij. Eet smakelijk!

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, granola, recept, zonder oven

Over een oude trap en bedstee deurtjes

5 december 2016 door Ageda Venema 1 Comment

sloop-zolder2xsDe sloop vordert gestaag. Beneden gaat de vloer er uit. Op zolder is de betimmering van het dak verwijderd. Wat rest is de oude balken constructie, het dakbeschot en de dakpannen. Nu zien we goed de staat van het dak, en die is niet goed. Maar nee, we schieten niet gelijk in de stress. We wisten dat we dit konden verwachten bij een oude boerderij opknappen.   

Terwijl manlief sloopt, sjouw ik. Planken, puin, zand, kruiwagens vol breng ik naar buiten. Ik blijf er tenminste lekker warm bij, want in huis is het niet veel warmer dan buiten.

 

sloop-kamer_bedstee
De oude bedstee deurtjes

Antieke bedstee deuren

Beneden halen we een muurtje neer. Achter het jaren 70 behang zitten bruine houten planken. Een deel van deze planken blijken de oude bedstee deurtjes. Helaas zijn destijds met enig geweld de schanieren eruit gehaald, om ervoor te zorgen dat het behang geen ‘bobbels’ vertoond. Dus helemaal gaaf zijn ze niet meer. Maar het is wel weer een prachtig stukje hergebruik van materialen! Ook wij doen de deuren niet weg. Daar vinden we vast wel weer een bestemming voor.


Het huis anno 1910

sloop-kamer2xs
Links zie je precies waar de vroeger de trap zat

Nu het huis beneden redelijk gestript is, tekent het oude huis uit 1910 zich ook af. Waar nu een raam zit, was vroeger de voordeur. Je ziet onder het raam duidelijk dat de deur met andere stenen is dichtgemetseld. We zien dat bij boerderijen in de buurt. Oog voor esthetiek was er vroeger zelden. De trap zat in de beginjaren ook aan deze kant bij de voordeur, zodat je bij binnenkomst direct naar boven kon, of rechts de kamer in. Op de muur zien we precies de trap afgetekend, voorzien van wat berekeningen met potlood ernaast.

 

de-vloerxsHard werken houdt ons warm

We blijven denken, fantaseren en rekenen. Kunnen we deze muur er ook uithalen? En laten we de knik in het dak zitten? Het dak moet er straks immers toch helemaal af, dus dan kunnen we dat ook aanpassen. En wat doen we met de schoorsteen?
Voorlopig eerst maar verder met de vloer eruit slopen. Het is deels van hout, deels cement. Anders dan we verwachten, slaan we zo dwars door de cementlaag heen. Eronder zit zand. Kruiwagens vol kruier ik naar buiten. Laat het maar lekker koud worden, wij houden met het slopen onze eigen temperatuur goed op peil.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Decoratieve vetbollen maken

29 november 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

vetbol1Dagelijks zit hij er: een roodborstje op het dak van de stal. Precies voor ons keukenraam. Behalve het roodborstje, worden we ook elke dag vereerd met een bezoekje van koolmeesjes. Tijd om een paar vetbollen voor ze op te hangen, zodat ze ook gezellig bij ons blijven.

 

 

vetbol5WC-rol

Met enkel een wc-rol kan je al leuke vogelvoerhangers maken. Smeer de rol in met speciaal voor vogels bestemde pindakaas. Hierin zit geen suiker en geen zout, want daar houden vogels niet van. Draai vervolgens de besmeerde rol door vogelzaad. Lintje er doorheen en ophangen maar.

Vetbol in koffiekop

vetbol3Om vogels op meerdere plaatsen te voorzien van eten, hang ik ook twee oude koffiekopjes op, gevuld met vetbollen en ‘bak’ ik nog een paar ‘muffins’. Ook deze zijn makkelijk zelf te maken. Je hebt nodig:

  • Plantaardig frituurvet (nog niet gebruikt)
  • vogelzaad (gebruik 1 deel vet op 1 deel zaad)
  • kopje
  • houten stokje
  • muffinvormpjes

Smelt het frituurvet langzaam. Laat het niet te heet worden, je hoeft het zaad niet te frituren. Meng, als het iets is afgekoeld, het vogelzaad erdoor. Giet het vervolgens in de kopjes en plaats er, aan de andere kant van het oortje een houten stokje in. Hier kunnen de vogels straks op zitten, terwijl ze heerlijk zitten te smikkelen. Giet het andere deel van het vet met zaad in de muffinvormpjes. Laat alles hard worden. Hang de kopjes buiten op, leg de muffins op een schaal en hou je camera in de aanslag.

Wat kan je vogels voeren?

vetbol2Zelf koop ik vogelzaad van de vogelbescherming. Daarmee steun ik tegelijkertijd de vereniging. Goede zaadmengels bevatten stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda. Maar je kunt vogels op meer manieren voeren:

  • Pinda’s
  • Zonnebloempitten
  • Allerlei soorten fruit
  • Gedroogde meelwormen

Het hele jaar door

Wat ik niet wist is dat je vogels het hele jaar door kunt voeren. Ze verleren heus niet om zelf voedsel te vinden. In de winter heeft een vogel graag vetrijk voedsel, in de lente meer kalk- en eiwitrijk eten. Ook in de zomer, wanneer de vogels in de rui zijn, hebben ze behoefte aan extra eten. Dan is eiwitrijk voedsel van levensbelang. In de herfst eten de vogels het liefst de vitaminerijke bessen uit de struiken, maar kun je ze ook bijvoeren met vetbollen en pinda’s.

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, natuur, vetbol, vogels

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • citroenzuur voor afwasmiddel Citroenzuur €8.79
  • Plaatshouder Groene Kerst €0.99
  • Duurzame handgemaakte kaarsen: vierkant Duurzame handgemaakte kaarsen: vierkant €5.50 – €7.50
  • bokashi starter Bokashi starter €9.95
  • waar kan je baking soda voor gebruiken Baking soda - zuiveringszout €4.26
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·