• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Anti-voedselverspilling: koop bier van aardappels en ketchup van afgekeurde tomaten

11 april 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

We hebben onze mond vol van voedselverspilling. Gelukkig zijn er ondernemers die niet alleen mooie praatjes hebben, maar actie ondernemen en voedselverspilling tegengaan! Op de website ‘Verspilling is verrukkelijk’ vind je bedrijven die soep maken van groente gered van de supermarkt, bier van geredde aardappelen, zeep van sinaasappelschillen en crostini’s van brood dat een dag oud is en dus rijp voor de afvalcontainer.

Het doet me goed om te zien dat er ondernemers zijn die het aanpakken van voedselverspilling als doel hebben. (Tegelijk stemt het me natuurlijk enorm triest dat dat zo noodzakelijk is, maar dat nu even terzijde). Voor mij zijn deze ondernemers helden. En wat ik kan doen? Gewoon kiezen voor deze producten.

Bier

Instock – maakt speciaalbier en granola van voedsel gered uit de supermarkt. Met 1 pieperbiertje redt je twee aardappels en met 1 bammetjesbier twee boterhammen! De granola wordt gemaakt van bierbostel, het moutrestant dat overblijft na het brouwen van bier. (www.instock.nl)

Beeblue – maakt speciaalbier van brood en zeep van koffiedik en sinaasappelschil, gered van het bedrijfsleven en publieke instanties. (www.wearebeeblue.com)

Iced Tea

Thijstea – maakt Iced Tea van voedsel gered van groothandels en telers. (www.thijstea.nl)

Appelcider

Betuwse krenkelaar – maakt appelcider en appelsprankel (zonder alcohol) van fruit met een vlekje of plekje. (www.betuwsekrenkelaar.nl)

ZONDE: Een derde van het voedsel dat jaarlijks wereldwijd voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Dat is in totaal 1,3 miljard ton

Mannenvlees

De bokkenbunker – maakt vleesproducten van bokjes van biologische geitenhouderijen. Van bout tot ballen! Bokken werden tot voor kort gezien als overbodig bijproduct. Maar je schijnt er heerlijke vleesproducten mee te kunnen maken. (www.bokkenbunker.nl)

De Lekkere man – maakt charcutterie (iets als vleeswaren) van hanen, bokken en stieren gered van de biologische melkvee- en leghouderijen. Culinaire bereiding van het mannenvlees dus. (www.delekkereman.nl)

Soepen en sauzen

Kromkommer – maakt soep van kromme groente gered van telers. (www.kromkommer.com)

Soupalicious – maakt soep van groente gered van de retail. (www.soupalicious.nl)

Glorious Bastards – maakt soep, ketchup en chutney van doorgedraaide, op hun uiterlijk afgekeurd groente en fruit. (www.gloriousbastards.nl)

De Verspillingsfabriek – maakt soepen en sauzen van gered voedsel van de retail. (www.deverspillingsfabriek.nl)

Kaas

And Cheesetrade – maakt re-cheesed kaas en spread-it van gered kaas van producenten en de retail. (www.andcheestrade.nl)

Oesterzwammen

Gro – teelt oesterzwammen op koffiedik (www.gro-holland.com)

Inblikkers

Coco Conserven – blikt overschotten van telers, jagers en groothandels in en maakt er zo een culinair product van dat langer houdbaar is. (www.cococonserven.nl)

Granola

Yespers – maakt granola en spreads van overgebleven producten van boeren. (www.yespers.com)

Jam

Potverdorie – maakt jams, chutney’s en salsa’s van groente en fruit gered uit de supermarkt, groothandels, distributeurs en telers. (www.potverdorie.nl)

Twisted Jams – maakt bijzonderde jams en chutney’s van groente en fruit die een tweede kans verdienen. (www.twistedjams.nl)

Brood

De Tweede Jeugd – maakt tosti’s, crostini, croutons en broodsoldaatjes van brood gered van bakkers. (www.detweedejeugd.nl)

ZONDE: 180.000 broden blijven in dagelijks in Nederland onverkocht en belanden in de prullenbak.

Ketchup

The Ketchup project – maakt ketchup van tomaten gered van Keniaanse boeren. Door de grillige afzetmarkt blijven boeren in ontwikkelingslanden vaak met enorme overschotten zitten. (www.theketchupproject.nl)

BewarenBewaren

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: anti-voedselverspilling

Hartige vegetarische muffins

9 april 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

Vanavond een gezellige bijeenkomst met de medebloggers van De Voetspot. De Voetspot is een ontmoetingsplek voor mensen die groen en bewust willen leven en hun ervaringen willen delen. Het wordt een avond vol inspiratie, want mijn medebloggers zijn allemaal super duurzame mensen. Ieder op zijn gebied, en dat maakt dat ik elke keer na zo’n avondje weer boordevol ideeen thuiskom.

Naast kletsen, lachen, verbazen en leren is eten een belangrijk onderdeel van deze avond. We nemen allemaal iets mee. Het liefst iets zelfgemaakt. Het liefst vegetarisch. En heel graag iets heel lekkers. Dus vanmiddag stond ik al in de keuken: hartige vegetarische muffins met kruidenkaas en bosuitjes

Vegetarische muffins met kruidenkaas en bosui

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 1 dl melk
  • 4 el olijfolie
  • 100 gram kruidenkaas (kies je favoriet)
  • 3 bosuitjes
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Meng in een kom het bakmeel met het ei, de melk en olie tot een stevig, glad beslag. Rasp de kruidenkaas en snijd de bosuitjes in dunne ringen. Roer alles door het beslag en voeg peper en eventueel zout toe.
  3. Bak de muffins gaar in 20 minuten.

Voeg eventueel nog een lik mosterd toe aan het beslag om het extra pittig te maken.

Bron: ah.nl

BewarenBewaren

Filed Under: Zelf maken Tagged With: recept, vegetarisch

3 tips voor een duurzaam schoon toilet

30 maart 2018 door Ageda Venema 3 Comments

Niet het fijnste klusje, en ook nog eens een die minstens een keer per week terugkomt: het toilet schoonmaken. Ik zou je graag willen vertellen dat met deze onderstaande tips, het allemaal een stuk prettiger wordt. Maar dan jok ik. Maar duurzamer kan ik het wel maken. En met dit alternatief voor chloor wordt het net zo schoon!

1. Weg met bleek!

De wc krijg je niet goed schoon zonder chloor of bleek? Fabeltjes. Chloor is dan misschien wel zeer effectief, maar ook zeer schadelijk. Als het onverdund op je huid komt, kan het behoorlijk bijten. En weekt het in de wc-pot en gaat iemand er per ongeluk op plassen, dan kan dat een gevaarlijk chloorgas veroorzaken. Zonder chloor wordt je toilet misschien niet 100 procent steriel, maar dat hoeft ook niet, tenzij je een ziek persoon in huis hebt die bijvoorbeeld diarree heeft. Dan is heel goed schoonmaken belangrijk. Anders volstaat heet water met een sopje. Dit sopje is overigens makkelijk zelf te maken:

Schep 1 eetlepel baking soda in de pot, doe er een scheut azijn erbij (gaat pruttelen, dus deksel dicht!), laten inwerken, borstel erdoor, doorspoelen. Hoe simpel wil je het hebben?

We boenen de wc met chloor omdat deze vies is. Maar let wel: Er zijn meer dingen in huis waar meer bacteriën op rondwanen dan op je toiletbril. Bijvoorbeeld de snijplank, vaatdoekjes of wat denk je van je mobiele telefoon?

2. Alternatief voor chloor

Een goed alternatief voor chloor is, wie kent het niet, groene zeep. Het is een goede ontsmetter en reinigt perfect. En wat denk je van azijn? Meng een deel azijn met een deel water in een spuitbus. Spuit het op de bril en maak schoon met een doekje. Is de pot heel smerig? Gebruik dan baking soda.

3. Fris luchtje

Lange tijd hadden wij spuitbussen als luchtverfrissers in het toilet. Maar je maakt ook makkelijk je eigen luchtverfrisser. De simpelste manier: hang een bosje lavendel of jasmijn op in je toilet. Ga er af en toe met je hand doorheen, zo verspreid je telkens weer een heerlijke geur.

Meer weten over duurzaam schoonmaken? Bestel mijn e-book Groen Huishouden

E-book Groen Huishouden

Follow my blog with Bloglovin

Filed Under: Zelf maken Tagged With: huishouden, schoonmaken

Een kruidenspiraal maken

27 maart 2018 door Ageda Venema 2 Comments

Eindelijk! Het wordt lente. De tuin ontdooit. De zon schijnt. De temperatuur loopt op. Allemaal heel langzaam, maar het gebeurt. Ik wacht niet langer. Onze tuinplannen, die al maanden op tafel liggen, gaan we nu uitvoeren: een kruidenspiraal, een vijver en een tuinkas.

Kruidenspiraal

Overal uit onze tuin haal ik stenen. Grindstenen, Drentse keien, noem maar op. Prachtig materiaal om een kruidenspiraal te maken. Deze komt vol te staan met de heerlijkste kruiden. Voordeel van een spiraal is dat je veel kruiden kwijt kunt op een kleine ruimte en dat je overal makkelijk bij kunt. Kruiden die van de zon houden zet ik aan de zuidkant, kruiden die schaduwminnend zijn aan de noordkant. Op de ondergrond heb ik karton gelegd. Hierdoor hoef ik niet eerst in de grond te spitten en verstoor ik de bodem niet. Het karton vergaat na een tijdje vanzelf. M’n rug doet nu een beetje pijn van het sjouwen, maar ik vind het zeer de moeite waard. Want is het niet prachtig om naar te kijken?

Vijver

Zoals je misschien weet hoort bij ons huis een groot stuk grond: 5000 m2. Een van onze wensen is om naast een moestuin en kleine fruitgaard, een natuurlijke vijver aan te leggen. Ken je het gezegde wie het breed heeft laat het breed hangen? Zoiets geldt voor ons ook, maar dan in grootte. Wie veel ruimte heeft, moet ruim denken. Dus krijgen we een vijver die een heel groot deel van de tuin zal innemen. En niks strak aangelegd, maar mooi natuurlijk. Met aflopende oever en veel planten. Aangezien ik deze vijver niet eigenhandig ga graven, hebben we hulp van man en machine ingeroepen. Op dit moment hebben we een krater in de tuin. Maar als ik door mijn wimpers gluur, zie ik een prachtig water met schitterende planten en bloemen. O ja, en een bruggetje.

Tuinkas

Hoog op mijn lijst staat een grote kas. Zodat ik bijna het hele jaar rond kan planten en oogsten. Maar omdat de tuin nu op de schop is voor de vijver, en later nog voor het afbreken van de schuren, moet de grote kas nog even wachten. Ik heb echter weinig geduld, en dus kocht ik alvast een kleine muurkas. Dan kan ik beginnen! Want voor de tuin klaar is, zijn er wellicht al verschillende seizoenen meerdere malen langsgekomen. De tuin is namelijk een leuke klus, maar het huis gaat nog altijd voor. Om ervoor te zorgen dat de muurkas niet bij de eerste de beste storm weer vertrokken is (we wonen in het open veld en de wind heeft lekker vrij spel), plaatsten we het afgelopen weekend betonblokken. Hier kan de kas verder op gebouwd worden. Stevig als een huis.

Follow my blog with Bloglovin

Filed Under: Zelf planten Tagged With: tuinieren

Met deze 4 producten wordt je huis stralend schoon

22 maart 2018 door Ageda Venema 1 Comment

Een spray voor de badkamer, flessen wasmiddel voor de was, poeder om je gootsteen te ontstoppen, enz. Heb jij je keukenkast ermee vol staan? Sinds een aantal jaar heb ik vier producten in mijn keukenkast: baking soda, azijn, blok zeep en citroenzuur. Hiermee reinig ik het hele huis, doe ik de was, verwijder ik vlekken en ontstop ik de gootsteen. Super handige middeltjes dus. En ook nog te gebruiken bij het koken. Behalve de zeep dan. Maar daar was ik dan mijn handen weer mee na het koken.

Baking soda

Misschien heb je baking soda al wel in je keukenkastje staan, en gebruik je het om cake te laten rijzen. Maar weet je dat je het ook heel goed kunt gebruiken om je huis mee schoon te krijgen en om vieze geurtjes mee weg te halen? Het bindt zuren die in vuil zitten. Het is een ideaal schuurmiddel, je maakt de voegen in de badkamer er mee schoon en het ontstopt je gootsteen. Stinkende schoenen? Strooi er wat baking soda in en ze ruiken weer heerlijk. De wetenschappelijke naam van baking soda is natriumbicarbonaat. En je koopt het gewoon in de supermarkt.

Lees ook: baking soda als schuurmiddel

Azijn

Azijn is een hele goede allesreiniger. Het lost kalk en vet op als sneeuw voor de zon. Het is een prima alternatief voor wasverzachter en het maakt je spiegels streeploos schoon. Je hebt schoonmaakazijn en natuurazijn. Verschil: schoonmaakazijn bevat twee tot drie keer meer azijnzuur dan natuurazijn. Dat maakt schoonmaakazijn krachtiger, maar zelf gebruik ik altijd natuurazijn. Ik gebruik dan in verhouding gewoon iets meer. Natuurazijn gebruik ik ook in de keuken. Handig dat ik dan maar een fles nodig heb. Kan ik ze ook niet door elkaar halen. Want schoonmaakazijn bevat vaak methanol, en dat is niet geschikt om mee te koken.

Lees ook: zelf allesreiniger maken

Zeep

Met een blokje zeep kun je je handen wassen. Maar ook wasmiddel van maken. Kies je eigen favoriete geur, of juist het meest duurzame blok zeep. Of maak het zelf.

Lees ook: (af)wasmiddel maken

Citroenzuur

Citroenzuur is een natuurlijk product. Het komt voor in allerlei groente en fruitsoorten, maar, zoals je kunt verwachten, vooral in citroenen. Het is een natuurlijk bewaarmiddel en zuurteregelaar. Als reinigingsmiddel gebruik je citroenzuur in poedervorm. Het haalt roest weg bij metalen voorwerpen en helpt bij het verwijderen van kalkaanslag en algen. En het mag niet ontbreken bij de vaatwas.

Lees ook: vaatwasmiddel maken

 

Follow my blog with Bloglovin

Filed Under: Zelf maken Tagged With: huishouden

8 vooroordelen over duurzaam leven

21 maart 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

en waarom het niet moeilijk is

Zo vaak hoor ik dat mensen respect hebben voor onze manier van leven. Onze duurzame manier van leven. Want dat is toch best ingewikkeld en je moet er vooral heel veel voor laten. Dan mag je nooit meer vliegen, op wintersport en vlees eten? Fout! Duurzaam leven is super simpel. In deze blog help ik een paar vooroordelen de wereld uit.

1. Ik mag nooit meer …

vul jij het maar in. Vliegen? In bad? Autorijden? Wanneer we ons leven willen veranderen, of we nu duurzamer willen worden, gezonder, slanker of rijker, dan zien we in eerste instantie vaak alleen de beren op de weg. We zien eerst wat we níet kunnen of willen. Maar duurzamer leven kan je zo aanpakken dat het goed bij jou past.

2. Ik wil mijn comfort niet opgeven

wie zegt dat je daar op moet inleveren? Mijn leven is super comfortabel. Afgezien misschien ons leven nu in de caravan tijdens de verbouwing. Maar zelfs daar hebben we alle comfort. (ok, behalve dan de steenkoude badkamer). Duurzaam leven kan je zo comfortabel maken als je zelf wilt.

3. Ik wil gewoon genieten van het leven

ja, dat wil ik ook. En dat doe ik ook. Hier wijs ik toch met een klein vingertje van de juf: ik denk dat iedereen wil genieten van het leven. Maar velen kunnen dat niet omdat wij, westerlingen met veel geld, graag alles voor zo min mogelijk willen hebben. In mijn duurzame leven denk ik ook zoveel als mogelijk aan die ander: mensen die voor een schamel loon onze kleren maken, die geen eten hebben, die in vervuilde steden wonen. Allemaal omdat wij willen genieten. Genieten is niet alleen materialistisch, dat kan ook op een andere manier: wandelen door de natuur, houden van de mensen om je heen, blij zijn met het werk dat je doet, enz. Genieten zonder dat het ten koste gaat van anderen.

4. Ik wil wel, maar mijn partner moet er niets van hebben

die pech kan je hebben. Maar weet: goed voorbeeld doet goed volgen. Nu was mijn manlief ook niet de grootste wereldverbeteraar toen ik hem ontmoette. Maar uit mijn manier van leven pikt hij op wat voor hem ook werkt. En nu weet hij het soms beter dan ik! Een beetje invloed uitoefenen kan ook: kook jij? Kook dan eens wat vaker vegetarisch. Wedden dat hij het lekker vindt?

5. Veranderen is heel moeilijk

o ja, dat klopt zeker. Maar wie zegt je dat je je hele leven in een keer moet omgooien? Dat heb ik ook niet gedaan. Doe het stapje voor stapje. Begin met een dag per week geen vlees eten, met je eigen koffiebeker meenemen in de trein, met sla planten in je tuin of op je balkon.

6. Het heeft allemaal toch geen nut, ik kan de wereld niet veranderen

nou, daar ben ik het dus gewoon niet mee eens en het is ook niet waar. Verander de wereld, begin bij jezelf. Als consument heb je wel degelijk macht en invloed op bedrijven en de overheid.

7. Daar heb ik echt geen tijd voor

we hebben het allemaal druk. Dat is helaas de status van onze huidige maatschappij. Maar een dag geen vlees eten kost geen tijd. Afval scheiden kost geen tijd. Korter douchen levert zelfs tijdswinst op! En minder vaak nieuwe kleren kopen helemaal!

8. Dat is veel te duur

als je duurzaam leven ziet als biologisch eten, dan heb je helemaal gelijk. Helaas. Biologische groente en fruit zijn een stuk duurder dan de reguliere variant. Maar als je nu eens een dag per week geen vlees eet, kunt besparen op je energierekening door de thermostaat een graadje lager te doen, op de fiets naar de winkel gaat in plaats van met de auto, de uitverkoop aan je voorbij laat gaan en nog een seizoen aan je kleding toevoegt, gebruikte spullen koopt in tweedehandswinkels of op marktplaats dan zal je vooral geld besparen. En wat biologische groente en fruit betreft: zaai eens wat sla of snijbiet in je tuin of op je balkon. Dan eet je in de zomer in ieder geval een keer per week biologisch!

Duurzaam leven is niet moeilijk, en je leven wordt er zeker niet minder van, maar rijker. Je zult zelfs zien dat er een nieuwe wereld voor je opengaat met nieuwe inzichten en mogelijkheden. Dat is mij in ieder geval overkomen.

Dus voel jij je verantwoordelijk voor onze planeet waarop we leven en wil je, net als ik, duurzaam leven? Zet vandaag dan je eerste stap. Ben benieuwd welke dat is.

 

Follow my blog with Bloglovin

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: duurzaam leven, opinie

3 simpele manieren om zelf allesreiniger te maken

14 maart 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

Thuis maak ik bijna alles schoonmaak met water en azijn. En baking soda. En soms citroen.

Nu kreeg ik de vraag hoe mijn allesreiniger eruit ziet. Simpel: water met azijn. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat even lekker vindt ruiken. Want het ruikt wel erg naar … azijn! Dus bij deze:

 

3 simpele manieren om zelf allesreiniger te maken

 

  1. Water met azijn. Om het lekkerder te laten ruiken, voeg je een paar druppels etherische olie toe.
  2. Azijn met citrusschillen. Zo doet mijn bonusdochter dit: ze heeft een grote pot (weckfles) waar ze schillen van citrusvruchten (die ze anders zou weggooien) in doet. De pot vult ze aan met azijn en laat ze 2 tot 3 weken staan. Af en toe gooit ze er nieuwe schillen bij. Dit zorgt ervoor dat de geur van azijn afneemt, maar de werking ervan blijft. Giet het na 2-3 weken over in je spuitfles, en maak gelijk weer een nieuwe pot. Zorg ervoor dat je de pot wel steeds weer goed afsluit.
  3. Blok zeep en water. Rasp een blok zeep en bewaar de vlokken in een afgesloten pot. Elke keer als je gaat soppen, neem je een theelepel zeep en mengt dat in een teiltje met heet water totdat het goed is opgelost. Kies de zeep die je lekker vindt ruiken of die goed is voor jouw huid. Doekje in het teiltje en soppen maar.

Ingewikkelder kan ik het niet maken. Veel plezier met de schoonmaak!

 

Follow my blog with Bloglovin

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, huishouden

Genieten van de lente

6 maart 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

Wat was het heerlijk weer vandaag. Het voelde al echt als lente. Ik heb ervan genoten, evenals onze poezen Lena en Esmee. Een foto-impressie.

 

Elke dag zit hij op hetzelfde plekje in de holte van de boom aandacht te trekken.
Esmee neemt een zonnebad. Buikje mag nog wel een beetje bijkleuren.
Lena, altijd op haar hoede, op zoek naar een lekkere muis.
De sloot staat vol sneeuwklokjes
En de tuin vol krokussen
Het kanaal voor ons huis wordt vandaag druk bezocht
En ik lees lekker de krant, uit de wind, in de zon

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: dieren, lente

Overpeinzingen bij een bevroren waterleiding

1 maart 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

Onze waterleiding is bevroren. En dat is niet handig. En terwijl ik heen en weer loop met emmers, besef ik weer wat de waarde van water is. Het stroomt elke dag zomaar uit de kraan. Het is er áltijd. Maar vandaag even niet. En dat is knap onhandig. En wat nu, vraag ik me af, wanneer water echt schaars wordt? Hoe zouden we daarmee omgaan?

 

Het is niet eens een science fiction gedachte, want watertekort dreigt. Overal op de wereld. Water hebben we niet alleen nodig om te drinken, mee te koken en je wasmachine te laten draaien, maar ook voor de landbouw en industrie.

50 liter water voor de Zuid-Afrikaan

In Zuid-Afrika heerst inmiddels een enorm watertekort. Al voor het derde jaar achtereen valt er weinig neerslag en het waterpeil in de stuwmeren, waar ze hun drinkwater vandaan halen, is tot een dieptepunt gedaald. Mensen zijn gesommeerd om dagelijks niet langer dan 2 minuten te douchen. Per persoon hebben ze 50 liter water tot hun beschikking. Dat lijkt veel, maar met een gemiddelde douchebeurt spoel je deze hoeveel er al snel door. Tel daar het water bij op voor de afwas, de was, het koken… Je voelt hem al: met onze huidige levensstandaard is dit bijna een onmogelijke taak.

Gebruik jij meer dan 50 liter water? Bereken het zelf!

En ik kan het weten, want ik berekende het even snel. Kan jij ook doen op deze site van Capetown in Zuid-Afrika: http://coct.co/thinkwater/calculator.html. Binnen 1 minuut heb je je antwoord. Oeps! Ik was nog niet eens halverwege met het invullen toen ik al op de maximale hoeveelheid zat (50 liter) die de Zuid-Afrikanen deze dagen mogen gebruiken.

Je watergebruik managen

Leven met watertekort is mij niet helemaal onbekend. Mijn eerste jaren in Suriname woonde ik in een huis zonder hydrofoor en watertank. Dat betekende dat er alleen water uit de kraan stroomde wanneer er genoeg druk was. En die waterdruk was er vooral wanneer iedereen aan het werk was en er dus weinig werd gebruikt. ’s Ochtends een douche nemen zat er dus niet in, want dan stond iedereen onder de douche en kwam er uit de kraan geen drup. Maar ’s avonds wel, en dat was dan ook het moment om water te sparen. In grote emmers. Die ik dan de volgende ochtend, met behulp van een kleiner bakje, over me heen gooide. Af en toe denk ik er met weemoed aan terug, want niks was meer verfrissend dan dat koude water in de ochtend. Maar onhandig was het ook, want ik moest er toch elke dag voor zorgen dat ik over voldoende water kon beschikken.

Verplichte zuinigheid

Vandaag ben ik verplicht om het ook zuinig aan te doen. Na een uurtje de kachel in de meterkast aan te hebben gehad, is de hoofdkraan weer ontdooid en kan ik emmers tappen. De waterleiding naar de caravan wil maar niet ontdooien, dus blijf ik heen en weer lopen. Ik doe zuinig, neem niet meer water water dan ik nodig heb. Doe de afwas in een klein teiltje, hergebruik het water waar ik de eitjes in gekookt heb, poets mijn tanden op één slok. Douchen laat ik vandaag maar even achterwege. In een bakje koud water over me heen in een douche waar het ijs nog aan de binnenkant van het raam staat, heb ik geen behoefte. Ik wacht wel tot er weer warm water uit de kraan komt. En dan zet ik de wekker: 2 minuten.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: besparen, water, winter

We zijn toch nog niet klaar met slopen

23 februari 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

Volgens mij heb ik het al vaker gezegd: we zijn klaar met slopen. Maar dat blijkt toch weer niet helemaal waar te zijn. Vorige maand ging de schouw nog naar beneden, komende week gaan we er toch nog twee muurtjes uithalen. Voortschrijdend inzicht heet dat, en ik aanvaard het met een diepe zucht.

Grotere keuken

De gedachte is dat we een iets grotere keuken willen voor de tijdelijke woning, het voorhuis. Want, en nu komt het, we verwachten dat tijdelijk toch wel iets langer gaat worden. Voordat we de stal klaar zullen hebben, zijn we echt wel een aantal jaren verder. Met het neerhalen van een muurtje kunnen we de keuken in het voorhuis 4 vierkante meter groter maken, en dat geeft ruimte voor een tafel met stoelen en extra kasten. En dan het argument ‘als we het willen moeten we het nu doen’. Dat geeft druk op de ketel. Dus het besluit nemen we na een goede nachtrust: Laten we het maar doen.

De keuken loopt nu in een L-vorm. Straks is hij vierkant

Eerst opruimen

Het betekent dat we in de eerste plaats de stal moeten opruimen. Dit is de plek waar we al onze meubels hebben staan, en dozen vol spullen waarvan ik het bestaan al bijna ben vergeten. We schuiven wat op en we doen een deel naar zolder. Ooit zullen daar onze slaapkamers komen, maar voorlopig gaan we daar toch niet aan de slag, dus het kan er wel even blijven staan. Als dit deel van de stal is opgeruimd, kan de sloophamer erin. Muurtjes eruit, betonvloer eruit, puin afvoeren, de grond effenen, vloerisolatie erin, beton erop en dan de laatste lussen vloerverwarming leggen. Ondertussen nog even twee nieuwe muurtjes optrekken. Ach, het is te overzien!

Vloerverwarming

De rest van het huis is overigens al ‘gelust’. Een aardig karweitje waar je vooral zere knieën van krijgt, maar verder ging het leggen van de vloerverwarming best vlot. We moeten nu dus nog even wachten met het storten van de cementvloer totdat we de nieuwe ruimte erbij hebben getrokken. Nog even geduld dus.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

7 redenen om geen vlees te eten

15 februari 2018 door Ageda Venema 2 Comments

In voorbereiding op de Nationale Week zonder Vlees probeer ik alvast mijn gezin te motiveren om mee te doen. Dat gaat helaas niet vanzelf, dus trek ik alvast alle argumenten uit de kast waarom vegetarisch eten een goed idee is.

1 Het is goed voor je gezondheid. Waarom? Wie geen vlees eet heeft minder kans op hoge bloeddruk, diabetes type B en bepaalde vormen van kanker. Een vegetarisch dieet is vaak meer in balans als je kijkt naar de hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten.

2 Je loopt minder risico om ziek te worden door ziekteverwekkers uit bedorven eten, zoals E-coli, salmonella en listeria. We kennen allemaal de voedselschandalen: vogelpest, varkenspest, q-koorts. Er wordt ontzettend veel zooi in vlees gespoten. Ook Vis bevat tal van giftige stoffen zoals zware metalen en resten bestrijdingsmiddelen. Dit geldt evengoed voor kweekvis dat gevoed wordt met vismeel of visolie.

3 Het is goed voor het milieu. Voor de veeteelt is ontzettend veel schoon water nodig. Het gaat hier niet alleen om wat het vee te eten en drinken krijgt, maar vooral om wat nodig is om het veevoer te telen. Een kilo vlees produceren kost 100 keer zoveel water als het produceren van een kilo tarwe. Om nog maar niet te spreken van het verdwijnen van het tropisch oerwoud, dat plaats moet maken voor sojaplantages die aangelegd worden voor het verbouwen van dit veevoer. Wist je dat: Wanneer jij een week lang geen vlees eet, je zeven maanden douchewater bespaart? (bron: weekzondervlees)

4 Met onze huidige vleesconsumptie kunnen we niet de hele wereldbevolking voeden. Steeds meer voedselvoorraden, zoals tarwe, worden gebruikt voor de veeteelt. Alleen al het vee consumeert dagelijks een hoeveelheid voedsel dat gelijk staat aan wat alle mensen op de wereld nodig hebben.

5 Het is beter voor je portemonnee. Wij eten thuis alleen biologisch vlees, en daar hangt een hoger prijskaartje aan dan aan kiloknallers van de supermarkt. Vegetarische alternatieven zijn tegenwoordig volop verkrijgbaar en betaalbaar.

6 Je voorkomt onnodig dierenleed. In veel gevallen worden dieren respectloos behandeld: als ze worden grootgebracht, als ze worden vervoerd naar het slachthuis en als ze worden geslacht. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het welzijn van het slachtvee. Helaas is dit maar het topje van de ijsberg in de hele vleesindustrie.

7 Tot slot: Als vegetariër ontdek je veel interessante gerechten die je anders niet had geproefd. Vegetarisch eten is super lekker. De komende tijd zullen we verschillende van onze favoriete vegetarische recepten posten.

Deze blog schreef ik eerder voor de Voetspot.nl

BewarenBewaren

Filed Under: Zelf doen Tagged With: vegetarisch

Ik sta in Landleven!

14 februari 2018 door Ageda Venema Leave a Comment

In het nieuwste nummer van Landleven vind je een artikel over ‘Groen de was doen’. En ik mocht het verhaal vertellen! Super trots natuurlijk. Een leuk verhaal met tips, recepten voor wasmiddel en leuke etiketten. En uiteraard nog veel meer leuke artikelen. Ik zou zeggen: haal ‘m snel in de winkel.

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: in de media

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • Handgemaakt van kaarsresten: Vlamkaars Handgemaakt van kaarsresten: Vlamkaars €7.95
  • Workshop ‘Wondergronds’ schrijven Workshop ‘Wondergronds’ schrijven €10.00
  • zwarte olifant kaars Olifant kaars €9.95
  • koekaars Handgemaakt van kaarsresten: koekaars €5.95 – €10.95
  • Handgemaakt van kaarsresten: Bloemkaars Handgemaakt van kaarsresten: Bloemkaars €3.95
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·