• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Papier maken in enkele simpele stappen

23 januari 2020 door Ageda 25 Comments

papier hangt te drogen aan de waslijn

Van oud papier nieuw papier maken. Voor mij de ultieme manier om mijn afval te verwerken tot iets nieuws. En ik hoef niets te kopen en ik bespaar geld. Het kost me alleen tijd. Maar werken met mijn handen vind ik fijn er er is niets zo leuk als papier scheppen. Dus: win-win-win!

Een foto van mijn ‘eigen papier’ op Instagram en Facebook en de vragen stroomden binnen! Hoe doe ik dat? Het leek wel of ik een wonder had uitgevonden. Terwijl papier scheppen echt ontzettend makkelijk is. In mijn zoektocht naar de juiste en meest eenvoudige manier, werd ik steeds enthousiaster. Want in de basis heb je niets anders nodig dan oud papier! En wist je dat je ook papier kunt maken van gras en brandnetels? Hoe mooi is dat! Maar daarover een andere keer meer.

Papier scheppen, hoe doe je dat?

Kijk hier de video. Of lees hieronder een stap-voor-stap handleiding papier maken.


 

Hoewel het niet moeilijk is, gaat het uiteraard niet vanzelf. Je hebt er een paar attributen voor nodig, en een portie geduld. Waarom heet het overigens papier ‘scheppen’? Dat is omdat je voor de productie een ‘schepraam’ nodig hebt. En dat is gelijk een van de attributen die je nodig hebt. Je kunt een schepraam kant en klaar kopen. Maar met een beetje handigheid maak je er een zelf met behulp van gaas en een fotolijstje. Hoewel ik ervan houd alles zelf te maken, kocht ik een schepraam bij Aduis. Want ik had geen notie hoe zo’n raam er uit moest zien, en hoe het werkt. En omdat ik echt erg ongeduldig was.

schepraam

Benodigdheden:

  • Oud Papier
  • een kom
  • Mixer of blender
  • papierschepraam – zo groot als je je papier wilt hebben
  • Rechthoekige of vierkante bak, een stuk groter dan je papierschepraam
  • Vilt
  • Sponsje
  • Papier (of planten)pers (of twee zware planken)

Oud papier

Het oud papier kan van alles zijn: de krant, een uitgelezen tijdschrift, lege enveloppen (die van de belastingdienst maken mooi blauw papier), papieren theezakjes (waar het echte theezakje in zit), beschreven of bekladde notitiebriefjes. Je kunt het zo gek niet bedenken. Bedenk wel: van krantenpapier krijg je grijze pulp en dus grijs papier. Van tijdschriften ook, zo ontdekte ik. Dus hoe witter het papier is, hoe witter het blijft. Wil je gekleurd papier, dan zou je ook wat voedingskleurstof kunnen toevoegen. Of een stukje crêpepapier. Of nog beter: een natuurlijke kleurstof zoals kerrie of rode bietensap.

Scheur het papier in kleine stukjes, doe het in een kom en voeg een halve liter water toe. Een stuk of tien pagina’s uit een tijdschrift maakt zeker 5 vellen nieuw papier (afhankelijk hoe dik je het straks uit het water ‘schept’). Laat de bak met water een paar uur (of een nachtje) staan.
Doe de snippers met het water in een blender en mix het tot pulp. Met een mixer kan uiteraard ook, alleen zal het minder fijn gemalen worden. Schenk de pulp vervolgens over in de grote bak met water. Er moet voldoende water in staan om er met je schepraam doorheen te kunnen ‘scheppen’.

En scheppen maar

Schep de pulp vervolgens in je schepraam. Dat doe je door je raam aan de voorkant van de bak in het water te zetten en over de bodem naar de achterkant te bewegen. Je ziet dan dat alle pulp zich als een wolk bovenin het water verzamelt en voor een deel weer neerstrijkt op je schepraam. Haal het schepraam rustig uit het water en laat het even nadruppelen. Haal de buitenste rand van de schepraam eraf. Doe een stuk vilt over de pulp en draai het schepraam om. Het vilt ligt nu onderop, de pulp erboven en het gaas van het schepraam daar bovenop. Druk met een spons op het gaas om zo al het water te absorberen. Wanneer het zo goed als droog is, til je het schepraam voorzichtig op: het papier blijft achter op het vilt. Lukt het niet in een keer, blaas dan een keer hard door de gaatjes van het gaas heen. De geperste pulp zal makkelijk loslaten.

Onder de pers

Zodra je alle velletjes hebt gemaakt, kunnen ze worden geperst. Hiervoor gebruik je een planten- of papierpers, of gewoon twee planken. Stapel de vilten met het papier op elkaar. Eventueel doe je een bakpapiertje tussen het papier en bovenliggend stuk vilt. Druk of draai de planken goed aan en zet ze eventueel vast met lijmklemmen. Je kunt er ook een stapel boeken of stenen bovenop leggen, als het maar zwaar is. Na een half uurtje maak je het weer los en haal je heel voorzichtig de stapel van elkaar. Het verse blaadje laat je op het vilt zitten en droog het op het vilt. Je kunt ze ophangen aan een waslijn, of neerleggen op een rooster (of wasrek).

Laat het zeker een dag drogen en verwijder dan heel voorzichtig het vilt. Laat vervolgens nog een paar dagen drogen voordat je erop gaat schrijven.

BoekenBoeken

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, hergebruiken, recyclen

Mirjam Hart: ‘Iedereen kiest zo z’n eigen groene strijd’

21 januari 2020 door Ageda 1 Comment

In mijn zoektocht naar duurzaam gedrag, duik ik elke maand in iemands groene leven. Wie zijn deze ‘duurzame mensen’? En waarom kiezen zij ervoor om duurzamer te leven? Wat vinden ze echt belangrijk en waar ergeren ze zich aan? En hoe zien ze de toekomst?

Vandaag het groene boekje van Mirjam Hart: 36 jaar en moeder van 3 kinderen. Ze is fulltime blogger. Op haar website www.eengoedverhaal.nu deelt ze interieurinspiratie, duurzame tips, makkelijke DIY’s en tips voor leuke uitjes.

Wat is jouw meest duurzame stap die je hebt gezet?

“Ik vond de overstap naar wasbare luiers best een grote, maar achteraf gezien stelde dat niets voor. Het was vooral de onwetendheid wat het spannend maakte. Maar er is niets speciaals aan. Behalve dan dat je ervoor zorgt dat er veel minder afval is.

Recent hebben mijn vriend en ik de afspraak gemaakt dat we ook niet meer gaan vliegen. In ieder geval niet in de nabije toekomst. Ook best een rigoureus besluit, maar ik kan ook niet meer met een goed gevoel in een vliegtuig stappen. En dichterbij huis valt er ook nog genoeg te ontdekken.”

duurzaam gedrag van Mirjam Hart
Mirjam Hart – www.eengoedverhaal.nu

Wat is je ‘groene zonde’?

“Ik ben een verzamelaar met eeuwige veranderdrang. Al van jongs af aan ben ik druk met styling. Ik geef mijn huis regelmatig een make-over. Wel koop ik de meeste spullen tweedehands, maar toch is niets kopen natuurlijk nog altijd beter. Dat zie ik mezelf alleen niet zo snel doen.

Mijn muren krijgen ook regelmatig een nieuw kleurtje. Ik werk samen met een bekend verfmerk dat niet per se bekend staat als een duurzame onderneming. Maar de samenwerking is heel fijn en ik vind een zo nu en dan een nieuwe kleur in huis nou niet zo wereldschokkend. Iedereen kiest zo z’n eigen groene strijd.”

Waarover maak je je zorgen?

“Waarover niet? Het is lastig niet in de paniek-modus te gaan als je sommige beelden op tv ziet. Natuurlijk hoop ik dat we elkaar kunnen blijven enthousiasmeren om de wereld beter achter te laten, maar het wordt nu vooral tijd dat wereldleiders grotere stappen maken. We kunnen het niet alleen.”

Wat zie je met grote sprongen vooruit gaan?

“Grote bedrijven springen allemaal in op de duurzame trend. Noem het Greenwashing, maar zij geven het wel door naar een groot en breed publiek. Duurzame keuzes maken wordt ons als consument steeds gemakkelijker gemaakt. Vegan make-up, fair trade kleding, biologisch eten… Je ziet het steeds meer in de winkelstraten.”

Ik zie nog te vaak dat mensen elkaar (online) afvallen over wat de ander niet goed doet, terwijl het benadrukken van wat ze wel goed doen veel meer effect heeft.”

Wie is jouw groene inspiratiebron?

“Is het heel cliché als ik mijn kinderen noem? Zij zijn de voornaamste reden waarom ik mij wil inzetten voor een groenere wereld. Ik wil het goede voorbeeld geven en ik wil natuurlijk dat zij en hun kinderen en kleinkinderen nog kunnen genieten van al het moois wat deze wereld te bieden heeft. Zonder bang te zijn voor veel overstromingen, orkanen en bosbranden.
Online spiek ik af en toe even bij Linda van Zaailingen. Ook volg ik Laura and James en The Social Reporter op Instagram graag.”

Ben je positief of negatief over de toekomst?

“Ondanks alles toch wel positief. Zelfs trendsvoorspeller Lidewij Edelkoort praat over een ommezwaai. Om duurzaamheid kun je niet meer heen. Niemand kan zeggen: Ik heb niks met duurzaamheid. En het verbindt ook, merk ik. Door elkaar te inspireren, enthousiasmeren en te motiveren creëer je een positieve vibe om je heen.”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Laten we allemaal ons eigen steentje bijdragen. En let niet teveel op anderen in negatieve zin. Ik zie nog te vaak dat mensen elkaar (online) afvallen over wat de ander niet goed doet, terwijl het benadrukken van wat ze wel goed doen veel meer effect heeft. Niemand doet het 100% goed en dat hoeft ook niet. We zijn tenslotte allemaal mens.”

Mirjam is te volgen op Facebook en Instagram en natuurlijk op haar eigen blog.

 

Op zoek naar duurzaam gedrag interviewde ik meer mensen. Lees hier de verhalen van

  • Natural storyteller Katja Staring,
  • Frisdenker en dwarskijker Anita Marskamp,
  • Natuurliefhebber Evan van der Poel
  • Moeder en voedingsdeskundige Lilla Kiss – van Kammen

 

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzaam gedrag, gastblog, Het groene boekje

Geld verdienen met lege blikjes

16 januari 2020 door Ageda Venema 22 Comments

kapot getrapte lege blikjes

Geld verdienen met recyclen? Ja echt, het kan. Met oud ijzer en aluminium bijvoorbeeld. En waar vind je dat? In lege blikjes. Blikjes cola, bier, energiedrank, chocolademelk, noem maar op. Je hebt ze vast wel thuis liggen. En anders vind je ze genoeg in de natuur, als zwerfafval.

Een tijdje terug ontdekte ik de Facebook-groep ‘breng je blikjes naar de ijzerboer’ . Ik was gelijk enthousiast om mijn bijdrage hieraan te leveren. Goed voor het milieu, én voor de portemonnee. Ook dochterlief was er voor te porren. Ze haalde de blikjes weg bij opa en oma, de buren en gewoon uit de natuur. Het ontvangen geld gaat rechtstreeks in de spaarpot. Een mooi projectje dus om je kinderen te stimuleren om afval te scheiden én te rapen.

Zo werkt het

In elke grotere plaats is wel een plek waar je oud ijzer kunt inleveren. Google eens op metaalrecycling of oud ijzer en de naam van je stad of dorp, en je vindt een inleverpunt. Tijdens openingstijden lever je je vondsten in. Het wordt voor je gewogen en je krijgt direct uitbetaald.

hand met 4 euro. Geld verdient met inleveren lege blikjes

Geld verdienen

Heel veel geld verdienen zal je niet met het inleveren van lege blikjes. Maar ervan uitgaande dat alle kleine beetje helpen, is het zeker de moeite waard om te sparen.  Tachtig drankblikjes maakt ongeveer een kilo. En dat levert vandaag de dag zo’n 50 cent op (prijzen fluctueren nogal). Tenminste, als het om aluminium zijn. Drankblikjes van sommige biermerken kunnen ook van ijzer zijn. Oud ijzer levert zo’n 11 cent per kilo op. Een stuk minder, maar een blikje van ijzer is wel zwaarder dan een aluminiumblikje. Om het je ijzerboer niet lastig te maken, is het belangrijk om je ‘blik’ thuis te scheiden. Gebruik hiervoor een magneet. De ijzeren blikjes worden door de magneet aangetrokken, de aluminium blijven netjes op de grond liggen.

Wat kan je brengen

Niet alleen drankblikjes kunnen naar de ijzerboer, ook lege conservenblikjes van bijvoorbeeld bruine bonen kun je inleveren. Dit hoort bij het oud ijzer. Minder waard, maar ook weer zwaarder dan aluminium. Ook het kuipje van een waxinelichtje, het omhulsel van een chocolademuntje, aluminium schaaltjes, metalen deksels en doppen en het binnenwerk van een paraplu kunnen naar de ijzerboer. Doe de magneettest en je weet of je met aluminium of ijzer te maken hebt.

Hoeveel blikjes liggen er in de natuur?

Het is even door sparen, maar voor een extra zakcentje is het zeker de moeite waard. Want blikjes zijn er genoeg. En je hoeft er niet eens voor naar de winkel. Op Facebook las ik dat een man op zijn dagelijkse wandeling van een uur zo’n 100 lege blikjes per keer raapt. Loop je een route waar veel schoolgaande jeugd langskomt, dan is dit aantal (helaas) realistisch. Dus pak je zwerfvuilgrijper en ga op pad!

In Nederland belandt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo afval op straat. Volgens Milieu Centraal bestaat grof zwerfafval (groter dan 10 centimeter) voor driekwart uit verpakkingsmateriaal, zoals plastic bakjes, drankblikjes en snoepwikkels. Plastic en blik kan gerecycled worden, maar niet als het als zwerfafval wordt opgeruimd en in de grijze container belandt. Dan belandt het op de grote hoop en wordt het verbrand. Zonde! Vooral als je weet dat je voor een deel van dit afval gewoon geld kunt vangen! Is het dan toch zo dat het geld gewoon op straat ligt?

Vind je blikjes brengen naar de ijzerboer niet de moeite waard of vind je geen inleverpunt in je buurt? Blikjes (ijzer en aluminium) horen thuis in de plastic container (PMD). Maar je kunt ze ook hergebruiken. Op mijn Pinterestbord Afval Upcyclen vind je leuke ideeën met lege blikjes. Met Kerst maakte ik deze schattige engeltjes. 

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: besparen, blikjes, geld verdienen

Geen reclamefolders meer

10 januari 2020 door Ageda Venema Leave a Comment

reclame borden

Laat je niet leiden door reclamefolders

‘Nu alles 50% korting!’ ‘Sale op bijna alles!’ ‘Het is nu of nooit!’ ‘Prijzenknallers!’ ‘Het is weer kortingenweek!’ De slogans vliegen je om de oren. Alles moet wel heel goedkoop zijn wil je de reclamefolders geloven. En ja, het zijn ook echt buitenkansjes die je NIET mag laten liggen.

Of toch wel? Is het echt een buitenkansje? Heb je het echt nodig? Was dit echt een product waar je al heel lang op zat te wachten? Reclame doet je altijd geloven dat dat zo is. Dat is het uitgangspunt van reclame: het creëren van een behoefte. Ook als je die helemaal niet hebt. En als er dan nog wat in de aanbieding gegooid wordt, dan ben je wel helemaal gek als je het laat liggen!

Ik dacht altijd dat ik niet gevoelig was voor reclame en aanbiedingen. Maar als ik door de stad loop en een winkel staat rood van de ‘Sale’, dan is het toch moeilijk om gewoon door te lopen. Maar door schade en schande ben ik wijs geworden: Ik weet dat ik vaak bedrogen thuis kom als ik wel naar binnen ga. De aanbieding is niet in mijn maat, niet in mijn kleur en, belangrijker nog, niet duurzaam gemaakt. Daarom vind ik SALE alleen interessant als het in een van mijn favoriete duurzame winkels is.

Reclame omzeilen

Reclame is overal. Op straat, op tv, in tijdschriften, online en in je brievenbus. Hoe zorg je ervoor dat je je niet laat beïnvloeden door reclame? De makkelijkste manier is door er niet naar te kijken. Maar ja, reclame is zo uitgekiend gemaakt dat je oog er automatisch naar toe wordt getrokken. Negeren is dus het beste. Denk bij elke aanbieding die je ziet:

  • heb ik dit nodig of niet?
  • Is het een merk/product dat ik vaker koop?
  • Is het een product  waar ik al heel lang naar op zoek ben?

Is het antwoord nee, loop door, sluit je ogen en delete de aanbieding het dan snel uit je geheugen.

Reclame: slecht voor het milieu

De reclamefolders zijn eigenlijk nog het ergst. Dat is een en al schreeuw om aandacht. Wil je geen reclamefolders meer? Plak dan een NEE-NEE-sticker op je brievenbus. Reclame komt zo mijn brievenbus al lange tijd niet meer in. Toen dat nog wel zo was, ging elke week de hele hoop vaak ongelezen de papierbak in. De keren dat ik de folders wel las, deed ik er vervolgens niets mee. Want om nu voor die ene aanbieding speciaal naar de stad te gaan, ging mij ook weer te ver.

Dus eigenlijk zijn al die reclamefolders een en al verspilling. Zo’n pak reclame bevat gemiddeld 33 reclame. Jaarlijks is dat zo’n 34 kilo papier (bron: Milieucentraal). Ook het maken van reclamemateriaal heeft een grote impact op het milieu. Het papier wordt geproduceerd, vervolgens gedrukt (inkt) en tot slot vervoerd. Tja, en als we het dan vaak ongelezen weggooien… dat is best absurd!

Ongewenste reclame in je brievenbus

De NEE NEE-sticker is de oplossing. Helaas nog niet voor alles. Want er is ook nog altijd reclamedrukwerk dat speciaal aan mij gericht is. Waar mijn naam op staat. Vooral van loterijen, maar ook wel van webwinkels waar ik eerder iets heb besteld. Wat te doen? Het blijkt dat je het gewoon terug kan sturen: streep je adres door, schrijf ‘Retour Afzender’ ernaast en stop de post weer in de brievenbus. Doe dat elke keer als je reclame ontvangt. Wil je geen post van de loterijen meer ontvangen, lees dan hier hoe je dat aanpakt.

Met de NEE NEE sticker ontvang je ook geen huis aan huis bladen. Vind je dat jammer, omdat je graag op de hoogte bent van het lokale nieuws, plak dan een NEE-JA-sticker op je brievenbus.

Online reclame

Wil je toch op de hoogte blijven van reclameaanbiedingen? Bijvoorbeeld van je favoriete supermarkt? Bekijk de folders dan online: via www.folderfeest.nl, www.reclamefolders.nl of www.folderz.nl. Je vindt er zelfs meer folders dan er in je brievenbus vallen en je kan gerichter zoeken naar de aanbiedingen die jij nodig hebt.

Laat je niet leiden door reclame. In plaats van naar de winkel te rennen, omdat deze iets in de aanbieding heeft, kan je beter kijken naar wat je echt wilt kopen en dan op zoek gaan naar een eventuele aanbieding voor dat product. Zo geef je nooit geld uit aan dingen die je eigenlijk niet eens van plan was te kopen.

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: folders, nee nee sticker, papierberg

Duurzaam leven: hoe doe je dat?

7 januari 2020 door Ageda Leave a Comment

duurzaam leven bescherming van de aarde in illustratie

De roep om een duurzaam leven wordt steeds sterker. We vliegen te veel, we kopen te veel, we eten te veel vlees, we verspillen te veel eten, we produceren te veel afval. Allemaal WAAR! In het tempo dat we nu leven en het gebrek aan respect voor wat de planeet ons geeft, ziet de toekomst van moeder aarde er allesbehalve rooskleurig uit. Of liever gezegd: de toekomst van ons leven op deze aardbol. Want moeder Aarde zal onze overconsumptie en onverschilligheid echt wel overleven.

Download mijn cursus

Duurzaam leven in 10 stappen

Hoe ‘anders’ moeten we leven?

Dat we het anders moeten doen, staat voor mij als een paal boven water. Maar wat betekent ‘anders’. De een zegt dat we niet meer mogen vliegen, de ander dat we geen vlees meer moeten nemen. O ja, en laten we ook nog even ontspullen. En elke dag biologisch eten! Waar begin je met milieubewuster leven? En hoe weet je of je het goed doet? En wat kost het wel niet?
Ik ben van mening dat ‘anders’ niet direct ‘minder’ betekent. Je hoeft niet terug naar vroeger en in een hutje op de hei te gaan wonen zonder elektriciteit en stromend water. Je hoeft niet in te boeten aan gemak, of je te schamen voor alles wat je doet. En je hoeft ook niet rijk te zijn om duurzaam te kunnen leven. Je kunt juist geld besparen.

Bewust leven

Wat je dan wel kan doen? Je kunt je bewust worden van je leefstijl. En je afvragen waarom je dingen doet zoals je ze doet. Is het gewoonte? Hebben jouw ouders het je zo geleerd? Of vind je dat je het hebben verdiend? En stel dan vervolgens de vraag of het ook anders kan.

aanrader dit is een goede gids

Misschien vind je wel dat je persoonlijk niks kunt doen aan de opwarming van de aarde. Want elke stap die jij zet is immers een druppel op de gloeiende plaat. De multinationals, de overheden, de rijken der rijken, DIE moeten veranderen. Daar ben ik het echter niet mee eens. Want wij gaan immers naar het stemhokje. Wij kiezen onze overheid. Wij kopen spullen. Wij gooien alles weer weg. Nee, WIJ zijn degene die de verandering kunnen brengen. Want als wij er maar hard genoeg aan trekken, dan moeten die overheid en die multinationals uiteindelijk wel mee. Of zoals Nelson Mandela het mooi zei:

‘You can never have an impact on society, if you have not changed yourself’

Lees hier: Waarom zouden we duurzaam doen?

Duurzaam leven voor jou

Dus stel jezelf de vraag: kan het ook anders? Kijk naar je gewoontes, en ga op zoek naar duurzame alternatieven. In mijn cursus ‘Duurzaam leven in 10 stappen’ help ik je hierbij. Ik laat je kennismaken met de stappen die je kan nemen op je duurzame reis. Voor iedereen is deze reis anders. Want wat voor mij werkt, kan voor jou onhaalbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat je alle mogelijkheden leert kennen.

Lees hier: Duurzaam leven zoals jij het wilt

En onthoud: Elke verandering kost tijd. Wellicht ben je niet alleen thuis, en moet je rekening houden met je partner en/of kinderen. Voor deze verandering in je leven zal je wat moeite moeten doen. Maar ik laat je ook zeker zien waar het laaghangend fruit te vinden is, de snel te zetten stappen met veel impact.

Nieuwsgierig? Download het e-book hier.
En doe je dit voor 15 januari, dan krijg je ook nog eens 50% korting. Gebruik de kortingscode 10stappen.

En als je vragen hebt, mijn e-mailbox staat altijd voor je open: ageda@elkedaggroener.nl

Filed Under: Zelf doen Tagged With: cursus, duurzaam leven, e-book

Recepten met gember

6 januari 2020 door Ageda Leave a Comment

Ik ben gek op gember. Verse gember ruikt heerlijk en de smaak is lekker pittig. Regelmatig gooi ik een paar stukjes gember in mijn thee. Daar wordt de smaakt net iets sterker van. Of gewoon in een kopje heet water. Gember is ook lekker om mee te koken. Je ziet het vooral terug in de Aziatische keuken. Maar gelukkig weten ze er ook in de rest van de wereld wel raad mee. Ik deel hier mijn lekkerste recepten met gember. Maar nog eerst even dit:

Gember in de tuin

Wist je dat je gember ook zelf kunt telen? Laat je (biologische) gember even liggen, en je merkt vanzelf dat hij gaat uitlopen. Er komen dan witte ‘pukkels’ aan. Zodra dat het geval is vul je een potje met potgrond en plaats je de gember in het midden van de pot. De ‘pukkel’ moet naar boven wijzen. Bedek de gember met een dun laagje aarde en houdt de grond goed vochtig, net zolang totdat er blaadjes verschijnen. Laat je gember echter niet verzuipen. De gember zal onder de grond verder groeien en vanzelf weer nieuwe scheuten maken.

Recepten met gember

Fruitwater met sinaasappel, munt en gember Schil een sinaasappel en snijd hem in stukjes. Heb je biologische sinaasappels dan kan je hem direct in schijfjes snijden. Snijd de gember in stukjes. Doe er water bij en een takje munt. Maak het fruitwater ’s avonds klaar, dan kunnen de smaken goed intrekken en heb je de volgende dag een heerlijke dorstlesser.

Gemberbier Doe 115 gram verse gemberwortel met 250 milliliter water in de kom van een keukenmachine en laat het draaien. Los ondertussen 100 gram suiker op in nog eens 250 milliliter water. Doe de opgeloste suiker, de fijngemalen gember in water, 2 eetlepels gedroogde brandnetel, 2 theelepels sinaasappelrasp en een pijpje kaneel in een afsluitbare kan en voeg er nog een halve liter water bij. Laat het 24 uur rusten en zeef dan de drank. Serveer het lekker koud.

Hoestdrank Ben je verkouden? Maak dan een hoestdrankje met gember. 

Wist je dat je gember goed kunt invriezen? Maar ook in een afgesloten aardewerken pot is gember heel lang houdbaar.

Gemberrijst Voeg stukje gember toe aan je rijst en kook het samen.

Curry Doe even grote delen knoflook en geschilde gember in de blender en mix totdat het fijngemalen is. Bewaar in een goed af te sluiten potje en gebruik het samen met eventueel andere curry-kruiden.

Lees verder:

Haverkoeken: een gezonde snack

Filed Under: Zelf maken Tagged With: gember, recepten

12 tips voor minder afval

3 januari 2020 door Ageda Venema Leave a Comment

Het verminderen van mijn eigen afvalberg blijft een van mijn voornemens. Beter gezegd: het blijft een van mijn voornemens. Want dat voornemen heb ik al jaren. Die berg is de afgelopen jaren wel aardig geslonken, maar eerlijk is eerlijk: het blijft een berg. Afval verminderen is dus nog steeds prioriteit. Voor mezelf dus opnieuw een lijstje met 12 tips voor minder afval. En een lijstje met vraagtekens.

Ik ben jaloers op al die mensen die maar een zakje afval produceren per jaar. Zero waste noemen ze dat. Ge-wel-dig. Maar het lukt ons nog steeds niet. Waar dat aan ligt? Zijn we er niet actief genoeg mee bezig? Zijn hier in het noorden van het land minder mogelijkheden (we hebben helaas geen verpakkingsvrije winkel meer)? Hebben we geen tijd? Maken we geen duidelijke keuzes? Is het gemak? Misschien is het van alles een beetje. Ik wil wel, maar de supermarkt is toch een stuk dichterbij dan de markt. En ik wil graag biologische groente. Alleen op zaterdag staat die ene biologische kraam op de markt, en ik kan niet altijd op zaterdag. Biologische groente is wel elke dag te vinden in de supermarkt. Maar die is… verpakt.

Zero waste: hoe dan?

Kortom: genoeg excuses waarom het niet gaat zoals ik graag zou willen. En daar baal ik dan weer van. Want een rondje over het internet laat zien dat zero waste echt wel kan. Waarschijnlijk gaan zij niet naar de supermarkt en hebben ze (nog) geen kinderen met wensenlijsten en nukkige smaakpapillen. Want laat het duidelijk zijn: wil je geen papier om je kaas of een zak om je fruit, dan kan je de supermarkt maar beter links laten liggen.

Dus wordt het tijd om eens op te letten wat ik zoal in mijn winkelkarretje gooi als ik in die supermarkt ben. En tijd om uit te vogelen of ik dat ook elders onverpakt kan kopen of misschien helemaal niet nodig heb. Bij de kassa aangekomen, zie ik het direct: 98% van de spullen die erin liggen, is verpakt. De biologische avocado’s zitten in een netje net als de biologische sinaasappels. De biologische appels zitten in een ‘handig’ tasje. Dezelfde producten van niet-biologische afkomst kan ik wel allemaal verpakkingsvrij kopen. Maar ja, dat wil ik dus niet. Als ik moet kiezen tussen biologisch en verpakkingsvrij, kies ik voor de eerste.

Door naar de versafdeling. Melk, sojamelk, yoghurt, ik kan er niet omheen. Alles heeft een verpakking. Handig, karton met een plastic tuitje. De nootjes, chips (voor dochterlief) tandpasta, brood, kaas, gehakt, aardappelen, vegaburgers, zakdoekjes, pannenkoekenmix, wc-papier… Ik vraag me oprecht af of het echt mogelijk is om zonder afval door het leven te gaan.

12 tips voor minder afval

Maar zoals ik al eerder zei: anderen bewijzen dat het wel kan. Ik zal dus de supermarkt links moeten laten liggen en iets meer tijd besteden aan de boodschappen. Onderstaande tips ga ik de komende weken uitproberen. Hopelijk heb jij er ook iets aan.

  1. Ik bezoek de biologische groenteboer op de markt en koop alle groente en fruit los.
  2. Kaas koop ik in vervolg bij de kaasboer. De kaas kan je voor het vervoer verpakken in een grote plastic bak (die je dus keer op keer gebruikt), maar een schone theedoek of bijenwasdoek kan ook. Thuis gaat de kaas rechtstreeks in de kaasbak.
  3. Voor de nootjes ga ik naar de notenboer. Natuurlijk neem ik een eigen bakje mee.
  4. Bij de kaasboer koop ik ook eieren per stuk. Gelukkig zijn mijn kippetjes weer aan de leg, dus voor mij niet nodig.
  5. Voor brood zal ik in vervolg naar de bakker gaan. Met een katoenen broodzak. Die kan je kopen, of zelf maken. Koop ongesneden brood, dat blijft langer vers. Bewaar je brood thuis in een broodtrommel of vries het in.
  6. De koffie: hiervoor zal ik naar Groningen moeten. Bij een zaak als Simon Levelt doen ze je koffie direct in je bus. Misschien verstandig om twee bussen tegelijk te doen, aangezien we daar niet elke week komen.
  7. Ook vis, olijven, koeken koop ik onverpakt op de markt. Met mijn eigen bakjes uiteraard.
  8. Weiger plastic zakjes. Hoewel je op de markt alles los kan kopen, is men toch geneigd alles in een zakje te doen. Zeg nee!
  9. Kan het alleen maar verpakt? Koop dan zoveel mogelijk grote verpakkingen. Let er natuurlijk wel op dat je niet te veel inslaat zodat je straks de helft moet weggooien. Kijk hier voor adressen bij jou in de buurt waar je in ‘bulk’ kunt kopen. Helaas komt het noorden van het land er weer schamel vanaf.
  10. Kies voor flessen met statiegeld. Bijvoorbeeld de zuivel.
  11. Heb je toch tasjes en zakjes gekregen: hergebruik ze, bijvoorbeeld in de vuilnisbak of prullenmand. Of neem ze de volgende keer weer mee naar de winkel.
  12. En een bonustip: denk na voordat je iets koopt. Heb je het echt nodig? Minder kopen is minder afval. En het scheelt in je portemonnee.

De vraagtekens

Met bovenstaand lijstje heb ik nog lang niet mijn hele boodschappenlijst afvalvrij. Want wat doe ik met

  1. Chips? Want de chipszak kan je ook niet scheiden. Door het aluminium laagje is het folie ongeschikt voor plasticrecycling. De chipsbus is ook geen alternatief, want deze heeft ook een dun laagje kunststof. Zelf maken is een goede optie en een stuk gezonder. Maar of mijn lieve puberdochter mij dat in dank afneemt… Er gaat toch niks boven Dorito’s.
  2. Vleeswaren? Man- en dochterlief hebben graag vleeswaren op brood. Helaas hebben we in het winkelcentrum geen slager meer zitten. En ook de biologische slager zit alleen in Groningen.
  3. Vegaburgers? Ik heb iedereen zover om regelmatig vegetarisch te eten. Maar dan wel met vegaburgers of worstjes, want die lust iedereen.
  4. Zoet broodbeleg? Onverpakt hagelslag? Of zullen we het houden op pindakaas en jam. Dat maken we allebei zelf in steeds hergebruikte potjes.
  5. Bloem, crackers, tandpasta, zakdoekjes, (room)boter, pasta, olie, mosterd, bladerdeeg… Zullen we dat dan allemaal maar niet meer kopen?

Misschien heb jij nog tips? Ik lees ze graag.

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: Afval verminderen, afvalvrij, statiegeld, tips

Het was een duurzaam jaar

31 december 2019 door Ageda Leave a Comment

Het jaar zit er weer bijna op. Samen met manlief kijk ik terug op 2019. Was het een duurzaam jaar? Jazeker! Misschien nog niet op alle fronten, maar duurzaam leven stond zeker weer centraal in ons leven. 

Gelukkig had ik een lijstje gemaakt aan het begin van het jaar. Want jee, wat had ik veel plannen op 1 januari 2019! En zijn die allemaal uitgekomen? Nee, helaas. Maar er is niks mis met groot dromen. Ik ben ook echt van het plannen, van ideeën opdoen. Met uitvoeren heb ik helaas iets meer moeite. Afmaken is al helemaal niet mijn vak. Geeft niet, ze komen gewoon weer op de stapel voor 2020. En als goed voornemen heb ik dit jaar: uitvoeren en afmaken, één voor één. Ook 2020 wordt een duurzaam jaar.

* We wonen in het huis. Na bijna drie jaar in de sta-caravan gewoond te hebben, mocht eindelijk ons bed verhuizen naar ons mooie duurzame keuterboerderijtje. Af is het huis nog lang niet, maar het voorhuis is wel helemaal klaar. Lekker comfortabel en super mooi. De dag dat de caravan ons erf verliet, was een feestje. We hebben er twee mooie jaren gehad, gezellig en knus. Maar het laatste halfjaar werd het toch een beetje een bron van ergernis, rommel en vuilophoping. Tja, dat krijg je als het nieuwe huis zo dichtbij komt.

* We hebben een hond en hij heet Nero. Een zwervertje uit Griekenland. Hij was 5 maanden oud toen hij bij ons kwam en had al een heel leven achter de rug. Wat was hij schuw en bang! Nu, 7 maanden later is het een super lieve, trouwe, speelse kameraad die steeds meer durft. En lekker aan het puberen is (jippie, nu hebben we twee pubers in huis). En wat is hij snel! Hij doet niks liever dan voetballen en wandelen. Hij houdt me in conditie. We zijn heel blij met onze lieve viervoeter.

* We kunnen opnieuw de hele zomer en herfst eten uit de moestuin. Ondanks de slechte start in het voorjaar. Het was nog lange tijd veel te koud en geen zaadje wilde kiemen. Ik werd er soms moedeloos van. Vervolgens kwam de droge warme zomer, opgevolgd door een zeer natte herfst. Eigenlijk nog een wonder dat we zoveel hebben kunnen oogsten. Kapucijners, wortels, andijvie, rode bieten en aardappels deden het goed. En de witte en rode bessen, vlierbessen en aardbeien ook. Voor het eerst ook hadden we appels, minimaal en heel klein, maar toch. Ik maakte verschillende siropen. Heerlijk. Dat staat zeker weer op mijn lijst voor volgend jaar.

* Ik kocht een droger. Niet voor de was, maar om groente en fruit te drogen. Een prachtige manier om je groente langer houdbaar te maken. In gedroogde vorm kan het zeker een jaar goed blijven. Dit was het jaar van het experimenteren: andijvie, wortels, uien, vlierbessen, aardbeien. Volgend seizoen ga ik er serieus mee aan de gang.

* De lancering van Piets Pindakaas. Een initiatief van manlief en bedoeld voor de lokale markt. De reacties zijn tot nu toe lovend. Vooral in ons dorp zit de klandizie. Maar we verkopen het ook in de boerderijwinkel waar ik vrijwillig werk. Onlangs kreeg ik een mooie reactie van een klant die echt glutenvrij moet eten, anders wordt ze heel ziek. Met onze pindakaas en glutenvrije ketjap maakte ze en heerlijke pindasaus. Wat was ze gelukkig. Eindelijk kon ze eens patat eten met iets anders dan appelmoes!

* Mijn eerste e-book is uit! Wat was het heerlijk om het te schrijven, om te bedenken hoe ik mensen kan helpen om duurzamer te leven, ZONDER dat het al te veel impact heeft op je persoonlijke manier van leven. Ik ben ervan overtuigd dat duurzaam leven echt niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn, zolang je maar op zoek gaat naar die kleine stapjes die goed bij jou en je gezin passen. Benieuwd? Het e-book met werkboek kost € 8,95. Gebruik tot 10 januari de kortingscode 10stappen en je krijgt 50% korting. 

* Eindelijk sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een eigen bedrijf, ik wil het al jaren. Het is nog niet heel makkelijk om er een inkomen mee te verdienen, maar voor het eerste jaar ben ik best een beetje tevreden. Ik heb al leuke opdrachten mogen doen. Kijk hier voor een overzicht. In november hield ik mijn pitch voor een ondernemersplatform. Spannend, maar oh zo leuk. Voor 2020 staan er heel veel nieuwe plannen op stapel.

* O ja, dochterlief is over naar de tweede klas van de middelbare school, mijn website is vernieuwd (daar binnenkort meer over), het gaat goed met de katten en we hebben er nieuwe kippen bij.

Het was helaas niet allemaal zonneschijn afgelopen jaar, maar ik ben voornemens om vooral de mooie dingen te onthouden. En dan nu fris op naar 2020. Voor ons liggen 12 nieuwe maanden met 365 nieuwe kansen.

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: Terugblik

Groene agenda januari 2020

28 december 2019 door Ageda Leave a Comment

klimaat duik is een van de duurzame activiteiten

Elke maand weer een agenda met groene, duurzame activiteiten of gezellige fairs. Begin het jaar met een klimaatduik, leer ambachtelijk zeep maken of discussieer mee over het probleem dat zwerfafval heet.

Klimaatduik

Wanneer: 1 januari
Waar: verschillende locaties in Nederland
Wat: Milieudefensie organiseert door het hele land de klimaatduik. ‘Het water staat ons aan de lippen, dus trotseer die kou en laat de overheid zien dat het in 2020 menens is met het klimaat! Doe mee met een nieuwjaarsduik voor het klimaat.’
Meer info: Klimaatduik

Nestkastjes maken

Wanneer: 2 januari
Waar: Activiteitencentrum Lauwersnest, Lauwersoog
Wat: In het voorjaar gaan vogels broeden en sommige vogels hebben een nestkast nodig om hun eieren in te leggen. Help deze vogels door een mooie nestkast in elkaar te timmeren.
Meer info: Nestkast timmeren

Congres Gemeenschapslandbouw

Wanneer: 11-12 januari
Waar: Deventer
Wat: Het CSA (Community Supported Agriculture, ook wel gemeenschapslandbouw genoemd) organiseert een congres met veel praktische workshops voor starters en voor door de wol geverfde CSA’ers, voor boeren, tuinders en andere producenten, voor voedselcoöperaties en voor betrokken consumenten.
Meer info: CSA conferentie

Klusdag Hubert Moestuin

Wanneer: 11 januari
Waar: Nijmegen
Wat: Het hout, de spijkers en de hamers liggen klaar. Kom jij ons meehelpen met bouwen? Wat we gaan doen: Een insectenhotel bouwen, moestuinbakken in elkaar zetten en vullen met grond en compost en de plek leuk aankleden. Ben je vooral een goede support? Dan ben je ook heel erg welkom om de glazen drinken aan te geven en de klussers aan te moedigen vanaf de zijlijn!
Meer info: Klusdag Hubert Moestuin

Groene sector vakbeurs

Wanneer: 14-16 januari
Waar: Hardenberg
Wat: Bezoek de 21e editie van De Groene Sector Vakbeurs, hét kennis- en netwerkmoment voor de groene branche. Raak geïnspireerd door productinnovaties, schud de hand met vertrouwde zakenpartners en breid uw groene netwerk uit!
Meer info: Groene Sector Vakbeurs

Workshop ambachtelijk zeep maken

Wanneer: 15 januari
Waar: Apeldoorn
Wat: Wist jij dat echte, natuurlijke zeep al bijna 5.000 jaar op dezelfde manier gemaakt wordt? Dit gebeurt op basis van slechts drie bestanddelen: vetten, een loog en water. Jij kunt dit nu heel makkelijk leren bij deze Introductie Workshop Zeep Maken.
Meer info: Ambachtelijk zeep maken

Het einde van zwerfafval

Wanneer: 22 januari
Waar: Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
Wat: Van statiegeld tot gedragsverandering. Wat moet er gebeuren vanuit burger, beleid én industrie om het zwerfafval in Nederland tegen te gaan? Debatteer mee met onder meer Zwerfinator Dirk Groot, de winnaar van de Trouw Duurzame 100 2019.
Meer info: Het einde van zwerfafval

Soepcafé Assen

Wanneer: 31 januari
Waar: Assen
Wat: Het Soepcafé wordt elke laatste vrijdag van de maand georganiseerd. Iedereen mag aanschuiven, aanmelden hoeft niet. We vragen een bijdrage naar draagkracht. Zo kan iedereen mee-eten.
Meer info: Soepcafé Assen

Agenda vorige maand

Groene agenda: december 2019

Filed Under: Een categorie, Zelf beleven Tagged With: duurzame activiteiten

6 x duurzame kerstversiering

20 december 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Het is nog maar eind oktober als verschillende winkels al vol liggen met kerstversiering. Ze bedenken elk jaar weer iets nieuws. En als ik met dochterlief rondloop, kost het me de grootste moeite om niet mee te gaan in haar enthousiasme, want ze kan me zo onschuldig aankijken met van die puppyogen en een trillipje. Maar naast het feit dat de spullen allesbehalve goedkoop zijn en niet duurzaam, vind ik het veel leuker om ze zelf te maken. Duurzame kerstversiering maak je van duurzame materialen: uit de natuur of van afval.

Uit de natuur

De natuur weet wat kunst is. In december groeien de mooiste hulstbladeren, vind je mos in overvloed, takjes liggen al voor je op de grond en in het bos vind je nog mooie dennenappels. Een kerstbal erbij en je bent helemaal in de kerstsfeer. Wat vind je van de ‘gevulde’ dakpan hier boven?

Kerstversiering bakken

Vanuit de minimalistische gedachte vind ik dit een geweldige oplossing: bak je eigen kerstversiering, bijvoorbeeld de kransjes in de boom. Toen ik nog jong was hingen er altijd kerstkransjes in de boom. Stiekem snoepen was er niet bij, maar de spikkeltjes eraf eten kon wel onopvallend. Maak ze dus lekker zelf. Ouderwets met meel en (veel) suiker, of pas het aan naar je eigen wensen: suikervrij, vegan, of lactosevrij.

Niet zo van het bakken? Koop biologische stroopwafels en snij er, met behulp van een vormpje, kerststerren uit.

Koekjesdeeg met kerstboom vormpje

Oud of nieuw?

Tweedehands vind je ook de leukste ballen en andere versieringen. Kijk eens rond in een kringloopwinkel of sluit je aan bij een van de Facebookgroepen van Ik ruil of geef weg bij jou in de buurt. Tip: tweedehands vind je ook op www.kerstspullenmarkt.nl . Van kerstbomen tot een heel kerstservies.

Gerecyclede kerst

Eierdozen over? Of lege blikjes? Zoek eens op Pinterest wat je er allemaal mee kunt maken. Mijn rozen van karton en engeltjes van blik zullen ook deze kerst weer stralen onder of in de kerstboom.

Kerstversiering: engeltjes gemaakt van blikje

Eenmalige kerstversiering

Heb je thuis een krijtbord? Teken er dan kerstversiering op. Net als de juf in de klas vroeger deed. Geen bord? Spuit een mooie kersttekening op het raam of op de spiegel. Na de feestdagen was je het er zo weer af.

sneeuwkristallen op het raam

Go fairtrade

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan, niet zo handig of gewoon geen zin? Kijk dan eens bij deze adresjes:

  • Wereldwinkel – Elke stad heeft nog zijn eigen Wereldwinkel. Heerlijk om in rond te snuffelen
  • Return to Sender – Originele kerstslingers vind je bij www.ReturntoSender.nl
  • Amnesty International – Kijk eens naar deze mooie kerstballen met een verhaal! www.Geschenkmeteenverhaal.nl

De mogelijkheden voor duurzame kerstversiering zijn legio. Mijn moeder breit en haakt de kerstballen. Moeilijk is het niet, maar je moet wel een beetje kennis van handwerken hebben. Maar heb je eenmaal de smaak te pakken, dan brei je zo de hele kerstboom vol.

Heb je overigens mijn e-magazine Groene Kerst al ontdekt? Die staat boordevol tips en inspiratie voor een duurzaam kerstfeest.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: Kerst, kerstversiering

Groene agenda: december 2019

1 december 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Elke maand weer een groene agenda met duurzame activiteiten en/of gezellige fairs. Kijk snel of er iets ook iets bij jou in de buurt is.

Flower Power Markt

Wanneer: 1 december
Waar: Sneek
Wat: Volop gezelligheid: markt, workshops en lezingen op gebied van duurzaamheid; (h)eerlijk lokaal eten, ruilen, delen & repareren, natuurlijke gezondheid, groen & zelf(voorzienend) aan de slag.
Meer info: Flowerpower

OneWorldLive – eerlijk avondje is gekomen

Wanneer: 3 december
Waar: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Wat: Nederland is met 1,1 miljard kg per jaar de grootste importeur van cacaobonen ter wereld en we eten hier gemiddeld jaarlijks 5 kg chocola per persoon. Maar: Cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana ontvangen nauwelijks fatsoenlijk loon, slavenarbeid is een groot probleem en door (illegale) boskap eten we hapje voor hapje het regenwoud op. Gelukkig zijn er wel genoeg initiatieven om hier wat aan te doen. Hoor hoe zij te werk gaan en waar jij in de winkel op kunt letten.
Meer info: Eerlijke chocola

Rondleiding ecologische wijk

Wanneer: 14 december
Waar: Houten
Wat: Wie geïnteresseerd is in duurzaam bouwen en een groene woonomgeving kan zich inschrijven voor de presentatie en wandeling in ecowijk Mandor. Hier staan 36  energiezuinige huizen en een buurthuis voor gezamenlijk gebruik door de bewoners van de wijk.
Meer info: Ecowijk Mandora

Protestival Schiphol

Wanneer: 14 en 15 december
Waar: Schiphol
Wat: Demonstratie op Schiphol. Greenpeace pakt op Schiphol het podium om een klimaatplan te eisen.
Meer info: Noodlanding voor het klimaat

Vrijdag voor Toekomst (Fridays for Future)

Wanneer: vrijdag 20 december
Waar: Groningen
Wat: Doe mee met #FridaysforFuture/ Vrijdag voor Toekomst hier in Groningen! Word deel van de wereldwijde beweging om eerlijke antwoorden en acute actie van de overheid te eisen wat betreft klimaatverandering en onze planeet. Als je het niet lukt naar dit evenement te komen, geen stress – ze zijn er elke week! Elke eerste vrijdag van de maand wordt er groot uitgepakt om te laten zien hoe veel mensen het klimaatprobleem serieus nemen.
Meer info: Fridays for Future

Vegan Kerstmarkt

Wanneer: 22 december
Waar: Groningen
Wat: Een buitenruimte met gezellig knisperende vuurtjes, vegan glühwein, foodtrucks en warme chocolademelk. Een sfeervolle binnenruimte met een kerstmarkt, live muziek en genoeg ruimte om gezellig te zitten. Dé plek om te smullen van heerlijke vegan lekkernijen terwijl daarnaast duurzame en (h)eerlijke kerstcadeaus voor familie, vrienden en natuurlijk jezelf aangeschaft kunnen worden.
Meer info: The Greenshift

Herderstocht Balloo

Wanneer: 24 december
Waar: Balloo (Drenthe)
Wat: De Herderstocht is een wandelroute van ongeveer 2,5 kilometer over het Balloërveld dat verlicht is met behulp van lampjes. Op verschillende plekken wordt een deel van het kerstevangelie verteld. Voor jong en oud is de Herderstocht een prachtige gelegenheid om het kerstverhaal te horen, te zien en te beleven.
Meer info: Herderstocht Balloo

Zie voor de groene agenda van:
Oktober
September
Augustus
Juli

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzame activiteiten, evenement

Verkouden? Maak je eigen hoestdrank

24 november 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Jammer, jammer, maar het gaat helaas niet aan ons huis voorbij: om de beurt worden we verkouden. Kuchjes worden hoestbuien, snuifjes snottebellen en de rillingen lopen over het lijf. Gelukkig duurde de malaise dit keer maar even. Misschien dankzij onderstaand recept? Simpel zelf hoestdrank maken. 

Kruiden die werken

De ingrediënten van een zelfgemaakte hoestdrank zijn vooral kruiden. Vaak weten we niet meer wat de kracht van kruiden zijn. Maar neem gember. Ben je rillerig? Dan kan verse gember in heet water enige verlichting geven. Kruidnagel werkt ontstekingsremmend en is anti-bacterieel. Wist je dat je bij een hoestaanval ook gewoon een kruidnagel in je mond kunt doen en er op sabbelen? Vroeger deed men een kruidnagel in een rotte kies om de pijn te verzachten. Kaneel helpt ook bij verkoudheid, omdat het je lichaam van binnen heerlijk verwarmd. En ook kaneel heeft de eigenschap dat het bacteriën bestrijdt. Onderstaand recept, waarbij je citroen (boordevol vitamine C) en honing er pas in je mok eraan toevoegt, heeft dus alle goede eigenschappen om de symptomen van een verkoudheid te verlichten.

Recept bij verkoudheid

  • 600 ml water
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • 1 stokje kaneel
  • Een flink stuk verse gember, geraspt
  • Honing naar smaak
  • Het sap van een vers uitgeperste citroen

Bereidingswijze

Doe het water in een pan, voeg de kruidnagels, het kaneelstokje en de verse gember toe en breng aan de kook.
Zodra het kookt zet je de hittebron laag en laat je het 30 minuten staan met deksel op de pan. Giet af door een zeef. Giet wat van het gezeefde sap in een mok of kom en voeg dan pas 1 eetlepel citroensap toe en zoveel honing als je wilt. Zo blijven de vitaminen van de citroen behouden.
Drink gerust twee of drie mokken per dag.

Je ziet, een hoestdrank maken is niet zo ingewikkeld. Ik hoop dat je snel van je gesnotter en gehoest af bent.


Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren. Lees hier de volledige disclaimer.

Lees ook:
6 recepten voor het lekkerste fruitwater

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, hoestdrank, recept

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • bokashi starter Bokashi starter €9.95
  • Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven €19.95 Oorspronkelijke prijs was: €19.95.€8.50Huidige prijs is: €8.50.
  • creme wit koolzaadwas DIY: kaarsen maken van koolzaadwas €12.75
  • Cursus + werkboek duurzaam leven in 10 stappen Cursus + werkboek duurzaam leven in 10 stappen €2.95
  • Workshop Papier Scheppen Workshop Papier Scheppen €19.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·