• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Duurzame architect gezocht

12 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Kleuvenveld 7 scan647.pdfWe dachten het voorhuis te kunnen opknappen zonder ingrijpende veranderingen aan het aanzicht of de constructie. Zonder architect, zonder bouwvergunning. Maar helaas, het dak en de tussenmuur zijn kinkjes in die kabel. Wat het dak betreft: de knik in de kabel. Uhhh, in het dak.

Het huis willen we zoveel mogelijk in oude stijl behouden. Maar wat is de oude stijl? Zoals het er nu uitziet? We vonden prachtige bouwtekeningen uit 1910. Daar lijkt dit huisje niet meer op. Het dak van de stal even groot als het voorhuis, dat overigens een stuk smaller was. Het huis heeft in de jaren 70 een verandering ondergaan. De stal werd uitgebreid, en er is een stukje bij aangebouwd. De voordeur kwam aan de andere kant, net als de trap. Met de uitbouw in het voorhuis, kwam een knik in het dak. En daar zit nu het hele punt.

Vragen voor de duurzame architect

Kleuvenveld 7 scan647.pdfHet dak moet worden vernieuwd, en dan is een knik in het dak maken niet zo heel makkelijk te reconstrueren. Daarnaast kan het zorgen voor lekkage als de boel niet goed op elkaar aansluit. Maar wat als je de knik eruit haalt en er deels een plat dak van maakt? Kan dat? En ziet het er dan nog wel mooi uit? Haal je het verband uit het huis? En kunnen we straks de dragende binnenmuur er nog wel uithalen, zonder dat de boel instort?

Het zijn vragen waar we zelf het antwoord niet op hebben. We weten op het blote oog wat we mooi vinden, maar niet of het haalbaar is. Daar is specifieke kennis voor nodig. We hebben iemand nodig die voor ons kan tekenen en rekenen zodat we de bouwvergunning kunnen indienen.

De komende week gaan we op zoek naar een fijne architect, die het leuk vindt om met ons mee te denken. Eén met een duurzaam hart en kennis van duurzame oplossingen en technieken.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Documentaire voedselverspilling: Global waste, the scandal of food waste (2011)

10 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

docu_waste1Meer weten over voedselverspilling? Bekijk dan eens de documentaire Global Waste, the scandal of food waste, van Tristram Stuart, dé activist tegen voedselverspilling.

Schrijver en activist tegen voedselverspilling Tristram Stuart vertelt in Global Waste het verhaal van voedselverspilling over de hele wereld. Gevoelens van schaamte overvielen me. Want al doe ik mijn uiterste best om geen voedsel te verspillen, het is duidelijk dat voordat ik mijn voedsel uit de winkel haal, er al heel veel is verspild. Economische zelfmoord, noemt Stuart het, want eten weggooien kost ook enorm veel geld.

Het feit dat er eten wordt geproduceerd naar ‘esthetische’ normen, stoort me nog het meest. Omdat wij geen vlekjes op een banaan willen, alleen rechte komkommers kopen en graag goedgevulde schappen in de supermarkt zien, wordt er dagelijks tonnen en tonnen voedsel weggegooid.

Brood van gisteren, vandaag in de container

Stuart laat het zien aan de hand van een aantal voorbeelden. Hij is op bezoek in een Franse supermarkt (de enige die hem binnenlaat en er openhartig over wil vertellen), waar hij laat zien dat brood dat gisteren is gebakken, vandaag al weer wordt weggegooid. Kazen, die de meeste medewerkers niet eens kunnen betalen, gaan met pakjes tegelijk de container in. Jaarlijks gooien de Franse supermarkten voor 850 miljoen euro aan eten weg.

Bananen: de juiste kromming

Ecuador is het land van de bananen. Na de oogst worden de bananen onderverdeeld in eerste en tweede klasse. De eerste klasse gaat naar Amerika en Europa. Deze bananen hebben geen enkel vlekje en exact de juiste kromming (ja ja, die wordt echt gemeten). De tweede klas naar andere landen in Latijns Amerika. O ja, en dan is er nog een derde klasse: die wordt gevoerd aan de dieren. Of weggegooid. Een land dat afhankelijk is van zijn bananenexport gooit zo een groot deel van zijn inkomsten weg. Omdat wij ze niet willen. Ons verlangen naar perfect fruit schaadt de productielanden. Dit geldt niet alleen voor de bananen uit Ecuador, maar ook voor de aardbeien uit Marokko, de boontjes uit Kenia, enz.

docu_waste2Het kan ook anders

Stuart bezoekt ook India en Japan. India heeft een ander probleem: het is niet zozeer dat de mensen het niet willen, maar de logistiek is hopeloos. Dagelijks rot 150 ton voedsel weg, tijdens het transport of onder de zinderende zon.  In Japan ziet Stuart dat het ook anders kan. Dit land is voor ruim 60% afhankelijk van import, en dan gooi je blijkbaar toch niet zo snel iets weg. Een grote winkel verzamelt alle etensafval apart, en brengt dit naar een bedrijf waar het allemaal gemengd wordt. Met het resultaat, een enorme dikke vloeistof, worden dagelijks 8000 varkens in de buurt gevoed. Een ander bedrijf verwerkt resten voedsel tot compost, en geven dit gratis weggeven aan tuinders in de buurt. De grote winkel koopt op zijn beurt het varkensvlees en de groenten van deze boeren en tuinders weer op.

global-waste-the-scandal-of-food-waste_80135418‘Te’ rijpe tomaten

Gelukkig ziet Stuart nog meer mooie oplossingen die voedselverspilling tegengaan. In Engeland worden regelmatig grote maaltijden geserveerd, en in Amerika geven chefkoks de overgebleven maaltijden aan daklozen. En in het seizoen plukken jongeren van een christelijke organisatie heerlijke rijpe tomaten en andere groenten. Voor de boer zijn deze al ‘te’ rijp, en raakt hij ze aan de straatstenen niet meer kwijt. De jongeren verdelen ze in nabij gelegen dorpen onder de armeren, die geen geld hebben om voldoende groente te eten.

Ik heb genoten van deze documentaire, die niet alleen het probleem beschrijft, maar ook zoekt naar oplossingen. Laat dat maar aan Tristram Stuart over. Te zien op Netflix.

Global Waste: The Scandal of Food Waste (2011)

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: anti-voedselverspilling, documentaire, Tristram Stuart

Granola maken in de koekenpan

7 december 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

granola koekenpanYoghurt met granola, dat vind ik zo ontzettend lekker! Even dacht ik dat ik dat voorlopig aan me voorbij moest laten gaan, want de zaden en noten moeten toch minstens 20 minuten in de oven. En een oven laat nog wel een tijdje op zich wachten zolang we in de caravan wonen. Maar ik ben niet voor een gat te vangen. Dus kwam de koekenpan tevoorschijn. Zou dat ook werken?

 

 

 

Recept granola uit de koekenpan

Tuurlijk! En het is zelfs veel sneller te maken dan in de oven. Binnen 5 minuten is het klaar voor de yoghurt. Het recept is simpel. Mix

  • pompoenzaden,
  • zonnebloempitjes,
  • gehakte noten,
  • sesamzaadjes
  • eventueel havermout

granola koekenpandoor elkaar en rooster het in een hete koekenpan. Blijf erbij, en roer regelmatig om, want voor je het weet gaat het te hard. Schenk na 5 minuutjes eventueel ahornsiroop erbij als je van wat zoete granola houdt. Blijf nu vooral goed doorroeren. Haal het van het vuur, en strooi het over je yoghurt. Wil je het niet gelijk eten, laat het dan afkoelen in een bord. Laat het niet in de pan liggen, want die is heet en voor je het weet zijn je zaden en noten alsnog aangebrand.

Meng er in de yoghurt wat fruit of rozijnen bij. Eet smakelijk!

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, granola, recept, zonder oven

Over een oude trap en bedstee deurtjes

5 december 2016 door Ageda Venema 1 Comment

sloop-zolder2xsDe sloop vordert gestaag. Beneden gaat de vloer er uit. Op zolder is de betimmering van het dak verwijderd. Wat rest is de oude balken constructie, het dakbeschot en de dakpannen. Nu zien we goed de staat van het dak, en die is niet goed. Maar nee, we schieten niet gelijk in de stress. We wisten dat we dit konden verwachten bij een oude boerderij opknappen.   

Terwijl manlief sloopt, sjouw ik. Planken, puin, zand, kruiwagens vol breng ik naar buiten. Ik blijf er tenminste lekker warm bij, want in huis is het niet veel warmer dan buiten.

 

sloop-kamer_bedstee
De oude bedstee deurtjes

Antieke bedstee deuren

Beneden halen we een muurtje neer. Achter het jaren 70 behang zitten bruine houten planken. Een deel van deze planken blijken de oude bedstee deurtjes. Helaas zijn destijds met enig geweld de schanieren eruit gehaald, om ervoor te zorgen dat het behang geen ‘bobbels’ vertoond. Dus helemaal gaaf zijn ze niet meer. Maar het is wel weer een prachtig stukje hergebruik van materialen! Ook wij doen de deuren niet weg. Daar vinden we vast wel weer een bestemming voor.


Het huis anno 1910

sloop-kamer2xs
Links zie je precies waar de vroeger de trap zat

Nu het huis beneden redelijk gestript is, tekent het oude huis uit 1910 zich ook af. Waar nu een raam zit, was vroeger de voordeur. Je ziet onder het raam duidelijk dat de deur met andere stenen is dichtgemetseld. We zien dat bij boerderijen in de buurt. Oog voor esthetiek was er vroeger zelden. De trap zat in de beginjaren ook aan deze kant bij de voordeur, zodat je bij binnenkomst direct naar boven kon, of rechts de kamer in. Op de muur zien we precies de trap afgetekend, voorzien van wat berekeningen met potlood ernaast.

 

de-vloerxsHard werken houdt ons warm

We blijven denken, fantaseren en rekenen. Kunnen we deze muur er ook uithalen? En laten we de knik in het dak zitten? Het dak moet er straks immers toch helemaal af, dus dan kunnen we dat ook aanpassen. En wat doen we met de schoorsteen?
Voorlopig eerst maar verder met de vloer eruit slopen. Het is deels van hout, deels cement. Anders dan we verwachten, slaan we zo dwars door de cementlaag heen. Eronder zit zand. Kruiwagens vol kruier ik naar buiten. Laat het maar lekker koud worden, wij houden met het slopen onze eigen temperatuur goed op peil.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Decoratieve vetbollen maken

29 november 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

vetbol1Dagelijks zit hij er: een roodborstje op het dak van de stal. Precies voor ons keukenraam. Behalve het roodborstje, worden we ook elke dag vereerd met een bezoekje van koolmeesjes. Tijd om een paar vetbollen voor ze op te hangen, zodat ze ook gezellig bij ons blijven.

 

 

vetbol5WC-rol

Met enkel een wc-rol kan je al leuke vogelvoerhangers maken. Smeer de rol in met speciaal voor vogels bestemde pindakaas. Hierin zit geen suiker en geen zout, want daar houden vogels niet van. Draai vervolgens de besmeerde rol door vogelzaad. Lintje er doorheen en ophangen maar.

Vetbol in koffiekop

vetbol3Om vogels op meerdere plaatsen te voorzien van eten, hang ik ook twee oude koffiekopjes op, gevuld met vetbollen en ‘bak’ ik nog een paar ‘muffins’. Ook deze zijn makkelijk zelf te maken. Je hebt nodig:

  • Plantaardig frituurvet (nog niet gebruikt)
  • vogelzaad (gebruik 1 deel vet op 1 deel zaad)
  • kopje
  • houten stokje
  • muffinvormpjes

Smelt het frituurvet langzaam. Laat het niet te heet worden, je hoeft het zaad niet te frituren. Meng, als het iets is afgekoeld, het vogelzaad erdoor. Giet het vervolgens in de kopjes en plaats er, aan de andere kant van het oortje een houten stokje in. Hier kunnen de vogels straks op zitten, terwijl ze heerlijk zitten te smikkelen. Giet het andere deel van het vet met zaad in de muffinvormpjes. Laat alles hard worden. Hang de kopjes buiten op, leg de muffins op een schaal en hou je camera in de aanslag.

Wat kan je vogels voeren?

vetbol2Zelf koop ik vogelzaad van de vogelbescherming. Daarmee steun ik tegelijkertijd de vereniging. Goede zaadmengels bevatten stukjes mais, kleine zaden, zonnebloempitten en stukjes pinda. Maar je kunt vogels op meer manieren voeren:

  • Pinda’s
  • Zonnebloempitten
  • Allerlei soorten fruit
  • Gedroogde meelwormen

Het hele jaar door

Wat ik niet wist is dat je vogels het hele jaar door kunt voeren. Ze verleren heus niet om zelf voedsel te vinden. In de winter heeft een vogel graag vetrijk voedsel, in de lente meer kalk- en eiwitrijk eten. Ook in de zomer, wanneer de vogels in de rui zijn, hebben ze behoefte aan extra eten. Dan is eiwitrijk voedsel van levensbelang. In de herfst eten de vogels het liefst de vitaminerijke bessen uit de struiken, maar kun je ze ook bijvoeren met vetbollen en pinda’s.

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, natuur, vetbol, vogels

Een duurzaam cadeau: Correctbook

23 november 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

a4-correctbookEen cadeautje kopen voor manlief zijn verjaardag was eigenlijk niet de bedoeling. Maar ik kon dit mobiele whiteboard niet laten liggen. Want dit is een duurzaam cadeau en net wat hij nodig heeft. Correctbook bespaart namelijk heel veel papier. En met al die schetsen die manlief maakt van ons nieuwe huis, is het geen overbodige luxe.

Overal door de caravan liggen tekeningen van ons nieuwe huis. Van het dak. Van de muren. Van de stal. Als we het nu eens zo doen. Of zo. Of wat dacht je van dit? Zijn ideeën zijn gaaf en cool, en soms een beetje ambitieus. En dan verdwijnt de schets weer in de hoek van de kamer of achter een kussen. En na een week weer in de papierbak.

Oneindig veel tekenen

Dus gaf ik manlief een Correctbook. Hierin kan hij zoveel tekenen wat hij wil. Niet goed? Met een gummetje of stukje papier wist hij het zo weer uit. Het ‘schrift’ telt 50 bladzijden. Manlief begon gelijk te schetsen. Hij is duidelijk blij met het cadeau. En hij niet alleen. Want met het kopen van een Correctbook maken we ook kinderen uit de sloppenwijken van Zuid-Afrika blij.

a4-correctbook-webVoor kinderen uit Zuid-Afrikaanse sloppenwijken

Veel kinderen hier leren nooit schrijven, omdat er geen schrijfmateriaal aanwezig is. Voor elk vak een schriftje kopen is veel te duur. Een Correctbook kan een oplossing zijn voor dit probleem. Want is de stof geleerd, dan kan het worden uitgeveegd. Zo hebben ze steeds weer een ‘nieuw’ schrift.

Als ik zie hoeveel schriften dochterlief er jaarlijks doorheen jast (vaak maar voor de helft beschreven), denk ik dat dit best een goed initiatief is. Niet alleen voor de kinderen in Zuid-Afrika, maar ook voor leerlingen en studenten die dagelijks veel aantekeningen maken. En uiteraard voor mensen die houden van tekenen. En van huizen bouwen.

Een Correctbook kost rond de 20 euro en koop je in de webwinkel Eco-logisch. Ze zijn verkrijgbaar in A4 en A5 formaat, met en zonder lijntjes.

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: cadeau

Mijn eerste permacultuur bedje

11 november 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

permacultuurbed2Ik heb laatst goed opgelet tijdens de open tuindag in Meppel. Daar kreeg ik uitstekende uitleg over de basisprincipes van permacultuur. En laat dat net het idee zijn dat wij in ons hoofd hebben voor ons stukje land.

Net nu ik dacht dat er geen werk meer te doen is in de tuin omdat de winter voor de deur staat, moet ik aan de slag. Een belangrijke eerste stap voor een natuurlijke tuin, is het observeren van je tuin. Waar is het vaak zonnig, waar komt de wind vandaan en wat groeit er zoal.

Ongeduldig

Maar voor observeren alleen heb ik geen geduld. Ik wil planten, ik wil oogsten. Gelukkig hebben we heel veel grond. Daarom hebben we nu het idee om een paar bedden aan te leggen op verschillende plekken in de tuin, zodat we die bedden kunnen observeren. Want ik kan beter een bed observeren, dan een grasveld waar in mijn ogen overal dezelfde sprieten groeien.

permacultuurbedNiet spitten

De grond klaar maken voor komend jaar is minder ingewikkeld dan ik dacht. Ik zag mezelf al staan met een spa de bodem om te spitten. Het is echter veel eenvoudiger. Spitten doe je bij hoge uitzondering, heb ik geleerd, want je maakt het bodemleven ermee kapot. En dat bodemleven moet juist de komende tijd gaan floreren.

Basis van een bed

Hoe maak je dan een stukje (begroeid) land klaar? Je maakt de grond eerst zoveel mogelijk egaal en legt er dan karton op. Egaal betekent dat je alle hoge onkruid plat trapt, zodat het karton er vlak op ligt. Oude kartonnen dozen hebben wij genoeg dankzij de verhuizing. Wel eerst alle plakband en nietjes eruit halen! permacultuurbed3Vervolgens maak je met stenen of dikke takken de omtrek van je bed. Bedek je het karton vervolgens met een flinke laag mulch/aarde. In de komende maanden zal het karton verteren. Belangrijk is dat er geen licht naar de ondergrond kan komen, want dat zorgt ervoor dat het onkruid dat je zo juist hebt afgedekt, toch weer kan ontkiemen. Tot slot dek je de grond af met stro of afgevallen bladeren.

Nu is het wachten op het voorjaar. En dagelijks een rondje door de tuin. Om te observeren.

Filed Under: Zelf planten Tagged With: permacultuur

Je huis slopen, hoe moeilijk kan het zijn?

7 november 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

slopen1 slopen2

5 kruiwagens hout
6 kruiwagens stenen
8 kruiwagens met zand/aarde

We zijn begonnen met het huis slopen. Van de kleinste kamer, van zo’n 8 m2 eerst haalden we afgelopen weekend de vloer eruit. We zakten links en rechts al scheef als we er op liepen, dus de vereiste aanpak was ons duidelijk: alles eruit. En dat waren nogal wat kruiwagens vol.

slopen6Onder de houten planken die voor een deel rot waren, lagen (voor een deel rotte) houten balken die weer werden ondersteund door stenen. Dit stukje van het huis is ‘nieuwbouw’, en werd rond 1970 aan het huis gebouwd. Eronder heeft ooit een kelder gezeten, weten we van de tekeningen. Daar was ik nog wel nieuwsgierig naar. Maar tijdens het slopen werd al snel duidelijk dat die tijdens de ‘nieuwbouw’ is volgegooid met puin en afgedekt met een flinke laag cement.

Schimmels

Manlief gaf af en toe zo’n harde ruk aan de balken, dat ik bang was dat de muur zou instorten. Maar die is gelukkig stevig genoeg. Onder de vloer troffen we stukken van de oude buitenmuur aan. Met veel creativiteit is er destijds een nieuw stuk aangebouwd, dat is wel te merken. Het bijzondere is dat juist deze ‘nieuwe’ zijmuur er het slechts aan toe is. Omdat de dakgoot al jaren geen dienst meer deed, kletterde bij een flinke regenbui al het water op de stoep om vervolgens eer tegen de muren omhoog te spatten. Hier vertoont de muur aan de binnenkant dan ook flinke zwarte vlekken: schimmel. En de grond die we onder de balken vandaan schepten, had mooie gele tekeningen: schimmel.

slopen3Kek outfit

We laten met het sloopwerk niets aan toeval over, we kennen de gevaren van schimmel. Daarom hees ik me in een kek overalletje, met handschoenen, veiligheidsbril en een profi stofmasker op (en gehoorbeschermers voor wanneer manlief met veel lawaai de planken lossloeg). Het is even wennen om jezelf te horen ademen in zo’n masker, maar het geeft een prettig gevoel dat de muffe lucht die in de kleine ruimte hangt, voor me gefilterd wordt. Op de foto lach ik overigens…

Aan het eind van de dag heb ik spierpijn op plekken waarvan ik het bestaan niet wist. Maar ik voel geen pijn, ik voel trots. Dit varkentje hebben we alvast mooi samen gewassen.

 

 

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Energielabel verbeteren

4 november 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Hoe krijgen we energielabel A?

energielabel verbeterenHet is geen verrassing dat ons nieuwe huisje energielabel G heeft. Met een lek en niet geïsoleerd dak, verrotte vloer, tochtige en vochtige muren en enkel glas, kun je niet anders verwachten. We zijn dus heel benieuwd of we ons droomhuis kunnen upgraden naar A-label.

Om hier achter te komen lieten we een Energie Prestatie Advies uitvoeren. Gratis! Ja ja, helemaal voor niks. De gemeente Assen (misschien ook andere gemeentes, kijk op energiesubsidiewijzer.nl) geeft een aantal kortingsbonnen weg voor een Quick scan. Daar maken wij dus even dankbaar gebruik van.

energy-efficiency-154006_640En binnen een uurtje wisten we het: met de juiste maatregelen kunnen we ons energielabel verbeteren en er een mooi duurzaam huisje van maken. Dan praat ik niet over het plaatsen van zonnepanelen of een warmteboiler, maar over energiebesparende maatregelen: het isoleren van de muur, het dak, de vloer en het plaatsen van HR++ ramen.

Subsidies

Het is een flinke investering, maar dankzij subsidie van de overheid kan je ook met een minder grote portemonnee een eind komen. Bij ons kwam een aardige meneer van Ecocert langs, een van de energieadviseurs die de scans uitvoert. Hij begon met het opmeten van het huis: de muren, deuren en ramen en keek naar de manier van verwarmen en eventuele duurzame maatregelen die al getroffen zijn. Hij typte de gegevens in een computerprogramma, en zie daar, er rolde een mooi plaatje uit waarop duidelijk staat omschreven wat we kunnen doen om ons huis duurzamer te maken, hoeveel een isolatiemaatregel oplevert en hoe lang het duurt voordat we dat bedrag terug hebben verdiend. Bij ons gaat het duidelijk niet om één maatregel, maar moeten we, gezien de staat van het huis, alles aanpakken. Want vloerisolatie met een lek dak, is hetzelfde als water naar de zee dragen.

Dus wie wil weten of energiebesparende maatregelen het energieverbruik naar beneden kan brengen, raad ik aan: doe een scan. En kijk eens op de site energiesubsidiewijzer om te zien wat er in jouw gemeente mogelijk is.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen, energielabel, energieprestatie

De vele voordelen van een minimalistische kledingkast

2 november 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

store-1338629_640Op 1 januari begon ik er mee: niks meer kopen voor mezelf. En op een paar wandelschoenen na lukt me dat nog steeds. Ik liep de hele zomer in kleren van vorig jaar, en nu de winter weer in aantocht is, pak ik de doos van vorig jaar weer uit. Welkom in mijn minimalistische kledingkast.

Saai? Niet echt. Elk jaar is het weer een verrassing welke kleren ik ruim een half jaar geleden heb opgeborgen. En door te combineren kan het ook nog wel eens verrassend uitpakken.

Meer ruimte

Wat wel opvalt is dat ik meer ruimte heb in mijn kledingkast. Maar dat is niet zo vreemd. Van sommige kledingstukken moest ik afscheid nemen vanwege slijtageplekken of hinderlijke gaatjes. Vooral in shirts van tricotstof vallen op een gegeven moment van die kleine irritante gaatjes en ik zou niet weten hoe ik die moet maken zonder er weer andere gaatje in te maken.

Geld over

mannequin-312526_640Is er uitverkoop? Het gaat volledig langs mij heen. En dat is maar goed ook, want juist in tijden van uitverkoop ben je in staat om meer te kopen dan je lief is. Want het kost toch bijna niets. En voor je het weet puilt je kledingkast weer uit, en liggen achterin de kast die stukken die zo goedkoop, maar eigenlijk een miskoop waren. En is je bankrekening weer geslonken.

20/80 regel

Het is al vaker onderzocht: van alle kleding die we in de kast hebben hangen, trekken we 20% regelmatig aan. De andere 80% ligt er maar uit de mode te raken. Nu is het bij mij andersom: 80% van mijn kleding draag ik zeer regelmatig. 20% sporadisch, of daar heb ik toch nog geen afscheid van kunnen nemen (want wie weet word ik ooit nog wat slanker of jonger … NOT!).

5 voordelen van een
minimalistische kledingkast

Nog niet overtuigd van de voordelen van het hebben van weinig kledingstukken? Ik zet ze nog even voor je op een rij:

  • Je weet precies wat je in je kast hebt hangen
  • Je hebt genoeg aan een kleine kledingkast. In ons geval uitermate handig, want de caravan kent slechts twee kleine kasten die we met z’n drieën moeten delen.
  • Je kledingkast is overzichtelijk
  • Je hoeft niet uren voor de kledingkast te staan tobben met de vraag wat je vandaag eens aan zal trekken.
  • Je spaart een hoop geld uit. Echt, een hele hoop!

Lees verder

7 tips voor een opgeruimd huis

Filed Under: Zelf doen Tagged With: minimalisme

2 x bakken zonder oven en zonder tarwe

29 oktober 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

bakken zonder oven3Nu we geen oven hebben, wordt het maken van lekkernijen een uitdaging. Toch lusten we vaak wel iets lekkers, vooral in het weekend. Behalve dat het niet gebakken kan worden in de oven, zitten er nog wat eisen aan het recept: geen kaas, zo min mogelijk geraffineerde suiker en geen tarwe. Nou, zoek daar maar eens iets voor! Toch blijkt het niet zo moeilijk. Deze week maakte ik deze 2 gezonde lekkernijen.

Bananen/chocolade boekweitpannenkoeken

bakken zonder oven2Of je nu zin hebt in een taartje of een toetje, deze gestapelde bananen-chocoladepannenkoeken doen het altijd goed.

  • 100 gr. boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • Snuf zout
  • Olie om in te bakken
  • 2 rijpe bananen
  • Halve reep pure chocola (85%)

Roer de ingrediënten voor de pannenkoeken door elkaar en bak ze flinterdun. Met deze hoeveelheid haal je 6 tot 8 kleine pannenkoekjes. Prak ondertussen de bananen en smelt de chocola au bain-marie. Leg de eerste pannenkoek op een bord, smeer er wat geprakte banaan op en schenk er een beetje van de gesmolten chocola over. Leg de volgende pannenkoek erop en herhaal de vorige stappen. Schenk op de bovenste pannenkoek alleen nog chocola. Lovely!

Noten-cheesetaartje

bakken zonder oven1Een paar recepten die ik vond, mixte ik door elkaar. En ik kreeg er een allerlekkerst taartje van. Een soort van noten-cheesecake, maar dan zonder kaas. Bakken zonder oven was nog nooit zo simpel!

  • 250 gram gemengde noten
  • 70 gram dadels
  • handje zonnebloempitten
  • 40 gram kokosolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • Sap van een halve citroen
  • (suikervrije) jam

Maal 150 gram noten samen met de dadels fijn. Dit kan in een blender of keukenmachine. Het hoeft niet heel fijn te zijn. Meng 20 gram van de gesmolten kokosolie er doorheen. Verdeel het mengsel over een kleine springvorm (max. 15 cm) en druk het stevig aan.

Maal vervolgens de rest van de noten samen met de zonnebloempitten fijn, samen met het sap van een halve citroen, 20 gram gesmolten kokosolie en de vanille extract. Als ook dit fijn is, verdeel je het over de notenlaag in de springvorm. Druk opnieuw goed aan. Zet de springvorm vervolgens een half uurtje in de koelkast om op te stijven.

Verdeel tot slot de jam erover.

Lekker smullen!

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, recepten, taart, tarwevrij, toetje

Manlief in de bedstee: leidingen aanleggen

28 oktober 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

leidingen aanleggenVan de buitenkant lijkt het alsof er niks gebeurt. De ramen zijn nog smerig en de kozijnen verrot. Maar binnen in de bedstee ziet het er inmiddels heel anders uit. Prachtige gas-, water- en elektriciteitsleidingen komen hier naar binnen. En ik noem het prachtig, omdat er voor drie weken terug nog niks zat.  Nu zit er een nieuwe elektriciteitskast, loopt er weer een gasleiding (die eerder was gestolen) en draait de watermeter.

leidingen aanleggenManlief is hard aan het werk geweest met leidingen aanleggen. Uren hing hij in de bedstee, de plek waar alles samenkomt. Hij kreeg het er warm van, en dat was maar goed ook. Want in het huis was het begin van de week ijzig koud. In de caravan ook, maar daar doen twee elektrische kacheltjes erg hun best om de 18 graden te halen. Wat een verschil met het vorige huis, waar het standaard 20,5 graad was. Ondertussen heeft manlief de oude gaskachel in de boerderij weer aan de praat gekregen. Ook fijn voor mij, want de wasmachine staat er nu ook, en het is niks om met koude vingers de was te doen.

Deze eerste werkzaamheden geven mij een gerust gevoel. Een buitenstaander ziet er niks van, maar ik zie des te meer. Ik zie dat ik een geweldige man heb, die (bijna) alles kan. En ik weet: het komt wel goed met ons huis.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • kristal soda voor de schoonmaak Kristal soda €3.50
  • Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven €19.95 Oorspronkelijke prijs was: €19.95.€8.50Huidige prijs is: €8.50.
  • windlicht van kaarsresten Windlicht gemaakt van kaarsresten €15.50
  • Mini kerstboompjes Mini kerstboompjes €2.00
  • Drie hartenkaars Drie Harten kaars €7.95 – €12.95
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·