• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

DIY: Handcrème maken doe je zo

1 mei 2017 door Ageda Venema 3 Comments

handcrème makenVan bureauhandjes naar werkhandjes. Ik vind het niet erg, maar voor een zachte streling moet je zo langzamerhand niet meer bij mij zijn. Mijn ruwe vingers voelen als schuurpapier. Nu ik de komende tijd vaker buiten bezig zal zijn, zullen mijn handen er niet beter op worden. Tijd voor een Do It Yourself: handcrème maken.

 

 

In de kast vind ik nog een potje Sheabutter. Ooit een keer gekocht om een zalfje mee te maken, maar nooit gebruikt. Perfect voor een handcrème.

Wat is Sheabutter?

Sheabutter is een plantaardige olie, gemaakt van de vruchten van de Karitéboom, de Boom des Levens. Deze boom groeit in Afrika en wordt zo’n 15 meter hoog. De boom draagt vruchten/noten die op pruimen lijken. Van deze vruchten wordt Shea Butter gemaakt.

Het heeft een huidverzachtende en -beschermende werking. Het schijnt goed te werken bij verschillende huidproblemen, waaronder rimpeltjes, fijne lijntjes, vlekken en jeuk. Maar het is ook een prima middel voor het behoud van een soepele huid. Oftewel: voor mijn ruwe handjes.

Het smeltpunt ligt bij ongeveer 35 graden. Het kan daarom ook prima gemixt worden met ander oliën zoals kokosolie, dat ook rond de 30 graden smelt.

Handcrème maken

Ingrediënten:

  • 25 gram kokosolie
  • 25 gram Sheabutter
  • eventueel 2 druppels etherische olie
  • Leeg potje

Meng de ingrediënten au bain-marie. Laat het even afkoelen en mix het vervolgens lobbig. Schenk over in een potje.

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY

10 tips om het warm te krijgen zonder extra stookkosten

6 maart 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Ons energieverbruik moet deze maand omlaag. Op mijn facebook-account kreeg ik al leuke tips voor een warm huis zonder kachel. Zo maak je met een römertopf met 4 waxinelichtjes (met een beetje zout zodat ze langer branden), en deksel er schuin op een goedkope kachel. Of je zet een omgekeerde bloempot op een warmhoudplaatje. Dank Maan en Marloes! Ik ben blijkbaar niet de enige die de stookkosten omlaag wil hebben. Ik vond nog veel goede en vooral simpele tips.

 

 

  1. Misschien wel de belangrijkste: zorg dat je huis niet te vochtig wordt. Een vochtig huis verwarmt niet goed. Vochtigheid absorbeert meer warmte dan droge lucht, waardoor vochtige lucht kouder voelt dan droge lucht. Dus elke dag even goed ventileren. Doe dit niet als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Deze ventileert het huis automatisch. Zet deze dus ook nooit uit.
  2. Drink veel thee of andere warme dranken. Ze verhogen namelijk je lichaamstemperatuur.  En drinken zorgt voor een betere bloedsomloop. Uiteraard kan een glas water ook, maar drink het niet te koud.
  3. Kleed je warm.Draag een warme trui, of een coltrui en daaronder verschillende laagjes. In de ruimte tussen de kleding wordt je lichaamswarmte namelijk goed vastgehouden.
  4. Draag sloffen. Warmte trekt omhoog, dus vaak is de vloer het koudst. En wie koude voeten heeft, krijgt het nooit meer lekker warm.
  5. Over koude voeten gesproken: leg een tapijt op de grond. Staat niet alleen gezellig, het voelt ook warm aan. En het werkt een klein beetje als isolatie: de warmte in het huis gaat minder snel verloren door de vloer.
  6. Beweeg. Wie te lang stil zit, wordt vanzelf koud. Kom dus regelmatig even in beweging. Hoe actiever, hoe beter je bloedsomloop is. Dat betekent dat warm bloed naar je vingers en tenen stroomt.
  7. Zit je de hele dag stil, bijvoorbeeld om te werken achter je computer, gebruik een hittebron voor jezelf.Je hoeft dan niet het hele huis te verwarmen. Gebruik bijvoorbeeld een lekkere kruik of een hittekussen die gevuld is met rijst of pitten. Leg er een bij je voeten en/of in je rug.
  8. Heb je het koud in bed? Zet een muts op, net zoals ze vroeger deden. Manlief heeft millimeterwerk op zijn hoofd, en kan niet slapen als zijn hoofd koud is. Je hoofd is extra gevoelig voor kou.
  9. Zit gezellig bij elkaar. Dan hoef je maar een kamer te verwarmen. Met een koptelefoon op hoef je elkaar ook niet te storen.
  10. Laat zoveel mogelijk zon je huis binnen komen.Het kan buiten nog zo koud zijn, zodra de zon schijnt warmt je huis direct op. Houd dus de gordijnen op de zonkant van je huis overdag open. Dan kunnen de warme zonnestralen je huis binnen dringen en zorgen voor wat extra warmte.

Ik heb het al lang niet meer zo koud als aan het begin van de winter. Blijkbaar wen je aan een lagere temperatuur.  De kachel staat nu standaard 18 graden, en overdag gaat hij soms nog iets verder naar beneden. En met bovenstaande tips, krijg ik het niet meer koud.

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: energiebesparing

Energie besparen: 20% minder verbruik

3 maart 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Met al die regenachtige dagen heb ik helemaal niet het idee dat het al maart is. Tijd voor een nieuwe uitdaging: water en elektriciteitsverbruik met 20% verminderen. Ik neem hier ook maar gelijk ons gasverbruik bij. Want de gasfles (die we in de caravan gebruiken) was vandaag alweer leeg.

Het is zo tastbaar hier in de caravan: we merken aan alles hoeveel energie we verspillen in een niet goed geisoleerde woning. De vloer is standaard koud, en ergens boven m’n hoofd is het standaard warm. De kachels, zowel elektrisch als gas, loeien de hele dag. En de gasfles moet elke maand worden vernieuwd. Vooral dat laatste voelen we direct in onze portemonnee, en niet pas als de eindafrekening komt.

Samen energie besparen

Kortom: tijd voor besparing. Dat kan ook in een slecht geïsoleerde caravan. Alleen moet ik er dan iets harder mijn best doen om het toch nog enigszins behaaglijk te houden. Ons verbruik gaat uiteraard alleen naar beneden als we er thuis allemaal aan meewerken. Ook dit wordt dus weer een heerlijke gezinsactiviteit. (ik hoor ze al weer mopperen).

Waar ga ik op besparen?

WATER – In mijn ogen verbruik ik helemaal niet zoveel water. Maar in werkelijkheid spoel ik veel meer door het putje dan me lief is. Want water gebruiken we de hele dag door: Wc doorspoelen, afwassen, koffie en thee maken, schoonmaken, douchen, koken, tandenpoetsen, en o ja, ook gewoon water drinken. Die laatste laat ik staan.

 

ELEKTRICITEIT – belangrijkste bron van elektriciteitsverbruik zijn bij ons de elektrische kachels. Die staan lekker te loeien in de caravan met deze lage temperaturen. De gaskachel staat er dan ook nog eens naast te branden. Verder is het de verlichting, al onze apparaten en de opladers. Tegenwoordig hebben we allemaal al minstens 2 persoonlijke apparaten (telefoon, tablet, computer) in huis, en die moeten allemaal dagelijks worden opgeladen.

 

GAS – Zoals ik al noemde was de gasfles al weer leeg! We gebruiken in de stacaravan een fles propaangas. Ook hier ondervind ik hoeveel gas we echt gebruiken. Ik merkte het gisteren toen ik thuis kwam en wilde gaan koken. Gas op! Alweer?, was mijn eerste gedachte. En ik weet direct dat we afgelopen maand veel gas hebben gebruikt. We hebben een gaskachel, een geiser en we koken op gas.

De komende maand ga ik op zoek naar tips en voer deze per direct uit. Want eind maart moet de rekening echt naar beneden.

 

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: energiebesparing

ArmedAngels: Eerlijke kleding raakt nooit uit de mode

1 maart 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Ik koop weinig kleding. Maar als ik kleding nodig heb, kijk ik altijd eerst even rond op watMooi, een webshop die enkel duurzame kleding verkoopt. Wat voelde ik me dan ook vereerd toen ze me onlangs vroegen om iets over een van de merken te schrijven die zij verkopen: ArmedAngels. Een stoere merknaam met een stoere kledinglijn. En ik mag ook nog eens 10% korting geven aan jou!

Ben jij al bekend met duurzame modemerken?
Op watMooi.nl vind je een grote selectie

 

Ik had nog niet eerder kennis gemaakt met ArmedAngels. Ik viel gelijk voor hun shirts: goede pasvorm, mooi materiaal en met bijzondere prints. Ik hou van de subtiele prints, zoals de bloemen die mooi langs de zij omhoog lopen. Ik ben vaak wat ingetogen in mijn kledingkleuren. Niet teveel opvallen is mijn motto. Maar toen ik man- en dochterlief vroeg welke zij mij het beste vonden staan, kwam er een hele andere keuze uit: de vogels! Even twijfelde, want de vogels zijn erg opvallend. Toch heb ik ‘m besteld en wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Het shirt zit heerlijk en staat me verrassend mooi.

Eerlijke kleding raakt nooit uit de mode

ArmedAngels is een bijzonder merk. Opgericht in 2007 in Duitsland met het heilig geloof dat eerlijke kleding nooit uit de mode raakt. En dat bewijzen ze. Waar ze ooit begonnen met alleen het ontwerp en de productie van t-shirts, brengen ze inmiddels meerdere vrouwen- en mannencollecties per jaar uit.

Gerecycled plastic, houtvezels of biokatoen?

Wat maakt ArmedAngels bijzonder? Uiteraard wordt de kleding gemaakt van duurzame materialen: biologisch katoen, biologisch linnen, biologisch wol, gerecycled plastic, houtvezels van beuken (Lenzing Modal ®) en houtvezels van eucalyptusbomen (Tencel ®). Al hun producten zijn GOTS* gecertificeerd en ze werken samen met de Fair Wear Foundation en Fairtrade.

Eerlijk loon

Verder wordt de kleding duurzaam geproduceerd. Iedereen in de keten werkt onder eerlijke voorwaarden voor een eerlijk loon. Of het nu de Indiaase katoenboer is, de naaisters uit Portugal en Turkije of de ontwerpers in de Duitsland: ArmedAngels is eerlijk voor de producenten, eerlijk voor het milieu.

Duurzaam katoen uit India

Nu staat India niet direct bekend om zijn duurzame katoenproductie. Veel boeren gaan gebukt onder grote schulden, juist omdat ze moeten investeren in pesticiden. ArmedAngels wil de katoenboeren stimuleren om duurzamer te produceren en werkt alleen met boeren, die bereid zijn de ommezwaai te maken naar duurzame katoen.

Nog een klein maar niet onbelangrijk pluspunt: ArmedAngels houdt niet alle winst voor zichzelf. Het bedrijf doneert een euro per verkocht kledingstuk aan goede doelen, waaronder een Indiaase organisatie die kansarme kinderen helpt aan onderwijs.

Ontvang 10% korting

Ik ben blij met mijn vogels. Ze staan letterlijk voor vrijheid. Word jij ook blij van de t-shirts van ArmedAngels? Of hou je van een van de andere duurzame merken die watMooi in haar webshop heeft? Ik mag je 10% korting geven op de hele collectie. Gebruik hiervoor de code ‘groener17’ bij je bestelling (geldig tot 1 april). Ik ben benieuwd waar jij voor kiest.

* Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal label voor biologisch textiel. Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt.

 

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: duurzame kleding

Vegetarische challenge: we aten een maand geen vlees

27 februari 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Broodje vegetarische hamburger kreeg 5 sterren!

De maand is bijna voorbij, de vegetarische challenge zit er zo goed als op. En wat is het goed gegaan! Zelf heb ik 100% vegetarisch gegeten, dochterlief 98% en manlief 85%. De laatste verbleef een week in een hotel, en dat maakte het voor hem lastig om dagelijks gezonde vegetarische keuzes te maken. Dochterlief ging 2 keer logeren, maar hield goed stand. En daar ben ik trots op, want als grote vleeseter was het voor haar de moeilijkste opgave.

 

Wat doen we op brood?

Waar ik man- en dochterlief niet blij mee kon maken de afgelopen maand, was broodbeleg. Dochterlief at gewoon meer kaas, en manlief vooral meer pindakaas en wat vaker een ei. Hummus ging er nog wel in, maar vegetarische vleeswaren echt niet. Zelf ben ik al snel tevreden met tahin met banaan of kaas met tomaat. Ik had gehoopt om zelf de nodige creatieve broodsmeersels te maken, maar dit vergt toch wel de nodige voorbereidingstijd.

Vooruitdenken

Hetzelfde gold voor de reeks vegaburgerrecepten die ik nu eindelijk eens hoopte te maken. Maar ook hierbij moet je vooruitdenken, en dat is niet altijd mijn sterkste punt als het op koken aankomt. Ik wil dan van tevoren kikkererwten weken, bieten koken, enz. om een lekkere burger van te maken. Helaas schoot dat er bij in.

Quiche met spinazie en nootjes: 5 sterren
Bruine bonen met vegaworst: 3,5 sterren
Wrap met witte bonen, spinazie en tofu: 3,5 sterren

Wat zeggen de sterren?

Toch aten we niet elke dag alleen maar kant-en-klaar vegetarisch vlees. Ik gebruikte vaak noten en extra groente in de gerechten. En dat beviel mij en mijn huisgenoten best goed. Dochterlief rankte elk gerecht met 1 tot 5 sterren om aan te geven of ze het echt niet lekker, niet lekker, neutraal, lekker of heel lekker vond. Ondanks haar aversie tegen champignons, bonen, pompoen en linzen, heeft ze aardig lopen smullen. Zo gaf ze de quiche met spinazie en nootjes 5 sterren, ondanks de fijngesneden (en niet opvallende) champignons. Net als de risotto met broccoli en erwtjes (hier peuterde ze wel de champignons eruit). De curry met linzen en groente en de pasta met bietjessaus gingen voor 4 sterren. De pasta met pompoen en walnoten kreeg de slechtste score. Ik kon haar niet eens ongelijk geven, het was een droge prut in de mond L. Zie voor andere vegagerechten die ik uit mijn keuken toverde op mijn Instagram.

En hoe nu verder?

Op 1 maart eten we weer vlees. Dochterlief kijkt er naar uit! Ik vind het prima, zolang we maar niet terugvallen in de oude gewoonte. Vooral zelf heb ik het wel gezien met vlees. Ik hoef het niet meer. Maar ik ben natuurlijk niet alleen in dit gezin. Daarom heb ik de de volgende regel opgesteld: 2 keer per week vlees, 2 keer per week vegetarisch vlees, 3x per week vegetarisch (zonder vega vlees). Wat we woensdag eten heeft dochterlief al bedacht: Lasagna met lekker veel gehakt!

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: vegetarisch

Suikervrij appel-rozijnen-notencake

20 februari 2017 door Ageda Venema 3 Comments

suikervrij gebakJippie, het is vakantie. En het regent L Ik zit met een dikke trui aan op de bank. De wind blaast tegen de caravan, gevolgd door een lading druppels. Vandaag blijf ik binnen. Ik heb een beter idee. Vandaag ga ik bakken! Suikervrij, uiteraard.

Standaard in huis

Wat heb ik in huis? Amandelmeel (standaard), rozijnen (standaard), fruit (standaard), bakpoeder (standaard), kokosolie (standaard), eieren (standaard). Oh, en gelukkig ook nog wat noten. Meestal ook standaard in huis, maar meestal ook op. Want lekker snaaigoed.

Suikervrij en simpel

Op de site van Voedzaamensnel kom ik dit recept tegen. Lekker met fruit en noten, en zonder (toegevoegde) suiker. Hij is best bijzonder, want zo simpel heb ik nog nooit een cake gebakken.

Kruimelvrij

Ik had in de reacties gelezen dat het een kruimelkoek kon worden, maar dat heb ik voorkomen door het mengsel goed aan te drukken in het cakeblik. De cake kwam perfect uit de oven, en uit het blik. Ik verving overigens een appel voor een banaan, want ik had nog maar een appel in huis. Jennifer en Sven (de foodbloggers van Voedzaamensnel): Een grondig dank je wel. Laat het buiten maar lekker doorregenen.

Appelcake met noten (suikervrij)


Ingrediënten

  • Amandelmeel – 200 gram
  • Appel – 2
  • Rozijnen – 125 gram
  • Gemengde noten – 100 gram, ongezouten
  • Ei – 2
  • Kaneel – 1 eetlepel
  • Kokosolie – 50 gram (of roomboter als je geen kokosolie in huis hebt)
  • Bakpoeder – 1 theelepel
  • Zout – snufje
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Schil de appels en rasp ze boven een kom, (of schil ze gewoon niet en snijd ze in hele kleine stukjes)
  3. Doe daar de rozijnen, het kaneel, zout en bakpoeder bij
  4. Hak de noten grof met een mes, voeg ook toe aan de mix en roer alles door elkaar
  5. Roer nu ook de amandelmeel door het mengsel met een lepel
  6. Smelt de kokosolie en meng in een aparte schaal met de eieren. Roer met een garde tot een glad mengsel
  7. Voeg het kokos-ei mengsel toe aan de mix en schep goed door elkaar
  8. Vet een bakblik in (de cake rijst amper, dus gebruik gerust een plat blik) en schep de mix erin, verdeel het over het blik en druk goed aan.
  9. Zet de cake in de oven voor 40 – 50 minuten en controleer tussendoor even
  10. Laat de cake even afkoelen, voordat je ‘m voorzichtig uit de vorm haalt.

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: recepten, suikervrij

Help! Ik kan klussen

15 februari 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

We hadden het er in het begin van ons project over gehad: manlief zou mij leren klussen. Verder dan een fietsband plakken ben ik nooit gekomen. Nu was mijn kans. Ik keek er naar uit. Het lijkt me heerlijk om een beetje handig te zijn.

We zijn een half jaar verder, en meer dan zand en stenen sjouwen en tegeltjes eraf trillen met een beiteltje aangesloten op een compressor, heb ik nog niet gedaan. Ik voel me nog niet echt ‘handig’. Tot ik vandaag zomaar een kans kreeg om echt te klussen. Manlief had namelijk vorige week bij een klap met de sloophamer per ongeluk de afvoer van de wasmachine geraakt. Dat zou hij nog wel even repareren. Maar vandaag, drie dagen later, ligt het er nog even kapot bij. En ik wil graag kleren wassen. Het is immers de beste droogdag van het jaar: die was moet naar buiten.

Met bouwtekening

‘Waarom doe je het niet zelf?’, appt manlief vanaf zijn werk. Zijn tweede appje is een bouwtekening. Althans, zo ziet het er voor mij uit. Het wordt gevolgd door een lijst met benodigdheden: een houtzaag (hoe ziet zoiets eruit en wat is het verschil met een ijzerzaag?), pvc buizen en bochten (deze heeft een dunne en een dikke kant, en deze twee dikke kanten, welke heb ik nodig), pvc lijm (heb ik daar een kwast bij nodig), schuurpapier (dat ken ik!).

Check YouTube

Braaf volg ik al zijn instructies op. Hoe moeilijk kan het zijn? Voor de zekerheid heeft hij er nog bij geschreven: zie YouTube. Want wat je niet weet, zoek je gewoon op. Alles staat online. En ja, ook hoe je een pvc-afvoerbuis met bochtjes in elkaar zet.

Een half uurtje later is het gefixt. Trots stuur ik een foto. Per direct krijg ik complimenten terug. Ik heb er een mooi bouwwerk van gemaakt. Wauw! Ik voel me een echte klusmuts! Op naar de volgende klus.

 

 

 

 

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen, klussen

Bas de muizenvanger

13 februari 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Daar stond hij voor het raam. Met grote ogen keek hij ons aan. In zijn bek bungelde een staartje. ‘Basje heeft een muis gevangen’, riep dochterlief. Basje gooide de muis op de grond, sleepte het met zijn pootje weer naar zich toe en zette zijn tanden er in. Die muis was dood.

Bas ging er bij liggen. Hij leek ons te zijn vergeten. We zagen hem druk kauwen. Langzaam verdween de muis helemaal in zijn bekje. Van achter het kapotte kattenluikje keek Lena jaloers toe. Zo’n hapje lustte zij ook wel. Maar helaas, Bas kauwde maar door en liet niks over. Met een sprong ging hij door het luik naar binnen. De grond waar hij zojuist nog lag was leeg. De muis verdwenen. In zijn buik.

Stoere muizenvanger

Tja, hiervoor is Basje aangenomen. Maar ik had niet verwacht dat hij zo snel met een muis zou aankomen. Na maanden doorgebracht te hebben in een hok in het asiel en vervolgens nog bij ons in de schuur, had ik verwacht dat hij het jagen was verleerd. Daarnaast worden hij en Lena elke dag verwend met brokjes, en dat bevalt ze prima. Want als ik ’s morgens de deur open doe, staat Bas al snorrend staat te wachten en lukt het hem om onhandig voor m’n voeten te lopen, op weg naar de zak met brokjes.

Wie had ook alweer gezegd dat niet-gesocialiseerde katten zich niet hechten? Volgens mij is Bas daar al volop mee bezig. Dochterlief mocht hem vanochtend, voordat hij een muis had gevangen, zelfs al even aanraken. Lena is anders. Zij kijkt lang de kat uit de boom, blijkbaar iets meer beschadigd in haar kittentijd. Zij moet minder van ons hebben. Maar wie weet wil ze nu ook een muis. Ben benieuwd wat er morgenochtend voor de deur ligt.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: Bas en Lena, huisdier

Huis slopen: het einde is in zicht

6 februari 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Terwijl het snot uit onze neuzen komt en we elkaar opschrikken met niesbuien, werken we nog even hard door in het huis. Manlief is vanaf deze week namelijk weer aan het werk, en dat betekent dat klussen beperkt blijft tot het weekend. We moeten nog even doorgaan met het huis slopen.

Tegeltjes trillen

Maar gelukkig is het sloopwerk nu echt bijna klaar. Ik ‘tril’ de laatste tegeltjes uit wat ooit de badkamer was. Manlief ramt het laatste muurtje eruit. Ondertussen bouwen we de tijdelijke keuken op. Deze keuken kregen we van mijn broer die zijn eigen keuken aan het verbouwen is. Wegdoen is zonde, met een beetje timmer- en zaagwerk past hij ook bij ons.

Stapje voor stapje

Hoe we de komende tijd gaan klussen in het huis, moeten we even afwachten. Stapje voor stapje in ieder geval, zoals we altijd doen. We weten inmiddels hoe het voorhuis er uit komt te zien van binnen. We weten welke muur eruit kan, en waar we eerst maatregelen voor moeten treffen. We weten wat er met de schoorsteen gaat gebeuren, en hoe het dak eruit komt te zien. We kijken naar de mogelijkheden, en spelen daar op in. Het gaat vast mooi worden!

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Uitdaging: 1 maand vegetarisch

1 februari 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

cooking-1013455_640Ik vraag dochterlief nog een keer: wil je echt meedoen met deze uitdaging en een maand lang vegetarisch eten? Als rasechte vleeseter stond ze niet gelijk te springen op tafel toen ik mijn uitdaging aankondigde. Maar spannend vindt ze het eigenlijk ook wel. Ik krijg een hele waslijst te horen van wat ze in ieder geval niet wil eten: bonen, linzen, kikkererwten. Hmmm, dat vergt creativiteit in de keuken.

 

Mc Burgers – maar dan zonder vlees

Ik begin deze dag met een lijstje te maken van wat we eten de komende week. En wat ik haar als broodbeleg kan voorschotelen, want de biologische salami en ham verdwijnen nu ook van tafel. Gisteren mocht dochterlief in de winkel vegetarisch vlees uitzoeken. Ze kwam terug met de Mc burgers van de Vegetarische Slager. Ok!

vegetariano1 maand vegetarisch

Ik wil graag deze uitdaging aangaan. Een maand helemaal geen vlees eten. En ik heb mijn gezin gevraagd of ze mee willen doen. Ik heb namelijk geen zin om vegetarisch te koken en er vervolgens een hamlapje bij te bakken. Ik wil juist die gerechten vinden die vegetarisch eten zo lekker maken. Niet overal een klodder kaas op doen ter vervanging. Kan in ons geval ook niet, want manlief heeft kaasvrees.

Uitdijende footprint

Eten is voor een groot deel verantwoordelijk voor onze uitdijende footprint op aarde. En dat komt dan weer voor een heel groot deel door het eten van vlees. Uiteraard helpt mijn kopje cappuccino die ik nu drink tijdens het tikken van dit stukje ook niet. Wie weet laat ik dat ook nog een keer varen. Maar ik ga nu eerst voor het vlees. Daarnaast wil ik ook de vegetarische keuken met al zijn heerlijke gerechten ontdekken. Want ik hou van koken. Ik ben blij dat man- en dochterlief met mij deze uitdaging aan gaan. ‘Maar niet langer dan een maand’, waarschuwt dochterlief. Ik vind het prima. Wat ze op 1 maart eten, zou mij worst zijn.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: uitdaging, vegetarisch

Boerderijkatten Bas en Lena krijgen de vrijheid

22 januari 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

img_0628Kijk ze daar gezellig zitten met z’n tweeën: Bas en Lena. Onze nieuwe huisgenoten wonen nu een maand in de schuur. Na drie weken in hun hok om te wennen aan de omgeving, hebben ze nu vrij spel in de schuur.

Freedom at last

Het moment dat manlief het hok voor ze open maakte, was Bas er al uit. Hij had lang gewacht op zijn vrijheid. Lena keek de boel nog een tijdje aan. Was ze bang? Schuw? Na een halve dag was ook zij verdwenen en het hok leeg. Tijd voor een grote schoonmaakbeurt, want 2 katten drie weken lang opsluiten, geeft aardig wat rommel.

Lege etensbakjes

Na een paar dagen laten de beestjes zich zien. Eerst oogjes vanachter een doos kerstspullen. Daarna Bas die van schrik de hoek in duikt als hij de deur hoort opengaan. Soms is het stil, en vragen we af of ze er nog zijn. Maar elke ochtend is hun etensbakje leeg. Goed teken. Het zijn boerderijkatten, oftewel niet-gesocialiseerde katten, en de kans dat ze aan ons wennen, is klein.

bas-kleinHeel voorzichtig

Toch, na een dag of vier, komt er verandering. Vanachter het droogrek volgen ze dochterlief die de bakjes vult met water en brokjes. Na dag 6 komen ze op hun bakjes eten af, terwijl wij ze rustig een eindje verderop gadeslaan. Op dag 7 maakt manlief een kattenluik in de deur. Vanaf vandaag mogen ze ook naar buiten. Er gebeurt echter niets.

Uitleg over kattenluik

Dag 8: Lena ligt in haar mandje, die ze, sinds ze uit het hok is gegaan, niet meer heeft aangeraakt. Ik heb haar mandje maar buiten het hok geplaatst en nu ligt ze er weer in. Als ze eten krijgen, kijken ze van korte afstand toe. Zodra we een stap naar achteren zetten, komen ze voorzichtig aangelopen. We leggen ze het gebruik van het kattenluikje nog eens uit J. We laten het luikje schommelen, vertellen hoe mooi het buiten is, en roepen ze vanaf de andere kant van het luikje toe. Geen reactie.

Katten en vogels

koolmees-winterVandaag, dag 9 in vrijheid, liggen ze samen in hun mandje. Ze blijven liggen als de bakjes worden gevuld en de kastenbak wordt schoongemaakt. En zodra wij een stap terug doen, schieten ze op hun voer af. Ze trekken zich steeds minder van ons aan. En het kattenluikje? Die is nog niet open geweest. Ze hebben geen benul hoe dat ding te gebruiken. Buiten vliegen ondertussen de koolmeesjes, merels en roodborstjes heen en weer. Onwetend van het gevaar dat loert binnen in die schuur. Ik hoop dat ik straks van beiden kan blijven genieten.

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: Bas en Lena, huisdier

Huis verbouwen in beeld

20 januari 2017 door Ageda Venema Leave a Comment

Van buiten zie je niks, van binnen des te meer. Manlief breekt, zaagt, sloopt en verhuist. Zoals de wasmachine en de stapel verhuisdozen, die al voor de zoveelste keer een andere plek hebben. Maar dat schijnt inherent te zijn aan verbouwen.

Een foto zegt meer dan duizend woorden

Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus geniet van onderstaand verhaal in beeld. Let wel: de beelden kunnen schokkend zijn. 🙂

 

huis verbouwen in beeld
Eerst gaat de vloer eruit. Onder de planken ligt puin. Onder het puin een hoop zand. Kruiwagens vol verlaten het huis.
Huis verbouwen in beeld
Ondertussen wordt ook het plafond gesloopt. Daaronder (of beter gezegd daarboven) zitten mooie balken van de houten vloer van het zoldertje.
huis verbouwen in beeld
En dan ziet de kamer er naar een tijdje zo uit. Gipsplaten van de wanden, vloer en plafond eruit. Kaal en vooral heel koud.
huis verbouwen in beeld
Even een kijkje op zolder. Hier gaat dochterlief straks tijdelijk slapen. Ik moet er nu nog niet aan denken. De wind waait door de pannen, licht komt van de twee schattige raampjes en het gat in het dak.
Huis verbouwen in beeld
Die schattige raampjes boven hebben schattige gordijntjes. Ik vermoed dat deze hier al jaren en jaren hangen. Door de gordijnen heen zie je het kanaal met daarachter de weilanden.

 

huis verbouwen in beeld
Een close up van het dak van binnen. Achter de schrootjes kwam dit ‘behang’ tevoorschijn. Wat een leuke print. Delfts blauw?
huis verbouwen in beeld
Ondertussen verhuizen we de melkmachine. Het ding is loei zwaar, de kruiwagen houdt het maar net. Het heeft een nieuw plekje gekregen in de hooischuur.
huis verbouwen in beeld
De huidige stand van zaken. Ook de schouw is gestript. Het linker muurtje gaat er voor een deel nog uit. Daarna kunnen we beginnen met opbouwen.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen, slopen

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • kaarsen maken met kaarsvet in allerlei kleurtje en in de vorm van hartjes Kaarsvet en lont - voor kaarsen maken €8.00 – €10.00
  • Van hout: Drents weerbericht Van hout: Drents weerbericht €7.95
  • creme wit koolzaadwas DIY: kaarsen maken van koolzaadwas €12.75
  • Houten schijf met tekst Houten schijf met tekst €8.95 – €15.00
  • Workshop Papier Scheppen Workshop Papier Scheppen €19.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·