• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Minder restafval? In Assen kan het!

10 mei 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Minder restafvalGoed nieuws uit Assen! Blik en drankkartonnen mogen sinds 2 mei bij ons in de oranje container, samen met het plastic afval. En dat betekent dat mijn restafval met nog eens meer dan de helft vermindert. Er verdwijnen nu voornamelijk nog vol gesnoten zakdoekjes in de grijze container.

Ik woon in de gemeente Assen. De gemeente heeft als motto ‘Afval bestaat niet’ en daar ben ik het natuurlijk als duurzame burger volledig mee eens. Assen gaat voor minder restafval. Het aantal producten dat gerecycled wordt (en dus niet in de grijze container terechtkomt) wordt daarom flink uitgebreid. Assen heeft als doel om het herbruikbaar afval te laten stijgen van 56% (2016) naar 75 % in 2020. En in diezelfde tijd de hoeveelheid restafval te laten dalen van 187 kilo naar 100 kilo per persoon.

Afvalcoaches en besparingen

minder restafvalIs het moeilijk om nog meer afval te scheiden? Helemaal niet. Maar voor wie het toch lastig vindt, heeft Assen speciale afvalcoaches in het leven geroepen, die de inwoners kunnen helpen met het sorteren van hun afval. En nog een extra motivatie: volgens de berekeningen zou het een besparing op de afvalstoffenheffing van zo’n 20 euro per huishouden gaan opleveren.

Dag blikjesboer

Naast plastic mogen nu ook blik en drankkartons (zogenaamde PMD) in de oranje container. Dat betekent dat ik de blikjesboer, waar ik tot nu toe ons blik eens in de zoveel tijd naar toe bracht, bij deze vaarwel zeg.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: Assen, blik, drankkartonnen, onverpakt, plastic, restafval verminderen, verpakking, zero waste

Tijd voor raapstelen

5 mei 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

raapstelenNu het weer echt op zomer begint te lijken, is het voor mij gedaan met de stamppot boerenkool. Hoe lekker ik het ook vind. Toch blijft stamppot nog wel een tijdje bij ons op het menu, maar dan eerder een lichtere variant. Zoals stamppot van raapstelen. En daar kan je eindeloos mee variëren.

Raapstelen hebben dunne lichtgroene stengels met smalle bladeren. Eigenlijk is het het jonge loof van de meiknolletjes. Raapstelen zitten vol ijzer en vitamine C. Een perfecte combinatie, want ijzer wordt beter door je lichaam opgenomen in combinatie met vitamine C. Ik waardeer raapstelen vooral om hun ietwat pittige smaak. En rauw (door de stamppot) zijn ze heerlijk knapperig.

Waar komen raapstelen vandaan?

Behoren raapstelen tot de vergeten groenten? Vroeger werden ze waarschijnlijk meer gegeten dan nu. Maar gelukkig zijn ze tegenwoordig in het voorjaar steeds meer te vinden. Ze behoren nu tot de eerste groente van het jaar uit de koude kas. Ik kocht gisteren mijn portie bij de boer, die ze biologisch teelt.

Raapstelen variatie

Met raapstelen kan je eindeloos variëren. Rauw door de stamppot of in een salade, lekker roerbakken met rijst, of in een hartige taart. Bij ons staat vandaag op tafel stamppot raapstelen met restjes uit de koelkast: knolselderij, salami en zongedroogde tomaatjes.

Stamppot raapstelen met salami en zongedroogde tomaatjes

Raapstelen24 grote aardappelen
halve knolselderij
2 bosjes raapstelen
5 plakken salami
2 eetlepels zongedroogde tomaatjes

Kook de aardappelen en knolselderij en maak er puree van. Heb je geen knolselderij dan kook je iets meer aardappelen. Was de raapstelen en verwijder de worteltjes van de stelen. Snijd de raapstelen in kleine stukjes. Snijd de salami en zongedroogde tomaatjes klein en meng alles door de puree. Laat goed warm worden.

Tip: raapstelen kun je het best zo snel mogelijk eten. Zijn ze toch een beetje slap geworden? Leg ze een paar uur in een bak met koud water om bij te laten trekken.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: biologisch, gezond, groente, raapstelen, recept, voedzaam

Wandelschoenen repareren of nieuwe kopen?

21 april 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

wandelschoenen3Ik moet er aan geloven. Ik ga de economie weer stimuleren. Ik móet nu echt iets kopen: nieuwe wandelschoenen.

Ze hebben dan ook aardig wat kilometers gemaakt. Sinds ik de uitdaging heb om dagelijks minstens 10 duizend stappen te maken (omgerekend 8 kilometer), hebben deze schoenen een belangrijke taak. Ze worden opgetrommeld als ik ’s avonds nog een rondje in de buurt wil lopen. En op vrije dagen moeten ze me nog veel verder brengen.

Tweedehands schoenen

Ik heb tweedehands schoenen overwogen. Maar ik vrees dat ik dan voor de zomer nog geen schoenen heb. Want wie heeft nu precies die schoenen die voor mij lekker zitten. Zelfs met nieuwe schoenen is dat lastig. In de winkel pas ik minstens zes paar voordat ik iets heb dat mijn voeten prettig vinden. Een reden waarom een Zalando niet aan mij is besteed. Ik heb helaas geen one-size-fits-all-schoenen.

wandelschoenen2wandelschoenen1

Wandelschoenen repareren

Wandelschoenen repareren kan overigens wel. Ik had gedacht dat zo’n dikke zool nooit te vervangen was, maar niks blijkt minder waar. Zelfs mijn schoenmaker op de hoek weet hoe hij zoiets moet aanpakken. Maar helaas, voor mijn trouwe wandelschoenen is het toch echt te laat. ‘Totaal vergaard’ was zijn antwoord, terwijl hij een stukje van de bovenkant zonder moeite verder losscheurde en korrels uit de zool klopte. Ja, dat kon ik wel zien.

Schoenen voor een lang leven

Nu ik toch voor nieuwe schoenen ga, moet ik ook iets met mezelf afspreken. Want wil ik dat schoenen lang meegaan, dan moet ik ze ook onderhouden. Vroeger hadden we thuis een ‘poetsbak’, met alle mogelijke schoenenpoets en -onderhoudspullen. Toen bleek al: wie zijn schoenen goed onderhoudt, doet er veel langer meer. Een wijze raad die ik maar eens ga opvolgen. Maar nu eerst naar de winkel!

Filed Under: Zelf doen Tagged With: consuminderen, niks kopen, repareren, tweedehands

DIY: Van oude legging een plantenhanger maken

16 april 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

plantenhanger makenAlsof de leggings van dochterlief weten dat de zomer eraan komt. De een na de ander heeft een gat. En uiteraard niet precies op een naad, zodat ik ‘m nog kan dichten, maar gewoon midden in de stof. Dus ging ik op zoek naar een idee voor hergebruik van legging met gaten. En ik vond deze plantenhanger.

Plantenhanger maken

Het idee van plantenhanger maken vond ik op Pinterest. Het enige dat ik nodig had waren 8 repen stof van zo’n 4 cm breed. Die konden precies uit de pijpen van de legging. Door ze helemaal uit te rekken wordt het net als Zpaggeti-garen. Een paar knoopjes erin en ophangen maar.

macrame1macrame2macrame3macrame4Macramé is hip

Nu vind je macramé misschien oubollig, iets wat je moeder vroeger deed. Ik heb in ieder geval wel vage herinneringen aan geknoopte hangers aan het plafond. Maar eigenlijk is macramé weer helemaal hip. Je kunt er geweldige dingen mee maken, zoals een hangmat, gordijnen, tassen of lampekappen. Ik heb een paar plaatjes gejat van Pinterest. Zo cool!

En ik vind het helemaal prachtig dat je gewoon restmateriaal kunt gebruiken, zoals een oude legging met gaten.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, hergebruiken, macramé, oude kleding, plantenhanger, recykleren

Lokaal veevoer gebruiken? Deze boeren durven het aan!

11 april 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Lokaal veevoer_pixabayEen van de redenen waarom ik minder vlees eet, is dat het veevoer dat de dieren krijgen uit Zuid-Amerikaans soja bestaat. Om deze soja te telen worden immense stukken tropisch regenwoud gekapt, boeren van hun land verdreven en de gifspuit gulzig gebruikt. Maar het kan ook anders. Dat laat Milieudefensie zien.

Lokaal veevoer

In Nederland zijn inmiddels projecten gestart om het veevoer dichtbij te verbouwen. In Nederland of elders in Europa. Milieudefensie startte een aantal pilotprojecten. Op hun website lees je een mooi overzichtelijk verhaal over de nadelen van soja, en over Nederlandse boeren die het aandurven om in te zetten op lokaal veevoer.

Lokaal veevoer2_pixabayOerwoudvrij

Zoals de oerwoudvrije GIJS-eieren van boer David, en het oerwoudvrije kaas van boer John en boer Gerjo. Dat is een hele grote, en niet altijd even makkelijke stap. De boeren vertellen hoe ze het toch is gelukt, tegen welke problemen ze aanliepen, waarom ze zijn overgestapt en welk advies ze andere boeren meegeven. En over een ding zijn ze het eens: we moeten toe naar een kleinere veestapel.

Gijs-eieren en Aurora kaas

En wat kunnen we er zelf aan doen om dit proces een beetje te versnellen? Door bijvoorbeeld Gijs-eieren of Aurora-kaas te kopen. Of door de petitie van milieudefensie te tekenen, zodat meer boeren over de streep worden getrokken.

 

 

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: soja, tropisch regenwoud, veevoer, vegetarisch

Suikervrije cake: de Osawa cake

10 april 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Suikervrije cake_Osawa cakeEen taart bakken is voor mij het ultieme weekendgevoel. Dus speur ik websites en blogs af, op zoek naar iets lekkers én iets anders. Iets waar bij voorkeur geen suiker in zit. En zo vond ik deze taart gemaakt van rijst via de nieuwsbrief van Suikerwijzer.nl. Na de brownie op basis van zwarte bonen, opnieuw iets bijzonders: de Osawa cake.

Wanneer ik alle ingrediënten bij elkaar heb gegooid, zit de mengbak goed vol. En het ruikt ook al verrukkelijk, nog voordat hij is gebakken. Dochterlief ruikt appeltaart, waarschijnlijk door de rozijnen en kaneel. Opvallend is dat er geen vet aan de taart wordt toegevoegd. Door de rijst te mengen met (plantaardige) melk, wordt het een compacte massa. Ik heb alle ingrediënten door elkaar heen geroerd, maar wellicht kan het ook in de keukenmachine, zodat je meer een massa van maakt. Toch kwam de Osawa cake stevig genoeg uit de oven om er stukken van te snijden.

Energiereep

Een cake kan ik het niet echt noemen, het proeft meer naar een energiereep. In ieder geval is het een lekker en gezond tussendoortje.

Snijd er plakken van en bewaar deze in de vriezer. Want hij komt echt niet in twee dagen op.

Osawa cake 

  • 200 gram rijst (het liefst bruine rijst, maar andere rijst kan ook prima)
  • 125 gram boekweitmeel
  • 100 gram havermout
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram noten, grof gehakt
  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram sesamzaad
  • 100 ml plantaardige melk
  • 90 ml diksap
  • 50 gram gedroogde pruimen of abrikozen, in stukjes
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 3/4 theelepel zeezout
  • 1 theelepel vanille essence (optioneel)
  • 1 eetlepel kokosolie (om de vorm in te vetten)
  • Grote springvormVet de vorm goed in met de kokosolie. Verwarm de oven voor op 180 °C.  Wel de rozijnen in heet water. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.  Rooster ondertussen de sesamzaadjes door ze in een droge pan een paar minuten te bakken op middelhoog vuur. Rooster in dezelfde pan de noten tot ze licht gebruind zijn.Giet het water van de rozijnen af. Meng in een grote kom de rijst met de rest van de ingrediënten, behalve het sesamzaad.Doe 3/4 van het sesamzaad in de vorm en beweeg de vorm, zodat overal (ook aan de zijkanten) sesamzaad vastplakt aan de kokosolie. Doe het rijstmengsel in de vorm. Verspreid de rest van de sesamzaadjes over de bovenkant van de cake. Bak de cake gedurende 45 minuten

Filed Under: Zelf maken Tagged With: bakken, cake, gezond, rijst, suikervrij

Palmsuiker redt het milieu

6 april 2016 door Ageda Venema 2 Comments

Ken jij Masarang Palmsuiker? Voor wie gezonder wil eten maar de suikerpot niet kan laten staan, is dit een goed alternatief. Het heeft een lage glycemische index en een hoog gehalte aan ijzer, kalium en B12. Maar dat dankzij het verbouwen van de palmbomen die palmsuiker leveren oerbossen in Indonesië worden beschermd, wist ik niet. Stichting Masarang voert hiervoor hevige strijd. En dat is zeer noodzakelijk, gezien de vele bosbranden die de eilandengroep elk jaar weer teisteren.

Kostgrondjes branden

Misschien herinner je de beelden in het nieuws nog wel: enorme stukken bos op verschillende eilanden van Indonesie stonden in lichte laaie. Door de droogte is er geen houden meer aan. masarang2Oorzaak van de branden is deels te wijten aan de ongelukjes die gebeuren bij boeren die hun kostgrondjes verbranden om de vruchtbare as te gebruiken voor hun rijstvelden. Dan gaat niet alleen hun eigen bos verloren, vaak secundair bos dat al een keer is aangeplant, maar gaat soms ook stukken primair bos (het oerbos) in vlammen op.

Palmsuiker

Eigenlijk zouden we de boeren per direct moeten laten stoppen. Maar ze zijn arm en ze hebben weinig alternatieven. Stichting Masarang heeft daar een oplossing voor gevonden. Zij bieden de boeren een alternatief: ze kunnen geld verdienen door suikerpalmen te planten. Deze palmen groeien het beste tussen andere bomen in het bos. Dagelijks tappen de boeren sap van de palmen. Deze wordt in een nabije fabriek tot suiker verwerkt. Zo hebben de boeren inkomsten en het bos wordt beschermd.

Het gevaar: de palmolie-industrie

palmolie-industrie
De vernietiging van het eeuwenoude bos in Indonesië door de palmolie-industrie.

Toch zijn we er dan nog niet: het meeste bos wordt vernietigd voor de papierindustrie en palmolie-industrie. Dat gaat soms via ‘per ongeluk’ brandjes, druk op boeren om hun privéland te verkopen of andere slinkse praktijken. Palmolie is een monocultuur, het tolereert niks anders in de buurt. Het zorgt voor vervuiling van grondwater door gebruik van kunstmest, voor stank en landloosheid en uiteindelijk voor minder economische kansen voor de boeren, die hen echter wel was beloofd.

Stichting Masarang

Stichting Masarang vecht samen met de lokale bevolking voor het behoud van het bos en voor gegarandeerde inkomsten voor de boeren. Het verhaal van Masarang gaat niet alleen over ontwikkelingshulp, maar ook over milieubehoud, over samen zorgen voor onze planeet. En we kunnen allemaal een handje helpen door Masarang Palmsuiker te kopen (gewoon in de supermarkt). Want hoe groter de vraag, hoe meer boeren een inkomen hebben en hoe minder bos er ‘per ongeluk’ in vlammen opgaat.

Lees hier het reisverhaal van Jeroen Kruft van Amigos International, die met eigen ogen zag wat er gebeurt in Indonesië.

 

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: bescherming oerbos, Masarang palmsuiker, milieu, suikervrij

Vroeg opstaan, 6 tips

21 maart 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Vroeg opstaan_PixabayZoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen… dat denk ik elke dag. Hoewel ik dan niet gelijk denk aan ‘zwemmen in de stille oceaan’, zoals het Goede Doel ooit suggereerde. Maar wel aan lezen van boeken, schrijven van verhalen, plannen bedenken, kleding maken, yoga, mediteren, wandelen… Want aan het eind van elke dag kom ik telkens weer tot de conclusie dat ik al die dingen die ik graag wil doen, weer niet heb gedaan. Een dag is gewoon te kort.

Zet die wekker

Dit weekend las ik echter een artikel over vroeg(er) opstaan, en wat je daarmee kan bereiken. Best veel, is de conclusie. Je blijft de hele dag vol energie, omdat je al ‘zoveel’ gedaan hebt, en niet telkens het idee hebt dat je nog zoveel móet. Daarnaast is het een flinke portie me-time: tijd die je even helemaal aan jezelf kunt besteden.

In de flow

Vanochtend ben ik gelijk begonnen. Om 5.45 ging de wekker en ‘duwde’ manlief me zachtjes uit bed. Ik dronk een glaasje water, deed een paar zonnegroetjes en begon vervolgens met mijn eerste meditatie-oefening. (Best lastig overigens, dat mediteren. Maar ik heb gehoord dat je dat ook kunt ‘leren’ als je het maak vaak genoeg doet.) Vervolgens ben ik achter mijn bureau gaan zitten en heb een document gelezen van mijn vader die al weken op antwoord wacht. Tot slot ging mijn computer aan en tikte ik in tien minuten het begin van een verhaal dat al zo lang in mijn hoofd zit.

En toen was het half 7 en werd de rest van het huis langzaam wakker. Tijd voor ontbijt!

6 tips voor vroeg opstaan

  1. Zet de wekker. Zodra de wekker gaat, gooi je je benen over de rand van je bed en stap je eruit.
  2. Heb een plan. Weet waarvoor je uit bed gaat. Wil je meerdere dingen doen in de ochtend, maak een schema.
  3. Maak er een uitdaging van zodat het routine wordt. Zorg dat de uitdaging 3 tot 4 weken duurt.
  4. Doe het elke dag. Ook in het weekend. Anders moet je elke maandag weer opnieuw wennen.
  5. Leg ’s avonds alvast klaar wat je ’s ochtends wilt gaan doen. Niets vervelender dan wanneer je je yogamatje of je boek nog moet zoeken.
  6. Ga op tijd naar bed.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: energie, vroeg opstaan

Niks kopen: er is weer plaats op de bank

18 maart 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

78 dagen zijn voorbij. En ik heb nog niks voor mezelf gekocht. Of ik al voordeel zie? Ja! In ieder geval op 2 manieren: op de bank en op de bank.

 

Geld over

Ik blijf me er over verbazen. Na 78 dagen niks kopen, blijkt dat ik aardig wat geld aan het eind van de maand overhoud. Terwijl ik toch eigenlijk nooit veel geld uitgaf. Dacht ik tenminste. Maar het waren de vele kleine uitgaven die alles bij elkaar toch een aardig bedrag vormden. En het gekke is: als je me dan vraagt wát ik kocht…? Ik weet het eigenlijk niet. Overduidelijk geen belangrijke dingen.

Plaats op de bank

De andere bank is leeg. Ik bedoel de bank in de woonkamer. Deze lag altijd vol met tijdschriften die ik ooit nog eens moest lezen. Want dat is nog altijd mijn zwakte: tijdschriften zijn zooo leuk. Lekker op de bank nestelen met een kopje thee en een boekje. Alleen weet ik ook dat ik daar vaak de tijd niet voor heb. Ik heb namelijk nog zoveel andere dingen te doen: bloggen, kleren maken, bloempotjes beplakken. Dus bleef de bank maar bezaaid met ongelezen ‘literatuur’. En nu is de bank leeg. Ik zie weer kussens liggen. En ik kan er zelf ook weer op zitten.

Geen geld uitgeven heeft onverwachte voordelen.

Filed Under: Zelf doen

Welke uitdaging ga jij aan?

11 maart 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Ik hoor het vaker: ‘Wat knap wat jij allemaal doet: de auto laten staan, minder vlees eten, niks meer kopen. Dat kan ik echt niet.’ Maar hé, bij mij kwamen deze veranderingen ook niet zomaar uit de lucht vallen. Een kwestie van trial en error. Wat mij het meest heeft geholpen is het aangaan van uitdagingen. Want maar iets drie weken te hoeven doen, is te overzien. En dat is net genoeg om erachter te komen of een bepaalde gedragsverandering voor jou haalbaar is.

Welke uitdagingen zijn er?

Overal kan je wel een uitdaging van maken. Drie weken geen vlees eten, elke dag minstens een uurtje wandelen, een maand lang 2x per week naar de sportschool, elke dag iets opruimen, vaker met het OV reizen, een (halve) marathon lopen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Waarom een uitdaging aangaan?

Misschien omdat het je helpt om een verandering in je leven door te voeren. Ik wilde graag minder vlees eten, maar vroeg me tegelijkertijd af of veganistisch leven ook bij mijn levensstijl zou passen. Dus ging ik de uitdaging aan met de Vegan Challenge. Het waren drie leerzame weken in de keuken. Veganist ben ik niet geworden, maar vlees komt nog maar sporadisch op tafel. En in de keuken ben ik een stuk creatiever geworden.

Uitdaging1_PixabayKan een uitdaging je gedrag veranderen?

Je gedrag veranderen is best moeilijk. Ik ben behoorlijk sportief ingesteld, en hou van wandelen en hardlopen. Twee keer in de week hardlopen lukt me nu wel, dankzij een vast schema. Maar wandelen schoot er steeds bij in. Terwijl ik weet dat juist dat half uurtje of uurtje door bos, wei of gewoon de stad struinen, mij gelukkiger én gezonder maakt.

Nu loop ik dagelijks minstens 8 kilometer. Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen? Een app op mijn telefoon houdt mijn stappen bij (kan natuurlijk ook met een stappenteller aan je broek). Ik heb de uitdaging om dagelijks 10.000 stappen te zetten, zo’n 8 kilometer. Dus als ik ’s avonds na het eten mijn score bekijk en zie dat ik nog 3.000 stappen te gaan heb, dan trek ik mijn schoenen aan en roep ik ‘ik ga nog even een blokje om’. Om vervolgens nog even bij de deur te wachten tot manlief ook zijn schoenen aan heeft en dochterlief haar skeelers. Kijk, dat mes snijdt aan twee kanten.

Waar moet een uitdaging aan voldoen?

Een uitdaging wil je natuurlijk vol houden. Dat lukt als de uitdaging voldoet aan een aantal eisen:

  • Het gaat om een verandering die je echt graag wil doorvoeren
  • De uitdaging moet je energie geven.
  • Het moet je niet heel veel moeite kosten. Het gaat om kleine aanpassingen, die dagelijks makkelijk in te voeren zijn, zonder al te veel verlies aan comfort.
  • Het moet iets opleveren: een besparing, kennis, betere gezondheid, minder stress
  • En dus moet het je geen stress opleveren. Dan ga je de verkeerde uitdaging aan.

5 uitdagingen

Je kunt jezelf een uitdaging opleggen, maar handiger (en leuker) is om met iemand de uitdaging aan te gaan. Dat kan iemand in je omgeving zijn, maar ook online. 5 leuke uitdagingen.

  1. Vegan Challenge
  2. Minimalisme – verschillende blogs helpen je met de uitdaging, zoals Moeders Minimalisme
  3. 30 dagen sport challenge (ervaringsverhalen)
  4. Vroeg opstaan
  5. Elke dag mediteren

Na afloop van de uitdaging heb je op z’n minst iets geleerd. Je bent je er bewust van geworden hoe je leven was, en hoe het kan zijn. Hopelijk heb je er ook meer energie van gekregen.

Wil je verder geïnspireerd worden? Lees dan de blog van Jelle van So Chicken.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: challenge, minimalisme, uitdaging, vegetarisch

DIY: Bloempotjes hergebruiken

28 februari 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

bloempotjes hergebruiken 2Wanneer zaadjes plantjes worden, moeten ze van hun ieniemienie potjes verhuizen naar grotere potten. In onze schuur staan honderden plastic potjes. In allerlei maten. Ooit zaten er andere plantjes in. Ik vind het zonde om deze potjes direct na aankoop weg te gooien. Want je kan makkelijk deze bloempotjes hergebruiken. Ze zijn handig als je zelf plantjes kweekt of stekt. Maar lelijk zijn ze ook.

bloempotjes hergebruiken 5Wollen bloempotjes

De kleine tomatenplantjes mogen nog lang niet naar buiten. Daarvoor is het veel te koud. Eigenlijk moet ik ze in huis houden tot 21 mei, wanneer de kans op nachtvorst verdwenen is. Binnen hebben ze een prima plekje voor het raam waar het lekker warm is. Maar omdat ze in zicht staan, wil ik ook graag dat ze er mooi uitzien. Op Pinterest vond ik dit idee: wollen bloempotjes

bloempotjes hergebruikenNodig:

Restjes wol

Lijm

Plastic bloempotjes

Schaar

bloempotjes hergebruiken 4Smeer het plastic potje in met lijm, en wikkel de wol er omheen. Horizontaal is het makkelijkst. Maar verticaal kan natuurlijk ook. Knip hiervoor eerst de wol op maat (de hoogte van het potje), plak de draadjes er een voor een op en werk af door aan de boven- en onderkant de wol er opnieuw omheen te draaien.

bloempotjes hergebruiken 3Met deze vier potjes was ik een uurtje bezig. Ik vond het leuk om de kleuren wit en donkerblauw te gebruiken. Nu staan ze mooi bij mijn blikjes in spijkerstof, die ik vorige week maakte.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: bloempot, bloempotjes, DIY, moestuin, planten, tomaten planten

Hergebruik spijkerbroek en blik

17 februari 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

hergebruik spijkerbroek1Op zolder ligt een tas vol oude spijkerbroeken. Te slecht om weg te geven, omdat ze slijtageplekken vertonen op vervelende plekken. In de kledingcontainer gooien vind ik eigenlijk ook zonde, want de stof is nog zo mooi. Ik kan dan misschien de broek niet meer dragen, maar er is vast wel creatiefs te bedenken met spijkerstof.

Bloempot of pennenbak?

Mijn moeder wees me op een artikel in het Dagblad van het Noorden waar iemand blikjes beplakte met spijkerstof en deze zo mooi omtoverde tot pennenbakken. Nu heb ik geen behoefte aan een pennenbak, maar wel aan een bloempot voor mijn nieuwe stekjes.

hergebruik spijkerbroek2
Nodig zijn een schaar, lijm, blikjes en spijkerstof.

How to…

  1. Maak de blikjes goed schoon
  2. Maak onderin een gaatje (tenminste, als je het als bloempotje wil gebruiken)
  3. Knip een reep spijkerstof: zo lang dat hij helemaal om het blikje heen kan (mag elkaar iets overlappen) en 2 cm breder dan de hoogte van het blikje.
  4. Lijm de stof eerst rondom vast, met 1 cm aan beide kanten (boven en onder) uit stekend, en laat even drogen
  5. Knip aan de boven- en onderkant de stof op verschillende plekken in, en plak het naar binnen (of naar de onderkant van het blikje).
  6. Laat alles goed drogen.

Voor het gemak gebruik je een recht stuk spijkerstof zonder naden. De stof wordt al gauw te dik als je de naden moet omvouwen (hier spreek ik uit ervaring).

2x recyclen

Dit is 2x hergebruik, spijkerbroek én blik. Ik heb nu nog 7/8 spijkerbroek over. Wat zal ik daar eens van maken?

Filed Under: Zelf maken Tagged With: blikjes, DIY, recykleren, spijkerbroek

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • Handgemaakt van kaarsresten: Vlamkaars Handgemaakt van kaarsresten: Vlamkaars €7.95
  • Mini kerstboompjes Mini kerstboompjes €2.00
  • Houten schijf met tekst Houten schijf met tekst €8.95 – €15.00
  • duurzame drijfkaarsen Duurzame drijfkaarsen: hartjes €1.50 – €5.50
  • kristal soda voor de schoonmaak Kristal soda €3.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·