• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Het groene boekje van

18 juli 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Katja Staring 

Katja woont samen met haar man op een woonboerderij in Ruinerwold. Met haar blog www.dailygreenspiration.nl en Instagramaccount @DailyGreenspiration probeert ze mensen dichter bij de natuur te brengen. Ze laat lezers en volgers graag de natuur ontdekken, proeven, kennen, ervaren en zien. Ze schrijft over mooie plekken, laat foto’s met een klein natuurwondertje zien, probeert dingen uit in haar eetbare tuin … Kortom: haar missie is om zichzelf en anderen dagelijks te inspireren. Onlangs verscheen haar boek Avontuurlijk Tuinieren dat ze samen met tuinontwerpster Nienke Plantiga schreef.

Wat is tot nu toe jouw meest duurzame stap? 

“De grootste stap die ik heb gezet is stoppen met het eten van vlees, al doe ik dat niet alleen uit duurzaamheidsoogpunt, maar ook vanuit liefde voor het dier en mijn gezondheid. Ik verdiep me nu in de vegan lifestyle en ontdek hoever kan ik daar in kan en wil gaan. 
Onlangs ben ik ook gestopt met het drinken van frisdrank. Ik dronk altijd een bepaald lightdrankje maar naarmate ik me steeds verder verdiepte in natuur en gezondheid, werd ik me ervan bewust dat het eigenlijk puur chemische zooi is. Ik brouw nu kombucha. Het is een beetje bitter, maar daar houd ik van. 
Tot slot heb ik een moestuin en bloempluktuin en ben ik mijn sierborders en zelfs mijn gazon steeds eetbaarder aan het maken: met (vaste) planten met een eetbare component. De kruiden en bloemen in de tuin droog ik voor thee.”

Wat is je ‘groene zonde’? 

“Mijn dieselauto. Ik moet nogal eens een ritje maken door het land, en woon qua openbaar vervoer niet op de handigste plek. Ik probeer wel zoveel mogelijk te carpoolen, meerdere afspraken te combineren en ook te treinen – waarvoor ik dan wel met de auto naar het station moet, want de regiobus sluit rampzalig aan. Hopelijk kan ik in de toekomst een elektrische auto rijden, maar dat moet wel kostentechnisch haalbaar zijn.” 

Waarover maak je je zorgen? 

“Ik maak me zorgen over nodeloze bomenkap, over het gebruik van glysofaat in de landouw, maar vooral over multinationals die nog steeds ‘oud’ denken: geld verdienen staat op de eerste plaats, in plaats van verantwoordelijkheid nemen in onze maatschappij. Ook maak ik me zorgen over geluidsoverlast. Er wordt erg veel lawaai gemaakt: door vliegtuigen, auto’s, machines, apparatuur. Het is iets waaraan we gewend zijn geraakt, maar wat uiteindelijk slecht is voor je welbevinden. Stilte is een nieuwe luxe.”

collage paarse bloemen

Wat zie je met grote sprongen vooruit gaan? 

“Dat mensen open staan voor een groene, duurzame leefstijl. Ik ben opgevoed door een moeder die in de jaren tachtig al in macrobiotische winkels boodschappen deed. Toen was dat echt nog een alternatieve geitenwollensokken-cultuur. En alleen je gekke alternatieve neef was vegetariër, zeg maar. Nu is natuurvoeding en vleesloos eten gewoongoed aan het worden en zijn veel mensen met gezond voedsel en gezond leven bezig. De sociale media waarop alle info en inspiratie razendsnel wordt gedeeld, geeft het nog eens een extra vaart.”

Welke duurzame ‘bloggers’ volg je graag?

“Ik volg veeeeel mensen via Instagram, en soms op Facebook. Zoals:

  • @hetzerowasteproject van de afvalvrij levende zussen Nickie en Jessie. Zij schreven ook een boek. Daarnaast volg ik nog wat mensen die zwerfafval rapen, zoals Annemiek van @terschellingcleanup 
  • wildplukkers en onkruidexperts zoals Maaike van @mevrouwonkruid en Elsje van @elsjebruijn. Op Facebook volg ik Patty van de Zilverlinde van Casa Natura
  • heel wat natuurlijke (moes)tuiniers zoals @_floorkorte en Vera van @growntocook “

Wie of wat is jouw groene inspiratiebron?

“De natuur!”

Ben je positief of negatief over de toekomst?

“Ik ben een optimistisch mens en geloof dat als wij als mensen écht willen dat het beter gaat met onze wereld (en dus onszelf), een ieder het best begint bij een onderwerp dat hem/haar aanspreekt. Bijvoorbeeld op het gebied van tuinieren, voeding, mode, huishouden, vakantie, beauty, afval, enz. Kies wat je leuk vindt om in te duiken en aan te pakken. Als die mindset eenmaal verandert, sta je open voor meer bewustzijn en verandering op andere vlakken. Zo gaan dingen langzaam een nieuwe richting op. Het gaat erom dat we beseffen dat we in het Westen sinds de wederopbouw onszelf hebben geleerd dat ‘kopen-kopen-kopen’, ‘kant-en-klaar’ en ‘fast’ fijn en goed is. We zijn volgestopt met gemak en spullen en hierdoor verwend geraakt. Zat je even in een dipje, dan heb je een vakantie of een nieuwe tas ‘verdiend’. Dit soort mechanismen zullen we moeten afleren. Maar oef, dat duurt nog een tijd en het zal ook onze economie een enorme wending geven. Want wat als niemand meer wat nieuws koopt?”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Blijf jezelf uitdagen met kleine stapjes. Zo kan je groeien van passieve consument naar bewust handelend mens. En vervolgens anderen inspireren.”

 

Elke maand duik ik in het Groene Boekje van iemand, omdat ik zo ontzettend nieuwsgierig ben wat iedereen drijft. Heb jij ook een mooi verhaal om te vertellen? Stuur een email naar ageda@elkedaggroener.nl.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: Het groene boekje, opinie

Duurzaam leven zoals jij het wilt

15 juli 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Vorige week zat ik in Suriname. Op bezoek bij mijn vriendin die haar bigi jari vierde: een rond getal en dat is altijd reden voor een groot feest. Om in Suriname te komen moest ik vliegen. Nu heb ik geen hekel aan vliegen, maar het past natuurlijk niet binnen een duurzaam leven. Ik schreeuwde het dus ook niet van de daken. Want een duurzaam typetje als ik, vliegt toch niet?

De reacties van het klimaatprotest liggen namelijk nog vers in mijn geheugen: ‘Protesteren voor een beter klimaat, maar toch met pa en ma op vakantie met het vliegtuig? Schande! Protesteren voor een beter milieu, en vervolgens eten bij de MacDonalds? Triest! Het zijn gewoon ordinaire spijbelaars!’ Ik schrok van deze heftige en kortzichtige reacties. Want blijkbaar doe je het als duurzame doener nooit goed genoeg en moet je je altijd verantwoorden tegenover de rest van de wereld. Pas wanneer je in een hutje op de hei woont en leeft van de lucht en de zon, mag je jezelf duurzaam noemen. Nou, daar ben ik het dus niet mee eens. 

“We moeten proberen ons best te doen om het klimaat te ontzien, in een maatschappij waarin status belangrijk is.”

Ik ben blij dat zoveel scholieren meeliepen met de klimaatmars. Het gaat namelijk om de bewustwording van het feit dat het niet zo goed gaat met ons klimaat. We zijn nog lang niet zo ver dat we allemaal massaal zelfvoorzienend kunnen leven. Tot die tijd moeten we proberen ons best te doen om het klimaat te ontzien, in een maatschappij waarin dat niet echt wordt gepromoot. Een maatschappij waarin vliegvakanties normaal zijn, waar goedkope winkels floreren, waar kopen een must is, status belangrijk en waar je graag wilt dat je kinderen het beter hebben dan jij. Oftewel: dat ze nog meer kunnen kopen, eten, vliegen, drinken enz. 

Vallende kwartjes

In deze maatschappij kan je niet van de een op de andere dag volledig omschakelen naar een duurzaam leven. Het gaat stap voor stap en begint met bewustwording. Dat was wat er volgens mij gebeurde tijdens de klimaatmars. De eerste stap naar bewustwording bij een hele grote groep jonge mensen werd gezet. Dat ze nog steeds het vliegtuig pakken voor de vakantie en eten bij de Mac, is iets dat ze altijd onbewust hebben gedaan. Ik denk dat bij een groot aantal die dag wel het kwartje is gevallen dat zij zelf degene zijn die hun gedrag kunnen veranderen. Dat ze hun eigen keuzes hierin kunnen en zullen moeten maken.

Schuldgevoel

En zo vloog ik naar Suriname. Er is overigens geen andere manier om er te komen, dus mijn alternatief zou zijn om niet te gaan. Ik heb het daadwerkelijk overwogen. Maar daar is mijn vriendin me te dierbaar voor. Mijn reis compenseerde ik twee keer, uit schuldgevoel. Ik schreef er niet over, bang als ik was voor negatieve reacties. Want het is tegenwoordig zo normaal om, als je het niet eens bent met elkaar, dit bot, met veel kabaal en niet altijd in de netste bewoording, te verkondigen. 

In balans

Duurzaam leven heeft niks te maken met het feit of je vliegt of vlees eet. Het gaat erom of je met respect omgaat met moeder natuur. Dat je goed nadenkt over keuzes die je maakt. Wat betekent dit voor jou, voor een ander, voor het milieu. En zou je het anders kunnen of willen doen. Hoe jij je duurzame leven invult, is aan jou. Zoek je eigen balans. En heb respect voor de balans van een ander. 

Liever een kleine stap gezet, dan schreeuwend aan de kant blijven staan. 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: opinie

Geoogst uit eigen tuin: Kapucijners

11 juli 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Het is het makkelijkste recept dat er bestaat: captains diner. Manlief is er dol op, maar zou hij het ook lusten met kapucijners uit eigen tuin?

Kapucijners zijn makkelijk te telen in de moestuin. Ze kiemen makkelijk en groeien gestaag. Eenmaal op zekere hoogte beloont de plant je met een hoge opbrengst aan dikke peulen. Het enige dat ze op prijs stellen is een goed klimrek waar ze zich aan kunnen vastzetten. In juni, als de peulen rond en dik zijn, kan je ze oogsten.

Voor een goede maaltijd heb je flink wat peulen nodig. Van de 300 gram peulen, hield ik ongeveer de helft aan kapucijners over. Gebruik de kapucijners op de dag dat je ze oogst of bewaar ze hooguit een paar dagen op een donkere en koele plek.

een kapucijner opengemaakt met de erwten zichtbaar

Het doppen is best een karwijtje. Moeilijk is het niet, maar het neemt wat tijd en je krijgt er paarse vingers van. Wanneer alle peulen gedopt zijn, kan het koken beginnen. Verse kapucijners hoef je maar 5 tot 8 minuten te koken. In onderstaand recept (van Yvette van Boven) hoef je ze niet voor te koken. Je roerbakt ze in het spek.

Recept Captains Diners

  • Kapucijners
  • Spekjes
  • Zilveruitjes of Amsterdamse uien
  • Gebakken uitjes
  • Piccalilly
  • Mosterd
  • Stroop

Bak de spekjes uit in de pan. Als ze flink wat vet hebben losgelaten voeg je de kapucijners toe. Laat ze zo’n 7 minuten garen in het spekvet. Voeg wat peper toe.

Schep het op je bord, en schep de rest van de ingrediënten erbij. 

bord met captains diner

Kapucijners bewaren

Invriezen: Heb je veel kapucijners? Je kunt ze makkelijk invriezen. Blancheer ze 4 minuten, koel ze terug en vries ze in. Ze zijn zo 12 maanden houdbaar.

Drogen: Je kunt kapucijners ook drogen. Dat doe je gewoon aan de plant. Laat ze zo lang mogelijk hangen, tot ze bruin en hard zijn. Dop de peulen, spreid de zaden uit in de zon of een droge ruimte en laat ze drogen. Zo zijn ze jaren houdbaar.

 

Lees ook: 9x courgette

Filed Under: Zelf maken Tagged With: moestuin, recept

De maand in kleur: Paars

8 juli 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Kleuren zijn belangrijk. Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar als je je gaat focussen op kleur, dan gaat er een wereld voor je open. En wist je dat kleur onze stemming beïnvloedt? Kleur is overal om ons heen: in de tuin, op mijn bord en in huis. Deze maand: de kleur paars.

Paars in de tuin

Deze week werd ik getroffen door de kleur van Groot en Klein Kaasjeskruid. Wat bloeien deze planten toch prachtig paars. Toen ik op zoek ging naar paars in de tuin, ontdekte ik allemaal nieuwe planten. Niet dat ik niet wist dat ze er waren, maar door op de kleur te letten werd ik er helemaal door betoverd.

 

De kleur paars is blauw met rood of rood met paars. Paars is er in veel gradaties: ergens tussen magenta en violet

Paars in eten

Paars hangt ook in de groentetuin: de kapucijners. Eenmaal in de pan zijn ze groen. Maar er belandt ook veel paars op je bord: aubergine, bieten, uien, paarse boerenkool, zoete aardappel, enz. En wat te denken van fruit: bosbessen, pruimen en druiven knallen van je bord af. 

Het blijkt dat de natuurlijke blauwpaarse kleurstof in groente en fruit vol zit met anthocyanen. Volgens wetenschappers heeft dit stofje een gunstig effect op de hersenen en het geheugen. Een extra reden dus om er veel van te eten.

Wat doet paars met je

In koningshuizen zie je de kleur paars vaak terug. Daarom associëren we paars vaak met luxe, stijl en rijkdom. Op spirituele gebied staat paars voor visie, waarheid en wijsheid. De kleur werkt opbeurend en kalmerend en stimuleert de creativiteit. Associaties op paars zijn intuïtie, daadkracht, leiding, raad en bemiddeling. (bron: Beeldbalie.nl)

Paars in de kledingkast

Ik heb maar één paars kledingstuk in mijn kledingkast hangen: een zwart met magenta shirtje. Jammer. Want volgens stylingsconsulente Margiet toont violet/paars je creativiteit, individualiteit en kracht. Wanneer je een eigen stijl en persoonlijkheid wilt benadrukken dan is paars een goede kleur. 

Paars bekennen

  • Politiek: De kabinetten Kok I (1994-1998) en Kok II (1998-2002), beide gevormd door PvdA, VVD en D66 en het kabinet-Rutte II worden paars genoemd. 
  • Boek: Color Purple – een van mijn favorieten! Boek van Alice Walker. Door Steven Spielberg verfilmd met Whoopie Goldberg en Oprah Winfrey
  • Paarse Vrijdag: Sinds 2010 is het elke tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag. Het is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders.

 

Lees ook: Een maand lang alles zelf maken

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: kleur

Duurzame activiteiten: juli

5 juli 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Elke maand weer een agenda met duurzame activiteiten, groene evenementen en/of gezellige fairs. 

Kersenplukdag

  • Wanneer:13 (en misschien 20) juli 
  • Waar: Boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik
  • Wat:Ga zelf de kersenboomgaard in en pluk je eigen kersen. Op boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik kan je meerdere rassen plukken. Zelf bakjes, kistjes of emmers meenemen kan.
  • Meer info: Kersenplukdag

Dutch Fruit Festival

  • Wanneer: 13 juli – 15 juli
  • Waar: Bij Puur de Peel in Heusden 
  • Wat: Op het Fruitfestival draait het om genieten van voedsel. Tegelijkertijd zoveel meer dan alleen maar fruit eten.Het gaat over gezond leven, emotionele genezing, spirituele groei, bewustzijn, verbinden en bewustzijn voor mensen, dieren en planeet.
  • Meer info: Dutch Fruit Festival

Pure Markt

  • Waar en wanneer: Amstelpark (elke 2ezondag van de maand) of Park Frankendael (elke laatste zondag van de maand)
  • Wat: Op de Pure Markt staan ambachtelijke ondernemers op het gebied van lekker eten en drinken en een bijzonder assortiment non-food. Zij kunnen je informeren over de ingrediënten, herkomst en het productieproces van hun product.
  • Meer info: Pure Markt

Midzomerplantenmarkt

  • Wanneer:20 en 21 juli 
  • Waar: Tuingoed Foltz in Meeden (Groningen)
  • Wat: Tuingoed Foltz is houder van de Nederlandse Plantencollectis Salvia en Echinacea. Dit weekend staan deze plantensoorten extra in de schijnwerpers. Daarnaast zijn er rondleidingen door de tuinen, een tuinlezing van een veredelaar op zaterdag en een unieke plantenveiling op zondag.
  • Meer info: Tuingoed Foltz

Modderspelen

  • Wanneer: 13-14 juli 
  • Waar: Familiepark Nienoord, Leek
  • Wat: Tijdens de Modderspelen worden er spellen georganiseerd in… juist ja, de modder! Kuipschuiven, drekracen, op moddertocht en modderglijden! Maar er kan ook lekker gedobberd worden in het modderbad.
  • Meer info: Modderspelen

Boeken en kunstmarkt

  • Wanneer: 14 juli
  • Waar: Landgoed Middachten, De Steeg (bij Arnhem)
  • Wat: Markt met Hoogwaardige tweedehands boeken, antiquariaat en kunst.Tijdens de markt kan je ook het kasteel en de tuinen bezoeken. Een rondleiding door het kasteel is op deze dag extra bijzonder, omdat de bibliotheek op de bovenverdieping voor één keer voor het publiek op gaat.
  • Meer info: Boeken en kunstmarkt

Healing Garden

  • Wanneer: 26 t/m 28 juli
  • Waar: Zeewolde
  • Wat: Een no-nonsense familiefestival vol duurzame en verantwoorde alternatieven die passen binnen een bewuste en spirituele lifestyle. 
  • Meer info: Healing Garden

Oude ambachten

  • Wanneer: hele zomer
  • Waar: Orvelte
  • Wat: Orvelte is een museumdorp in Drenthe. Gedurende de hele zomer worden er oude ambachten gedemonstreerd, zoals wilgentenen vlechten, stro vlechten, kant klossen , bijenwas kaarsen makenen touw draaien.
  • Meer info: Oude ambachten

Ken jij ook duurzame activiteiten of groene evenementen waar je extra aandacht voor wil hebben? Stuur me een mail: ageda@elkedaggroener.nl

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzame activiteiten, evenement

Theetijd: kamillethee

18 juni 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Mijn kamilleplant bloeit welig in de tuin. En wat ruiken de bloemen heerlijk! Even zo met m’n handen erdoorheen en ze geven zo hun geur vrij.

In de volksmond wordt kamille ook wel ‘moederkruid’ genoemd, omdat het vroeger vooral werd ingezet bij typische vrouwenkwalen. Er bestaan veel planten die op kamille lijken, maar de echte herken je makkelijk aan de zoete geur. 

Wanneer bloeit kamille?

Bij mij staat de kamille in de kruidenspiraal, maar ook als border is de kamille geschikt. Kamille bloeit de hele zomer door. Pluk de bloemen op een droge dag, ongeveer 4 dagen nadat ze zijn uitgekomen. Om er thee van te maken kan je zowel verse als droge bloemen gebruiken. Let wel dat je altijd iets meer verse bloemen nodig hebt dan gedroogde. Drogen kan in de oven, maar ik maak er liever bundeltjes van en hang ze een tijdje op een droge en donkere plek. Duurt iets langer, maar ach, ik heb geen haast.

kruidenspiraal met daarin een kamilleplant

Hoe te gebruiken?

Kamille staat bekend om zijn kalmerende werking. Kamillethee wordt vaak gedronken om te ontspannen. Gebruik gedroogde of verse bloemen en overgiet ze met heet water.  Laat de thee 3 tot 4 minuten trekken. 

Oppepper voor de huid

Je kunt er ook heerlijk mee stomen om stress en spanning te verminderen.  Het geeft de vermoeide huid een echte oppepper. Doe een handvol kamillebloemen in een schaal met kokend water en houd je gezicht zo’n 30 cm boven de schaal. Hang een handdoek over je hoofd zodat de stoom niet ontsnapt. Laat je gezicht zo’n 10 minuten stomen.

close up van kamille

Gewoon kamille, of…

Gewoon kamillethee is heerlijk. Maar het is de ideale kruid om mee te experimenteren met andere kruiden. Drink eens:

  • Kamillethee met munt
  • Kamillethee met venkel en salie
  • Kamillethee met honing (verzachtend bij keelpijn)

Thee om warm van te worden

Eigenlijk bedoeld voor een koude avond. Maar ook nu gewoon lekker:

Kamillethee met appel en kaneel

  • 60 g gedroogde kamille
  • 2 kruidnagels
  • 3 kardemompeulen
  • ½ appel (ongeschild, in partjes)
  • 1 kaneelpijpje

Doe de ingrediënten in een pan en breng aan de kook. Zet de hittebron laag, schep even om en laat het 5 minuten trekken. Schenk alles over in een kom en laat het 5 minuten rusten. Geniet!

Volgend jaar weer?

Kamille is een eenjarige plant. Toch heb ik de plant voor de tweede keer in de tuin. Hoe? Ik heb ze aan het eind van het seizoen gewoon zaad laten schieten. Dan komen ze het jaar erop vanzelf weer tevoorschijn. 

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, kruiden, recept

Het is nu tijd voor vlierbloesemsiroop

9 juni 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Zie je hoe de struiken volhangen? Bij mij in de tuin is het een opperbest vlierbloesemjaar. We hebben drie grote struiken en een paar kleintjes. En wat ruikt die bloesem heerlijk! En van die bloesem kan je allerlei lekkers maken. Vandaag maakte ik vlierbloesemsiroop.

de vlierstruik in de tuin in volle bloei

Vorig jaar dronken we al dagelijks een heerlijk glas vlierbloesemwater. In een grote kan doe ik een paar vlierbloesemschermen en laat het even trekken. IJsklontjes, schijfje citroen of een takje munt erbij en je hebt een heerlijk verkoelend drankje.

Omdat ik zoveel struiken heb en de smaak van vlierbloesem erg lekker vind, maakte ik vanochtend vlierbloesemsiroop. Het is een super simpel recept dat ik vond op Het receptenboek van Nederlands Dis. Op deze pagina staan nog meer lekkere recepten met vlierbloesem en vlierbessen. Ik sta te popelen om het recept van vlierbloesemwijn te maken.

Vlierbloesemsiroop maken

Pluk ongeveer 250 gram vlierbloesem en kook dit in 500 ml water. Laat het een kwartier rustig doorkoken. Zeef de inhoud van de pan en vang het vocht op in een andere pan. Voeg hier 750 gram suiker bij, de rasp en sap van 2 onbespoten citroenen en breng het geheel opnieuw aan de kook. Wanneer het een beetje stroperig wordt, schenk je het over in flessen. Bewaar koel en donker. 

vlierbloesem in een pan met een halve liter water

Er gaat veel suiker in, maar het is ook niet voor niets siroop. En vergeet niet dat suiker nut heeft: hierdoor is je siroop langer houdbaar. Voor een glas lekkere vlierbloesemsiroop gebruik ik maar een paar milliliter siroop, dan is het mij al zoet genoeg. Vul het glas verder aan met koud water. Of bruiswater, dat is echt een dorstlesser.

Cheers!

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, moestuin, recept

Zo doe je dat: reuzel maken

6 juni 2019 door Ageda Venema 2 Comments

Een blog voor mensen die bewust vlees eten. Mijn stelling is: Als er dan toch een dier wordt geslacht voor onze vleesconsumptie, laten we dan ook zo veel mogelijk van het dier opeten. Zo belandde afgelopen week ‘reuzel’ in onze pan. 

varkens wroeten in de grond
De varkens op De Hansehof genieten van hun dagelijkse zandbad.

Op de zorgboerderij De Hansehof waar ik al jaren vrijwillig werk, verkopen we vlees van onze eigen varkens en koeien. Ergens in een hoekje van de vriezer met varkensvlees lag reuzel. Het is een product dat we bijna niet verkopen. En omdat we bij De Hansehof niet aan weggooien doen, besloot ik het eens te proberen. Hoe maak je het klaar? En is het wel lekker?

Reuzel, ook wel smout genoemd, is varkensvet. Vaak wordt voor reuzel het vet van de nieren gebruikt, maar het kan ook buikvet zijn of ander vet rond de organen. Omdat het verbrandingspunt op 200 graden ligt, is het ideaal om mee te frituren.

etiket van reuzel. Hier kost reuzel 4,95 per kilo

Reuzel maken

Klaarmaken van reuzel is niet ingewikkeld. Makkelijk zelfs. Maar je hebt wel wat tijd nodig. Je snijdt het vet in kleine dobbelsteentjes. In mijn pan lagen stukjes van zeker 1×1 cm en voordat het allemaal gesmolten was, waren we een uur of 6 verder. Hoe kleiner, hoe minder lang het bakken duurt. Bak de reuzel op zeer laag vuur. Zorg er vooral voor dat het vet niet gaat walmen. De temperatuur mag niet boven de 150 graden komen. Leg een deksel op de pan zodat niet je hele huis ruikt naar spek. En laat het lang sudderen.

reuzel ligt net in de pan. het vet is helemaal wit

Als het goed is is na verloop van tijd de reuzel gesmolten en blijven er hele kleine stukjes vlees over: kaantjes. Als deze naar boven komen drijven is je reuzel klaar. Deze kaantjes peuzel je op (met een beetje zout er over), de rest doe je in een glazen potje en bewaar je in de koelkast. Nu heb je voorlopig genoeg vet om de komende tijd in te bakken.  Let wel: het zijn geen gerookte spekjes, dus de smaak is neutraal. Nou ja, het smaakt wel ergens naar: naar spek. Spek zonder zout. Ik vind het best lekker om hier in te bakken.

Is het gezond?

Dierlijk vet, dat is toch helemaal niet gezond? Nou, dat valt dus eigenlijk best mee. Wist je dat reuzel vroeger krachtvoer was voor arbeiders? Het werd als boter op brood gesmeerd. In ieder geval heeft het meer natuurlijke voedingsstoffen dan de kunstmatige margarine. Daarnaast zit reuzel vol met vitamine D. Maar let wel: dat is alleen van dieren die buiten leven, weet dus waar je reuzel vandaan komt. De varkens van De Hansehof kunnen elke dag lekker buiten scharrelen. Reuzel bevat verder een aardige hoeveelheid cholesterol en bestaat voor 40% uit verzadigd vet, voor 50% uit enkelvoudig onverzadigde vetten en voor 10% uit meervoudig onverzadigde vetten. Reuzel is dus zeker niet ongezond. Eet er echter niet te veel van. Maar dat geldt voor alle vetten.

reuzel op een mes. het is een dichte massa
Reuzel bewaar je in de koelkast en is heel lang houdbaar

Wat kan je er mee?

In eerste plaats kan je er in bakken, in plaats van olie. In Aziatische landen gebruiken ze het ook om pasteitjes mee te maken, en in Engeland is Lardycake (Lardy is reuzel) populair: zoet en kleverig gebak met rozijnen. In het deeg én de vulling wordt reuzel verwerkt. En wist je dat je van reuzel ook zeep kunt maken? 

Wil je niet zo ingewikkeld doen en speciaal reuzel kopen? Bak dan je speklapjes goed uit, en vang het vet op. Gebruik het de volgende dag om een eitje in te bakken of door je stamppot. 

Varkens die buiten scharrelen
  • Ook de Groene varkens leven buiten. Wanneer ze worden geslacht is hun buik/niervet een goede bron van vitamine D.

 

Lees ook: Over nooit meer vlees mogen eten en andere vooroordelen over duurzaam leven

Filed Under: Zelf maken Tagged With: DIY, recept

Geen regen? Zo overleven je jonge plantjes het zeker

3 juni 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

De droge zomers komen er aan. Of extra natte. Het weer is uit zijn doen, en we zullen daar mee moeten leven. Voor extra natte zomers kan je je tuin moeilijk beschermen. Bij droogte kan je nog maatregelen treffen. Ik geef je een tip: Zo kan je je plantjes water geven. 

En dan doel ik niet op elke dag je tuin sproeien. Dat kost namelijk nogal wat water. En over het algemeen ons dure drinkwater. Maar zonder water groeien plantjes maar slecht. Vooral als je ze pas hebt gepland. Onlangs leerde ik onderstaand trucje dat ik nu toepas bij kwetsbare plantjes die de grond in moeten. Simpel en efficiënt.

Water bij de wortels

Plantjes hebben water nodig. Maar niet het plantje als geheel. De blaadjes kunnen het beste droog blijven. En ook de eerste paar centimeter onder het oppervlakte hoeft niet nat te zijn. De wortels daarentegen smachten naar water. Met behulp van de wortels kan de plant water en voedingstoffen opnemen. Maar over het algemeen groeien de wortels niet in de lucht, maar onder de grond. Dus de wortels water geven is lastig. Of toch niet?

Met dit handige trucje geef je de plant daar water waar deze het nodig heeft: Via een pijpje of bakje die je ingraaft naast je plant. Wat heb je hier voor nodig? Een stukje pvc-buis of een plastic plantenbakje. Eventueel nog een gaasje of een dopje. Van onze verbouwing hebben we flink wat resten pvc buizen liggen. Die zijn hier super handig voor. 

Wat moet je doen:

stukken pvc buis
  • Meet de lengte van je plantje. Hoe diep in de grond komen de wortels? Zaag een stuk pvc dat net een centimeter langer is.
pvc buisje gepland naast de Rododendron
  • Plaats de buis of het bakje gelijktijdig met de plant. De extra centimeter steekt boven de grond uit. Gooi alles dicht met grond, maar zorg ervoor dat er niks in het pijpje komt. Dek eventueel af met een gaasje of een stukje doek (of een afdichtdopje van de pvc-buis) zodat kikkers of andere beestjes er niet in vast komen te zitten.
water geven via het pvc buisje aan de rododendron
  • Geef in tijden van droogte en wanneer je plantje hard werkt om aan te slaan, water via het pijpje of het dakje. Je weet dan zeker dat het water de wortels bereikt. Gebruik hiervoor een gieter. Je plantjes water geven wordt zo heel makkelijk.

 

Lees ook: Met deze tips overleef jij en je tuin de droogte

Filed Under: Zelf planten Tagged With: DIY, moestuin

Een tijdschrift vol duurzame inspiratie

23 mei 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Groener wonen

Vorige maand kwam hij uit: Groener wonen. Een tijdschrift over alles wat met duurzaam wonen te maken heeft. Die móet ik natuurlijk gelezen hebben!

Ik ben helemaal niet zo van de woonbladen. Leuk om inspiratie op te doen, maar over het algemeen passen de onderwerpen niet zo goed bij mijn duurzame levensstijl. De artikelen en vele advertenties schreeuwen het uit: koop mij, koop mij. En zoals je weet: ik ben niet zo van het kopen. 🙂 Het nieuwe tijdschrift Groener Wonen geeft me een andere mindset.

Natuurlijk zitten hier ook adverteerders in die graag hun producten aan mij kwijt willen. Maar de groene trends die onder mijn aandacht worden gebracht, zijn vooral heel nuttig. Zoals de zelfvoorzienende plantenbak of het circulaire tapijt. Daarnaast zijn al deze producten gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen. En wat is het fijn om te zien dat duurzame producten vooral heel erg mooi zijn!

Cover Groen Wonen

Ga direct tot actie over

Het 100 pagina’s tellende tijdschrift informeert over grote en kleine duurzame onderwerpen. Over het bouwen van een duurzaam huis, wat je moet doen als nú je cv-ketel vervangen moet worden en alles over zonnepanelen. Super handig als je op zoek bent naar achtergrondinformatie over duurzame onderwerpen. Tussen de uitgebreide artikelen door leer ik over groen tuinieren, hoe ik tot minder afval kom, wat gezonde kamerplanten kunnen doen en over zero waste koken. Veel weet ik al, maar toch zijn er ook verrassende nieuwe ontdekkingen. Groener wonen zet me niet alleen aan tot denken, maar laat me ook gelijk tot actie overgaan: vanavond nog maak ik het zero waste huisgemaakte roomijs!

Is het te laat om naar de boekhandel te rennen om het tijdschrift in huis te halen? Neem dan alvast een voorproefje op de website Groener Wonen.

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: tijdschriften

Nieuw ‘Groen’ televisieprogramma

17 mei 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

SBS6 start zondag 19 mei met de ‘GREEN MAKE OVER’, een programma vol groene tips en tools.

 

Voor alle mensen die energie en water willen besparen en best wel een beetje groener willen wonen, leven, reizen en werken, maar niet weten waar ze moeten beginnen, is er nu Green Make Over. Een nieuw 12-delige woon- en lifestyleprogramma helpt in elke aflevering gezinnen met praktische manieren om geld te besparen op energie & water. Ook kleding, voeding en mobiliteit komen aan bod. Met de ‘groene’ tips en tools kan de kijker thuis ook direct actie ondernemen.

Groen voor dummies

Volgens onderzoeksbureau Motivaction is een groot deel van de Nederlanders in verwarring als het gaat om duurzaamheid. Het merendeel van de Nederlanders vindt het onderwerp belangrijk en een derde wil thuis wel aan de slag met duurzaamheid. Maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee, en dat is precies waarmee Green Make Over helpt: quick winsvoor het klimaat, wooncomfort én de portemonnee en ook nog eens gebracht met de nodige humor.

12 gezinnen met een hulpvraag

Twaalf afleveringen, 12 gemeenten en 12 gezinnen met ieder een eigen hulpvraag. Op de eerste dag bijvoorbeeld is het de Utrechtse familie Koning. De familie Koning Woont in de wijk Overvecht-Noord, die aardgas vrij wordt. Ze hebben een hoge energierekening, de cv-ketel kan er elk moment mee ophouden en ze weten niet goed wat te doen. De financiële middelen zijn beperkt en de onzekerheid groot, want de wijk waar ze wonen wordt een aardgasvrije wijk. Het Green Make Over team schiet te hulp.

Green Make Over in één dag

Presentatrice Gwen Jansen komt langs met haar auto op groen gas met de zonnepanelencaravan vol geladen met allerhande groene tools. Ze voert een kierencheck uit, duikt de eventuele kruipruimte in, loopt door de tuin en scant huishoudelijke apparaten. Waar zitten energie- en warmtelekken? Is de tuin klimaatbestendig tegen hoosbuien en droogte? Welke kleine en grote energie-, waterbesparende maatregelen kan het gezin treffen?

Dan komt de grote dag: het gezin wordt een paar uur het huis uitgestuurd. Als de familieleden aan het einde van de dag terugkomen, zien ze dat hun huis en tuin een stuk slimmer, zuiniger en toekomstbestendig zijn geworden. Maar er wordt ook gekeken naar vervoer, kleding en wat er in de koelkast ligt. Het Green Make Over Team heeft daar waar mogelijk praktische en milieuvriendelijke besparingsaanpassingen doorgevoerd. Het zijn allemaal aanpassingen die je op 1 dag kan realiseren. Alles levert je op de korte en/of lange termijn winst voor de portemonnee en het klimaat. En niemand hoeft daarbij in te leveren op wooncomfort.

Klimaatprutser

Gwen Jansen is zelf ook nog hard op zoek naar meer helderheid over hoe ze milieubewuster kan leven. Ze noemt zichzelf een klimaatprutser. “Ik behoor tot de grote groep van 32% van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort. Ik ben zeker wel bereid om groener te leven maar ja, wat kan ik zelf en heeft het überhaupt zin? Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts die ik om me heen heb verzameld en ik kan niet wachten om ook mijn eigen huis verder aan te pakken. Want inmiddels heb ik zelf gemerkt dat hoe klein de aanpassingen ook lijken, de winst voor de portemonnee groot kan zijn,” aldus Jansen.

Breed draagvlak

Het programma is mede tot stand gekomen met informatie en tips van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het Green Make Over Expert team bestaat uit onder andere een energie expert (Roy Huismans van Eneco), een isolatie expert (Ton Willems van TonZon), een hovenier (Bram Engberts van Engberts Hovenier), een ledlampen expert (Bas Lathouwers van Xtrawarm Led), een kledingexpert (Helene Oudman van IKIGAI labels), een voeding expert (Karin Baank van Puur Koken met Passie) en een expert op het vlak van huishoudelijke apparaten (Karin Bos van Bosch).

Uitzendingen

Het programma is voor de zomer vanaf 19 mei 2019 op drie zondagen om 16.30 uur te zien bij SBS6.  Na de zomer volgen nog 9 afleveringen. Na elke aflevering zijn de deelnemers aan het tv-programma ook nog online te volgen op www.greenmakeover.nl Met vlogcamera’s filmen ze hun eerste ervaringen met de ‘groene’ tips en tools.

Events

Ook is er elke woensdag na de uitzending een feestelijk Green Make Over Event in de regio waar het programma is opgenomen. Hier wordt over de aflevering nagepraat, vindt een Green Make Over quiz plaats met gave groene besparingsprijzen en mensen kunnen meer informatie krijgen over de diverse tips en tools vanuit de afleveringen. Het eerste event is op 22 mei in Utrecht Kinepolis. Het tweede event vindt plaats op 29 mei in Het Huis van de Stad (in het Stadskantoor) te Delft. Het event is vrij toegankelijk maar aanmelden is nodig. Dit kan via www.greenmakeover.nl Ook staat op deze site meer informatie over de ‘groene’ tips en tools die in het programma zijn behandeld. Milieu Centraal is als contentpartner de onafhankelijke bron hiervoor.

Green Make Over is vanaf zondag 19 mei om 16.30 uur te zien bij SBS6.

Bron: persbericht

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: Televisieprogramma

Is een vegaburger misleidend?

13 mei 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Als het aan het Europees Parlement ligt, worden productnamen als ‘veggieburger’, ‘veganistisch worst’ en ‘plantaardige melk’ verboden. Door het gebruik van vlees- en zuivelnamen zou de consument teveel misleid worden. ProVeg, dat de consumptie van dierlijke producten tegen 2040 met 50% terug wil dringen, vindt het onzin dat de naam vegaburger misleidend zou zijn. Vandaag startte een campagne met een petitie om dit verbod te terug te draaien.

Vind jij het ook onzin dat deze productnamen worden verboden? Teken dan de petitie!

Teken de petitie

 

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vorige maand vóór het verbod op de grond dat consumenten misleid zouden worden door de vleesnamen. Als het voorstel van kracht wordt, heten vegetarische burgers voortaan ‘schijven’ en worsten ‘buizen’. Ook een omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is dan verboden.

Een zinloos en irrationeel voorstel

ProVeg lanceert vanaf vandaag een campagne tegen het verbod met een petitie die het nieuwe, deze maand te kiezen, Europees Parlement oproept het voorstel te verwerpen. Volgens ProVeg is het voorstel “zinloos” en “irrationeel”.

ProVeg vindt dat er geen enkel bewijs is dat consumenten verward of misleid worden door de huidige verpakkingen van vegetarische of veganistische producten. Het gebruik van verwijzingen naar vlees- en zuivelproducten op plantaardige producten vervult volgens ProVeg een belangrijke functie. De verwijzingen naar dierlijke producten bevat namelijk voor de klant relevante informatie over de smaak, textuur en toepassing die ze van een plantaardig product kunnen verwachten. Deze namen worden bovendien al decennia zonder problemen gebruikt.

Ook meent ProVeg dat de voorgestelde regelgeving onnodig belemmerend werkt voor de ontwikkeling van de plantaardige markt. De plantaardige sector is één van de snelst groeiende en innovatiefste van dit moment, en een broodnodige bron van duurzame vernieuwing. De EU zou die positieve ontwikkeling moeten stimuleren in plaats van beknellen met nutteloze regels.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: actie, opinie, vegetarisch

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • Drie hartenkaars Drie Harten kaars €7.95 – €12.95
  • citroenzuur voor afwasmiddel Citroenzuur €8.79
  • smiley kaars Duurzame kaarsen: smiley kaars €5.50 – €19.95
  • kerstboom kaars Kerstboom kaars €7.95
  • windlicht van kaarsresten Windlicht gemaakt van kaarsresten €15.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·