• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Ruzie om rijstwafels in derde week plasticdieet

17 juli 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

crack-817572_640Op de helft van mijn plasticdieet. Thuis had ik ruzie, omdat ik geen rijstwafels had meegenomen én omdat ik op het punt stond om pannenkoeken zonder spek te bakken. Om maar even twee voorbeelden te noemen. Vanmiddag in de winkel keek ik verbaasd toen ik afrekende: dat was niet veel. Maar in mijn karretje zat ook niet veel. Want het meeste van wat ik normaal gesproken koop, is verpakt in plastic.

Het probleem met de rijstwafels is inmiddels opgelost. We eten vanaf vandaag knäckebröd van Ekoplaza. Die blijken zelfs veel lekkerder te zijn dan die happen lucht van een rijstwafel. En het zit nog in papier ook. Tegen de spekpannenkoeken heb ik het moeten afleggen. Dochterlief stapte op de fiets en haalde zelf wel spek. Tja, ruzie maken is ook niet waar ik op zit te wachten. Maar op deze manier heb ik wel iedereen thuis even alert: wat gebruiken we toch veel plastic.

Plasticdieet op vakantie

tent-1439061_640De vakantie staat voor de deur. Zal het plasticdieet moeilijker vol te houden zijn? Op vakantie valt het me altijd op dat de vuilniszak die naast de caravan staat, altijd zo snel vol is. Uiteraard hebben we geen voorraadkast in de caravan, maar het moet toch minder kunnen. Ik pak dus nog snel even wat eigen bakjes en tasjes in en ga alvast op zoek naar gezellige marktjes in de buurt. Ik heb een doel: Ook op vakantie ben ik plasticvrij!

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: afval, plastic, plasticdieet, vakantie, verpakkingsvrij

Gelieve geen cadeaus

8 juli 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

verjaardag PixabayDeze week was ik jarig! Dit jaar zat ik niet vol spanning uit te kijken naar mijn cadeaus. Ik wist het al van te voren: ik krijg niks. Geen cadeau. Waarom? Omdat ik niks nodig heb. Simpel toch?

Nou ja, helemaal niks heb ik ook niet gehad. Ik weet dat niet iedereen het fijn vindt om met lege handen te komen. Dus maakte ik duidelijk dat ze geen geld aan me moesten uitgeven. En daar werd netjes gehoor aan gegeven. Ik kreeg een stekje uit de tuin, een vaas (die komt me bekend voor) met zelfgeplukte bloemen, een bon voor een gezellig dagje samen op pad, slaplantjes en een zelfgemaakt schilderijtje van het huis waar ik zo verliefd op ben.

Vooruit, één cadeautje

Alleen dochterlief was onwrikbaar. Geen cadeau is voor haar ondenkbaar. Ik had toch echt een nieuwe telefoonhoes nodig vond ze. En die zou zij voor mij kopen. Ik heb haar cadeau dankbaar in ontvangst genomen. En een beetje gelijk had ze ook: mijn oude viel van ellende uit elkaar en je moet je telefoon goed beschermen.

Sparen voor familie-uitje

Een aantal jaar geleden spraken we met onze familie af om elkaar geen (betaalde) cadeaus meer te geven op verjaardagen. Het geld dat we hiermee besparen storten we elke maand op een rekening en van dat bedrag gaan we (een beetje aangevuld) eens per jaar een lang weekend met z’n allen op stap. Dat is eigenlijk het leukste cadeau wat ik me kan wensen.

 

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: cadeau, jarig, niks kopen, verjaardagscadeau

Plasticdieet dilemma: de wekelijkse boodschappen

6 juli 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

plasticdieet PixabayVandaag dag zes van mijn dieet. Ben ik al kilo’s kwijt? Nee, maar mijn koelkast raakt wel steeds leger. Dat komt omdat ik niks meer in plastic verpakking koop. En dat is best lastig. Want heel veel producten die ik nodig heb, hebben ergens een plasticje.

Neem vleeswaren, kaas, rijstwafels, havermout, brood, koffie, vleesvervangers of toiletpapier. Het is best moeilijk om deze producten plasticvrij te kopen. Een ware uitdaging.

Op zoek naar plasticvrij

Ik zou er bijna echt van afvallen. Eens in de week doe ik alle boodschappen. Meestal lukt dat bij één winkel, maar vandaag niet. Ik fiets de hele stad door. Want behalve plasticvrij, wil ik ook graag zoveel mogelijk, dan niet alles, biologisch hebben. En de biologische winkels liggen nu net niet naast elkaar.

én biologisch

De gewone supermarkt valt direct al af. Want daar zijn bijna alle biologische producten verpakt. Dus stap ik op de fiets richting de zorgboerderij met biologische winkel iets buiten Assen. Groente en fruit vind ik hier onverpakt, en melk en yoghurt in een fles. O ja, een fles wijn kan natuurlijk ook gewoon mee.

Plasticdieet is nog niet zo simpel

plasticdieet 2Maar dan ben ik er nog niet. Ik fiets door naar de Ekoplaza. Daar is meer keuze en zal ik zeker slagen verwacht ik. En dan is het toch schrikken, want heel veel is in plastic verpakt! Hoewel je hier zelf je noten kunt ‘tappen’, niemand vreemd opkijkt als je brood in je eigen zak stopt en groente en fruit los meeneemt, zijn al ‘mijn’ producten geplastificeerd: kaas, havermout, toiletpapier, rozijnen en koffie. Maar ik slaag hier wel voor de vleeswaren: leverpastei in een potje. Heb ik in ieder geval dochterlief tevreden gesteld. En de vleesvervangers uit de diepvries zitten ook alleen in karton.

Wel karton, niet biologisch

Ik stap weer op de fiets. Voor kaas heb ik nog een oplossing, net als voor de rozijnen. De kaas- en notenboer in mijn wijk kijkt niet meer vreemd op als een klant met bakjes aan komt zetten. Maar biologisch zijn de producten helaas niet. Voor de havermout toch maar naar de supermarkt: ook niet biologisch, wel in karton. De chocola is wel bio, en gaat gelijk mee. Zilverpapier is geen plastic, dus past het in mijn dieet.

Toch kom ik niet plasticvrij thuis. Aan mijn stuur hangt een plastic zak met toiletpapier. Iemand daar nog een oplossing voor?

Filed Under: Zelf doen Tagged With: afval, plastic, plastic soep, plasticdieet, verpakkingsvrij

Uit eigen tuin: Verse knoflook

24 juni 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

verse knoflook2Je ruikt ‘m gewoon als je hem uit de grond haalt: verse knoflook. Eind oktober vorig jaar stopte ik een paar teentjes biologische knoflook in de grond. Dat zijn nu mooie bolletjes geworden.

Als het loof bruin wordt en omvalt is de knoflook klaar, had ik gelezen. En dat is meestal vanaf eind juni. Eerder moet je ze niet oogsten, want de bolvorming ontstaat pas op het allerlaatst. De grootte van de bollen valt me iets tegen, maar dat heeft misschien ook te maken met de vele regens van de laatste tijd.

Even laten drogen…

garland-700057_640En nu wil ik ze natuurlijk gelijk gaan eten. Maar wil je de smaak echt ten goede laten komen, dan kun je de knoflook beter eerst een tot twee weken laten drogen op een donkere en droge plek. Dan hang je ze leuk op aan hun steeltjes, net als je zo vaak in Frankrijk ziet. Je kunt ze dan maanden bewaren, veel langer dan knoflook uit de supermarkt.

In de koelkast?

Waar je gewone knoflook niet in de koelkast moet bewaren, is dat bij verse jonge knoflook die je ‘aangebroken’ hebt, juist wel het geval. Verse knoflook schijnt ook nog een aangenaam voordeel te hebben: door zijn ietwat mildere smaak geeft verse knoflook minder ‘knoflook-adem’. Of dat ook echt zo is, zullen we vanavond wel merken!

 

 

Filed Under: Zelf planten Tagged With: eten, knoflook, moestuin, oogsten, puur

Overzicht houden in een te drukke week

17 juni 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

IMG_8718Je hebt van die weken dat alles in een keer komt. Maandag begon ik de week met een diepe zucht: hoe kom ik de dagen door? Met een examen, een afscheid, een moeilijk gesprek en een feest. En tussendoor gewoon werken, bloggen en het huis op orde houden.

Maandag besloot ik twee dingen:
1. Ik koos waar ik aandacht aan zou besteden deze week
2. Ik zou alles stap voor stap doen.
Ik moest overzicht hebben, en me focussen op dat wat echt belangrijk voor me was deze week. Dus verscheen er even geen blog of facebookbericht, zei ik ‘nee’ tegen een klus op het werk en ligt de was nog steeds in de wasmand en ziet de woonkamer eruit alsof er zojuist een bom is ontploft.

Keuzes maken

IMG_8717Met een drukke week voor de boeg is het belangrijk om alles op zijn tijd te doen. Wassen en schoonmaken kan ook in het weekend. Maar een examen doen niet, evenmin als een moeilijk gesprek voeren en afscheid nemen van een dierbare.

drukteOverzicht houden

Om deze laatste drie dingen tot een goed eind te brengen, maakte ik een schema voor de week. De laatste loodjes voor het examen deelde ik op in blokken zodat het overzichtelijk werd. Hetzelfde deed ik met de voorbereiding van het moeilijke gesprek. IMG_8720Schema’s en lijstjes, ik kan niet zonder. Ze brengen mij rust en ruimte. En rust had ik vooral nodig bij het nemen van afscheid.

Als ik dit schrijf is het vrijdagmiddag en heb ik de ‘zware’ dingen overleefd zonder er al te veel stress aan over te hebben gehouden. Staat nu nog slechts een feest op het programma. Gelukkig hoef ik daar alleen maar te lachen en het glas te heffen. Van opluchting gaat dat vast helemaal vanzelf.

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: drukte, overzicht

Gezonde groente: Koolrabi

8 juni 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

koolrabi (2)Ik sta er wel vaker mee in m’n hand. Maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw benul wat je ermee kunt maken. En ik hoor ook nooit: zo, vandaag ga ik eens lekkere koolrabi  maken!

Toch is koolrabi een echte groente van dit seizoen. Gekookt smaakt koolrabi een beetje als bloemkool en rauw als bleekselderij, maar dan pittiger. Je hebt lichtgroene koolrabi en een soort die blauwpaars van kleur is

Verschil koolraap en koolrabi

koolrabiIk vergis me nog wel eens in koolraap en koolrabi. Terwijl ze eigenlijk helemaal niet op elkaar lijken. Behalve dan dat ze beiden rond zijn. Koolrabi groeit boven de grond, en koolraap is een knol die onder de grond groeit. Ook wat betreft smaak verschillen ze hemelsbreed. Koolraap is veel zoeter van smaak. Eigenlijk getuigt het van weinig groentekennis van mezelf: koolraap is namelijk een wintergroente, en koolrabi een lente- en zomergroente. Overigens is er, zo lees ik op de blog van Diana’s moestuin, ook een ras die in de herfst wordt geoogst.

Koolrabi uit Nederland?

Koolrabi kan je heel goed in je eigen moestuin verbouwen. Het is een groentesoort die in Noord-Europa veel voorkomt en gewend is aan onze temperaturen. Koolrabi wordt vooral in Duitsland geteeld. In ons eigen land vindt teelt in Zuid-Nederland op kleine schaal plaats. Het zit dus wel goed met de transport-voetprint.

Lekker recept

koolrabi 3Koolrabi is allesbehalve een saaie groente. Het past in salades, stoofschotel, soep en als rauwkost naast de wortel en komkommer. Ook de bladeren kun je eten: bereid ze als boerenkool of gebruik ze als sla.

Omdat het vandaag weer iets frisser buiten is, gaan wij voor de stoofschotel. Dit vegetarisch recept is van de Groene Meisjes. Boordevol groente, boordevol gezondheid.

Stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 gesnipperd ui
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram zoete aardappel (geschild en in blokjes)
  • 400 gram koolrabi (geschild en in blokjes)
  • 1 rode paprika (in reepjes)
  • 1 courgette in reepjes
  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
  • 1 blik (400 gram) kikkererwten
  • een flinke snuf kaneel
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 50 gram rozijnen
  • een handje korianderblaadjes
  • zout en peper naar smaak
Verwarm de olie in een pan. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de zoete aardappel, koolrabi en paprika toe. Bak de groenten een paar minuten. Voeg nu de tomatenblokjes, de kikkererwten, kaneel en komijn toe. Schep goed door.
Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten stoven, met een deksel op de pan.
Voeg op het laatst de courgette en de rozijnen toe en stoof deze nog zo’n 15 minuten mee. Serveer het gerecht met korianderblaadjes.

Maak koolrabi ook eens:

  • In reepjes in salade met appel en hazelnoten
  • gekookt met blokjes winterwortel
  • in zijn geheel gekookt, uitgehold en gevuld met ham en champignons en 20 min. in de oven
  • in salade met peer en rozijnen
  • in reepjes met een dipsausje als hapje
  • als soep
  • gevuld met rijst of gehakt

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: groente, koolrabi, moestuin, recept, vegetarisch

Een zuinig eitje koken

6 juni 2016 door Ageda Venema 2 Comments

zuinig koken2Een paar keer per week eten wij ’s morgens een eitje. Wij een zachte, dochterlief een hard gekookt eitje. De eitjes koken we met de deksel op de pan. En zodra het water kookt, gaat het gas uit en de timer aan. Na 3 minuten is ons eitje perfect, na 5 minuten haalt dochterlief ‘m met gemak door de eiersnijder. Zuinig koken heet dat.

Zuinig koken

Voor die twee keer per week dat wij een eitje koken, scheelt dit al snel 10 minuten aan gas. Maar pas je het principe toe op meerdere voedingsmiddelen, dan bespaar je veel meer energie. Zoals bijvoorbeeld met rijst: voor ons geen snelkookrijst die in 8 minuten klaar is. De lang korrelige biologische zilvervliesrijst heeft meer tijd nodig om te garen. Tijdens het kookproces is het gas voornamelijk uit. Eenmaal aan de kook gaat de deksel op de pan en tijdens de 25 minuten die voor het gaarkoken staan, breng ik het water hooguit twee keer aan de kook. Maar omdat de deksel op de pan heeft gezeten, is dat binnen een paar seconden weer een feit.

zuinig koken1Helft van de tijd

Ook groente en aardappelen koken we maar voor de helft van de tijd. De resterende tijd staan ze in de pan met de deksel erop. Te wachten tot ze gaar zijn. Met de havermout doen we het nog makkelijker. Die zetten we ’s avonds al klaar in een pan met water, zodat het ’s ochtends slechts een minuutje nodig heeft om op te warmen.

Het zijn van die kleine dingen die, wanneer je er een gewoonte van maakt, onbewust schelen in je portemonnee. O ja, en ook nog goed zijn voor het milieu. Mooi meegenomen toch?

Wil je meer besparen met koken zonder daar een investering voor te hoeven doen?

  • Gebruik kleinere pannen, zodat het niet te lang duurt voordat de groente of aardappelen aan de kook zijn
  • Gebruik de juiste gaspit en let op dat de vlammen niet om de pan slaan. Dit verwarmt alleen maar de keuken, en niet de inhoud van de pan.
  • Kook altijd met de deksel op de pan. Zo is het water eerder aan de kook.
  • Kook niet te veel

Meer duurzame tips?

Bestel nu: Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven.

Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven

Filed Under: Zelf doen Tagged With: eieren, energiebesparing, koken, zuinig koken

Avondvierdaagse zonder snoep is een illusie

30 mei 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Avondvierdaagse gezond
foto: pixabay

Ik hou niet van de avondvierdaagse. Ik hou wel van wandelen en kinderen zien bewegen. Maar ik hou niet van het beeld dat kinderen hebben bij de avondvierdaagse: lekker veel snoep eten. Want dat is waar ze aan denken. Vier dagen lang, met de intocht als hoogtepunt, waar ze als beloning behangen worden met snoepmedailles.

Avondvierdaagse gezond?

Bij dochterlief is het niet anders. Het is dé reden om mee te lopen. Naast uiteraard de gezelligheid en het later naar bed gaan. Dit jaar loopt ze tien kilometer. Ach, dat vind ik toch ook wel weer een prestatie. Echter niet één die ik ga belonen met snoep.

walking-349991_640Bakje nasi

Van te voren goed eten. Dat is al belangrijk. Want op een lege maag kan je niet lopen. Aangezien ze twee van de vier dagen rechtstreeks van de BSO naar de Avondvierdaagse gaat, geef ik haar bakjes eten mee. Dag 1 is het homemade nasi. Met een flink ei, daar is ze dol op. Als de bak leeg is, zal ze voorlopig geen honger krijgen.

Snacken

Voor onderweg maak ik een trommeltje met druiven en een trommeltje met stukjes komkommer, wortel, paprika en snoeptomaatjes. Genoeg om ook uit de delen. Ervoor in de plaats krijgt ze vast snoepjes van haar klasgenoten. Wie weet brengt het andere kinderen nog op ideeën.

kraanwaterKraanwater

En pakjes drinken blijven thuis. Ik vul een bidon met kraanwater. Vooral met het warme weer op komst, is voldoende water drinken een must. En gelukkig heeft dochterlief er geen hekel aan. Ranja krijgen ze onderweg van school.

De intocht

Ik weet nog dat dochterlief de eerste keer dat ze mee liep met de wandelvierdaagse me sneu aankeek. Alle kinderen hingen vol snoep, en zij kreeg van mij een mooie roos. Gelukkig voor haar stond daar nog een buurvrouw langs de kant die haar snel wat toestopte. Sindsdien weet ik: snoepen wordt het toch, hoe hard ik ook mijn best doe om het tegen te gaan. Ik hoop dan maar dat ze ook haar trommeltjes leeg eet. Dan is het tenminste nog half-om-half.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: Avondvierdaagse, gezond, gezond eten, snoepen, wandelen

Rabarber 2.0: rabarbercrumble

29 mei 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

rabarber
foto: pixabay

Lekker groeizaam weer deze dagen met zon en regen. De rabarber geniet er ook van. Ik kon al weer oogsten.
Twee weken geleden maakte ik rabarber als groente. Ik kreeg toen veel andere recepten toegestuurd. De een nog lekkerder dan de  ander. Rabarber met aardbeien staat bovenaan mijn lijstje.

Maar helaas, ik ben een paar uur te laat. De aardbeien zijn al in verschillende monden verdwenen. Ik kan het niemand kwalijk nemen, want ze zijn super lekker.

Het tweede recept op mijn lijstje is rabarber met banaan. Deze rabarbercrumble eten we vandaag niet als toetje, maar gewoon als groente bij de aardappeltjes uit de oven. Ik vond ‘m super. Voor dochterlief was hij nog iets aan de zure kant. Volgende keer een extra banaan erin.

Onderstaand recept is van Femke, foodblogger van etenvolgensmij.com.

rabarbercrumbleRabarbercrumble met banaan

Ingrediënten
– 5 stengels rabarber
– 2 rijpe bananen
– Kaneel (naar smaak)
– Havermout
– Rozijnen
– Notenmix
– Kokos, geschaafd
– Kokosolie
– Snuf zout

Verwarm de oven voor op 175 °C. Was de rabarber en snijd deze in stukken van 2 cm. Doe de rabarber in een pan en voeg de in stukken gesneden banaan en kaneel toe. Smoor het geheel zachtjes (in eigen vocht) totdat de stengels uit elkaar vallen en de rabarber zacht is. Verwarm in een ander pannetje 2 scheppen kokosolie en verwarm daarin de havermout, rozijnen, noten en kokos. Laat dit een paar minuten garen en voeg op het laatste moment een snuf zout toe. Schep het rabarbermengsel in een ovenvast schaaltje. Schep het noten/havermout mengsel eroverheen. Bak de crumble ca. 20 min. in de oven.

Je kunt het eten met yoghurt of kwark, maar ook gewoon, net als wij, als groente.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: gezond, groente, rabarber, recept, suikervrij

Herinneringen uit de doos

22 mei 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

herinneringen bewaren2‘Ach ja, daar speelde ik vroeger altijd mee.’ ‘Oh wat leuk, dit poppetje maakte ik in groep 3.’ ‘O ja, deze beeldjes komen uit mijn letterbak.’ Herinneringen aan vroeger. Elke dag kom ik er wel een paar tegen. Dat krijg je als je de zolder aan het opruimen bent. En elke dag stel ik de vraag: houden of weggooien?

De zolder moet dringend worden opgeknapt. Het was de enige ruimte in huis waar we nog nooit iets hadden gedaan. Toen we hier kwamen wonen gingen alle dozen zonder omkijken van de ene zolder naar de andere. Nu moet de hoeveelheid ‘troep’ minstens gehalveerd worden. En dat levert een hele hoop herinneringen op.

Krijg ik geen spijt?

herinneringen bewaren1Het kost me soms aardig wat moeite. Weggooien is niet makkelijk. Wat als ik spijt krijg? Maar van de meeste spullen die door mijn handen glijden had ik eerlijk gezegd geen flauw idee dat ik ze nog had. Pas op het moment dat ik ze uit de doos haal denk ik: o ja, dat heb ik ook nog. Dat is van toen, en toen. Om vervolgens een gevoel op te roepen die even snel weer verdwijnt op het moment dat ik de herinnering terug in de doos leg.

Herinneringen bewaren

Herinneringen bewaren doe je niet in een doos op zolder, maar in je hoofd is de tip van Moeders Minimalisme. Ze maakt het nog even duidelijk: zou je bij brand echt dat handarbeidwerkje uit groep drie uit je huis halen? Nee, het is me duidelijk. Foto’s en brieven bewaar ik, samen met een paar bijzondere stukken. De rest gaat weg. Dat scheelt denk ik de helft van alle ‘troep’ op zolder.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: afscheid, herinneringen, minimalisme, opruimen

Kleding ruilen: wie komt?

19 mei 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

store-1338629_640
Foto: Pixabay

Niks kopen dit jaar betekent ook dat ik geen kleding koop. Tot nu toe geen ramp, want ik zit er nog warmpjes bij. Maar de kleding in mijn kast is duidelijk niet van afgelopen seizoen. Hier en daar zie ik gaatjes, is een naadje los, ontbreekt een knoop, is de kraag versleten of is het gekrompen. Of ben ik gegroeid, dat laat ik in het midden. En ja, ik heb ook miskopen in de kast hangen. Zo goed als nieuw.  Wat doe ik deze zomer met mijn garderobe?

Recept voor Fair Fashion

Het Fair Fashion Festival in Groningen afgelopen weekend zette me weer aan het denken. Vooral de lezing van Marieke Eyskoot van Talking Dress. Gaan voor Fair Fashion in plaats van Fast Fashion, dat is haar missie. Ze veegt de vloer aan met alle non-argumenten. kledingruilDuurzame kleding duur? Het kost net zoveel als Fast Fashion, alleen betalen wij niet de prijs voor Fast Fashion, maar iemand anders in de wereld. Door onder andere te werken onder slechte arbeidsomstandigheden en voor een schamel loon. Minder kleding kopen slecht voor de economie? Er worden veel te veel kleren gemaakt voor veel te weinig mensen. We hebben een enorm overschot aan kleding. Er kan best iets minder gemaakt worden. Wij westerlingen gooien jaarlijks 7,5 kilo per persoon aan kleding weg. En meestal niet pas als ze tot op de draad versleten zijn. Haar recept voor Fair Fashion: koop minder, shop slim, was beter, ruil en deel en winkel eerlijk.

Wie wil kleding ruilen?

mannequin-312526_640
foto: pixabay

Dus wat ga ik doen als ik deze zomer toch mijn garderobe wil vernieuwen? Ik vind kledingruil tof, vooral als ik hoor hoeveel miskopen iedereen in de kast heeft hangen. Helaas liggen de ruilbeurzen in het noorden van het land niet echt voor het oprapen. Misschien organiseer ik er zelf een deze zomer! Dat is ook nog eens super gezellig. Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met kledingruil, en er misschien zelf al eens een georganiseerd heeft. Alle advies is welkom! En als je wil komen, is dat uiteraard nog leuker!

Filed Under: Zelf doen Tagged With: duurzame kleding, fair fashion, kledingruil

Chocoladepasta maken

16 mei 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

chocoladepasta2Al heel lang wil ik zelf chocoladepasta maken. Maar hoe doe je dat? Toevallig vond ik hét recept dit weekend, terwijl ik op zoek was naar een taart om onze visite mee te verwennen. Deze taart bestaat voor 50 procent uit tongstrelende chocoladepasta: de Vegan Nutella van de Groene Meisjes.

De chocoladepasta is werkelijk verrukkelijk! Hij is vegan én ook nog eens suikervrij. Dadels zorgen voor het zoete gedeelte. Alle ingrediënten had ik gelukkig in huis. In de kast stond nog een voorraad ongepelde hazelnoten. Het kraken van deze hazelnoten was overigens nog de grootste klus, omdat we alleen een notenkraker hebben die grote walnoten kan kraken. chocoladepasta3Hazelnoten zijn te klein. Naarstig zocht ik naar een oplossing: Een hamer? Een steen? Nee, dat geeft allemaal zo’n rommel. Wat te denken dan van de knoflookpers? Net zo handig te gebruiken als hazelnotenkraker.

Recept

  • 10 gedroogde dadels
  • 140 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje zout
  • 3 eetlepels ongezoete amandeldrink

1. Week de dadels in een bakje met water tot ze zacht zijn.
2. Rooster de hazelnoten 12 minuten op een bakplaat in de oven op 180 graden.
3. Laat de hazelnoten afkoelen. Leg een schone theedoek over de hazelnoten en maak met je handen wrijvende bewegingen over de doek. Als het goed is laten de velletjes van de hazelnoten nu los en houd je blanke hazelnoten over.
4. Doe de hazelnoten in de keukenmachine en laat 5 tot 10 minuten draaien tot je een soort boter hebt.
5. Voeg de ontpitte dadels, cacaopoeder, vanille, zout, amandeldrink en 2 eetlepels van het water waarin je de dadels hebt geweekt, toe. Laat draaien tot alle ingrediënten goed gemixt zijn en je een lekker romige Nutella hebt.

Hazelnoten roosteren

De lekkere smaak ontstaat door het roosteren van de hazelnoten. Net gekraakte hazelnoten hebben een bruin vliesje. Maar na 10 minuten in de oven veeg je deze er zo af met je vingers of een theedoek. De noten mix je vervolgens met de gewelde dadels, een vleugje vanille, wat cacao, een scheutje amandelmelk en een snufje zout. En voila, het resultaat is een smeuïge finger lickin’ good, overheerlijke chocoladepasta.

Hazelnotentaart

chocoladepasta1De chocoladepasta gebruikte ik (helaas) in zijn geheel voor de vegan Hazelnotentaart, een recept uit het inspirerende en leuke boek van de Groene Meisjes. Het is uiteraard (want vegan) een recept zonder ei en boter. Naast meel en bakpoeder zit er appelmoes en melk in. En een beetje kokosbloesemsuiker. Appelmoes heb ik niet standaard in huis, dus schilde ik een appel uit de fruitmand en kookte deze totdat hij als moes uit elkaar viel. Net genoeg voor de cake. Ik blijf het bijzonder vinden dat je cake kunt maken zonder eieren en boter.
De chocoladepasta smeerde ik uit over de cake en… nou ja, ik heb er geen woorden voor. Ik proef het nog steeds, terwijl we het laatste stuk al hoog en breed achter de kiezen hebben.

Groene Meisjes bedankt! Jullie hebben mij én de visite heel gelukkig gemaakt. Zowel de chocoladepasta als de Hazelnotentaart staan vanaf nu regelmatig bij ons op tafel.

Filed Under: Zelf maken Tagged With: chocola, DIY, recept, veganistisch

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • Handgemaakt van kaarsresten: Bloemkaars Handgemaakt van kaarsresten: Bloemkaars €3.95
  • Drie hartenkaars Drie Harten kaars €7.95 – €12.95
  • 400 gram bijenwas Bijenwas €12.69
  • bokashi starter Bokashi starter €9.95
  • zak 1 kg zeepvlokken van biologische afkomst Biologische zeepvlokken €11.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·