• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Koperdieven aan het werk: geen water en gas

12 augustus 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

koperdievenGeen water, geen gas. We hebben in ons nieuwe huis voorlopig alleen elektriciteit. Dat komt niet door de ouderdom, maar omdat koperdieven op het moment dat het huis op Funda stond, hun slag sloegen. Alle leidingen en kranen zijn gestolen. Als kers op de taart namen de boefjes ook de boiler en de watermeter mee.

Waterput

We hebben dus een huis zonder water en zonder gas. Maar gelukkig is er wel een waterput. Drinken doen we het niet, maar de plantjes die we afgelopen weekend voorlopig hebben ingekuild, zijn er blij mee.

In de bedstee

bedsteeXS
Het huis heeft nog een oude bedstee

De eerste stap in het nieuwe huis is dus het herstellen van de leidingen. Een lastig klusje, maar manlief weet er gelukkig wel raad mee. Na twee dagen zwoegen in de bedstee (want daar staat de nieuwe watermeter) stroomt er weer water uit de kraan. Het koperwerk heeft hij vervangen door kunststofleidingen.

Oh bah!

toiletXSWater betekent ook een wc. Hoewel ons terrein een kleine 5000 m2 beslaat (je zou zeggen ruimte genoeg voor een natuurlijk toilet) toch fijn. Maar voordat ik op dit toilet ga zitten, moet er toch iets gebeuren. Bij de eerste spoelbeurt kwam er uit alle randen en gaten zoveel zwarte prut, dat ik het voorlopig nog niet vertrouw. Gelukkig heeft manlief professionele stofmaskers gekocht. Die zet ik op bij de schoonmaakbeurt.

 

 

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen, koper, oud huis

Lidl krijgt meer biologische producten

10 augustus 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

biologische producten Lid 2Op Facebook maakte Monique van Meukvrij met Monique mij erop attent dat de Lidl sinds kort meer biologische producten in haar assortiment heeft. Nu hebben wij een Lidl in de buurt en is woensdag boodschappendag. Ik sprong vanochtend dus op de fiets om mijn slag te slaan.

Want de Lidl staat voor goedkoop. En als mijn wekelijkse boodschappen iets goedkoper kunnen, zou ik dat fijn vinden. Nu fiets ik elke week naar de biologische winkel annex zorgboerderij in een dorp verderop. Ze hebben bijna alles wat ik nodig heb. Maar er kleven altijd twee nadelen aan: de keuze in groente en fruit is beperkt en de producten zijn er niet zo goedkoop als bij de grote supermarkten.

Is het goedkoper?

Van die nadelen heb ik bij de Lidl geen last. Er is meer keuze op de groente en fruitafdeling en bij de kassa vraag ik me altijd af of hij alles wel heeft aangeslagen. Toch valt de biologische keuze me een beetje tegen. Van de 30 producten die ik kocht (en wekelijks nodig heb), waren er slechts 10 biologisch. De biologische producten die in de schappen liggen, zijn wel veelal goedkoper dan de producten in een biologische winkel.

Is het gezonder?

Meukvrij met Monique had zo haar eigen conclusies getrokken. Veel van de biologische producten bij de Lidl zijn niet direct gezonder en bevatten zelfs meer suikers en vetten dan een niet-biologische variant. Ook hebben ze vaak meer additieven dan andere biologische producten, omdat ze graag willen dat de producten langer houdbaar zijn.
De biologische producten bij de Lidl zijn, zoals Monique het zegt, een gulden middenweg. Een prima keus voor een gezond budget-product. En ik kan er alleen maar blij om zijn dat de grote winkelketens gehoor geven aan de groeiende vraag naar biologische producten en dat deze nu ook beschikbaar zijn voor een lagere prijs.

Klein assortiment

Voor mij werkt het echter niet. En dat komt voornamelijk omdat het biologische assortiment te klein is. Er is bijvoorbeeld heel weinig keuze in vlees. Bij de Lidl heeft het meeste vlees één ster van het Beter Leven-keurmerk, en dat vind ik te weinig. De havermout, crackers en bruine bonen, om maar een paar van mijn wekelijkse producten te noemen, hebben geen biologisch zusje. Ik moet nu alsnog naar een andere winkel voor de rest van de producten.

Toch de biologische winkel

Ik weet dat ik volgende week toch maar weer naar mijn biologische winkeltje een dorp verderop ga. Belangrijkste reden is dat ik daar al mijn boodschappen kan doen, al is de keuze niet al te groot. Ik vind het bestaan van dit soort bio-winkels erg belangrijk, want zo kan ik mijn eigen keuzes maken en ben ik niet overgeleverd aan het inkoopbeleid van de grote supermarktketens. Maar om deze kleine biologische winkels in stand te houden, zijn klanten nodig. Dus volgende week sta ik weer voor de deur.

 

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: biologisch

Paradijs vol spinnenwebben

5 augustus 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

Spinnenwebben, stof, vogelnestjes, huis opknappen 1meer spinnenwebben, zand, beestjes, houtsplinters en nog meer spinnenwebben. Dat is ongeveer hoe ons nieuwe huis er van binnen uitziet. Op zolder ligt een dood vogeltje, waarschijnlijk kon het niet meer naar buiten. Het stinkt er, het is muf, er is schimmel. De vloer zakt een beetje door als we er op lopen. Manlief en ik kijken elkaar aan: hoe hadden we dat avontuur ook alweer gezien?

raampje schuurHuis opknappen

In het huis kunnen we voorlopig niet wonen. Dat wisten we al. Er is jaren niks aan gedaan. Er zitten gaten in het dak, scheuren in de muren. De ramen zijn enkel glas. Als het bestond zou het huis energielabel Z++ krijgen. Ik vraag me af of de vorige bewoners het wel warm kregen in de winter.

Oude bankschroef

Elke keer als we door het huis lopen valt ons weer iets op. Een oude grijze telefoon met draaischijf die aan de muur hangt. Een oude bankschroef in de koeienstal. de stalEn in de hooischuur ligt nog een paar klompen. Ons erf zou niet misstaan in een film over het oude boerenleven. Eigenlijk is het de perfecte plek voor een nostalgische fotoshoot!

Schimmel

Met schimmel in huis maken we geen grappen. De eerste bestelling is de deur dan ook al uit: professionele stofmaskers, overalls en handschoenen. Dit weekend gaan we eens kijken wat we onder het versleten vloerbedekking aantreffen. Het voelt een beetje als zoeken naar ‘lijken in de kast’. Laten we hopen dat het meevalt.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: bouwval, duurzaam verbouwen, oude boerderij

Duurzaam droomhuis

1 augustus 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

duurzaam huisVandaag begint ons avontuur. Een heel groot avontuur. We zijn sinds vanmiddag trotse eigenaar van een nieuwe huis! Nou ja… nieuw…. huis. Het heeft vier muren en een dak en het staat op een enorm stuk grond. Direct bewoonbaar is het echter nog niet. We noemen het voor de grap ‘ons bouwval’. Maar dat is ook niet helemaal waar. Want een bouwval heeft geen charme, en dat heeft dit huisje wel.

Deze tekening maakte manlief voor mijn verjaardag. Ik ben er al jaren verliefd op. Elke keer als ik er langs liep (meestal hardlopend) dacht ik: als dit ooit nog eens te koop komt…. Twee oude mensjes zaten regelmatig op het bankje voor het huis. Te genieten van de rust en het uitzicht. En wát voor uitzicht!

Duurzaam huis

En toen was het huis leeg en stond er een bord in de tuin: te koop. Manlief en ik hebben heel wat moeten wikken en wegen. Want wat doe je met zo’n huis op zo’n enorm stuk grond? Wat kan je ermee? Valt er van dit huis, met alle gaten en kieren een duurzaam huis te maken? Eigenlijk weten we het nog steeds niet. Maar het is wel ons droomhuis. In onze dromen zien we een prachtig opgeknapt en vooral duurzaam huis. Voorzien van duurzame elementen, gebouwd van duurzame materialen. Zonder elektriciteitsrekening, geheel zelfvoorzienend. Met een mega-moestuin en een romantisch appelhofje. De klompen in de schuur. We gaan het avontuur aan. En dat avontuur begint vandaag.

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam huis

Recept: sla courgettesoep

30 juli 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

appetite-1239182_640Terug van vakantie loop ik snel even door mijn moestuintje. Ik pluk de rode tomaten en oogst enkele joekels van courgettes. De prei staat nog vier rechtop en de rode bieten zitten nog keurig onder de grond. Helaas, de sla is doorgeschoten. Lange stengels met blaadjes schieten de lucht in.

Doorgeschoten sla

Ik kijk naar de sla. Moet ik dit weggooien? Kippen of konijnen hebben we niet, dus het komt óf op ons bord óf in de groencontainer. Na een rondje Google blijkt dat je doorgeschoten sla nog best kunt eten. De smaak is iets bitter en de stengel is uiteraard niet eetbaar. Ik besluit alles uit de grond te halen en de blaadjes te oogsten. Vandaag eten we sla-courgette soep!

Recept: Sla courgettesoep

Dit is een recept uit de losse pols. Het is super simpel en snel klaar. Ik gebruikte ongeveer een kwart van de enorme courgette en 2 ‘kroppen’ doorgeschoten sla.

sla courgettesoepIngrediënten:
sla
courgette
bouillon
ui
knoflook
(kokos)olie
kruiden (naar smaak)

Fruit zachtjes ui en knoflook. Voeg kleine blokjes courgette toe en de sla. Schep alles goed door elkaar op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog wat kruiden toe (bijvoorbeeld verse tijm). Als de sla iets is geslonken doe je er bouillon bij. Breng aan de kook en laat even zachtjes doorkoken. Hoeft niet al te lang, want courgette en sla zijn zo gaar. Even met de blender erdoor, en smullen maar!

Op de foto naast de soep ligt een courgette-appel muffin. Maar aangezien zowel man- als dochterlief deze niet kon waarderen op smaak, laat ik het recept maar achterwege.  🙁

Ik verwacht nog vele courgettes de komende tijd. Wie heeft er nog lekkere recepten?

Filed Under: Zelf maken Tagged With: groente, makkelijk, moestuin, recept, soep

Ruzie om rijstwafels in derde week plasticdieet

17 juli 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

crack-817572_640Op de helft van mijn plasticdieet. Thuis had ik ruzie, omdat ik geen rijstwafels had meegenomen én omdat ik op het punt stond om pannenkoeken zonder spek te bakken. Om maar even twee voorbeelden te noemen. Vanmiddag in de winkel keek ik verbaasd toen ik afrekende: dat was niet veel. Maar in mijn karretje zat ook niet veel. Want het meeste van wat ik normaal gesproken koop, is verpakt in plastic.

Het probleem met de rijstwafels is inmiddels opgelost. We eten vanaf vandaag knäckebröd van Ekoplaza. Die blijken zelfs veel lekkerder te zijn dan die happen lucht van een rijstwafel. En het zit nog in papier ook. Tegen de spekpannenkoeken heb ik het moeten afleggen. Dochterlief stapte op de fiets en haalde zelf wel spek. Tja, ruzie maken is ook niet waar ik op zit te wachten. Maar op deze manier heb ik wel iedereen thuis even alert: wat gebruiken we toch veel plastic.

Plasticdieet op vakantie

tent-1439061_640De vakantie staat voor de deur. Zal het plasticdieet moeilijker vol te houden zijn? Op vakantie valt het me altijd op dat de vuilniszak die naast de caravan staat, altijd zo snel vol is. Uiteraard hebben we geen voorraadkast in de caravan, maar het moet toch minder kunnen. Ik pak dus nog snel even wat eigen bakjes en tasjes in en ga alvast op zoek naar gezellige marktjes in de buurt. Ik heb een doel: Ook op vakantie ben ik plasticvrij!

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: afval, plastic, plasticdieet, vakantie, verpakkingsvrij

Gelieve geen cadeaus

8 juli 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

verjaardag PixabayDeze week was ik jarig! Dit jaar zat ik niet vol spanning uit te kijken naar mijn cadeaus. Ik wist het al van te voren: ik krijg niks. Geen cadeau. Waarom? Omdat ik niks nodig heb. Simpel toch?

Nou ja, helemaal niks heb ik ook niet gehad. Ik weet dat niet iedereen het fijn vindt om met lege handen te komen. Dus maakte ik duidelijk dat ze geen geld aan me moesten uitgeven. En daar werd netjes gehoor aan gegeven. Ik kreeg een stekje uit de tuin, een vaas (die komt me bekend voor) met zelfgeplukte bloemen, een bon voor een gezellig dagje samen op pad, slaplantjes en een zelfgemaakt schilderijtje van het huis waar ik zo verliefd op ben.

Vooruit, één cadeautje

Alleen dochterlief was onwrikbaar. Geen cadeau is voor haar ondenkbaar. Ik had toch echt een nieuwe telefoonhoes nodig vond ze. En die zou zij voor mij kopen. Ik heb haar cadeau dankbaar in ontvangst genomen. En een beetje gelijk had ze ook: mijn oude viel van ellende uit elkaar en je moet je telefoon goed beschermen.

Sparen voor familie-uitje

Een aantal jaar geleden spraken we met onze familie af om elkaar geen (betaalde) cadeaus meer te geven op verjaardagen. Het geld dat we hiermee besparen storten we elke maand op een rekening en van dat bedrag gaan we (een beetje aangevuld) eens per jaar een lang weekend met z’n allen op stap. Dat is eigenlijk het leukste cadeau wat ik me kan wensen.

 

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: cadeau, jarig, niks kopen, verjaardagscadeau

Plasticdieet dilemma: de wekelijkse boodschappen

6 juli 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

plasticdieet PixabayVandaag dag zes van mijn dieet. Ben ik al kilo’s kwijt? Nee, maar mijn koelkast raakt wel steeds leger. Dat komt omdat ik niks meer in plastic verpakking koop. En dat is best lastig. Want heel veel producten die ik nodig heb, hebben ergens een plasticje.

Neem vleeswaren, kaas, rijstwafels, havermout, brood, koffie, vleesvervangers of toiletpapier. Het is best moeilijk om deze producten plasticvrij te kopen. Een ware uitdaging.

Op zoek naar plasticvrij

Ik zou er bijna echt van afvallen. Eens in de week doe ik alle boodschappen. Meestal lukt dat bij één winkel, maar vandaag niet. Ik fiets de hele stad door. Want behalve plasticvrij, wil ik ook graag zoveel mogelijk, dan niet alles, biologisch hebben. En de biologische winkels liggen nu net niet naast elkaar.

én biologisch

De gewone supermarkt valt direct al af. Want daar zijn bijna alle biologische producten verpakt. Dus stap ik op de fiets richting de zorgboerderij met biologische winkel iets buiten Assen. Groente en fruit vind ik hier onverpakt, en melk en yoghurt in een fles. O ja, een fles wijn kan natuurlijk ook gewoon mee.

Plasticdieet is nog niet zo simpel

plasticdieet 2Maar dan ben ik er nog niet. Ik fiets door naar de Ekoplaza. Daar is meer keuze en zal ik zeker slagen verwacht ik. En dan is het toch schrikken, want heel veel is in plastic verpakt! Hoewel je hier zelf je noten kunt ‘tappen’, niemand vreemd opkijkt als je brood in je eigen zak stopt en groente en fruit los meeneemt, zijn al ‘mijn’ producten geplastificeerd: kaas, havermout, toiletpapier, rozijnen en koffie. Maar ik slaag hier wel voor de vleeswaren: leverpastei in een potje. Heb ik in ieder geval dochterlief tevreden gesteld. En de vleesvervangers uit de diepvries zitten ook alleen in karton.

Wel karton, niet biologisch

Ik stap weer op de fiets. Voor kaas heb ik nog een oplossing, net als voor de rozijnen. De kaas- en notenboer in mijn wijk kijkt niet meer vreemd op als een klant met bakjes aan komt zetten. Maar biologisch zijn de producten helaas niet. Voor de havermout toch maar naar de supermarkt: ook niet biologisch, wel in karton. De chocola is wel bio, en gaat gelijk mee. Zilverpapier is geen plastic, dus past het in mijn dieet.

Toch kom ik niet plasticvrij thuis. Aan mijn stuur hangt een plastic zak met toiletpapier. Iemand daar nog een oplossing voor?

Filed Under: Zelf doen Tagged With: afval, plastic, plastic soep, plasticdieet, verpakkingsvrij

Uit eigen tuin: Verse knoflook

24 juni 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

verse knoflook2Je ruikt ‘m gewoon als je hem uit de grond haalt: verse knoflook. Eind oktober vorig jaar stopte ik een paar teentjes biologische knoflook in de grond. Dat zijn nu mooie bolletjes geworden.

Als het loof bruin wordt en omvalt is de knoflook klaar, had ik gelezen. En dat is meestal vanaf eind juni. Eerder moet je ze niet oogsten, want de bolvorming ontstaat pas op het allerlaatst. De grootte van de bollen valt me iets tegen, maar dat heeft misschien ook te maken met de vele regens van de laatste tijd.

Even laten drogen…

garland-700057_640En nu wil ik ze natuurlijk gelijk gaan eten. Maar wil je de smaak echt ten goede laten komen, dan kun je de knoflook beter eerst een tot twee weken laten drogen op een donkere en droge plek. Dan hang je ze leuk op aan hun steeltjes, net als je zo vaak in Frankrijk ziet. Je kunt ze dan maanden bewaren, veel langer dan knoflook uit de supermarkt.

In de koelkast?

Waar je gewone knoflook niet in de koelkast moet bewaren, is dat bij verse jonge knoflook die je ‘aangebroken’ hebt, juist wel het geval. Verse knoflook schijnt ook nog een aangenaam voordeel te hebben: door zijn ietwat mildere smaak geeft verse knoflook minder ‘knoflook-adem’. Of dat ook echt zo is, zullen we vanavond wel merken!

 

 

Filed Under: Zelf planten Tagged With: eten, knoflook, moestuin, oogsten, puur

Overzicht houden in een te drukke week

17 juni 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

IMG_8718Je hebt van die weken dat alles in een keer komt. Maandag begon ik de week met een diepe zucht: hoe kom ik de dagen door? Met een examen, een afscheid, een moeilijk gesprek en een feest. En tussendoor gewoon werken, bloggen en het huis op orde houden.

Maandag besloot ik twee dingen:
1. Ik koos waar ik aandacht aan zou besteden deze week
2. Ik zou alles stap voor stap doen.
Ik moest overzicht hebben, en me focussen op dat wat echt belangrijk voor me was deze week. Dus verscheen er even geen blog of facebookbericht, zei ik ‘nee’ tegen een klus op het werk en ligt de was nog steeds in de wasmand en ziet de woonkamer eruit alsof er zojuist een bom is ontploft.

Keuzes maken

IMG_8717Met een drukke week voor de boeg is het belangrijk om alles op zijn tijd te doen. Wassen en schoonmaken kan ook in het weekend. Maar een examen doen niet, evenmin als een moeilijk gesprek voeren en afscheid nemen van een dierbare.

drukteOverzicht houden

Om deze laatste drie dingen tot een goed eind te brengen, maakte ik een schema voor de week. De laatste loodjes voor het examen deelde ik op in blokken zodat het overzichtelijk werd. Hetzelfde deed ik met de voorbereiding van het moeilijke gesprek. IMG_8720Schema’s en lijstjes, ik kan niet zonder. Ze brengen mij rust en ruimte. En rust had ik vooral nodig bij het nemen van afscheid.

Als ik dit schrijf is het vrijdagmiddag en heb ik de ‘zware’ dingen overleefd zonder er al te veel stress aan over te hebben gehouden. Staat nu nog slechts een feest op het programma. Gelukkig hoef ik daar alleen maar te lachen en het glas te heffen. Van opluchting gaat dat vast helemaal vanzelf.

 

Filed Under: Zelf doen Tagged With: drukte, overzicht

Gezonde groente: Koolrabi

8 juni 2016 door Ageda Venema Leave a Comment

koolrabi (2)Ik sta er wel vaker mee in m’n hand. Maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw benul wat je ermee kunt maken. En ik hoor ook nooit: zo, vandaag ga ik eens lekkere koolrabi  maken!

Toch is koolrabi een echte groente van dit seizoen. Gekookt smaakt koolrabi een beetje als bloemkool en rauw als bleekselderij, maar dan pittiger. Je hebt lichtgroene koolrabi en een soort die blauwpaars van kleur is

Verschil koolraap en koolrabi

koolrabiIk vergis me nog wel eens in koolraap en koolrabi. Terwijl ze eigenlijk helemaal niet op elkaar lijken. Behalve dan dat ze beiden rond zijn. Koolrabi groeit boven de grond, en koolraap is een knol die onder de grond groeit. Ook wat betreft smaak verschillen ze hemelsbreed. Koolraap is veel zoeter van smaak. Eigenlijk getuigt het van weinig groentekennis van mezelf: koolraap is namelijk een wintergroente, en koolrabi een lente- en zomergroente. Overigens is er, zo lees ik op de blog van Diana’s moestuin, ook een ras die in de herfst wordt geoogst.

Koolrabi uit Nederland?

Koolrabi kan je heel goed in je eigen moestuin verbouwen. Het is een groentesoort die in Noord-Europa veel voorkomt en gewend is aan onze temperaturen. Koolrabi wordt vooral in Duitsland geteeld. In ons eigen land vindt teelt in Zuid-Nederland op kleine schaal plaats. Het zit dus wel goed met de transport-voetprint.

Lekker recept

koolrabi 3Koolrabi is allesbehalve een saaie groente. Het past in salades, stoofschotel, soep en als rauwkost naast de wortel en komkommer. Ook de bladeren kun je eten: bereid ze als boerenkool of gebruik ze als sla.

Omdat het vandaag weer iets frisser buiten is, gaan wij voor de stoofschotel. Dit vegetarisch recept is van de Groene Meisjes. Boordevol groente, boordevol gezondheid.

Stoofschotel met zoete aardappel, kikkererwten en koolrabi

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 gesnipperd ui
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram zoete aardappel (geschild en in blokjes)
  • 400 gram koolrabi (geschild en in blokjes)
  • 1 rode paprika (in reepjes)
  • 1 courgette in reepjes
  • 1 blik (400 gram) tomatenblokjes
  • 1 blik (400 gram) kikkererwten
  • een flinke snuf kaneel
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 50 gram rozijnen
  • een handje korianderblaadjes
  • zout en peper naar smaak
Verwarm de olie in een pan. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de zoete aardappel, koolrabi en paprika toe. Bak de groenten een paar minuten. Voeg nu de tomatenblokjes, de kikkererwten, kaneel en komijn toe. Schep goed door.
Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten stoven, met een deksel op de pan.
Voeg op het laatst de courgette en de rozijnen toe en stoof deze nog zo’n 15 minuten mee. Serveer het gerecht met korianderblaadjes.

Maak koolrabi ook eens:

  • In reepjes in salade met appel en hazelnoten
  • gekookt met blokjes winterwortel
  • in zijn geheel gekookt, uitgehold en gevuld met ham en champignons en 20 min. in de oven
  • in salade met peer en rozijnen
  • in reepjes met een dipsausje als hapje
  • als soep
  • gevuld met rijst of gehakt

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: groente, koolrabi, moestuin, recept, vegetarisch

Een zuinig eitje koken

6 juni 2016 door Ageda Venema 2 Comments

zuinig koken2Een paar keer per week eten wij ’s morgens een eitje. Wij een zachte, dochterlief een hard gekookt eitje. De eitjes koken we met de deksel op de pan. En zodra het water kookt, gaat het gas uit en de timer aan. Na 3 minuten is ons eitje perfect, na 5 minuten haalt dochterlief ‘m met gemak door de eiersnijder. Zuinig koken heet dat.

Zuinig koken

Voor die twee keer per week dat wij een eitje koken, scheelt dit al snel 10 minuten aan gas. Maar pas je het principe toe op meerdere voedingsmiddelen, dan bespaar je veel meer energie. Zoals bijvoorbeeld met rijst: voor ons geen snelkookrijst die in 8 minuten klaar is. De lang korrelige biologische zilvervliesrijst heeft meer tijd nodig om te garen. Tijdens het kookproces is het gas voornamelijk uit. Eenmaal aan de kook gaat de deksel op de pan en tijdens de 25 minuten die voor het gaarkoken staan, breng ik het water hooguit twee keer aan de kook. Maar omdat de deksel op de pan heeft gezeten, is dat binnen een paar seconden weer een feit.

zuinig koken1Helft van de tijd

Ook groente en aardappelen koken we maar voor de helft van de tijd. De resterende tijd staan ze in de pan met de deksel erop. Te wachten tot ze gaar zijn. Met de havermout doen we het nog makkelijker. Die zetten we ’s avonds al klaar in een pan met water, zodat het ’s ochtends slechts een minuutje nodig heeft om op te warmen.

Het zijn van die kleine dingen die, wanneer je er een gewoonte van maakt, onbewust schelen in je portemonnee. O ja, en ook nog goed zijn voor het milieu. Mooi meegenomen toch?

Wil je meer besparen met koken zonder daar een investering voor te hoeven doen?

  • Gebruik kleinere pannen, zodat het niet te lang duurt voordat de groente of aardappelen aan de kook zijn
  • Gebruik de juiste gaspit en let op dat de vlammen niet om de pan slaan. Dit verwarmt alleen maar de keuken, en niet de inhoud van de pan.
  • Kook altijd met de deksel op de pan. Zo is het water eerder aan de kook.
  • Kook niet te veel

Meer duurzame tips?

Bestel nu: Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven.

Elke Dag Groener, 365 tips voor een duurzamer leven

Filed Under: Zelf doen Tagged With: eieren, energiebesparing, koken, zuinig koken

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • Mini kerstboompjes Mini kerstboompjes €2.00
  • Houten schijf met tekst Houten schijf met tekst €8.95 – €15.00
  • citroenzuur voor afwasmiddel Citroenzuur €8.79
  • Duurzame handgemaakte kaarsen: vierkant Duurzame handgemaakte kaarsen: vierkant €5.50 – €7.50
  • Duurzame kaarsen van kaarsresten: bolkaars Duurzame kaarsen van kaarsresten: bolkaars €4.50 – €8.95
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·