• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Oud brood over? Maak broodtaart!

23 maart 2020 door Ageda Leave a Comment

oud brood

Wist je dat 20% van al het brood in de afvalbak verdwijnt? Zonde toch. En helemaal niet nodig. Dus ga ik vandaag een heerlijke gerecht maken met … oud brood. Dus mocht je er ook zin in hebben? Ik heb een paar suggesties voor je opgeschreven. Zoals een heerlijke broodtaart.

Wanneer we oud boterhammen in huis hebben, denk ik altijd aan de lekkere recepten die vriendin Nita uit Suriname er mee maakte. Maar zelf gooi ik het oude brood meestal in de gft-bak. Want waarom moeite doen als er vers brood in de vriezer ligt? En dat is zonde. Wist je dat 20% van het brood in de afvalbak belandt? Pure voedselverspilling!

Daarom maakte ik vandaag een heerlijk recept met oud brood, Broodtaart. Super handig ook als je je geen meel in huis hebt, en toch een cake wilt maken.

Broodtaart

  • Zet de oven op 200-220 graden.
  • Neem 6 oude boterhammen.
  • Besmeer ze met roomboter.
  • Leg ze in een kom en bestrooi ze met kaneel.
  • Verwarm 250 ml melk en doe het bij het brood (zorg dat alles goed nat wordt).
  • Kluts ondertussen 3 eieren met 75 gram suiker. Voeg enkele druppels vanille- en amandelessence toe. Meng het goed door elkaar.
  • Prak eerst het sompige brood zo fijn mogelijk. En voeg dan het eiermengsel toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Schenk het geheel in een ingevet bakblik. En bak het in een uur mooi bruin.

Is het brood nog niet oud? Geeft niet, het kan ook met vers brood. Eigenlijk is het te lekker om niet te maken. En dan weet ik voor next time, wanneer ik weer met oud brood in de handen sta, wat er op het ontbijt- of lunchmenu staat.

Maar je kunt veel meer maken met oude boterhammen. Kijk maar. Hier vind je enkele heerlijke recepten. Eet smakelijk!

recepten oud brood zoals broodtaart

Filed Under: Zelf maken Tagged With: anti-voedselverspilling, recept

Chocolade paaseieren maken

20 maart 2020 door Ageda Venema Leave a Comment

gezonde chocolade paaseitjes met fruit

Ik zag ze net liggen in de winkel. Zakken vol, in allerlei kleuren en ook nog eens in de aanbieding! Weersta dan die heerlijke chocolade paaseitjes maar eens. Maar ik kan het niet over mijn duurzame hart verkrijgen. De hoeveelheid suiker, papiertjes en plastic staan me tegen. Ik zorg deze Pasen zelf wel voor lekkere ‘paaseitjes’. Want zelf chocolade paaseieren maken is niet moeilijk.

Volgens onderzoek eten Nederlanders gemiddeld per persoon 47 chocolade paaseieren voor en tijdens Pasen.

Chocolade paaseieren hebben als nadeel dat je er niet vanaf kunt blijven. Ze zijn zo klein, daar blijf je van eten. Met deze zelfgemaakte paaseieren is dat niet heel erg. En ze zijn simpel te maken.

Recept zelf chocolade paaseieren maken

  • Smelt een stuk van je favoriete chocola – of maak je eigen chocoladepasta
  • Snijd rondjes uit een appel (bijvoorbeeld met een meloenlepel)
  • Dip ze in de chocola
  • Even laten opstijven en smullen maar.

De appel is uiteraard te vervangen door stukjes banaan of ander fruit.

Keurmerken

Pasen4Volgens een onderzoek eten Nederlanders gemiddeld per persoon 47 chocolade paaseieren voor en tijdens Pasen. Goede business dus voor de chocoladefabrikant. Een rondje langs de eieren laat gelukkig wel zien dat veel chocola inmiddels een keurmerk heeft.

Hoe zat het alweer met keurmerken?

  • UTZ – staat voor duurzame landbouw en een betere toekomst voor boeren, hun families en onze planeet.
  • Rainforest Alliance – keurmerk voor milieu en eerlijke handel in landen waar regenwoud groeit. Het staat op koffie, thee, chocolade, bananen, hout en toeristische diensten.
  • Max Havelaar –Max Havelaar zorgt voor een gegarandeerd inkomen van de producerende boeren
  • Fairtrade – zelfde als UTZ
  • Biologisch – geteeld zonder kunstmest of chemisch/synthetische bestrijdingsmiddelen
  • Eko – geproduceerd, volgens strenge milieunormen
  • Bio+ – is geen keurmerk maar een merknaam. Gaat altijd vergezeld van een officieel keurmerk voor biologische landbouw, zoals EKO of het Europese keurmerk voor biologische landbouw.

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: biologisch, chocola, DIY, fairtraide, keurmerk

‘Ik vind het best knap dat mensen zonder plastic leven!’

17 maart 2020 door Ageda Leave a Comment

cover van rubriek groene boekje met mamascrapelle

In mijn zoektocht naar duurzaam gedrag, duik ik elke maand in iemands groene leven. Wie zijn deze ‘duurzame mensen’? En waarom kiezen zij ervoor om duurzamer te leven? Wat vinden ze echt belangrijk en waar ergeren ze zich aan? En hoe zien ze de toekomst?

Vandaag het groene boekje van Ellen Snuverink, 38 jaar. Ellen staat als zij-instromer voor de kleuterklas. Ze is getrouwd en heeft een eigenwijze dochter uit 2013. Op haar inspirerende mamablog Mamascrapelle komt dagelijks een recensie voorbij van een kinderboek. Daarnaast schrijft ze een aantal keer per week een inspirerende blog voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar.

Wat is de meest duurzame stap die je hebt gezet?

“Ik kocht vorig jaar in de meivakantie een elektrische fiets om de rit van het centrum van Delft naar Den Haag centrum te overbruggen. Ik ben niet zo dol op het openbaar vervoer en de auto gebruik ik zo min mogelijk. Drie keer per week fiets ik nu een half uur heen en een half uur terug. Scheelt mij gelijk een abonnement op de sportschool.”

Wat is je ‘groene zonde’?

“Ik zou graag met minder plastic willen doen. Wij scheiden braaf al het afval in huis. Papier en karton, glas, plastic, rest en groenafval. Maar op de een of andere manier is die zak met plastic afval zo snel vol. Ik vind het best knap van die mensen die zonder plastic leven!”

portret Ellen Snuverink van Mamascrapelle
Ellen van Mamascrapelle: “Afval hoort in de afvalbak. Als we daar nu eens mee beginnen dan scheelt dat al een hele hoop!”

Waarover maak je je zorgen?

“De plastic soup is super groot. Nu gooien wij geen afval op straat, maar zoals ik al zei verbruiken wij een hoop plastic afval. Ik zou willen dat meer mensen hun afval netjes in de prullenbak gooien.
Daarnaast maak ik mij zorgen om de natuur. Er is steeds minder groen, maar er zijn wel steeds meer verwoestende bosbranden. Dat er meer asfalt moet komen snap ik, maar ik snap niet dat er zo weinig groen te zien is tussen de bermen.”

Wat zie met grote sprongen vooruit gaan?

“Dat mensen bewuster worden. Kledingmerken die in plaats van schietplastic, wollen touwtjes gebruiken. Het doet me ook goed dat er toename is van weggeefhoeken en kringloopwinkels waarmee we de weggooimaatschappij kleiner maken.”

Welke duurzame ‘bloggers’ volg je graag?

“De Groene Meisjes en The Green Guide.”

Wie of wat is jouw groene inspiratiebron

“Een oud klasgenoot van mij, Anna Zeven. En soms kom ik interessante artikelen tegen op Facebook en Instagram of in boeken.”

Ben je positief of negatief over de toekomst?

“Positief, al denk ik wel dat iedereen meer kan doen, dan ze nu doen.”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Afval hoort in de afvalbak. Als we daar nu eens mee beginnen dan scheelt dat al een hele hoop!”

Volg Ellen via Facebook, Instagram, Pinterest of Bloglovin:

  • Facebook: Mamascrapelle
  • Instagram: Mamascrapelle
  • Pinterest: Mamascrapelle
  • Twitter: Mamascrapelle
  • Bloglovin: Mamascrapelle

Op zoek naar duurzaam gedrag interviewde ik meer mensen. Lees hier de verhalen van
  • Natural storyteller Katja Staring,
  • Frisdenker en dwarskijker Anita Marskamp,
  • Natuurliefhebber Evan van der Poel
  • Moeder en voedingsdeskundige Lilla Kiss – van Kammen
  • Verzamelaar en blogger Mirjam Hart
  • Dierenactivist Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
  • Veganiste Yvonne Bijkersma
  • Hobbit Charlotte Bax

Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren. Lees hier de volledige disclaimer.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzaam gedrag, Het groene boekje

Van resthout maken ze hier houten bordjes en meer

15 maart 2020 door Ageda Leave a Comment

scrabble letters op houten bordjes

Het scrabble alfabet, bierkratjes, houten bordjes met tekst, keukenrolhouders met een koe, kaartjes en hapjesplanken. Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt op zorgboerderij De Hanse Hof gemaakt. Altijd van resthout: oude pallets en planken of gesnoeide takken. Afval kennen ze niet op De Hanse Hof. Alles kent wel weer een nieuwe bestemming.

Een aantal deelnemers werkt op de boerderij. Zij onderhouden het erf, voeren de dieren en helpen in de groentetuin. Een ander deel is creatief bezig. Ze koken, timmeren, zagen, tekenen of schilderen. Wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Want op de Hanse Hof wordt niet gekeken naar de beperking van de deelnemers, maar naar hun mogelijkheden. Hier vinden jongeren en volwassenen met autisme, een verstandelijke beperking en/of psychische problemen een zinvolle dagbesteding. Voor sommigen is het zelfs een opstapje naar de reguliere arbeidsmarkt.

Werken mét de natuur

De boerderij heeft circa 15 hectare land. Buiten in de wei lopen koeien van het ras Hereford. Deze koeien staan bekend om hun karakteristieke kop en sociale karakter. In de stal met aangrenzend buitenverblijf scharrelen Bentheimer varkens rond. Verder vind je hier paarden, schapen en konijnen. Achter op het erf staat een grote kas waar het hele jaar door groente in wordt verbouwen. Voor op het erf is de groentetuin aangelegd. Er wordt hier gewerkt mét de natuur samen. In de boerderijwinkel worden de producten van de boerderij verkocht.

Ik werk hier nu al ruim drie jaar als vrijwilliger. Een dag in de week. Elke week kijk ik opnieuw uit naar deze dag, want het is een heerlijke plek om te mogen werken. Het mooiste is het gevoel dat iedereen gelijk is. Het is een plek waar we samenwerken en elkaar versterken: de deelnemers, vrijwilligers en begeleiders. Elk moment en waar mogelijk, intern en met andere (zorg)bedrijven. Het plaatje past precies in hoe ik naar de wereld kijk: een wereld waar we het samen doen, waar we ruilen en delen. En waar we kunnen doen waar we goed in zijn en plezier in hebben.

Houten bordjes

Op de boerderijwinkel verkopen we vlees van onze eigen koeien en varkens, eieren van de kippen en groente en fruit uit de tuin. En de vele houtproducten die we maken, zoals leuke houten bordjes met tekst. Het geld dat ermee verdiend wordt, gaat weer terug in het verder ontwikkelen en uitbreiden van de zorgboerderij.

Om een grotere markt te vinden verkoop ik in mijn webshop een deel van de producten. Want ik vind ze helemaal geweldig. Alles is met de hand gemaakt. Geen product is hetzelfde. Kenmerkend is dat het ‘ruwe’ producten zijn. Met de hand gefiguurzaagd en gladgeschaafd. Dat maakt elk product uniek.

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: webshop

Wat te doen met: Maggiplant (Lavas)

12 maart 2020 door Ageda Venema 60 Comments

de frisgroene bladeren van de maggiplant

Wat begint met een klein plantje, wordt al snel een grote bos. Soms wel tot 2,5 meter hoogte. En elk jaar komt de maggiplant netjes weer terug. Als grote bos, keer op keer. De maggiplant (lavas) is een heerlijk geurend kruid. Lekker voor in soep. Maar dat is nog niet alles.

In het echt heet hij Lavas, maar in de volksmond noemen we de plant maggiplant, omdat hij sterk geurt naar maggi. Je weet wel, dat zwarte flesje waarvan je de inhoud in de soep doet. Lavas is een smaakversterker. Net als zout. Het versterkt dus de natuurlijke smaak van het eten. Een handig kruid dus voor wie zout-arm eet. Wrijf vlees bijvoorbeeld voor het braden in met gekneusd lavasblad. Dat verbetert de smaak. Ik heb verschillende recepten voor je op een rijtje gezet.

Maggiplant telen

In de winter is er weinig over van Lavas (maggiplant) in je tuin. Boven de grond sterft hij geheel af. Maar je hoeft niet echt te onthouden waar hij staat, want al vroeg in het voorjaar, begin maart, komen de kopjes alweer voorzichtig boven de grond. Met een beetje geluk heb je nu een keer zoveel lavas in de tuin als vorig jaar. Het is een snelle groeier. Al in april kan je voor het eerst voorzichtig oogsten. Een maggiplant snijden doe je met een scherp snoeimes. Snij een tak ongeveer 10 cm boven de grond af. Je zult zien dat de tak vanzelf weer uitloopt. Verwijder in de keuken de blaadjes van de stengel en snij de blaadjes fijn. Of, als je het voor de soep gebruikt, doe een paar hele takken in de pan. Dan vis je ze er naar afloop makkelijk weer uit.

Je kunt lavas makkelijk zelf zaaien. Koop zaadjes of oogst de zaden zelf. De maggiplant bloeit van juni tot juli met grote bloemschermen waar het zaad in verstopt zit. Maggiplant zaai je in het voorjaar. Zaai voor in een potje. Het kiemen duurt ongeveer 3 weken. Houd in die tijd de grond goed vochtig (maar niet te nat). Zijn de plantjes groot genoeg, dan kunnen ze in de tuin.
Ken je iemand met een maggiplant in de tuin (zoals ik :)) dan kan je ook vragen of je er een stukje van mag hebben. Je vermeerdert lavas door middel van scheuren. Schep in het voorjaar, als de plant nog klein is, een stuk van de maggiplant uit de grond en scheur deze in kleinere stukken. Ze ze terug op een andere plek in de tuin, of doe ze in een pot om elders te planten.

Aan één plant in je tuin heb je meer dan genoeg. Wordt hij te groot? Dan kun je ‘m in de zomer rustig terugsnoeien. Hij geeft je daar weer nieuwe frisse blaadjes voor terug.

Nog geen lavas in de tuin? Je kunt het deze maand nog zaaien. Dus koop snel een zakje lavas of maggikruid.

Eet de hele plant

Lavas is een eetbare vaste plant. We zijn bekend met het gebruik van de bladeren van de maggiplant, maar wist je dat je de hele plant kunt eten? De stengels en steeltjes kan je koken of stomen als groente. En van de bladeren en stengels kan je ook thee maken. Heb je keelpijn of spijsverteringsproblemen? Dan helpt lavas. Het kruid is verder eetlustopwekkend en het helpt bij reumatische pijnen.
In de herfst oogst je de wortel van de lavasplant. Fijngemalen gebruik je deze als aroma in bijvoorbeeld soep of thee. Aangezien dat meer werk is en je lavasblad ook heel goed de winter door kunt bewaren (zie hieronder), is dit minder gebruikelijk.

Let wel op: vermijd het gebruik van lavasthee tijdens de zwangerschap. En ook bij nieraandoeningen is het gebruik van lavas af te raden, omdat het ook een vochtafdrijvende eigenschap heeft.

Onze maggiplant (lavas) is groot genoeg om het hele jaar van te oogsten.

Maggiplant bewaren

Je hebt vaak meer lavas in de tuin dan je gebruikt. En juist in de winter, wanneer het maggikruid boven de grond is afgestorven, is het een heerlijk kruid voor in de snert, bonensoep, stoofschotel en andere winterse gerechten. Er zijn twee makkelijke manieren om lavas te bewaren: drogen en invriezen.
Om te drogen knip je enkele stengels tot 10 cm boven de grond af. Bundel ze samen en hang ze op een warme zonnige plek waar ze goed kunnen drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn (bij droog weer na zo’n 2 weken) verwijder je de bladeren van de takken. De bladeren verpulver je. Gebruik hiervoor eventueel een zeef, zodat je echt hele kleine stukjes overhoudt. Drogen kan natuurlijk ook in een droogoven. Verspreid de bladeren op de roosters en droog ongeveer 8 uur op 35 graden. Bewaar de lavas in een afgesloten potje.

Vind je drogen te lang duren? Invriezen kan natuurlijk ook. De bladeren kunnen rechtstreeks in de vriezer, of je blancheert ze eerst 20 seconden. Dit laatste zorgt ervoor dat de smaak beter behouden blijft. Bewaar alles bij elkaar in een diepvrieszakje. Dit is handig omdat je bevroren lavas makkelijk kunt verpulveren. Rol hiervoor het zakje tussen je handen. Bij het koken haal je er uit wat je nodig hebt.

Waar koop je maggikruid (lavas)?

Heb je geen tuintje, geen groene vingers of gebruik je niet zo vaak lavas? Dan koop je een potje lavaskruid. Bijvoorbeeld online bij Pit & Pit of Ekoplaza. 

Meer lezen over de kruiden in mijn tuin?

  • Wat te doen met: Citroenmelisse
  • Een kruidenspiraal maken
  • Munt drogen
  • 6 recepten voor het lekkerste fruitwater

Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Filed Under: Zelf planten Tagged With: kruiden, moestuin

Brownie van zwarte bonen (vegan)

9 maart 2020 door Ageda Venema Leave a Comment

brownie van zwarte bonen

Een brownie eten zonder je schuldig te voelen? Sterker nog, een brownie eten en je gezond voelen, omdat je weer een portie peulvruchten binnen hebt. Deze chocoladebrownie heeft als hoofdbestanddeel zwarte bonen. En geloof me of niet, het is reuze lekker! En helemaal vegan!

Bonen in de taart

‘Wat doe je er nou in’,  vroeg manlief me afgelopen weekend, terwijl ik de ingrediënten voor de brownie aan het mengen was. Hij hield het potje zwarte bonen in zijn hand. Eigenlijk zijn zwarte bonen helemaal niet bekend bij ons thuis. We eten bruine bonen, kapucijners, kidneybonen of in een sporadisch geval witte bonen. Maar zwarte…

Prima vleesvervanger

Zwarte bonen zijn kleiner dan bruine bonen, zwart van kleur en hebben een rondere vorm. Ze zijn heerlijk in chili’s, salades en andere Mexicaanse en Spaanse maaltijden. Zwarte bonen zijn een prima vleesvervanger, want ze zitten boordevol eiwitten en vezels. Redenen genoeg dus om zwarte bonen te eten.

Verrassing

Dat je zwarte bonen ook kunt gebruiken in gebak, als hoofdbestanddeel van een brownie, was voor mij een verrassing. Maar samen met banaan, cacao, kokosolie en ahornsiroop wordt het een heerlijk geheel. Mixen met de mixer lukt niet zo goed met die bonen, dus gebruik een keukenmachine of staafmixer.

Brownie van zwarte bonen (vegan)

Een recept van Ilona van www.mijnnieuwelevenswijze.blogspot.nl 

Voor een cakevorm van 24x10cm of 8 cupcakes:

  • 150 gr gedroogde zwarte bonen (of een blikje van 256 uitlekgewicht)
  • 30 gr kokosolie (gesmolten)
  • een rijpe banaan
  • 4 lepel cacaopoeder
  • 60 gr havermout
  • Snufje zout
  • 2 lepels ahornsiroop
  • 4 lepels water (of kookvocht van de bonen)
  • 1 lepel vanille-extract
  • 1 koffielepeltje bakpoeder
  • Eventueel wat noten naar keuze

Bereiding

Week de bonen een nacht of langer en kook ze gaar. Of open het blik. Giet de zwarte bonen af en vang het kookvocht op. Laat afkoelen (als je ze net hebt gekookt). Smelt de kokosolie in een pannetje. Meng de havermout, het bakpoeder, cacaopoeder en een snufje zout en voeg vervolgens de zwarte bonen toe.
Doe de banaan, siroop, olie, water en vanille-extract bij de bonen. Mix met de staafmixer tot een gladde massa. Hak de noten grof en en lepel ze door de massa.
Verdeel het deeg over een bakvorm of muffinvormpjes en bak ze 30 minuten in een oven op 180 graden.

Tip: doe een flinke lepel pindakaas door het beslag. Mmmm

Meer vegan bakinspiratie nodig?

Wat dacht je van deze Osawa cake?

Suikervrije cake: de Osawa cake

Filed Under: Zelf maken Tagged With: peulvruchten, recept, vegan, zwarte bonen

Waarvoor gebruik je baking soda?

5 maart 2020 door Ageda Venema 2 Comments

schoonmaakproducten met baking soda

Ik heb geleerd om de gootsteen schoon te maken met Jif, tegenwoordig Cif genoemd. Maar goed, nu zit ik reclame te maken voor een product dat ik dus eigenlijk niet langer meer gebruik. Want er is een middel dat evengoed schuurt en laat glanzen als het goedje in de gele fles: baking soda. En toevallig heb ik altijd baking soda in huis.

De vele toepassingen van baking soda voor de schoonmaak

Ben je al bekend met de toepassingen van baking soda (ook wel zuiveringszout genoemd)? Het verbaast met telkens weer hoeveel toepassingen het heeft. Baking soda:

  • Werkt tegen ongewenste geurtjes – gebruik het eens onder je oksels of in je sportschoenen
  • Schuurt – niet alleen voor je gootsteen, maar ook voor in een scrub
  • Bleekt – handig voor de witte was of het poetsen van je tanden
  • Verfrist – om je matras eens op te frissen of een frisse adem
  • Verlicht – bij jeuk van waterpokken of pijn van een insectensteek
  • Maakt langer houdbaar – bloemen blijven langer mooi met baking soda in het water
  • Ontvet – handig voor het schoonmaken van je oven en bakvormen of het verwijderen van stickers
  • Laat rijzen – dus te gebruiken in taarten en cakes.

Veel heb ik al geprobeerd. Het zit in mijn wasmiddel, afwasmiddel, ik maak er de wc mee schoon en nu ook de gootsteen. Voor dat laatste meng je een beetje baking soda met een paar druppels water en maak je er een papje van. Wrijf het met een doekje uit. Meer tips over baking soda? Kijk eens

Zelf maken is leuk, vermindert de afvalberg en is fijn voor je portemonnee.

Baking soda in gerechten

Gebruik in je cakes, brood en taart niet zomaar baking soda in plaats van bakpoeder. Baking soda heeft namelijk zuur nodig om te kunnen rijzen. Wanneer baking soda met bijvoorbeeld azijn in aanraking komt, komt er koolzuur vrij. Dit zorgt ervoor dat je cake of brood rijst. Nu hoef je natuurlijk geen azijn aan je gebak toe te voegen. Citroensap, karnemelk, yoghurt en zelfs cacao hebben hetzelfde effect. De mix met een zuur verbetert ook de smaak. Wanneer je baking soda gebruikt in gerechten zonder daarbij een zuur toe te voegen, laat het een wrange smaak achter.

Veel plezier met bakken! En schoonmaken uiteraard.

Wil je meer tips over duurzaam schoonmaken? Bestel dan mijn e-book Groen Huishouden

E-book Groen Huishouden

Filed Under: Zelf maken Tagged With: baking soda, huishouden, schoonmaken

‘Ik wil graag optimistisch zijn, maar ik heb mijn twijfels over de toekomst’

3 maart 2020 door Ageda 3 Comments

In mijn zoektocht naar duurzaam gedrag, duik ik elke maand in iemands groene leven. Wie zijn deze ‘duurzame mensen’? En waarom kiezen zij ervoor om duurzamer te leven? Wat vinden ze echt belangrijk en waar ergeren ze zich aan? En hoe zien ze de toekomst?

Vandaag het groene boekje van Charlotte Bax, 29 jaar en freelance schrijver. Samen met haar vriend woont ze in Hengelo. Sinds 2015 schrijft Charlotte op haar blog CherryCharlie.nl. Haar artikelen gaan over naar buiten gaan, wandelen, tips op het gebied van duurzamer leven, en haar zoektocht om haar leven zo duurzaam mogelijk te maken, maar wel leuke dingen te blijven doen. Eind 2019 deed ze een case study naar haar eigen gedrag: hoe duurzaam leef ik nou écht?

Wat is de meest duurzame stap die je hebt gezet?

“Ik ben significant minder vlees gaan eten en vervang een aantal zuivelproducten door plantaardige producten. Volgens het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn staat de categorie “spullen” op 1 en “vlees” op 2 als het om milieu-impact gaat in het leven van de gemiddelde Nederlander.
Ik ben niet iemand die maandelijks shopt (ik heb een hekel aan winkelen en koop alleen wat ik nodig heb of al heel lang op mijn verlanglijstje heb staan), dus was vlees de manier om mijn milieu-impact drastisch te verlagen. Eerst 2 dagen in de week vegetarisch, toen langzaamaan steeds meer. Ik eet nu nog ongeveer 1 dag in de week vlees.”

Wat is je ‘groene zonde’?

“Dat is mijn tic voor Koreaanse skincare! Ik ben echt dol op Koreaanse producten: high-end kwaliteit en een hoge dosis werkzame ingrediënten voor een betaalbare drogisterijprijs; denk aan Clinique kwaliteit voor Rimmel prijsje. Maar het is natuurlijk niet duurzaam om dat allemaal maar uit Korea te bestellen… Ik probeer nu langzaamaan vervangers te vinden voor mijn favoriete producten bij eco-vriendelijke merken uit Nederland of Europa, zoals Weleda, Lavera en Lush.”

Waarover maak je je zorgen?

“Of we de opwarming van de aarde op tijd een halt toe kunnen roepen. Op een gegeven moment, als we door de CO2-deken de aarde zo ver hebben opgewarmd dat de permafrost begint te smelten, dan komt er ontzettend veel methaan vrij die nu nog ligt opgeslagen in die permafrost. Dit is een vele malen sterker broeikasgas dan CO2 en zal een onomkeerbare kettingreactie in gang zetten. Vanaf dat moment zullen we geen kans meer hebben om het proces een halt toe te roepen.

Daarnaast maak ik me zorgen om het feit dat veel mensen zich er wel bewust van zijn dat ze “iets voor het milieu moeten doen”, maar dat ze niet weten wat hun persoonlijke CO2-uitstoot is en hoe ze die effectief kunnen verminderen. Men denkt dat het voldoende is om het licht netjes uit te doen wanneer ze niet thuis zijn, korter te douchen en een herbruikbare waterfles te gebruiken. Dingen waarvan je het effect direct kunt zien. De productie van spullen (vooral elektronica) en vlees genereren echter ontzettend veel méér uitstoot, maar dat zie je niet direct. Het is wel waar je het beste je milieu-impact kunt reduceren: minder kopen (niet ieder jaar een nieuwe telefoon dus) en minder vlees eten.

duurzaam gedrag van Charlotte Bax

En ook vliegen wordt nog onderschat: gemiddeld staat vliegen op de 6e plaats in de impact top 10. Dat komt omdat niet alle Nederlanders jaarlijks op vliegvakantie gaan. Maar zodra je 1 vliegvakantie per jaar maakt, is dat zoveel impact dat hij direct in je persoonlijke impact top 3 belandt. Laatst sprak ik iemand die het afgelopen jaar 6x met het vliegtuig weg was geweest. “Maar we hebben geen tweede auto!” Dat staat echter totaal niet met elkaar in verhouding. Mensen hebben dat gewoon niet door en dat vind ik heel erg.”

Wat zie met grote sprongen vooruit gaan?

“Vlees- en zuivelvervangers! Ik vind het echt fantastisch om te zien hoe het schap vleesvervangers bij de supermarkt blijft groeien en dat er zoveel verschillende soorten plantaardige melk te koop zijn. En de vleesvervangers zijn ook echt LEKKER: notenballetjes, linzenburgers met dadels, falafel, vegetarische shoarma, I love it. Ik kan niet wachten tot dat de norm wordt en het vegaschap groter is dan de gecombineerde vleesschappen.”

Welke duurzame ‘bloggers’ volg je graag?

“Ik vind Linda van Zaailingen.com ontzettend inspirerend. Verder volg ik Hetkanwel.nl, maar dat zijn meer nieuwsberichten dan echt bruikbare tips of persoonlijke ervaringen.”

Wie of wat is jouw groene inspiratiebron

“Het boek De Verborgen Impact, wat ik al eerder noemde, is echt mijn bijbel, en daar is Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot een heerlijke, praktische aanvulling op. Op Thinkbigactnow.org kun je je eigen uitstoot in kaart brengen en dat kan even schrikken zijn, maar levert zoveel inzicht op! Verder heb ik leuk contact met een aantal mensen uit Enschede die veel met verduurzamen bezig zijn.”

Ben je positief of negatief over de toekomst?

“Ik wil heel graag optimistisch zijn, want zo ben ik als persoon. Maar ik heb zeer mijn twijfels over de toekomst: de Nederlandse politiek plakt alleen maar pleistertjes in plaats van met echte en effectieve maatregelen te komen, bedrijven beginnen het nu pas min of meer te snappen en veel ‘doodgewone consumenten’ zijn er nauwelijks mee bezig en blijven gewoon doorgaan zoals ze altijd al hebben gedaan.”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Bereken je CO2-footprint. Breng in kaart met welk duurzaam gedrag jij de meeste impact kan hebben en ga daar serieus mee aan de slag. Dan zet je meer zoden aan de dijk dan door alleen plastic te mijden of korter te douchen.”

Volg Charlotte via Facebook, Instagram of Pinterest. Of gewoon op het blog.

  • Facebook: CherryCharlieNL
  • Instagram: CherryCharlieNL
  • Pinterest: CherryCharlieNL

Op zoek naar duurzaam gedrag interviewde ik meer mensen. Lees hier de verhalen van
  • Natural storyteller Katja Staring,
  • Frisdenker en dwarskijker Anita Marskamp,
  • Natuurliefhebber Evan van der Poel
  • Moeder en voedingsdeskundige Lilla Kiss – van Kammen
  • Verzamelaar en blogger Mirjam Hart
  • Dierenactivist Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
  • Veganiste Yvonne Bijkersma

Deze blog kan affiliate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren. Lees hier de volledige disclaimer.

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzaam gedrag, gastblog, Het groene boekje

Groene agenda van maart 2020

27 februari 2020 door Ageda Leave a Comment

Elke maand weer een agenda met duurzame, groene activiteiten en/of gezellige fairs. De maand maart staat bol van de landelijke activiteiten: NL Doet, Nationale Boomfeestdag, Landelijke Opschoondag en de Landelijke Compostdag. Kijk wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd. De leukste duurzame uitjes vind je hier.

Zwerfvuil kanotocht

Wanneer: 7 maart 2020
Waar: Gasselternijveen
Wat: Kanotocht over de Hunze. Onderweg neem je al het zwerfvuil mee dat je tegenkomt. Maar er is natuurlijk ook tijd om op zoek te gaan naar beversporen en verschillende vogels. Halverwege de tocht is het genieten van koffie en wildplukthee bij een kampvuur.
Meer info: In het wilde weg

Flower Power Markt

Wanneer: 8 maart 2020
Waar: Leeuwarden
Wat: Volop gezelligheid: markt, workshops en lezingen op gebied van duurzaamheid; (h)eerlijk lokaal eten, ruilen, delen & repareren, natuurlijke gezondheid, groen & zelf(voorzienend) aan de slag, en een creatieve & kleurrijke levensstijl.
Meer info: Flower Power Markt

NL Doet

Wanneer: 13 en 14 maart
Waar: Door het hele land
Wat: De grootste vrijwilligersactie van Nederland. Er zijn ruim 8500 klussen door het hele land aangemeld. Doel is het stimuleren van vrijwilligerswerk.
Meer info: NL Doet

Nationale Boomfeestdag

Wanneer: 18 maart 2020
Waar: Door het hele land
Wat: Elk kind moet in zijn of haar basisschooltijd minimaal één boom gepland hebben. Dat is het streven van de Stichting Nationale Boomfeestdag. Want het is belangrijk dat kinderen leren wat het belang is van bomen voor een duurzame leefomgeving. Want zo worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen.
Meer info: Boomfeestdag

Voorjaarsweekend Tuinplezier

Wanneer: 21 en 22 maart
Waar: Utrecht
Wat: Het thema is ‘Klimaatbestendig Tuinieren’. Lange droge periodes, hittegolven, zachte, natte winters en zware buien met in korte tijd heel veel regen: het zal in de toekomst steeds vaker voorkomen. Wat betekent dat voor onze tuin? Tijdens lezingen, workshops, rondleidingen en bij de stands krijg je antwoord.
Meer info: Tuinplezier

Landelijke Opschoondag

Wanneer: 21 maart 2020
Waar: Door het hele land
Wat: Een gezamenlijke voorjaarsschoonmaak. Tienduizenden Nederlanders gaan aan de slag voor een schone leefomgeving. Of het nu gaat om het strand, een schoolplein of langs de openbare weg. Veel scholen, gemeentes en bedrijven doen mee.
Meer info: Supporter van schoon

Reclaim the Seeds festival

Wanneer: 21 en 22 maart 2020
Waar: Amsterdam
Wat: De grote zadenruilbeurs van Nederland. Behalve zaden uitwisselen is het ook de plek voor het volgen van workshops (paddenstoelen kweken, witlof telen, wormen compostbak maken en nog veel meer) en mee te discussiëren over politieke thema’s. Reclaim the seeds: laten we de zaden weer opeisen.
Meer info: Reclaim the Seeds

Taribush Lente Wandelfestival

Wanneer: 22 maart
Waar: Dwingeloo
Wat: Wandeltochten van 3 tot 25 kilometer door het Nationaal Park Dwingelerveld. Met na afloop muziek, een hapje en een drankje. En avonturen voor de jeugd.
Meer info: Taribush

Landelijke Compostdag

Wanneer: 28 maart 2020
Waar: door heel Nederland
Wat: Elk jaar organiseren gft-verwerkers en gemeenten gezamenlijk de Landelijke Compostdag. Bedrijven en gemeenten op veel plekken in het land eenmalig gratis compost uit. Daarmee bedanken zij mensen voor hun inspanning om gft gescheiden aan te leveren.
Meer info: Landelijke Compostdag

Weet jij nog leuke duurzame activiteiten bij jou in de buurt? Laat het hieronder weten in de reacties. Of stuur me een email.
Agenda vorige maand

Groene Agenda van februari

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzame activiteiten

Prachtige kaarsen van kaarsresten

26 februari 2020 door Ageda 5 Comments

In mijn webshop verkoop ik prachtige kaarsen die zijn gemaakt van kaarsresten. Op en top circulair. De kaarsen worden gemaakt in Kaarsenatelier Super Mirthe’s Lichtpuntjes. Een bijzonder bedrijf met een bijzonder verhaal. Eigenaresse Liedeke van Spronsen begon met het maken van kaarsen na het overlijden van haar dochtertje Mirthe. Zij overleed op 4-jarige leeftijd een hersentumor. Met het maken van deze kleurrijke kaarsen kreeg Liedeke een missie: Mirthe’s naam verspreiden.

In het atelier is Liedeke bezig met het ‘opschenken’ van een aantal hartenkaarsen. “We besteden veel zorg aan het maken van de kaarsen. Doordat we geduldig en vaak opschenken, hebben de kaarsen veel branduren.” Terwijl ze door schenkt, haalt ze herinneringen op. Ze ziet zichzelf weer aan de keukentafel zitten met haar broers en haar moeder. In lege ranjablikken maken ze dompelkaarsen van kaarsresten. Of eierdoppen van wc-rollen. “Thuis waren we heel erg creatief. Mijn moeder zat in de bijstand. Er was niet veel geld, maar zij wist altijd van restmaterialen weer iets nieuws te maken. Het was een fijne meditatieve bezigheid waar ik met veel plezier aan terugdenk.”

Het verhaal van Mirthe

Liedeke krijgt samen met haar toenmalige partner twee prachtige kinderen: Mirthe en Lars. Als Mirthe 2 jaar is wordt er bij haar een hersentumor ontdekt. Liedeke’s wereld staat op zijn kop. “Ik werkte als zelfstandige in de zorg. De hersentumor bij Mirthe was een agressieve. Ik kwam er al snel achter dat ik mijn werk in de zorg niet kon en niet wilde combineren met de zorg voor mijn dochtertje. Ik wilde bij Mirthe zijn. Elke herinnering die ik met haar kon maken, was er een. Als zelfstandige had ik echter geen vangnet en dat betekende dat we in de bijstand terechtkwamen.”
Mirthe werd na een behandeling van een half jaar schoon verklaard. “Maar door die behandeling was ze inmiddels meervoudig gehandicapt, ze kon nog maar heel weinig. En helaas, niet veel later kwam de kanker weer terug. We zijn nog een behandeling gestart, maar dat werkte niet voor haar. Ze was vier toen ze overleed.”

Liedeke maakt kaarsen van kaarsresten

Vorm van meditatie

“Na het overlijden van Mirthe was mijn energie op. Tegelijkertijd kwamen de muren op me af. Ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Toen ben ik, net als vroeger, aan de keukentafel gaan zitten en begon ik met het maken van kaarsen van kaarsresten. Het was een vorm van meditatie. Ik had op dat moment het gevoel dat ik niks kon en niks waard was. Ik was heel onzeker. Maar kaarsen maken kon ik wel.” Op haar blog, die Liedeke bijhield vanaf het moment dat Mirthe ziek werd, schreef ze op een bepaald moment dat ze was begonnen met het maken van kaarsen van kaarsresten. “Daar kreeg ik heel veel reacties op en mensen brachten me spontaan kaarsresten. Ik ben er nooit meer mee gestopt.”

Kaarsresten van overal

Nu, 5 jaar later, heeft Liedeke haar eigen atelier. Dat ze zover is gekomen, durfde ze niet te dromen. “Ik dacht dat het onmogelijk was om hier mijn boterham mee te verdienen, want waar haal ik zoveel kaarsresten vandaan? Maar die resten blijven komen. Waar vandaan? Overal vandaan. Via Facebook, kennissen en vrienden sturen mensen ze naar me op. De ene keer heeft iemand een auto vol, de andere keer een enkel doosje. We hebben nog nooit een tekort gehad aan kaarsresten.”

De kaarsen van kaarsresten zijn nu haar handelsmerk. “Ik begon met kaarsresten omdat ik niks anders had. Na Mirthe’s dood zaten we nog steeds in de bijstand. Het was voor ons overleven, ik had geen geld om op een andere manier kaarsen te maken. En nu wil ik niet meer anders. Ik vind het heel belangrijk dat we bewust omgaan met materialen. Er wordt al zo ontzettend veel weggegooid. Dan vind ik het stoer dat ik kan laten zien dat je van afval, want kaarsresten is voor veel mensen afval, weer een mooi en kwalitatief goed product kunt maken. Ik vertik het daarom ook om kaarsen in te kopen.” Ook het verpakkingsmateriaal en de doosjes waarin ze de kaarsen verstuurt, zijn tweedehands. En voor het filteren van de kaarsresten gebruikt ze oude panty’s.

Re-integreren

Voor haarzelf betekende het maken van kaarsen dat ze langzaamaan weer terugkwam op de arbeidsmarkt. Het is een belangrijke omslag geweest in haar leven. En deze ervaring wil ze doorgeven aan anderen. “Ik ben eindelijk zover dat ik weer mijn eigen geld verdien. Met mijn bedrijf help ik nu ook mensen die willen re-integreren. Zij hebben om welke reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt, en willen die afstand verkleinen. Als je een tijdje niet hebt gewerkt, is het lang niet altijd makkelijk om zomaar weer part-time of fulltime aan de slag te gaan. In het kaarsenatelier kunnen ze rustig aan beginnen en het ritme weer terugvinden. En daarmee weer het gevoel te krijgen dat ze iets waard zijn. Dat is zo belangrijk!”

 

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: circulaire economie, DIY, webshop

‘De belangstelling voor een vegan lifestyle groeit’

18 februari 2020 door Ageda Leave a Comment

In mijn zoektocht naar duurzaam gedrag, duik ik elke maand in iemands groene leven. Wie zijn deze ‘duurzame mensen’? En waarom kiezen zij ervoor om duurzamer te leven? Wat vinden ze echt belangrijk en waar ergeren ze zich aan? En hoe zien ze de toekomst?

Vandaag het groene boekje van Yvonne Bijkersma, 41 jaar en moeder van 3 stoere boys. Deze vrolijke, creatieve, en spontane vrouw woont met haar jongens in Groningen. Op haar eigen blog www.vegalifestyle.nl deelt ze alles wat met een vegan leefstijl te maken heeft: recepten, fashion, hotspots, beauty- en woontips en van alles voor kinderen. “Mijn eigen leefstijl dus.”

Wat is de meest duurzame stap die je hebt gezet?

“De vegan lifestyle is al een duurzame. Daarnaast draag ik kleding helemaal af of geef het weg. Hetzelfde doe ik met de kleding van de kinderen. Als ze eruit gegroeid zijn, geeft ik de kleding aan een vader of moeder die het goed kan gebruiken. Kleding produceren is namelijk een erg intensief proces. Wist je overigens dat in Groningen 1 op de 5 kinderen in armoede leeft? Hoe leuk is het dan, om deze ouders te helpen met kleding die nog goed is. Kleding weggooien is alleen daarom voor mij al een ‘no go’.”

Wat is je ‘groene zonde’?

“Ik zou nog meer producten zonder plastic kunnen kopen. In Groningen scheiden ze helaas het plasticafval nog niet. Toch zou ik er nog beter op kunnen letten bij het kopen van bijvoorbeeld mijn groenten.”

vegan lifestyle van Yvonne
Yvonne Bijkersma van Vegalifestyle.nl

Waarover maak je je zorgen?

“Ik hoop dat we met elkaar nog niet te laat zijn.”

Wat zie met grote sprongen vooruit gaan?

“Het veganisme. Zelf ben ik jaren vegetariër geweest. Sinds 2 jaar ben ik veganist. Ik zie de belangstelling voor een vegan lifestyle gelukkig steeds verder groeien. Ook steeds meer producten krijgen een vegan variant. Daar ben ik super blij mee!”

Welke duurzame ‘bloggers’ volg je graag?

“Eigenlijk geen. Ik krijg veel persberichten, ik volg veel lezingen en ga vaak naar pers-events en beurzen om zo op de hoogte te blijven van de vernieuwingen.”

Wie of wat is jouw groene inspiratiebron

“Andere vegans om mij heen. Door gesprekken met elkaar te voeren en elkaar op die manier te inspireren.”

Ben je positief of negatief over de toekomst?

“Positief, er komen steeds meer veganisten en de mensen zijn steeds meer bezig met de wereld om zich heen.”

Welke boodschap zou jij de wereld in willen sturen?

“Kies bewust, tegenwoordig zijn er zoveel goede alternatieven.”

Yvonne is te volgen via Facebook en Instagram

Op zoek naar duurzaam gedrag interviewde ik meer mensen. Lees hier de verhalen van
  • Natural storyteller Katja Staring,
  • Frisdenker en dwarskijker Anita Marskamp,
  • Natuurliefhebber Evan van der Poel
  • Moeder en voedingsdeskundige Lilla Kiss – van Kammen
  • Verzamelaar en blogger Mirjam Hart
  • Dierenactivist Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzaam gedrag, gastblog, Het groene boekje, vegan, veganisme

Vegan make-up: wat is dat?

13 februari 2020 door Ageda 4 Comments

veganistische cosmetica lippenstift

Ik ben niet de allergrootste make-up drager. Beter gezegd: ik draag géén make-up. Dochterlief echter wel. Van wie zal ze dat toch hebben, vraag ik me wel eens af? Op haar mascara in de badkamer zie ik het Vegan-logo staan. Veganistische make-up, wat moet ik me daar bij voorstellen? Als ik dochterlief ernaar vraag, haalt ze haar schouders op. Ze heeft geen idee wat dat logo inhoudt. Het gaat er haar om wat er uit het potje komt en of het goed smeert (zucht). Maar mijn interesse is ondertussen gewekt. Want ik zoek al heel lang naar duurzame verzorginsproducten. Vegan is hier een mooi onderdeel van. Wat is Vegan make-up eigenlijk?

Ik probeer me daar een voorstelling van te maken. Wat heeft een dier te maken met lippenstift? Is niet alle make-up plantaardig? Of is dit het zoveelste marketing trucje?

Veganisten streven er naar om elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, amusement, cosmetica en noem maar op, te vermijden. Kortom: een dier wordt niet gebruikt om zijn vacht, niet om zijn vlees, en niet om op getest te worden. De meeste veganisten kiezen voor veganistische producten. En gelukkig voor hen (en voor de dieren): de keuze wordt steeds groter.

Als we het over vegan cosmetica hebben, dan zijn er twee aspecten die een product geschikt maakt voor veganisten: Er zitten geen dierlijke ingrediënten in het product, en het product is niet op dieren getest. Voor dit laatste gebruikt men de Engelse term Cruelty Free, dierproefvrij.

Cruelty free make-up

Veel make-up producten zijn Cruelty Free. Dat betekent dat deze producten niet op dieren getest zijn. Zelf dacht ik het testen van make-up op dieren al lang achterhaald was. Maar helaas, het gebeurt nog steeds. Cruelty Free cosmetica herken je aan het logo met het haasje. Rijst de vraag: zijn Cruelty Free producten automatisch ook vegan? Nee, lang niet altijd.

Vegan make-up

Wat maakt lipstick, eyeliner en foundation dan zo ‘dierlijk’? De ingrediënten. Veel cosmetica bevat onder andere guanine, keratine en collageen. Al deze producten zijn afkomstig van dieren. Collageen is een eiwit dat in bindweefsel van mens en dier zit. Voor cosmetica wordt dit meestal gehaald uit runderen. Het veganistische alternatief is collageen uit gist, bacteriën of planten. In nagellak vind je guanine, afkomstig van vissenschubben. Het geeft je nagellak een mooie glans. Keratine is ook een eiwitbron. Werkt goed om beschadigd haar te herstellen. Vaak is het afkomstig van slachtafval. Keratine zit in haren, hoeven en veren van dieren.
Veganistische producten bevat ook geen dierlijke bij-producten, zoals honing, bijenwas of melk. Is vegan make-up Cruelty Free? Wel vaak, maar helaas niet altijd.

Er zijn nog meer ingrediënten waar je op moet letten als je vegan make-up wilt. Op de website van Enjoy Devine Nature vind je een goed overzicht. Wil je het zeker weten? Check dan of jouw make-up het vegan logo heeft.

Welke merken zijn vegan?

Het is niet makkelijk om cosmeticamerken te vinden die 100% vegan zijn. Maar gelukkig zijn er veel wiens assortiment voor meer dan 80% uit vegan producten bestaan. Cruelty Free zijn ze allemaal.

  • Ethique – Sinds kort te koop bij Holland & Barret. 100% vegan, 100% Cruelty Free en ook nog eens Zero Waste
  • Lavera – De producten van het Duitse natuurcosmeticamerk Lavera zijn 100% Cruelty Free. En de meesten zijn ook Vegan.
  • Inika – Dit Australische merk is 100% vegan en 100% Cruelty Free. En ook nog eens gecertificeerd biologisch! Te koop bij Biggreensmile
  • PHB Ethical Beauty – een Engels familiebedrijf. De producten zijn handgemaakt, niet getest op dieren en 100 % vegan. Komt nog eens bij dat 20% van de netto winst van PHB Ethical Beauty ten goede komt van een goed doel.
  • Lush – Lush is een Brits bedrijf. 80 % van hun producten is vegan. 100% is Cruelty Free. Te koop in de stenen Lush winkels en online.

Kortom: Wil je diervriendelijke make-up? Zorg er dan voor dat je make-up zowel Cruelty Free én Vegan is. Let op de logo’s.

Bespaartip
In ons leven geven we gemiddeld 200 euro per jaar uit aan cosmetica. Dat is 13.000 euro in ons leven. Een mooi bedrag wat je ook zou kunnen sparen. Kan je je een leven zonder make-up echt niet voorstellen? Probeer dan eens wat minder te gebruiken. Laat de eyeliner eens liggen en kijk wat er gebeurt.
Deze blog kan afflilate links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie ontvang wanneer jij via mijn link overgaat tot aanschaf van een product. Echter zonder extra kosten voor jou. Het helpt mij om mijn missie om toe te werken naar een duurzamere wereld uit te voeren.

Lees verder:

4 tips voor duurzame verzorgingsproducten

Filed Under: Zelf doen Tagged With: huidverzorging, vegan, veganistisch

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • Handgemaakt van kaarsresten: Regenboogkaarsen Handgemaakt van kaarsresten: Regenboogkaarsen €4.50 – €13.95
  • Van hout: Drents weerbericht Van hout: Drents weerbericht €7.95
  • duurzame drijfkaarsen Duurzame drijfkaarsen: hartjes €1.50 – €5.50
  • E-book Groen Huishouden E-book Groen Huishouden €3.95
  • Duurzame kaarsen van kaarsresten: bolkaars Duurzame kaarsen van kaarsresten: bolkaars €4.50 – €8.95
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·