• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

elkedaggroener

inspiratie voor een duurzame leefstijl

  • Home
  • Duurzame inspiratie
    • Hergebruik
    • Ons eten
    • Energie
    • Minder spullen
    • Verzorging
  • Blog
    • Zelf doen
    • Zelf maken
    • Zelf beleven
    • Zelf bouwen
    • Zelf planten
    • Lezen, zien en kopen
  • Shop
    • Kaarsen
    • Duurzaam huishouden
    • Tuinieren
    • Workshops
  • Over mij
    • Samenwerking
    • Voor bedrijven
    • Veelgestelde vragen over duurzaam leven
  • Contact

Blog

Nieuw ‘Groen’ televisieprogramma

17 mei 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

SBS6 start zondag 19 mei met de ‘GREEN MAKE OVER’, een programma vol groene tips en tools.

 

Voor alle mensen die energie en water willen besparen en best wel een beetje groener willen wonen, leven, reizen en werken, maar niet weten waar ze moeten beginnen, is er nu Green Make Over. Een nieuw 12-delige woon- en lifestyleprogramma helpt in elke aflevering gezinnen met praktische manieren om geld te besparen op energie & water. Ook kleding, voeding en mobiliteit komen aan bod. Met de ‘groene’ tips en tools kan de kijker thuis ook direct actie ondernemen.

Groen voor dummies

Volgens onderzoeksbureau Motivaction is een groot deel van de Nederlanders in verwarring als het gaat om duurzaamheid. Het merendeel van de Nederlanders vindt het onderwerp belangrijk en een derde wil thuis wel aan de slag met duurzaamheid. Maar dan moet het wel ook een positieve impact hebben op de portemonnee, en dat is precies waarmee Green Make Over helpt: quick winsvoor het klimaat, wooncomfort én de portemonnee en ook nog eens gebracht met de nodige humor.

12 gezinnen met een hulpvraag

Twaalf afleveringen, 12 gemeenten en 12 gezinnen met ieder een eigen hulpvraag. Op de eerste dag bijvoorbeeld is het de Utrechtse familie Koning. De familie Koning Woont in de wijk Overvecht-Noord, die aardgas vrij wordt. Ze hebben een hoge energierekening, de cv-ketel kan er elk moment mee ophouden en ze weten niet goed wat te doen. De financiële middelen zijn beperkt en de onzekerheid groot, want de wijk waar ze wonen wordt een aardgasvrije wijk. Het Green Make Over team schiet te hulp.

Green Make Over in één dag

Presentatrice Gwen Jansen komt langs met haar auto op groen gas met de zonnepanelencaravan vol geladen met allerhande groene tools. Ze voert een kierencheck uit, duikt de eventuele kruipruimte in, loopt door de tuin en scant huishoudelijke apparaten. Waar zitten energie- en warmtelekken? Is de tuin klimaatbestendig tegen hoosbuien en droogte? Welke kleine en grote energie-, waterbesparende maatregelen kan het gezin treffen?

Dan komt de grote dag: het gezin wordt een paar uur het huis uitgestuurd. Als de familieleden aan het einde van de dag terugkomen, zien ze dat hun huis en tuin een stuk slimmer, zuiniger en toekomstbestendig zijn geworden. Maar er wordt ook gekeken naar vervoer, kleding en wat er in de koelkast ligt. Het Green Make Over Team heeft daar waar mogelijk praktische en milieuvriendelijke besparingsaanpassingen doorgevoerd. Het zijn allemaal aanpassingen die je op 1 dag kan realiseren. Alles levert je op de korte en/of lange termijn winst voor de portemonnee en het klimaat. En niemand hoeft daarbij in te leveren op wooncomfort.

Klimaatprutser

Gwen Jansen is zelf ook nog hard op zoek naar meer helderheid over hoe ze milieubewuster kan leven. Ze noemt zichzelf een klimaatprutser. “Ik behoor tot de grote groep van 32% van de Nederlandse bevolking die houdt van een leven met lekker eten en drinken en het nodige comfort. Ik ben zeker wel bereid om groener te leven maar ja, wat kan ik zelf en heeft het überhaupt zin? Ik leer zelf heel veel van de Green Make Over experts die ik om me heen heb verzameld en ik kan niet wachten om ook mijn eigen huis verder aan te pakken. Want inmiddels heb ik zelf gemerkt dat hoe klein de aanpassingen ook lijken, de winst voor de portemonnee groot kan zijn,” aldus Jansen.

Breed draagvlak

Het programma is mede tot stand gekomen met informatie en tips van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het Green Make Over Expert team bestaat uit onder andere een energie expert (Roy Huismans van Eneco), een isolatie expert (Ton Willems van TonZon), een hovenier (Bram Engberts van Engberts Hovenier), een ledlampen expert (Bas Lathouwers van Xtrawarm Led), een kledingexpert (Helene Oudman van IKIGAI labels), een voeding expert (Karin Baank van Puur Koken met Passie) en een expert op het vlak van huishoudelijke apparaten (Karin Bos van Bosch).

Uitzendingen

Het programma is voor de zomer vanaf 19 mei 2019 op drie zondagen om 16.30 uur te zien bij SBS6.  Na de zomer volgen nog 9 afleveringen. Na elke aflevering zijn de deelnemers aan het tv-programma ook nog online te volgen op www.greenmakeover.nl Met vlogcamera’s filmen ze hun eerste ervaringen met de ‘groene’ tips en tools.

Events

Ook is er elke woensdag na de uitzending een feestelijk Green Make Over Event in de regio waar het programma is opgenomen. Hier wordt over de aflevering nagepraat, vindt een Green Make Over quiz plaats met gave groene besparingsprijzen en mensen kunnen meer informatie krijgen over de diverse tips en tools vanuit de afleveringen. Het eerste event is op 22 mei in Utrecht Kinepolis. Het tweede event vindt plaats op 29 mei in Het Huis van de Stad (in het Stadskantoor) te Delft. Het event is vrij toegankelijk maar aanmelden is nodig. Dit kan via www.greenmakeover.nl Ook staat op deze site meer informatie over de ‘groene’ tips en tools die in het programma zijn behandeld. Milieu Centraal is als contentpartner de onafhankelijke bron hiervoor.

Green Make Over is vanaf zondag 19 mei om 16.30 uur te zien bij SBS6.

Bron: persbericht

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: Televisieprogramma

Is een vegaburger misleidend?

13 mei 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Als het aan het Europees Parlement ligt, worden productnamen als ‘veggieburger’, ‘veganistisch worst’ en ‘plantaardige melk’ verboden. Door het gebruik van vlees- en zuivelnamen zou de consument teveel misleid worden. ProVeg, dat de consumptie van dierlijke producten tegen 2040 met 50% terug wil dringen, vindt het onzin dat de naam vegaburger misleidend zou zijn. Vandaag startte een campagne met een petitie om dit verbod te terug te draaien.

Vind jij het ook onzin dat deze productnamen worden verboden? Teken dan de petitie!

Teken de petitie

 

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vorige maand vóór het verbod op de grond dat consumenten misleid zouden worden door de vleesnamen. Als het voorstel van kracht wordt, heten vegetarische burgers voortaan ‘schijven’ en worsten ‘buizen’. Ook een omschrijving als ‘plantaardig alternatief voor yoghurt’ is dan verboden.

Een zinloos en irrationeel voorstel

ProVeg lanceert vanaf vandaag een campagne tegen het verbod met een petitie die het nieuwe, deze maand te kiezen, Europees Parlement oproept het voorstel te verwerpen. Volgens ProVeg is het voorstel “zinloos” en “irrationeel”.

ProVeg vindt dat er geen enkel bewijs is dat consumenten verward of misleid worden door de huidige verpakkingen van vegetarische of veganistische producten. Het gebruik van verwijzingen naar vlees- en zuivelproducten op plantaardige producten vervult volgens ProVeg een belangrijke functie. De verwijzingen naar dierlijke producten bevat namelijk voor de klant relevante informatie over de smaak, textuur en toepassing die ze van een plantaardig product kunnen verwachten. Deze namen worden bovendien al decennia zonder problemen gebruikt.

Ook meent ProVeg dat de voorgestelde regelgeving onnodig belemmerend werkt voor de ontwikkeling van de plantaardige markt. De plantaardige sector is één van de snelst groeiende en innovatiefste van dit moment, en een broodnodige bron van duurzame vernieuwing. De EU zou die positieve ontwikkeling moeten stimuleren in plaats van beknellen met nutteloze regels.

Filed Under: Zelf doen Tagged With: actie, opinie, vegetarisch

4 redenen waarom wij kozen voor HR++ glas

2 mei 2019 door Ageda Venema 4 Comments


De afgelopen 2,5 jaar verbouwden we ons huis. Een oud boerderijtje uit 1910 zonder enige vorm van isolatie, met ramen met enkel glas en 3 gaskachels die het in koude tijden warm moest houden, hebben we weten op te knappen tot een energiezuinig huis. Nu we eindelijk in het huis wonen, blik ik terug op de keuzes die we maakten. Welke duurzame aanpassingen hebben we gedaan? En waarom maakten we bepaalde keuzes? In deze blog gaat het over onze ramen: van enkel glas naar HR++ glas.

Een van onze belangrijkste aanpassingen, naast vloer, wand en dakisolatie (zo ongeveer alles dus) waren de ramen. We kozen voor HR++ glas. Alles in het huis was oud. Net als de kozijnen nog uit 1910 stamden, zijn de ramen de eerste 100 jaar ook niet vervangen. Goh, wat moet het hier ’s winters koud zijn geweest.

Een goed rendement

We verdiepten ons in de wereld van isolatieglas. Volgens MilieuCentraalgeeft de vervanging van enkel glas door HR++ een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op je spaarrekening. In euro’s uitgedrukt komt dat neer op zo’n 280 euro per jaar. Niet slecht! Daarnaast heb je met isolatieglas meer comfort in huis. Warmte wordt beter vastgehouden en er komt minder geluid van buiten naar binnen.

Hoe zat dat ook al weer met isolatiewaarde?

Nog even een kleine cursus isolatiewaarde. De isolatiewaarde van ramen wordt uitgedrukt als u-waarde. Hoe lager de u-waarde, hoe beter het glas isoleert. Enkel glas heeft een u-waarde van 5.8. Het isolatieglas uit de jaren tachtig heeft een u-waarde van 3.0. De HR++ ramen die in 1996 hun intrede deden hebben een u-waarde van 1.2. En de laatste jaren kwam het verbeterd HR++ glas op de markt, met een u-waarde van 1.0. Met triple glas ligt de waarde tussen de 0.5 en 0.9.

een close up van een van de nieuwe ramen met HR++ glas

Dubbel- of tripleglas?

Zouden we kiezen voor HR++ (dubbelglas) of HR+++ (tripleglas)?  Het werd HR++. Om de volgende redenen.

  1. Een huis verliest verreweg de meeste energie via het dak en de vloer. Daarna komen de muren en daarna de ramen. Dit heeft te maken met het oppervlak en met het feit dat warme lucht opstijgt. Het is verstandig om de grootste investering te doen in dak- en vloerisolatie. 
  2. Het verschil in isolatiewaarde tussen triple glas en glas met HR++ waarde is niet zo groot dat we daardoor heel veel meer rendement zullen halen. 
  3. Triple glas is een heel stuk dikker en zwaarder. In een nieuwbouwhuis is dat geen bezwaar, daar pas je de kozijnen op aan. Bij een verbouwing ligt dat anders. Het vergt veel aanpassingen in het kozijn omdat de sponning niet dik genoeg is.
  4. De kosten voor triple glas liggen echt een stuk hoger waardoor de terugverdientijd veel langer duurt.

Hoe weet je nu wat voor jou geschikt is?

Voor onze keuze maakten we gebruik van de glaskeuzehulp van GlasGigant. Een handige tool waar je kan filteren op prijs, doel toepassing en type kozijn. Want het is belangrijk of je alleen een lagere energierekening wilt, of ook geluidswerend glas omdat je aan een drukke weg woont. Of een zonwerende coating omdat je een pui op het zuiden hebt en zomers de warmte buiten wilt laten. Vul in wat voor jou van toepassing is en het beste glas rolt er voor je uit. De prijs is hier ook prima in orde. Je kunt hier dubbel glas bestellen tegen groothandelsprijzen.

Van onze keuze voor HR++ glas hebben we geen seconde spijt. Zelfs naast of onder het raam zitten is prettig, ook als het hard waait. Van die wind, die hier vrij spel heeft om het huis, horen we overigens weinig, dankzij de goed isolerende ramen.

In de volgende blog vertel ik waarom we hebben gekozen voor PIR-hardschuim isolatieplaten voor vloerisolatie.

(deze blog kwam tot stand in samenwerking met GlasGigant)

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Een terugblik: verbouwen tot een duurzaam huis

18 april 2019 door Ageda Venema 6 Comments

En dan is de caravan verkocht en wonen we zomaar in ons nieuwe huis. Alsof het een verrassing is. Maar daar is na 2,5 jaar verbouwing natuurlijk geen sprake van. Een verrassing is het niet, een opluchting wel. En een verademing. Tijd voor een terugblik. Wat hebben we toch veel gedaan!

1 augustus 2016:We zijn eigenaar geworden van een oud keuterboerderijtje uit 1910, net buiten Assen. Het ligt op nog geen 1,5 kilometer van ons oude huis. Het is het boerderijtje waar we vaak langs wandelden of renden, en waarvan ik altijd zei: hier zou ik wel willen wonen.

September 2016: We kunnen aan de slag in onze ‘bouwval’. Het is het onderkomen van miljoenen spinnen en ander krioelend leven, er zit schimmel in de muren, een dood vogeltje ligt op zolder. Kon zo via het dak naar binnen, maar er niet meer uit. We trekken overalls en handschoenen aan en zetten stofmaskers op. De deel moet worden schoongemaakt en alle spinnen verwijderd. Deze stal die vastzit aan het voorhuis, blijft voorlopig zoals hij is. Hier zullen we een deel van onze spullen opslaan. Het verwijderen van de spinnen is volgens manlief echt een klus voor mij. Sindsdien ben ik niet meer bang voor spinnen. Was het toch nog ergens goed voor.

10 oktober 2016:Na lang zoeken hebben we een betaalbare woonunit gevonden om tijdelijk in te wonen. Ons (oude)huis hadden we wat sneller verkocht dan verwacht. De woonunit is een stacaravan, afkomstig van een camping in de buurt. Met een enorme kraan wordt hij op zijn plaats gezet. Van binnen ziet hij er prima uit: twee slaapkamertjes, kleine douche/wc/wastafel, keukentje en woonkamer. Een aantal meubels past erin, zoals onze bank en bedden. De rest van ons meubilair slaan we op in een van de stallen bij het huis, en bij mijn ouders op zolder. 

15 oktober 2016: We zeggen ons oude huis gedag: we gaan verhuizen. Manlief heeft de afgelopen week de caravan aangesloten op riool, water en elektra. Een grote propaangasfles voorziet ons van gas. Het oude huis is leeg, de caravan staat vol. De toercaravan die we nu ook bij ons huis hebben staan, dient als inloopkast. Ons plan is om hier één winter door te brengen. Daarna verwachten we in het huis te kunnen wonen.

December 2016: We gaan op zoek naar oude antieke bouwmaterialen, zoals stenen en dakpannen. Want wat we slopen, moet ook weer gebouwd worden. En we willen de buitenkant van de boerderij zoveel mogelijk in zijn oude staat houden. Er gaat een wereld voor ons open. Want waar vind je stenen van 100 jaar oud? En wist je dat vroeger elk Fries dorp zijn eigen Friese Golfjes (dakpannen) bakte. Zoek dan maar eens de juiste!

Winter en voorjaar 2017: De bedoeling is dat de buitenmuren blijven staan. Want dat is de charme van het huis. Al het andere gaat er uit: de muren, de vloer, de trap, de keuken, sanitair, kachels. Kruiwagens met zand gaan naar de tuin. De berg stenen in de tuin groeit gestaag. Containers met afval verdwijnen naar de stort. We worden handig met de sloophamer. Spierballen rollen uit onze mouwen. Dit karweitje duurde tot mei 2017.

Maart 2017:Heel Nederland mag meegenieten van onze verbouwing, want we krijgen bezoek van een cameracrew voor het programma Nederland Verbouwt. Leuk om terug te kijken: zo zag het er dus uit… https://elkedaggroener.nl/nederland-verbouwt/

Mei 2017:Er komt een heel nieuw dak op het huis. Dit besteden we uit, want we kunnen niet alles zelf. Het dak wordt voorzien van Friese golfjes. En van een nieuwe schoorsteen. Het huis ziet er nu direct minder sjofel uit. 

Juni 2017: Na de schoorsteen vervangen we de kozijnen. En in die kozijnen zit nu glas: duurzaam HR++ glas. Het voelt direct anders aan in huis.

Juli 2017: De onderrand van de buitenmuren voorzien we van een cementlaag, zodat opspattend water niet meer de voegen uit de stenen kan eten. Daarnaast wordt via de dakgoten het regenwater opgevangen en voorlopig geloosd in de sloot.

September 2017: De buitenmuren worden mooi gemaakt met een echte snijvoeg. Dit is echt specialistenwerk en monnikenwerk, maar het resultaat mag er zijn. Ondertussen gaan wij binnen verder met het isoleren van de vloer. Dat doen we met PIR-hardschuim isolatieplaten. Uiteraard wilden we liever een natuurlijk product, maar dit was geen optie. Want aangezien wij ons huis van binnen uit opbouwen, mag het isolatiemateriaal niet te dik zijn. En dan komen PIR-platen het beste uit de bus. Het heeft een hoge isolatiewaarde met beperkte dikte, en een zeer lange levensduur. We gebruiken dit zowel voor de vloer als voor het dak.

Oktober 2017: Ondertussen zijn we op zoek naar oude spulletjes op veilingen, marktplaats en markten. Zo tikten we een oude straatlantaarnpaal, brievenbus en kachel op de kop.

Begin december 2017:Dit wordt winter nummer 2 in de caravan. Het duurt iets langer dan gepland, maar het gaat eigenlijk nog steeds voortvarend. Voor de allerkleinste ramen op zolder gaan we op zoek naar ‘oud glas’. We vinden restauratieglas in België. Manlief snijdt en plaatst het zelf.

Eind december 2017:Met behulp van onze stoere en sterke buurmannen, spuiten we een dikke betonvloer bovenop de isolatie. Een zware en vieze klus.

Januari 2018: In het voorhuis halen we het plafond en de trap eruit. En nu we toch bezig zijn, gaat ook de schouw mee. Deze blijkt in een veel slechtere staat te zijn dan we hadden verwacht. Behouden is dus geen optie. Nu is echt alles eruit wat eruit moet en kunnen we ons volledig richten op het opbouwen.

Januari: De warmtepomp wordt aangesloten. En we zijn van het gas los. Geen aardgas meer voor ons, maar een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt. Een warmtepomp geeft het meeste rendement in combinatie met vloerverwarming, omdat dat een lage temperatuursysteem (rond 35 graden). De warmtepomp in combinatie met vloerverwarming zorgt voor een zeer laag energieverbruik.

Februari 2018: Deze maand staat in het teken van het aanleggen van de vloerverwarming. Dat doen we uiteraard weer zelf. Voor manlief een intensieve en uitdagende klus, want hij heeft dit nooit eerder gedaan. Met de nodige vloekpartijen zetten we de klus voort. Gelukkig krijgen we er steeds meer handigheid in. 

Eind februari 2018: En toen bleken we toch niet helemaal klaar te zijn met het sloopwerk. Er gaan nog twee muurtjes uit, zodat we de keuken wat ruimer kunnen maken. Voortschrijdend inzicht heet dat.

1 maart 2018: Door de langdurige koude oostenwind is onze waterleiding is bevroren…

April 2018: De cementvloer wordt gestort bovenop de vloerverwarming. Het moet zeker een aantal weken drogen voordat we er met goed fatsoen op mogen lopen.

Zomer 2018: De hele zomer hebben we ‘neef’ Reinder op bezoek. Hij bouwt muurtjes, maakt oude kromme muren weer recht, voorziet het hele huis van gipsplaten, legt op zolder de vloer en plaatst de trap. Wat een werk heeft hij verzet. 

Oktober 2018: De stukadoor is geweest. Wat een licht en wat een ruimte hebben we nu in het huis. Ik heb weer een nieuwe taak: het afkrabben en opnieuw schilderen van de plafondbalken. Dit zijn de enige originele onderdelen in het huis, samen met de bedstee deurtjes.

Eind oktober 2018: We staan in Landleven. Een mooie foto van ons drieën voor de caravan. De foto werd een jaar eerder gemaakt. We hoopten toen dat we rond deze tijd al in het huis zouden worden.

5 december 2018: Sinterklaascadeautje: de keuken wordt geïnstalleerd. Wat een opbergruimte, wat een luxe! In vergelijking met de keuken in de caravan is alles prachtig, ruimtelijk en groot. Vanaf vandaag zullen we de caravan steeds minder zien, want het is goed wonen in de keuken. 

Begin Januari 2019: We leren nog een iets dat we nooit eerder hebben gedaan: tegelen. Manlief en ik blijken er heel goed in te zijn. We tegelen badkamer en wc in een moeite door.

Half januari 2019: De badkamer kan in gebruik worden genomen. Hier hebben we alle drie zo naar verlangd: een comfortabele badkamer waar je niet direct bevriest als je onder de douche uit stapt. Waar je je om kunt draaien onder de douche zonder dat je het hele douchegordijn meesleurt.

Eind januari 2019: De woonkamer en de hal zijn geschilderd. Wat een klus was dat. Gelukkig kan er nu ook wat kleur op de muren.

18 maart 2019:Onze eerste nacht in het huis. De caravan wordt een soort van opslag. En een ‘ding’ dat nog schoongemaakt moet worden. 

13 april 2019: De caravan vertrekt. We pinken een traantje weg, we koesteren de herinnering. En stappen opgelucht ons huis binnen.

We genieten elke dag op onze nieuwe stek. Maar stil zitten kan helaas nog niet. Ondertussen hebben we al offertes opgevraagd voor het saneren van het dak op het achterhuis (de deel). De volgende fase is about to begin

Filed Under: Zelf bouwen Tagged With: duurzaam verbouwen

Zo eet je makkelijk 250 gram groente per dag

3 april 2019 door Ageda Venema Leave a Comment


Het ligt vaak nog te weinig op ons bord: groente. Het Voedingscentrum schrijft 250 gram groente per dag voor. Wie alleen bij de warme maaltijd groente eet, moet daar aardig tegenaan kauwen. Tenzij je het net even iets anders aanpakt. Lees hier hoe ik dat doe.

Image by Dominik & Frederike Schneider from Pixabay

Een broccoli weegt 500 gram. Wij zijn thuis met z’n drieën. Zeker weten dus dat geen van ons drieën 250 gram groente binnenkrijgt als we aardappelen, broccoli en (vega)vlees eten. Gemiste kans eigenlijk, want deze hoeveelheid groente is toch wel van belang. Waarom? Voldoende groente eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Maar het zorgt er ook voor dat je een gevulde maaltijd hebt en dat verlaagt de kans op snaaien. En dat is weer goed voor je figuur.

1. Zet groente op de eerste plaats

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat je meer groente binnenkrijgt. Mijn belangrijkste aanpassing is om groente bovenaan de lijst te zetten. Wat ik daarmee bedoel? Als ik bedenk wat we gaan eten, denk ik niet aan macaroni, rijst, quiche enz. Ik denk eerst: welke groente gaan we eten. Dat hangt af van waar ik zin in heb, of wat er in de aanbieding is. Vanuit de groente ga ik op zoek naar een recept. Type de groente die je wilt eten in Google samen met het woord ‘recept’ en hele kookboeken vol recepten rollen eruit. Aardappelen, rijst, macaroni en bladerdeeg heb ik altijd standaard in huis. 

2. Maak een salade

Een lekkere salade bij de maaltijd zorgt dat de 250 gram makkelijker wordt gehaald. Denk jij nu alleen aan sla? Jammer, want er is nog zoveel meer. Een frisse komkommer salade, griekse salade met tomaten, ui en feta, een rode bieten salade met walnoten en appel. Inspiratie nodig? Het boek Supersalades van David Bez is mijn bijbel op het gebied van salades. Zo maakte ik mijn salades nog niet eerder. Ze zijn stuk voor stuk verrassend en heel simpel om te maken. Zelfs dochterlief eet haar bord leeg zonder te morren.

3. Eet groente tijdens de lunch én ontbijt

Een soepje of salade als lunch, een boterham met kaas, sla, komkommer en tomaat als ontbijt. Of kaas met avocado. Een smoothie. Of een broodje groenteburger. Ik weet niet wat voor eter jij bent, maar probeer eens iets uit. Voetspot-collega Jack meldde laatst dat hij op allerlei manieren pannenkoeken weet te maken. Bijvoorbeeld met groentesap in plaats van melk. Dat is zeker het proberen waard. 

4. Maak spaghetti van courgette en rijst van bloemkool

Wie rijst gemaakt van bloemkool eet, heeft zo 100 gram groente binnen. Spaghetti maak je van courgette met behulp van een spirelli. Heb je die niet? Schaaf dan dunne plakken met de kaasschaaf en gebruik ze als ‘lasagnavel’. Vul de rijst nog eens lekker met champignons, paprika, uit, winterwortel en tadaaaa… je 250 gram groente heb je gehaald. Inspiratie haal je uit Het Spirelli Kookboek.

5. Groente’gebak’

Muffins met courgette of pompoen, worteltaart of koekjes van zoete aardappel. Daar hoef je dus geen nee tegen te zeggen. Probeer deze perfecte Carrot Cake Muffin maar eens.

6. Ga ouderwets wortels knagen

Snacken doen we vaak uit verveling. Om iets te doen te hebben. Zet weer ouderwets wortels en komkommers in een bakje. En voor de diehards bleekselderij erbij. Ongemerkt knaag je zo vele grammen groente weg (die er ook niet meer elders bijkomen :))

Inspiratie nodig voor koken met meer groente? Lees dan eens deze boeken

  • Creatief koken met Groenten
  • Heel veel Veg

 

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: groente

Mijn 5 handigste tuinhulpjes

29 maart 2019 door Ageda Venema 1 Comment


De zon schijnt!!! Eindelijk, ik kan de tuin weer in. De regen van de afgelopen weken was niet het enige probleem, met windkracht 7 de hele dag om je oren is tuinieren ook niks. We wonen nogal ‘vrij’, met slechts landerijen om ons heen. Heerlijk, maar bij elke stap naar buiten wordt je weggeblazen. De eerste stappen in de tuin heb ik deze week al weer gezet. De aardappels zijn gepoot en de kapucijners de grond in. Kapucijners doe ik voor het eerst. Ik hoop dat het wat wordt, want manlief heeft zin in een Captains Diner  🙂

We hebben een grote tuin zoals je misschien weet. Daarom ben ik altijd op zoek naar handig tuingereedschap. Ik wil graag met je delen wat ik vorig jaar (en begin dit jaar) aanschafte of kreeg. Want gelukkig weten mijn vrienden ook dat ik graag in de tuin ben.

Binnenshuis zaaien – het oog wil ook wat

Ik heb zaaibakken op de vensterbank staan in de woonkamer. Erg handig, want hier is het lekker warm en er komt veel zon. Maar erg mooi vind ik het niet. Dus ging ik op zoek naar een kweekkastje. Niet te groot, niet te klein. Bij Dille en Kamille vond ik deze. Handig, want je kan ook het dakje openzetten. En het staat een stuk leuker dan de plastic zaaibak.

 

Poten met een stokje

Een wat? Dat was wat ik dacht toen ik dit tuingereedschap cadeau kreeg. Wat moet ik daar nu mee. Maar het is een van mijn meest gebruikte tuinvoorwerpen. Het is een pootstokje. Hiermee maak je makkelijk gaten in de grond. Bijvoorbeeld voor zaaien of verspenen. 

 

Nooit meer een lekke (kruiwagen)band

Daar had in nog nooit van gehoord. Maar toen het wiel van onze kruiwagen steeds leegliep, kreeg ik er echt genoeg van. Want duw maar eens een kruiwagen met lekke band! Dan kan je beter alles in een tas stoppen en er mee gaan sleuren. Deze banden zijn echt ideaal. Zouden ze ook voor de fiets moeten bedenken. 

Bollen voor de zomer

De zomerbollen kunnen de grond in. Met deze bollenplanter hoef je niet meer door de knieën. Noem het lui, maar mijn rug krijgt nog genoeg te verduren dit tuinseizoen, geloof dat maar! Je kunt de grote van het gat aanpassen op de grote van de bol. En je ziet precies hoe diep je gaat. Ik gebruik ‘m overigens ook voor het poten van de aardappels. 

 

Bollen zonder gif

Kies uiteraard wel voor biologische bloembollen (lees hier waarom). Zoals deze mooie lelies. Misschien een beetje prijzig, maar onthoud dat ze winterhard zijn en terugkomen als een vaste plant.

 

Je eigen compost

In onze tuin staan zelfgemaakte composthopen. Ik ben er nog een beetje mee aan het klungelen. Eigenlijk zijn deze bakken een stuk makkelijker. En wat is er beter dan eigen compost in de tuin? 

En nu hup, hup, terug de tuin in!

 

 

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: moestuin

Met deze 5 tips organiseer jij je eigen kledingruil

26 maart 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Een blouse, een mooi jasje, een jurkje en enkele shirtjes. Mijn kledingkast is weer gevuld. En niet met nieuwe kleding, maar lekker tweedehands. Gescoord bij mijn collega-bloggers van De Voetspot tijdens een zeer succesvolle onderlinge kledingruil. Het was ‘serieus business’ met heel veel lol.

Met tassen vol kleding, schoenen en sieraden kwamen de dames bij mij thuis aan. Gelukkig hebben we de sta-caravan nog naast het huis staan, groot genoeg om alle kleding in uit te stallen en de ideale plek om ongestoord alles te passen en te ruilen. Kleding werd op de grote bank uitgestald en aan de rekken opgehangen. De lekkere hapjes die iedereen ook had meegenomen hielden we binnen handbereik. Er werd gepast, geshowd, goedkeurend geknikt en zo nu en dan afkeurend nee-geschud (we willen niet weer een kast met kledingstukken die we toch niet aantrekken). Totdat iedereen zijn keuze had gemaakt en met een iets kleinere tas vol nieuwe kledingstukken weer naar huis ging.

Waarom een kledingruil?

De lente komt eraan en dat betekent dat de kledingkasten weer opgeruimd worden. Kleding in de vuilnisbak gooien is werkelijk ‘not done’ voor ons Voetspotters. En waarom zouden we? De meeste kledingstukken zijn nog goed. We vinden ze alleen niet meer leuk. Of passen ze niet meer. Een kledingruil is dan niet alleen heel laagdrempelig om te organiseren met je vriendinnen, het is ook nog eens super gezellig. Swop untill you drop!

Winst voor het milieu

Maar bovenal levert het milieuwinst op. Wist je dat

  • de textielindustrie tot een van de meest vervuilende behoort?
  • Dat 3,5 procent van de Nederlandse afvalberg bestaat uit kleding?
  • Dat het produceren van een spijkerbroek 7.000 liter water kost?
  • En dat een kledingstuk, voor het in de winkel ligt, al gemiddeld al 19.000 kilometers heeft afgelegd?
  • En dan heb ik het nog niet eens over kinderarbeid of andere mensonterende omstandigheden van de kledingindustrie.
  • Of aan de enorme kledingoverschot op de wereld.

Wij westerlingen gooien jaarlijks zo’n 12 kilo textiel per persoon weg. En versleten zijn deze kledingstukken vaak allerminst. Met een kledingruil verleng je de levensduur van je jurk, blouse of broek. Goed voor het milieu én je portemonnee.

5 tips om zelf een kledingruil te organiseren

Wil je zelf een kledingruil organiseren? Zo doe je dat:

  1. Bedenk een locatie: kan het bij je thuis? Of misschien in een wijkcentrum?
  2. Maak een gastenlijst: Wie komen er? Is het alleen voor vriendinnen? Mogen ze een introduce meenemen? Of is het open voor iedereen? Als het laatste het geval is, maak dan bijvoorbeeld een event aan op Facebook. Wanneer je een klein groepje hebt, let dan ook even op de maten van de mensen. Handig is het natuurlijk als je elkaars kleding ook past.
  3. Schrijf spelregels op: Wat mogen de gasten meenemen? Alleen kleding? Of ook accessoires, zoals riemen, tassen, sieraden en schoenen. En wat is het minimum en maximum aantal stuks dat men mee mag brengen?
  4. Bedenk het ruilsysteem: ruilen kan 1 tegen 1. Of met een puntensysteem (kleding 1 punt, sieraden 0,5 punt) zodat je niet meer kan ruilen dan je inbrengt. Of laat iedereen eerst rondkijken en passen. Wil je iets, dan plak je er een sticker op. Zijn er meer gegadigden voor een kledingstuk? Spreek dan af om bijvoorbeeld te loten.
  5. Bedenk van te voren wat je doet met de overgebleven kleding. Neemt iedereen het weer mee naar huis, of gaat de zak naar de kringloopwinkel? Breng die zak dan inderdaad de volgende dag ook gelijk naar de kringloopwinkel.

Zorg voor lekker eten en drinken tijdens het event. En maak er een gezellig uitje van. Shoppen zonder geld, hoe geweldig is dat!

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: duurzame mode, kledingruil

Biologisch tuinieren doe je met biologisch zaad

23 maart 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Het tuinseizoen staat voor de deur. Het moment is gekomen dat de zaadjes de volle grond in kunnen. Om straks te genieten van heerlijke groente, mooie bloemen of lekkere kruiden. Vroeger kocht ik gewoon zaad bij een supermarkt, of grote tuinwinkel. Maar sinds ik steeds meer ben gaan verbouwen en ik mijn tuin in balans wil hebben, kies ik voor biologisch zaad. Ik zal je uitleggen waarom.

Eerst even een uitleg: Wat zijn biologische zaden? Dat zijn zaden die gekweekt zijn zonder dat er chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest aan te pas is gekomen. Ook zijn ze niet genetisch gemanipuleerd. De mest die gebruikt wordt is afkomstig van dieren of planten en 100% biologisch.

Resten pesticiden in niet-biologisch zaad

Biologisch tuinieren begint met het zaaien van biologische zaden. In zakjes niet-biologische zaden kunnen namelijk resten van pesticiden zitten. Hoe? Omdat de zaadhandelaren graag willen dat het zaad van een plant in één keer kan worden geoogst. Dan moet je ervoor zorgen dat de planten allemaal in één keer oogstrijp zijn, en daarvoor moet je een ingreep doen in de natuur. Uiteraard mag er geen onkruid tussen het zaad zitten. Om dat te voorkomen wordt het onkruid vlak voor de oogst doodgespoten. Ook wordt vaak het blad van de plant dood gemaakt, zodat er makkelijker geoogst kan worden. Tot slot worden de planten behandeld om ze te beschermen tegen schimmelziektes. 



 

Iets meer werk

Wat is er dan anders bij de biologische zaadhandel? De moederplanten die gebruikt worden voor het telen van biologisch zaad worden onder biologische omstandigheden opgekweekt. Het onkruid wordt met de hand weggehaald en er wordt meerdere malen geoogst zodat de planten hun eigen ritme kunnen aanhouden. Inderdaad, alles bij elkaar iets meer werk. Daarom zijn deze zaden vaak ook iets duurder. Heeft biologisch zaad dan geen last van ziektes als ze daar niet tegen beschermd worden? Nee. Er worden vaak rassen uit de streek verkocht die een geschiedenis hebben van jarenlange verbeteringen. Door regelmatig te kruisen zijn de zaden minder vatbaar voor schimmels en andere ziektes. Deze veredeling gebeurt uiteraard met respect voor de natuurlijke grenzen van de plant. 

Uit niet-biologisch zaad groeit nooit een biologisch plantje

Dus: wie biologisch wil tuinieren is er niet alleen door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de tuin. Het begint bij de aanschaf van biologisch zaad. Uit niet-biologisch zaad kan nooit een biologisch plantje groeien. Daarnaast is het gebruik van biologisch zaad niet alleen gezond voor jou en de rest van de familie die mee eet van de groente, maar alles wat leeft in onze tuin. 

Ook de bij maak je blij

De bij haalt zijn stuifmeel uit de bloemen. Een belangrijke oorzaak van bijensterfte is het gebruik van neonicotinoïden, een veelgebruikt bestrijdingsmiddel. Veel zaden worden hiermee behandeld om ziektes tegen te gaan. Maar als het zaad ontkiemt, verspreidt het gif zich door de hele plant. De bij krijgt het binnen via de nectar en het stuifmeel van de bloemen. Kleine hoeveelheden van deze stof zijn al giftig (bron: Milieucentraal). Biologisch bloemzaad is gifvrij, dus het stuifmeel ook. 

Keurmerk voor biologisch zaad

Echte biologische zaden dragen het EKO keurmerk of het Europees biologisch keurmerk. De zaadhandelaren zijn SKAL gecertificeerd. SKAL, een onafhankelijke instantie die door de overheid is aangewezen, oefent hier controle op uit.

Waar koop je biologisch zaad?

Het aanbod van biologische zaden wordt gelukkig steeds groter. Er zijn verschillende zaadhandelaren die zich alleen nog maar op biologisch zaad richten. Sommigen zijn volledig gespecialiseerd in biologisch zaad, anderen verkopen allebei. Een deel van mijn zaad kocht ik bij Dille en Kamille. Zij hebben ook zaad van eetbare bloemen! Hoe lekker is dat! 

 

Wil je meer weten over biologisch tuinieren? Lees dan eens een van deze boeken. 

Filed Under: Zelf planten Tagged With: biologisch, moestuin, planten

Holy Bites: een gezond tussendoortje

18 maart 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Wat een verrassing! Afgelopen week ontving ik een doos vol Holy Bites, het nieuwe tussendoortje van I am Bart’s. Nee, dit is geen gesponsord verhaal. Ik heb hier juist voor betaald! Toen Bart Veldkamp (weet je nog, die schaatser die in 1992 op de Olympische Spelen in Albertville goud won op de 10.000 meter) een aantal jaar geleden een crowdfundingsactie startte om een voedzaam en gezond tussendoortje op de markt te brengen, was ik direct enthousiast. En ik besloot te investeren. 

Waarom? Omdat ik behoefte had aan een lekker gezond tussendoortje. Iets zonder toegevoegde suikers en andere rotzooi. Iets biologisch. Inmiddels liggen er meer repen in de supermarkt die hier in meer of mindere mate aan voldoen, maar destijds kon ik ze nog niet vinden. 

Ik mocht voorproeven

Bart nam iedereen die hem hielp bij de financiering mee op zijn reis. Zo kon je ook in het testpanel komen. Hoe leuk was dat! Hoewel… bij de eerste smaaktests die ik ontving was ik nog niet overtuigd. Het is blijkbaar niet makkelijk om de juiste mix te vinden zonder toevoeging van suiker. Want suiker (of honing of welke zoetstof dan ook) is uit den boze bij deze Holy Bites. De ingrediënten zelf moeten de smaak geven. 

Maar wat hebben ze er uiteindelijk iets lekkers van weten te maken. Subtiel, mooi in balans. En een lekker mondgevoel. Het zijn kleine balletjes, net bonbons. Wanneer ik bezoek heb, presenteer ik een paar op een schoteltje bij de thee. Of ik ze zelf gemaakt heb, is dan de vraag. Ik wou dat ik ‘ja’ kon zeggen.

Verpakking van tussendoortje snack

Glutenvrij, lactosevrij, vegan en zonder noten

Holy Bites heten ze. Ze zijn er in de smaken Espresso (de pure smaak van koffie), Chocola, Mango en Red Fruit. De bites zijn glutenvrij, lactosevrij, bevatten geen noten en er is geen suiker aan toegevoegd. De ingrediënten zijn van biologische oorsprong: Fruit, groente, zaden, vetten en vezels. De Espresso Cocoa bevat koffiebonen, cacaonibs, vijgen, rozijnen en rodebieten. 

De Holy Bites zijn sinds eind vorig jaar op de markt is. Ik hoop dat de bites van I’m Bart’s de wereld zullen veroveren, want ik ben stiekem ook wel een beetje trots op. 

 

Lees verder:

  • 3x succesvol crowdfunding
  • Haverkoeken, een gezonde snack

Filed Under: Lezen, zien en kopen Tagged With: crowdfunding, glutenvrij, suikervrij, tussendoortje, vegan

Ontmoet Nero, onze nieuwe huisgenoot

12 maart 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Aangenaam, mijn naam is Nero. Ik ben 5 maanden oud en geboren in Griekenland. Wie mijn vader en moeder zijn weet ik niet. Ik ben op straat gevonden toen ik een paar weken oud was. Ik ging naar het asiel en daar hebben ze me verzorgd, kreeg ik te eten en de dokter onderzocht me en gaf me prikjes. Toen mocht ik in het vliegtuig. Eerst woonde ik in een gastgezin om een beetje te wennen aan een huislijk leven. Nu heb ik mijn definitieve plek gevonden. Hier voel ik me thuis.

Dit is in het kort het verhaal van onze nieuwe huisgenoot Nero. Een speelse, ondeugende maar bovenal zeer lieve hond. Hij woont sinds een week bij ons. De eerste dagen waren spannend: Nero was angstig, piepte de hele dag, kroop ineen als hij een hond/mens/trein/auto/eend/kip/kat tegenkwam. Maar nu, een week later, komt hij netjes naast me zitten als er iets onbekends op zijn pad komt, gaat hij vanzelf in zijn bench als wij gaan slapen of weg moeten, en loopt hij te dollen met zijn speelgoed. En uiteraard met onze slippers, sokken, wasknijpers en wat nog meer ‘verloren’ op de grond ligt. Hij snurkt luid tijdens al zijn dutjes, eet bescheiden zijn brokjes en zit voor de deur als hij uit moet. Nou ja, meestal dan. Ongelukjes gebeuren soms nog. En met katten Sushi en Meisje wil hij alleen maar spelen. Andersom is dat nog niet helemaal het geval. Maar het blazen van de dames wordt steeds minder.

Ras: Grieks

Wat voor ras Nero is? Ik noem het maar Grieks. Want Nero hebben we geadopteerd via de stichting Monemvasia, een organisatie in Griekenland die daar zwerfhonden opvangt. In het stadje Monemvasia zijn veel zwerfhonden. Er wordt op ze geschoten en naar ze geschopt. Ze zijn duidelijk ongewenst.

Huiswerk maken? Nee dank je, school is saai…

Naar een geschikt hondje uit het voor ons dichtstbijzijnde asiel hebben we gekeken, maar tot mijn verbazing zitten daar vooral oudere honden. De meesten hebben een behoorlijke levenservaring. En het aanbod plaatsbare jonge honden is niet ontzettend groot. Nu heeft Nero uiteraard ook een flinke rugzak, maar dankzij zijn jonge leeftijd en eerste opvang in een gastgezin, durven wij deze uitdaging wel aan. Wij beseffen dat we nog veel moeten leren, net zo veel als Nero. Of misschien nog wel meer. 

Lokale opvang

De stichting Monemvasia zorgt ervoor dat de honden die zij hebben opgevangen worden gevaccineerd, gechipt en in het bezit komen van een Europees paspoort. Daarna worden ze naar gastgezinnen in Nederland gestuurd. Gelukkig doen ze in Griekenland zelf ook veel. Lokaal zijn ze in gesprek met overheidsinstanties om de zwerfhondenproblematiek tegen te gaan en helpen ze mee met een sterilisatieprogramma. Want het mooiste is natuurlijk dat het zwerfhondenprobleem in de stad zelf wordt opgelost. 

Nero ligt inmiddels weer onder mijn stoel te slapen, na een natte en winderige wandeling. De katten liggen niet ver bij hem vandaan ook te slapen. Met één oog open.

 

Lees ook:

  • Even voorstellen: Esmee uit het dierenasiel
  • Dieren in de tuin

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: hond, huisdier, zwerfhond

Haverkoeken: een gezonde snack

10 maart 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Constant tikt de regen tegen het zolderraam… Wat een hondenweer vandaag. Maar hier in het noorden mogen we nog van geluk spreken, voor het zuiden van het land is code oranje aangekondigd vanwege harde windstoten. Bij ons valt de regen slechts recht naar beneden. Eindeloos lang.

Tijd dus om te gaan bakken. Ik heb zin in iets lekkers, maar wel gezond: een gezonde snack dus. Gelukkig heb ik een paar recepten op voorraad. Zoals deze heerlijke haverkoeken. Dit recept kwam ik ooit tegen in het kookboek van de ‘Voedselzandloper’. Het is niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens super makkelijk en snel te maken. Handig voor als er plotseling bezoek komt. 

gezonde snack
Haverkoeken, een gezonde snack voor tussendoor.

Ik noem het suikervrij, omdat ik geen suiker toevoeg. Natuurlijk bevatten banaan en chocola suiker. Hoe puurder de chocola, hoe minder suiker er in verhouding in zit.

Dit heb je nodig om deze lekkere koeken te maken:

  • 150 gram havermout
  • 50 gram pindakaas
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 50 gram hazelnoten
  • 60 gram pure chocola
  • scheutje olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de havermout met de banaan, het ei, een scheutje olijfolie en de pindakaas. Hak de noten grof en meng ze door de havermout.

Leg in een ovenschaal van 20×20 een bakpapiertje en verdeel het mengsel over de schaal. Druk goed aan. Bak de haverrepen in ongeveer 30 minuten af. Laat ze vervolgens afkoelen.

Smelt de chocolade au bain-marie en smeer de chocolade met een mes over de haverrepen. Laat de chocolade uitharden en snijd de repen in 8 gelijke plakken.

Hopelijk komt er vandaag niemand spontaan op bezoek! Hebben we deze koeken helemaal voor onszelf 🙂

Lees ook:

  • Appel-rozijnen-notencake (suikervrij)
  • Bakken zonder oven (en zonder tarwe)

 

Filed Under: Zelf maken Tagged With: recepten, suikervrij

Dit weekend: Veggieworld in Utrecht

8 maart 2019 door Ageda Venema Leave a Comment

Heb je voor dit weekend nog geen plannen? Ga naar Veggieword in Utrecht, de grootste plantaardige beurs van Europa.

Ontdekken hoe jij groener kunt leven? Dat doe je dit weekend tijdens de grootste plantaardige beurs van Europa; VeggieWorld. Ontdek je groene vingers in de Grow Green Zone, bezoek duurzame workshops en lezingen en smul van de lekkerste 100% plantaardige gerechten uit binnen en buitenland.

Inspirerende duurzame workshops

“Tijdens VeggieWorld vinden meerdere workshops en kookdemonstraties plaats waar je leert hoe je met je mes en vork een bijdrage levert aan een duurzamer milieu. Een topic dat zeer relevant is bij het tegengaan van klimaatverandering,” vertelt ProVeg directrice Veerle Vrindts, “Zo doe je zaterdagochtend kennis op tijdens de kookdemo Meaty Mushrooms van Maartje Borst en op het Fitplein leert chef Alexander Gershberg je alles over fermenteren. Natuurlijk ga je ook naar de lezing van Het Zero Waste Project over hoe je meer plastic vrij kunt leven.” Op zondag val je helemaal met je neus in de boter en woon je een lezing over Fossil Free Argiculture van ASEED bij en een duurzame kookdemonstratie van de bekende BOSH! TV guys. De dag sluit je af met het ‘Samen gaan voor impact’-panel waar de impact van verschillende duurzame keuzes bediscussieerd worden.

Eet je buik rond en red het milieu

“VeggieWorld zou VeggieWorld niet zijn als je tussen de lezingen en workshops door niet geniet van de heerlijke hapjes,” vervolgt Veerle Vrindts. “Er zijn maar liefst 100 standhouders uit binnen- en buitenland die je verleiden met de lekkerste 100% plantaardige producten en gerechten. Wat dacht je van de lekkere plantaardige kaasje van Charly’s All Fair, allerlei zoet en hartige hapjes en snacks van The Vegan Bakery & the Dutch Weed Burger.” Naast al het heerlijke eten shop je ook duurzame cosmetica, kleding en verzorgingsproducten.

Zo ga je food waste tegen

Uniek dit jaar zijn de ‘geredde tomaten’ (maar liefst 700 kilo!) van de Haagse Hotelschool waar heerlijke tomatensoep van is gemaakt. Scoor je een kom soep, dan krijg je er een pot soep bij cadeau voor thuis. Een ticket in de voorverkoop kost maar 8 euro en scoor je hier.

9 en 10 maart 2019
10:00 – 18:00
Jaarbeurs Utrecht

[Bron: persbericht]

Lees ook:

  • De lekkerste Vegan cappuccino
  • Humus, veganaise en chocolademousse van kikkererwtenvocht

Filed Under: Zelf beleven Tagged With: beurs, veganisme

« Previous Page
Next Page »

Primary Sidebar

Zoeken

Winkelmand

Producten

  • E-book Groen Huishouden E-book Groen Huishouden €3.95
  • waar kan je baking soda voor gebruiken Baking soda - zuiveringszout €4.26
  • smiley kaars Duurzame kaarsen: smiley kaars €5.50 – €19.95
  • Plaatshouder Groene Kerst €0.99
  • duurzame drijfkaarsen Duurzame drijfkaarsen: hartjes €1.50 – €5.50
BoekenBoeken

Mijn blogs

Toen ik besloot bewuster te gaan leven, wist ik niet waar te beginnen. Maar al snel werd duidelijk dat elke stap die ik zette, goed was. Ik hoop dat mijn ervaringen jou kunnen inspireren.

Zelf doen          Zelf bouwen
Zelf planten     Lezen, zien en kopen
Zelf beleven     Zelf maken

  • Bloglovin
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Home
  • Duurzame inspiratie
  • Blog
  • Shop
  • Over mij
  • Contact

© 2025 · elkedaggroener ·